Hopp til hovedinnhold

Årets bok 2015: De nominerte

Årets bok 2015: De nominerte

Nå skal elever fra 1. til 7. klasse i grunnskolen i Stavanger stemme over hva som var den beste boken som ble utgitt i 2015. Sjekk de 12 nominerte:  

Vi har invitert elever fra 1. til 7. klasse i grunnskolen i Stavanger til å være med på å stemme på den beste boken som er utgitt i løpet av 2015.  Lesekonkurransen Årets bok blir holdt for 15 året på rad i regi av Barne- og ungdomsbiblioteket.

Lesingen vil foregå fra 25. januar til 6. mai 2016. Deretter teller vi opp alle stemmene, og det blir arrangert en formell kåring av årets beste bøker. Alle klasser som er med og stemmer er med i trekningen av spennende premier.

Vi har nominert 12 bøker, det vil si, 4 bøker fordelt på aldersgruppene: a) 1. – 2. klasse, b) 3. – 4. klasse og c) 5. 6. og 7. klasse.

 Årets bok er ingen konkurranse i vanlig forstand. Poenget er ikke å rangere litteratur, men å få barn og ungdom til å lese mer. Konkurranse-elementet er der for å skape ekstra oppmerksomhet rundt alle de gode bøkene som ble utgitt i året som gikk. Kåringen kan for eksempel inngå som en del av undervisningsopplegget.  

 Konkurransen er basert på høytlesing for hele klassen. Her er listen over bøkene som skal leses: 

Årets bok 2015, 1.-2. klasse:

 

Mia-blir-spion_productimage

Mia blir spion av Anneli Klepp og Camilla Billett (ill.)

Mia skjønner ingenting da Tor ikke vil leke med henne. Derfor tar Mia på seg spion-ting og blir en spion. Hun vil finne ut hvorfor Tor ikke vil leke med henne.

Lindboe-Karin-Kinge-Sam-and-Noa-Rescue-18-Earthworms-and-a-Bublebee

Sam og Noa redder atten meitemark og ei humle av Karin Kinge Lindbo og Elisabeth Moseng (ill.)

Det regner, og Sam og Noa ser at meitemarkene drukner. De må reddes! Guttene henger meitemarkene på sykkelstyret til tørk. Men så finner de ei humle i en sølepytt. Tenk om den er død? De tar humla med hjem til Sam. Der sitter papegøyen Papaya. Plutselig er det liv i humla, den flyr inn i buret til papegøyen. Hvordan skal dette gå?

9788202477073

Glemmestedet av Knut Nærum og Bjørn Ousland (ill.)

Greger og oldemor besøker biblioteket. På veien hjem oppdager han at han har glemt igjen Koseklovnen. Greger går tilbake og han må ned til Glemmestedet, et sted fylt til taket av glemte saker og ting. Her treffer han en gammel mann som leter etter et minne han har, som er blitt bort vekk.

D-for-tiger_productimage

D for tiger av Lene Ask og Mari Kanstad Johnsen (ill.)

D for tiger er ei bok om hvor vanskelig det kan være med bokstaver.  For alle som nettopp har lært å lese, og som syns at bokstavene kan være umulige å holde styr på av og til. En fin hverdagshistorie om lekser, en mamma som maser og en tiger som ikke må våkne.

Årets bok 2015, 3.-4. klasse

 

9788203259227

Alfred må lese høyt av Mina Lystad og Åshild Irgens (ill.)

Alfred er nervøs for det meste. Når læreren ber ham lese høyt om blåhvalen foran klassen, tror Alfred at verden skal gå under. Men jo mer han leser om blåhvalen, jo modigere blir han. En gjenkjennelig og rørende historie om å overvinne sin største frykt.

9788205462717

Svartle av Håkon Øvreås og Øyvind Torseter (ill.)

Det har flyttet inn ei ny jente i det gamle bakeriet. Atle syns hun er spennende og vil gjerne gjøre inntrykk på jenta, slik at hun blir imponert av han. Atle tyvlåner premiehøna til ordføreren, og later som om han har funnet den igjen, og håper på at han da vil komme i avisen. Men alt går ikke etter planen, og han må derfor få hjelp av superheltene Svartle, Brune og Blåse.

172313-aafb891cbe0245bb98f225874d7bf8ef

Vaskedamen av Anna Fiske

Foreldrene til Lotten er slitne og har lite overskudd til hus og hjem når arbeidsdagen er over.  Lotten og storebroren Even hører ofte foreldrene krangle over ting som ikke blir gjort i huset. Derfor ansetter de en gammel vaskedame, og Lotten får en venn hun kan betro alt til på kjøpet.

5809029_3191136

E for etterlyst av Elin Lindell

Jørdis (uten H foran) gleder seg ikke til jul. For dette året skal bestevenninnen Judith(med H på slutten), reise til Kina. Da er Jørdis alene igjen i byen, unntatt Harry Hansson da, men han teller ikke.  Harry er også lei seg. Han er lei av pappaens nye kjæreste , så Jørdis og Harry lager en plan for å bli kvitt henne. Men planen er altfor god, den er så god at de to blir etterlyst av politiet.

Årets bok 2015, 5.-7. trinn:

 

9788203258527

Sølvgutten av Kristina Ohlsson

Hvem er gutten som ikke lager spor i snøen? Vinteren er kommet, og det er lenge siden snøen og isen la seg. Derfor er det ikke så rart at Alladin blir nysgjerrig når han ser en mystisk gutt kledd i bare kortbukser snike seg rundt i nabolaget. Når Alladin prøver å snakke med han, forsvinner han uten å si et ord. Og det er heller ingen synlige spor i snøen der han har gått. 

Hvem er gutten? Kommer han fra flyktningebåten som ligger i havna eller er han Sølvgutten- han som har lett etter det forsvunne kirkesølvet i hundre år?

2436290

Luridiumstyven av Bobbie Peers

William Wenton oppdager at han ikke er som alle andre. Han har lurt på hvorfor familien hans har dekknavn, hvorfor han er så flink til å knekke koder og hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning at livet hans tar en ny og uventet retning. Etter hvert avdekker han familiens hemmeligheter, og da haster det også med å finne bestefaren.

9788202436032

Forfulgt i London av Ingeborg Dybvig

Det er påskeferie, og Clara er på besøk hos farmor og farfar i England. Venninnen Emilie er også med. Farmor brekker beinet og jentene får allernådigst reise til London for å shoppe i Oxford Street. Der ser de en mann bli slått ned og når de førsøker å hjelpe han , stikker han til dem en liten firkantet dings. «Don’t go to the police» hvisker han. Jentene skynder seg for å nå toget hjem, men det er noen som følger etter dem…

9788242171047

Verdens kuleste gjeng. Sceneskrekk  av Maja Lunde og Hanne Sigbjørnsen (ill.)

I denne boka møter vi den kuleste gjengen i verden. Det er bare det at ingen har oppdaget det ennå! Du vil elske denne gjengen som består av den sjenerte Bjørg, Helena som er positiv til alt, Alfred som er supernerdete og pene Ivan som ikke er så veldig smart. De starter et band som får i oppdrag å opptre for hele skolen, og det går IKKE bra.

Google+