Hopp til hovedinnhold

Årets bok 2017: de nominerte

Fra omslaget til "Jenta som ville redde bøkene" av Klaus Hagerup og Lisa Aisato

For 18. år på rad arrangerer Sølvberget lesekonkurransen Årets bok. I år er det 309 påmeldte klasser, og da omlag 7000 elever. Her er bøkene de skal lese.

1.-2. klasse

Fuglefesten av Alice Bjerknes Lima de Faria

Det er ikke morsomt om natten når aller sover, synes flaggermusen Flapps. Da er det ingen å leke med. Selv ikke vennen Mark, som må legge seg tidlig fordi han skal på fest til fuglene neste dag. Flapps er ikke invitert. Det er jo han som burde vært invitert, ikke Mark! Dette er en historie om å føle seg utenfor, men å finne sine egentlige venner til slutt og være stolt over den man er.

9788202494445

 

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn Rørvik; illustrert av Gry Moursund

De tre bukkene har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste bukken Bruse lurer på hvorfor de må begynne på skolen. Da svarer den største Bukken at det er noe alle gjør nå for tida.  De blir enige om å prøve en uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst…

9788202527778

 

Elly juger IKKE! av Heidi Christine Schømer ; illustrert av Tiril Valeur

Elly ønsker seg en rotte mer enn alt annet i hele verden! Og hun MÅ faktisk få en rotte: For hun har fortalt på skolen at hun har fått en rotte. Og nå tror alle at hun juger.
Men det gjør hun ikke. Elly HAR en rotte. Hun har LOTTY. Hun har bare ikke kjøpt henne ennå.

 

9788202528522

 

Bruno 3000 Tvillingene av Åsa Strandberg Strollo; illustrert av Julia Thorell

Bruno 3000 handler så klart om Bruno! Han bor i en svensk by, er åtte år gammel og har levd i tre tusen og noen dager. Brunos aller beste venner er tvillingene Tom og Ture – Bruno hjerte Tom hjerte Ture. Rommet til tvillingene er STAPPFULLT av Lego. Tom og Ture har mest Lego i hele verden! Bruno liker også lasersverd, klinkekuler, Minecraft og judo. Han er tingleter (og en gang fant han en grusete Lypsyl med banansmak, en magnet, en rusten krok, en sko og to klinkekuler). Men plutselig skal bestevennene flytte. Langt! Hvordan skal det gå?

Bruno-3000-Tvillingene_productimage

 

 

3.- 4.  klasse

Jenta som ville redde bøkene av Klaus Hagerup og Lisa Aisato

Anna blir snart 10 år og hun elsker bøker. Hun er ofte på biblioteket, og er gode venner med bibliotekar Monsen. En dag forteller Monsen Anna om hva som skjer med de bøkene som ikke blir lest. Bøkene forsvinner, de ødelegges. Da begynner Anna å lure på hva som skjer med de som bor inni bøkene, forsvinner de også? I så tilfelle synes Anna at dette helt forferdelig. Hun må redde bøkene, men hvordan?

 

9788205499881

 

Ylva redder skidagen av Janne Aasebø Johnsen

Ylva har dusteski. Skidag er teit. Langrenn er så vanskelig at hun heller gjemmer seg på do. Men det nytter ikke. Alle skal ut på tur. Heldigvis holder lærer Monika henne med selskap, mens resten av klassen går i forveien. Monika er flink til å lære bort. Etter en stund er den nesten så Ylva koser seg i sporet. Helt til det skjer en ulykke, og Ylva må være den flinke og modige skiløperen!

9788202553098

 

Emma og Isak: skattejakt og skurkestreker av Helene Nagelhus : illustrert av Jens A. Larsen Aas

Tvillingene Emma og Isak er ni år. De har en lillebror på to, en mamma og en pappa, en bestemor i nabohuset, og de bor på Eiktun gård. Emma elsker å spille fotball, og hun har to kaniner. Isak ønsker seg en hund mest av alt i hele verden. Men mamma er redd for hunder, så det blir ingen gårdshund på Eiktun.

Emma og Isak har alltid et nytt prosjekt på gang! Livet på Eiktun gård er nemlig fullt av opplevelser og hverdagshendelser. Tvillingene er vikarer i mammas kafé, de redder en revunge, de bygger taubane med onkel Knut og de avslører noe ordentlig ulovlig!
Gjennom et helt år er vi med Emma og Isak rundt i skogen og på fjellet, på gården og i bygda. Akkurat sånn kan det være å bo på en gård, være ni år og tvilling!

9788202537586

 

Julius og mobberne av Martin Svensson ; illustrert av Henrik Lange

Venner i tykt og tynt. Noen ganger er det vanskelig å si hva man mener. Spesielt hvis alle andre mener akkurat det motsatte. Julius liker den nye jenta i klassen, Elena. Det gjør ingen andre. De fleste synes hun er frekk og overlegen. Og Isak, bestevennen til Julius, har gått lei av å være med jenter. Julius prøver å forklare at Elena er kul og sier til Isak at han kommer til å forsvare henne i tykt og tynt. Men hvordan gjør han det uten selv å bli mobbet?

9788205504455

 

5.- 6.- 7. klasse

Keeperen og havet av Maria Parr

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det er fortsatt mykje som skjer og mange sterke kjensler når Lena, Trille og farfar går inn i eit år der dei må kjempa hardt med seg sjølve, og med naturkreftene. Ein ny fotballtrenar legg mørke skyer over keeperlivet til Lena. Trille, som bur i nabohuset, lurer på korleis han skal gjere inntrykk på den nye jenta i klassen, og farfar er ute med båten og fiskar, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, ein må i alle fall ikkje gje seg, sjølv om ting ikkje blir slik dei hadde tenkt det.

9788252188868_framside_R_ny

 

Ishavspirater av Frida Nilsson; illustrert av Alexander Jansson

For et eventyr! Når den fryktede piraten Hvithode kidnapper Siris lillesøster og ingen voksne tør gjøre noe, legger Siri selv ut på en halsbrekkende ferd over Ishavet for å redde søsteren. I snø og frost, uten mat eller penger, men med et stort hjerte og en sterk tro på det gode i menneskene. Hjertevarmt, råskummelt, veldig rørende og fryktelig spennende! Passer for alle som er eller har vært barn en gang.

9788203262104

 

 

Hjertet er en knyttneve av Ingrid Ovedie Volden

En nydelig bok om Oliver og Aline som blir forelsket i hverandre i all hemmelighet. Poetisk og nydelig fortalt om gryende kjærlighet. Passer for de som opplever forelskelse for første gang. Fra 11 til 13 år

9788203263194

 

 

Tullball av Maja Lunde

Verdens kuleste gjeng skal på skoleball! Dette er femte bok i serien om de fire vennene; fortelleren Bjørg som selv synes hun er kjedelig, erkenerden Alfred, den pene, men veldig dumme Ivan og den ustoppelige Helena.  De drømmer om å bli konger, dronninger, prinser og prinsesser på skoleballet, og det er klart vi skal bli det, sier Helena! Bøkene kan leses uavhengig av hverandre. Boka er illustrert av Tegnehanne.

VisBildeServlet

Barnelitteraturen har forandret seg mye på årene konkurransen har blitt arrangert. Hør bibliotekarene Siv og Eli-Gunn i samtale:

 
Google+