Hopp til hovedinnhold

Årets bok 2016: Dette er de nominerte

Fra omslaget til Mørkets historie av Yulia Horst

For sekstende gang har Barne- og ungdomsbiblioteket invitert alle 1.-7. klasser i Stavanger til lesekonkurransen Årets bok. I år er det 313 klasser som har meldt seg på. Lesingen foregår fra 23.  januar til og med 5. mai.

Lesekonkurransen er basert på høytlesing i klassen. I alle år har lærerne lagt ned mye arbeid i å lese høyt for sin klasse de nominerte bøkene. Vi håper at dette har vært med på å skape og fortsatt vil skape gode felles leseopplevelser i klassen, og at bøkene kan inspirere til videre samtaler eller eventuelle formingsaktiviteter.  Etterpå stemmer hver elev på den boka de likte best. 

 

1.-2. klasse 

Mørkets historie av Yulia Horst

Mørkets historie av Yulia Horst og illustratør Daria Rychkova: I denne boka får vi se gjennom øynene til en liten gutt som helst vil sove på rommet til storebroren. Han forklarer mørket og gutten lærer at det egentlig ikke er så skummelt. 

 

Lunda på rideskole av Camilla Kuhn

 

Julius- et apeliv av Lena Lindahl

 • Julius-  et apeliv av Lena Lindahl og illustratør Camilla Kuhn: Julius er en sjimpanse som bor i Dyreparken i Kristiansand. Da han var baby ble han avvist av moren og vokste derfor opp hjemme hos en menneskefamilie og ble en del av familien. Da han ble større måtte han tilbake til Dyreparken hvor han ble en del av apeflokken, og deres leder. Det ble laget en TV-serie om Julius, og gjennom denne rørte og sjarmerte han en hel nasjon, og ble hele Norges kjæledegge.

 

Penn, papir panikk av Pernilla Gesen

 • Penn, papir panikk av Pernilla Gesen og illustratør Jeanette Milde: Klasse 2a skal ha utstilling i klasserommet. Alle foreldrene er invitert til å se på. Franz elsker å tegne og setter i gang. Men så sier lærer Tina at de også skal skrive. Da blir Melvin glad. Men Franz skriver ingenting. Hva kommer foreldrene til å si?

 

3.-4. klasse

Deres majestet

 • Deres Majestet av Marianne Kaurin og illustratør Ella K. Okstad.: 9 år gamle Iver er en helt vanlig gutt- til det en dag kommer ei ny jente i klassen: Edvarda, med det rette brune håret og de rosa blinkeskoene.

 

Døre i fjellet

 • Døra i fjellet av Line Baugstø og illustratør Sussi Bech: Sofie og Nadia har funnet et gammelt tilfluktsrom, og ser to menn bære ting ut derfra. De må være tyver! De to jentene bestemmer seg for å finne ut hva tyvene har stjålet, men da de blir innestengt i tilfluktsrommet, blir det skikkelig skummelt. Og når de to mennene finner dem der, er jentene sikre på at de skal bli bortført. Men det skal vise seg at det er helt andre planer de to mennene har.

 

Vampyrvarsel av Anna Holmstrøm Degerman

 • Vampyrvarsel av Anna Holmstrøm Dergerman og illustratør Christel Rönns: Snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti! Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren.

 

En bror for mye

 • En bror for mye av Linde Hagerup og illustratør Jens A. Larsen Aas: Sara er 9 år og bor sammen med mamma og pappa og en storesøster på 14. Hun har også en bestevenninne som heter Helene. Det er mer enn nok. Moren til Sara har også en bestevenninne, og hun er alenemamma til Steina på 5 år. En dag dør morens venninne plutselig, og ikke lenge etter flytter Steinar inn til dem og blir en del av Saras familie. Steinar har jo ingen andre, Sara skjønner det, men må han bo hos hennes familie?

 

5.-7. klasse

Litt sammen

 • Litt sammen av Johanna Lindbäck: Majken og Tessan er bestevenner, men plutselig er Tessan bare interessert i gutter og vil heller være sammen med plagsomme Belinda. Det er kjedelig for Majken. Hun vil gjerne ha tilbake vennen sin og legger en plan. Ivan en gutt i franskklassen og Majken later som om der sammen. Da vil kanskje Tessan angre seg. Underveis skjer det mange ting de ikke hadde regnet med…

 

Mørkets bok

 • Mørkets bok av  Aleksander Kirkwood Brown og illustratør Andreas Iversen: Edward dummer seg ut på skoen og rektor truer med å sende ham på spesialskole. Samtidig dukker mystiske biller og monstre opp, og skaper kaos. Edward og Kasper begynner å etterforske, og kommer over en gammel bok med mørke krefter. Det finnes nemlig en annen verden, som er skjult for folk flest. Noen ønsker å åpne en dør dit, for å slippe monstrene der over i vår verden… Det er nå opp til Edward og Kasper å forhindre Grimsruds og kanskje verdens undergang.

 

Egoland

 • Egoland av Lars Joachim Grimstad: Det er sommer og Statsminister Teddy Fahr er mer populær enn noensinne. Men mye vil ha mer, Teddys drøm er å bli den mest populære statsministeren gjennom tidene. Derfor bygger han verdens største vannsklie fra taket av Operaen, han gjør om Bislett Stadion til en hypermoderne vikingpark og an innfører «Teddy-Timen», slik at alle kan sove en time lenger om morgenen.  Sønnen hans, Finn, er derimot bekymret.
Google+