Hopp til hovedinnhold

Boktips for 5., 6. og 7. klasse

De dødes byrå Gareth P. Jones

Trenger du boktips til 5., 6. og 7. klassingen, finner du det her! Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med lærere og foreldre.

Ønsker dere oppdateringer om nye barne- og ungdomsbøker, finner dere et utvalg av kjekke bøker her:

Grimstad, Lars Joachim: Meningen med Leif

Etter at Leif mistet faren sin og hørselen på det ene øret har han tatt til å snakke mye med seg selv. En fredag får han besøk av en merkelig gammel mann, Bopp, som er ute på en desperat jakt etter biene sine. Bopp påstår at livet er en bløff, og at trikset er å la seg lure; hans ankomst blir starten på en helg som kan forandre alt i Leifs liv, om han bare klarer å overleve den. Dette er en fortelling om en liten gutt, om livet, døden og damer med trillekofferter. 

1712_MeningenmedLeif

Jägerfeld, Jenny: Komiqueen

Det har vært mye gråt i Sashas liv. Mamma var deprimert, og hun gråt alltid. Mamma får også andre til å gråte, til og med nå som hun ikke lever lenger. Pappa gråter i dusjen noen ganger når han tror at Sasha ikke kan høre det, men det kan hun. Derfor har Sasha bestemt seg for at hun aldri, aldri skal gråte. Hun skal ikke få noen andre til å gråte heller. Hun skal gjøre det motsatte. Oppgaven hennes her i livet er å få folk til å le. Hun skal øve og øve helt til hun blir en vaskeekte komediedronning. Om hun bare får alle til å le, kommer kanskje det som ligger bak øynene hennes og truer med å renne over til å forsvinne.

Komiqueen_Fotokreditering-Gyldendal

Røssland, Tor Arve: Kodeord Overlord

Andre verdenskrig raser, og Henry drømmer om å bli pilot for å kunne kjempe mot tyskerne i luften. Men han er for ung til å kunne slutte seg til de militære styrkene, og når bombene faller over London blir han evakuert til den lille byen Effingham. Når en stor militærleir reises utenfor byen, blir Henry og vennene kjent med sersjant Jimmy og mannskapet hans. Jimmy og de andre forteller dem om hemmelige kodeord og planer, og guttene føler seg nesten som ekte soldater selv. Men en morgen blir Henry arrestert av den britiske sikkerhetstjenesten MI5, mistenkt for spionasje. Boken er inspirert av en sann historie om en ung gutts liv under andre verdenskrig. 

Kodeord

Linde, Heidi: Annenhver uke

Olivias mamma og pappa er ikke sammen, og hun bor annenhver uke hos hver av dem. Hos mamma er det fem barn, to voksne, og seks dyr, så der er det alltid full fart og umulig å kjede seg. Hos pappa er det kjempestor plass, og alle tar det med ro, så der er det også fint å være. Olivia synes egentlig at livet hennes er helt perfekt. Men en dag begynner det en ny jente i klassen, og når pappa i tillegg gir henne det han mener er en god nyhet, blir Olivias perfekte liv snudd opp ned. 

Dette er første bok i serien om "Olivias liv".

Annenhver-uke_Fotokreditering-Gyldendal

Kamfjord, Vilde: På omveien hjem

Vinde og Britt møtes på toget til Lillehammer, og Vinde har mye å fortelle henne – om vinduet hun er oppkalt etter, om hvordan man kan løpe fort med Cherrox, om Ronald i supermanndrakt, og om at mamma dro til New York for å holde hodet kaldt. Hele historien fortelles kun ved dialogen mellom de to.

P-omveien-hjem_Fotokreditering-Gyldendal

Brown, Peter: Den ville roboten

Da roboten Roz åpner øynene for første gang, oppdager hun at hun er helt alene på en øde øy. Hun har ingen anelse om hvordan hun kom seg dit eller hva hun skal gjøre, men vet at det er viktig å overleve. Etter å ha kjempet seg gjennom en fryktelig storm og unnsluppet farlige bjørner, skjønner Roz at hun må tilpasse seg omgivelsene og lære av øyas lite gjestmilde dyr og landskap. Litt etter litt blir Roz venner med dyra og øya begynner å føles som et hjem, helt til robotens fortid innhenter henne. Dette er en fortelling om hva som skjer når natur og teknologi møtes. 

Den-ville-roboten_Fotokreditering-Gyldendal

Wisløff, Anne: Lik meg : Oda og Arins dagbok

Alt for mange barn og unge opplever utestenging og mobbing hver dag. Oda og Arin har vært bestevenner hele livet, men vennskapet blir satt på prøve da de begynner i 7. klasse. Fortellingen er skrevet i dagbokform der perspektivet til både mobberen og mobbeofferet blir beskrevet. De skriver om sine dilemmaer, indre kamper og smerter. Historiene gir autentiske innblikk i den usynlige mobbingen. Ingen er ansvarlige, men alle er med på ekskluderingen som foregår på den sosial arenaen. Utestengning kan være så mangt, fra et blikk, en kommentar, mangel på likes, en snapgruppe man ikke ble en del av, eller en bursdag man ikke er invitert i. Fortellingen er basert på TV-serien som blir vist på NRK Super, og fungerer som et tillegg til TV-serien.

Likmeg

Hansson, Elin: Blyanthjerte

12 år gamle Liv skulle ønske hun var en gammel dame. Hun har mer lyst til å sitte inne med farmor og spille kort eller tegne enn å begynne på ungdomsskolen. Dessverre er ikke farmor her lenger, men inn i Livs sommerferie suser Frans med skateboardet sitt og verdens grønneste øyne. Liv innser at hun må prøve å være litt mer på sin egen alder og bestemmer seg for å lære å skate. Dette er en fortelling om den første store forelskelsen og om alt man plutselig tør å prøve når man er forelsket.

Elin

Ohlsson, Kristina: Mumiens gåte

Etter en regnfull natt oppstår det et stort synkehull i Eldsala. Hullet avslører en gammel kjeller, men Herbert kan ikke huske at det noen gang har vært et hus der. Samtidig sprer en ulidelig stank seg i den lille byen, og på kirkegården blir det funnet to tomme kister i en av gravene. Men ingen vet hvor det ble av de døde. Ei heller hva det forferdelige som skjedde i den gamle kjelleren er. Herbert og Sally forstår at de er i stor fare. De må lykkes i å redde Eldsala en siste gang, før det er for sent. Grøss for mellomtrinnet. Dette er tredje bok i serien Zombiefeber. Bøkene kan leses uavhengig av hverandre.

Mumiens

Bredow, Katarina von: Leo

Det er mye bråk hjemme hos Leo. Storebroren Markus skulker skolen og fester mye, foreldrene krangler. Leo gjemmer seg på rommet sitt så ofte han kan og stenger alt ut ved å ta på head-settet. På skolen går han ofte for seg selv. Det er bare en person han har lyst til å være sammen med. Det er Ellinor. De har vært bestevenner siden barneskolen, men så begynner Viktor i klassen deres. Da blir alt annerledes. Viktor er som en rockestjerne som alle vil henge med, og selv om han kan få hvem han vil, så har han valgt Ellinor. Det virker ikke som Ellinor skjønner det Leo så med en gang, at det er noe som ikke stemmer med Viktor. Midt oppe i alt dette inntreffer en katastrofe. Livet stopper opp, og det som før var viktig, betyr plutselig ingenting. Men når alt er som mørkest, kan uventede ting skje. 

org_Leo_HOY

 

Skretting, Gudrun: Anton den store

Anton Albertsen blir kjent med en jente som har innendørs svømmebasseng. Det må være toppen av lykke, tenker Anton, og får plutselig smaken på det gode liv. Dessverre prioriterer pappa å bruke de få pengene han har på bryllupet sitt, og Anton må finne kreative måter å bli rik på. Han kan f.eks. lufte hunder, gamle menn og barnebarna deres. Men et liv i jakt på luksus har sin pris, og Anton må velge mellom venner, kjærester og brusmaskiner. 

Dette er tredje bok om Anton.

Anton

Martin, George R. R.: Isdragen

Dette er historien om en ung jente og hennes drage. Fra gammelt av var isdragen en fryktet legende, en drage som ingen kunne temme. Overalt hvor den fløy, etterlot den seg et iskaldt og frossent landskap. Men Adara var ikke redd. For Adara var et vinterbarn, født under den kaldeste vinteren i manns minne. Adara kunne ikke huske første gangen hun så isdragen. Det virket som om den alltid hadde vært i livet hennes. I sitt fjerde år tok hun på dragen, i sitt femte år kunne hun ri på dens brede og iskalde rygg. I hennes sjuende år angrep de flammende dragene fra nord Adaras fredelige hjemsted. Og bare isdragen som elsket henne kunne redde Adara fra en verden i oppløsning. Dette er en fortelling om styrke og mot. Boka er illustrert.

Isdragen George R. R. Martin

Copeland, Sam: Charlie blir en kylling

Charlie McGuffin forsøker å være optimist, men i virkeligheten er han egentlig full av bekymringer. Her er noen av tingene Charlie er bekymret for; broren sin (som er på sykehus), de hysteriske foreldrene sine, uønsket oppmerksomhet fra skolens bølle, og det faktum at han har begynt å forvandle seg til et dyr. Selv om alle barn ønsker seg superhelt-krefter, er ikke Charlie så interessert i å bli forvandlet til en due midt i skoleforestillingen. Med hjelp fra vennene sine, må Charlie håndtere de nye kreftene, og det litt fort. Dette er en fortelling med mye absurd humor. 

Charlie-blir-en-kylling_Fotokreditering-Gyldendal

Rohde, Hanne Kristin: Pyramidemysteriet

13 år gamle Astrid går i 8. klasse på Norberg skole i Oslo. Hun og advokatpappaen bor alene mens mamma er lege på oppdrag i utlandet. På skolen har Astrid blitt kjent med Yusuf, en ny gutt i klassen, som hun liker veldig godt. Astrid er hestejente og har egen hest som heter Rocky. En natt våkner Astrid av et blått blink i rommet. Hun aner plutselig at noe er fryktelig galt med Rocky, og tvinger pappa til å kjøre henne til stallen i Maridalen. I stallen finner de Rocky dødssyk uten at dyrlegen forstår hva som egentlig feiler ham. De får mistenke om at noen har skadet hesten, men vet ikke hvorfor. Astrid og Yusuf begynner å undersøke hva som skjedde på gården og samler bevis. Snart er de på sporet av langt farligere kriminalitet enn de først hadde trodd. Spenning for mellomtrinnet.

Dette er første bok i serien Blålys.

org_Pyramidemysteriet_HOY

Dasgupta, Sayantani: Kiranmala og slangens hemmelighet

Da Kiranmala våkner opp på 12-årsdagen sin er alt som vanlig, men det varer ikke så lenge. På mystisk vis forsvinner foreldrene, og slimete demoner jager henne gjennom huset, for å spise henne levende. Enklere blir det ikke da to innmari kjekke prinser ringer på, og påstår at de har kommet for å redde henne. Brått blir Kiranmala tatt med til en verden full av magi, hester med vinger, levende kart, og en irriterende snakkende fugl. Kiranmala må løse gåter, kjempe mot demoner, og ikke minst finne foreldrene sine. Dette er en historie med mye humor, spenning, action og indisk folklore, og med ei jente i hovedrollen. 

Original_Omslagsforside_Kiranmala_og_slangens_hemmelighet

Berger, Joe: Oliver lyver om puddinger, pingpongballer, katter og knuste varer (og sier et par sanne ting som kanskje ikke er helt sanne likevel)

Det er ikke pent å lyve. Men noen ganger virker det som en god ide å lyve når sannheten er stor og tung, som en gammel, gretten elefant. Oliver gjør dette noen ganger, eller rette sagt, han gjør det ganske ofte. Han går gjerne utenom sannheten for å unngå trøbbel. Men det viser seg at løgnene gjør at han stadig havner i vanskeligheter. Moren, faren, søsteren og bestefaren ønsker at han skal være mer ærlig, men det spørs om Oliver noensinne vil lære. Dette er en humoristisk fortelling om en gutt med livlig fantasi skrevet i en blanding av tegneserie og tekst. 

Oliver_lyver

Nilsson, Frida: Det tynne sverdet

Da Sasjas mamma dør bestemmer han seg for å følge etter henne til Dødsriket. Dit får ingen levende komme. Det blir en lang og farlig reise gjennom et land som på mange måter minner om vårt, men som også er annerledes. Sasja blir venn med den gode Trine Tvefot, den modige prinsessen av Sparta samt en fra Harpyrien. Alle tre vil gjerne hjelpe Sasja til å nå målet sitt. For Sasja er ikke klar for å miste mamma, han skal hente henne tilbake. Han har kommet til Dødsriket for å overliste Døden. Dette er en fantasifull og rørende fortelling om kjærlighet, barndom, lek og naturens skjønnhet. 

tynne

Jones, Gareth P.: De dødes byrå

Sam Toop har en helt spesiell evne, han kan se og snakke med gjenferd. Det kan være praktisk når man arbeider for et begravelsesbyrå, men veldig slitsomt når de døde trenger hjelp. Lapsewood arbeider for Byrået i de dødes rike, og han har fått et vanskelig oppdrag. I London herjer en demonhund, bygninger infiseres av Svartråte og gjenferd forsvinner på mystisk vis. Han må finne ut hvem det er som er ute etter de døde. Lapsewood ber Sam om hjelp i etterforskningen. Men det er ikke sikkert Sam kommer levende fra å redde gjenferdene. Dette er et humoristisk, skummelt og bloddryppende mysterium lagt til slutten av Viktoria-tiden i London. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet.

dødes

Glaser, Karina Yan: Den fantastiske familien Vanderbeeker

I mange år har familien Vanderbeeker bodd i det røde mursteinshuset. Den gamle bygningen er nesten som et medlem av familien. Men nå vil plutselig den onde, mystiske huseieren de aldri har møtt, kaste dem ut. De fem Vanderbeeker-barna Isa, Jessie, Oliver, Hyasinth og Laney får den største utfordringen de noen sinne har hatt. De må prøve å overtale huseieren til å la dem få bli huset i alle fall til over juleferien. Barna må strekke seg lagt både intellektuelt, kreativt og på medmenneskelig vis. Fortellingen utfordrer leseren til å tenke over hva som gjør samfunnet man lever i til å være et godt sted å leve.

Glaser

Ohlsson, Kristina: Det magiske hjertet

Charlotte er alvorlig syk. Hun trenger et nytt hjerte, og det raskt. Bestevennen Roberta finner en magisk globus på en auksjon. Dersom man utfører et veldig spesielt oppdrag kan den oppfylle et ønske. Roberta håper globusen kan hjelpe henne med å hjelpe Charlotte. Sammen med kameraten Eric gjør Roberta alt hun kan for å få Charlotte frisk, bare det ikke er for sent. Dette er en spennende og mystisk fortelling om barns tanker om døden.

hjertet

Bredow, Katarina von: Ellinor

Ellinor går i 7. klasse. Samme dag som hun har bursdag begynner Viktor i klassen hennes. Han er både pen og morsom og tar liksom plass med en gang. Når klassen synger bursdagsangen for Ellinor ser han rett på henne. Ellinor kjenner hun blir varm i kinnene og at det knyter seg i magen. Dessverre prøver Meja også å få Viktors oppmerksomhet. Hun kaster på lange håret sitt når han er i nærheten. Leo virker sur. Ellinor er lei av å alltid ta hensyn til hva alle andre vil. Hun må finne ut hvordan hun klare å vise hva hun trenger, og ikke alltid danse etter Mejas pipe. Ellinor har lyst til å fortelle Viktor at hun liker ham, men vet ikke om hun tør å gjøre det. Dette er en fortelling om gode og vonde følelser, forelskelse, skole, venner og foreldre. Det handler om venner og fiender, trusler og løfter. 

Ellinor

Baugstø, Line: Vi skulle vært løver

Det begynner ei ny jente i klassen til Malin som hun håper kan bli en ny bestevenninne. Hun ønsker at det er en superjente som tør å hamle opp med Sara og de andre som bestemmer i klassen. Men den nye jenta er veldig sjenert, og når Malin prøver å bli kjent med henne, er det tydelig at Leona prøver å skjule en hemmelighet. Etter bare noen dager blir hemmeligheten til Leona avslørt i gymtimen. Det viser seg at Leona egentlig er en gutt. Spørsmålet er hvordan det vil gå nå, med Leona og resten av klassen. 

løver

Martin, John: Sci-Fi-ungdomsskolen

Kelvin Klosmo er den nye gutten i galaksen, det vil si han er det eneste mennesket på universets kuleste skole. Han kan ingenting om de sosiale kodene, ikke hvordan han skal komme seg unna mobberne, ei heller hvordan vennen hans som alltid må være i et akvarium går på do. Kelvin skal gå på Sci-Fi-ungdomsskolen i verdensrommet i tre år, men allerede første dagen lærer han at intergalaktisk matkrig er gøy, men også ganske ekkelt, Alains kan også være bøller, og at en gal vitenskapsmann er ute etter totalt herredømme over universet, og at alle er dømt til undergang. 

Sci-Fi

Lystad, Mina: Nørd

Marie oppfatter seg selv som nokså klønete. Hun ser opp til den pene og kule Heddy i klassen som har tusenvis av følgere på youtube-kanalen sin, og som vet hvordan hun skal sette opp håret så det alltid ser dødsfint ut. En dag kommer læreren og sier at alle i klassen må starte sin egen youtube-kanal, fordi sosiale medier er et fag som må læres. Marie legger ut videoer av hvor klønete hun er, og plutselig gjør hun stor suksess. Alle ler av henne, men på en annen måte enn før. Marie er på en måte blitt populær, men spørsmålet er hvor langt hun er villig til å strekke det og om det er verdt det. 

nord_minis

Rundberg, Johan: Gjenferdets stemme

Moren til Sebastian er skuespiller, og nå skal hun spille inn en film på et falleferdig badehotell. Det er hennes første seriøse rolle etter en lang karriere som actionskuespilleren Laura Bloc. Sebastian må motvillig følge med på innspillingen. Han regner med at det blir tidenes kjedeligste uke i skyggen av moren. Der tar han feil. Allerede første kvelden begynner det å skje noe uhyggelig. Da hele filmteamet er samlet til middag, går strømmen, og Sebastian kjenner en iskald vind gjennom rommet. Noen eller noe prøver å sabotere filminnspillingen. Sammen med barneskuespilleren, Manda, og Max, sønnen til filmens store stjerne, begynner Sebastian å undersøke mysteriet på det gamle hotellet. De må finne ut hva slags rare lyder de hører om natten og hvem den mystiske eieren er som forbyr de ansatte å snakke om hotellets historie. 

Rundberg

Winsnes, Magnhild: Hysj

Det er sommer og Hanna oppdager at hun ligger etter med alt, absolutt alt, når det gjelder interesser, venner, kropp og gutter. Fortellingen skildrer overgangen fra barn til voksen gjennom ulike situasjoner, møter og oppdagelser. Dette er en grafisk fortelling som følger kameralinsen, og forteller historien med bilder. Det er en humoristisk og sår fortelling om hemmeligheter og alt som er vanskelig å snakke om. 

hysj

Volden, Ingrid Ovedie: Hjertet er en knyttneve

Oliver og Aline går i samme klasse, men snakker aldri med hverandre. En dag får faren til Oliver hjerteinfarkt og havner på sykehuset på kardiologisk avdeling. Der dukker også Aline opp. Hun har nemlig bestemt seg for å skrive særoppgave om hjertet. På hjerteavdelingen blir Oliver og Aline hemmelige kjærester. Men når faren til Oliver blir frisk igjen og særoppgaven er ferdig skrevet må de da et valg om de kan være kjærester helt på ordentlig.

Boka er på 272 sider.

Knyttneve

Parr, Maria: Keeperen og havet

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det fortsatt mykje drama og sterke kjensler når Lena, Trille og farfar går inn i eit år der dei må kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. For Lena Lid legg ein ny fotballtrenar mørke skyer over keeperlivet hennar. Trille, som bur i nabohuset, spekulerer på korleis han kan gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Farfar jaktar storfisken på havet, slik han alltid har gjort, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, sjølv om alle flåtane ein bygger forliser, alle flaskepostane ein sender driv inn i fjøra heime og ingen bryr seg om det ein verkeleg kan, må ein i alle fall ikkje gi seg. 

Boka er på 234 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Keeperen

Johansen, Eldrid: Faraos forbannelse

13 år gamle Mathilde og Susanne er kusiner og er på ferie med fedrene sine i Luxor i Egypt. De er klare for noen deilige avslappende dager ved bassengkanten, men også for faraos templer og bortgjemte gravkamre, og ikke minst stedet der Mathildes mamma, som var arkeolog, ble funnet omkommet mens hun var på utgravning. Det viser seg at reisen blir mye farligere enn de hadde trodd. De får en følelse av at noen følger etter dem, og Mathilde begynner å lure på om morens død virkelig var en ulykke. Dessuten mistenker Mathilde at det kan være en sammenheng mellom morens død og en kvinnelig faraos ukjente hemmelighet. Spenning for mellomtrinnet. 

Boka er på 206 sider.

Faraosforbannelse

 

Ingvaldsen, Bjørn: Lydighetsprøven: en tenkt fortelling om et barn

Alvis er 12 år. De andre kaller ham for Alvis Piss og sier det lukter av ham. Alvis leker alltid med de små ungene, og han er lett å lure til å gjøre dumme ting. Han snakker alltid om de som er døde. Nå er Alvis borte. Det er Alvis selv som er forteller av denne historien. Han har et begrenset språk og ser verden på sin helt egen måte. Alvis er et barn som ikke blir sett og som ikke får en plass. I forordet skriver forfatteren: «Hva som har skjedd før boka begynner og hvordan det går etter at den er slutt, vet jeg ikke. Men jeg vet én ting: Uansett hva barn blir utsatt for, er det aldri barnas feil. Det er de voksne som gjør noe galt. Husk på det. Og husk at dette ikke er en historie fra virkeligheten.» 

Boka er på 138 sider.

Lydighetsprøven

 

Nilsson, Frida: Ishavspirater

Den fryktede piraten Hvithode bortfører barn og tvinger dem til å hakke frem diamanter i en mørk og farlig gruve. Så fryktet er Hvithode at ingen tør å lete etter barna, og alle vet at ingen kan overleve lenge i hans gruve. Men den dagen han tar Siris lillesøster Miki, får han en motstander han ikke hadde regnet med. Siri gjør det som ingen andre tør, begir seg ut på leting etter Hvithodes øy, selv om hun er livredd. For hun vet hvor redd lillesøster Miki må være i piratens vold, alene i gruvens mørke ganger. Dette er en eventyrhistorie om søsterskap, vennskap, frykt og mot, rikt illustrert i svart og hvitt. 

Boka er på 394 sider.

Ishavspirater

 

Lindbäck, Johanna: Kanskje sammen

Majken og Ivan er bare venner. Men for at klassen, og spesielt Tessan og Belinda, skal tro at de er sammen har de hengt mye sammen. Dette for å vise de andre at Majken på ingen måte er så kjedelig som Tessan vil ha det til. Tessan mener nemlig at alt skal handle om gutter. Nå som overenskomsten med Ivan er over blir Majken forundret over at hun blir så glad hver gang hun ser Ivan. Hjertet hennes banker ekstra fort når han smiler til henne. Majken vet ikke om hun tør å betro seg til Tessan. For kanskje er det sånn at hun egentlig har lyst til å være sammen med Ivan på ordentlig. Dette er en fortelling om følelser, trøblete vennskap og forelskelse. 

Boka er på 175 sider, og er oppfølgeren til Litt sammen.

sammen

 

Solomons, David: Broren min er en superhelt

11 år gamle Luke er tegneseriegal og bor sammen med sin nerdete storebror, Zack, i en trehytte. Lukes eneste tabbe er at han gikk for å tisse til feil tid. Mens han er borte, gir et romvesen superkrefter til Zack, denne broren som ikke fortjener noe og aldri har lest en tegneserie i sitt liv. Han får i oppgave å redde ikke bare ett, men to universer. Luke irriterer seg grønn, men når Zack blir kidnappet av sin erkefiende, har Luke og vennene hans bare fem dager på seg til å finne ham og redde verden.

Boka er på 319 sider.

Broren min

 

Grimstad, Lars Joachim: Egoland

Populariteten til statsminister Teddy Fahr er større enn noensinne. Som takk for folkets tillit gir han alle gratis kjøttdeig hver fredag hvis de bruker den til taco, samt innfører Teddy-timen, slik at alle kan sove en time lenger hver dag. Sønnen, Finn, er derimot bekymret. For det står en gammel mann ved porten og roper at menneskene skal falle om. Dessverre får den gamle mannen rett, menneskene faller om en etter en, uten å våkne igjen. Finn er bekymret for om det er noen som i det hele tatt kan redde dem. I tillegg har det begynt ei ny jente i klassen. Hun heter Maria, og hun er noe av det peneste Finn har sett. Dette er en fortelling om krig, fred, kjærlighet, rettferdighet, egoisme, ondskap, og verdien av en ordentlig god ansiktskrem. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 381 sider, og er den tredje boka du kan lese om Statsminister Fahr & sønn

Egoland

 

Benjamin, Ali: Greia med maneter

12 år gamle Suzy mister bestevenninnen Franny i en drukningsulykke, og sliter med å akseptere det som har skjedd. Franny har alltid vært en god svømmer. Suzy er sikker på at noe ikke stemmer. Det kan ikke ha vært en tilfeldig drukningsulykke, Franny må ha kommet borti en giftig brennmanet. I Suzys hode virker denne forklaringen mye mer fornuftig. Men vennskapet med Franny var over lenge før Franny døde. Jenta Suzy hadde trodd skulle være hjertevennen hennes for alltid, valgte den populære gjengen framfor den nerdete barndomsvenninnen. Suzy var som en siste utvei. Dette er en historie om vennskap, kjærlighet, sorg og død, om universets mangfold og mysterier, og at det kanskje finnes håp der ute, tross alt. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 299 sider. 

maneter

 

Solberg, A. Audhild: Det spøker for superbitchene

Det har gått fire måneder siden superbitchene dreit seg ut, og Anne Bea befinner seg ikke lenger i bånnligaen. Trettensårsdag hennes nærmer seg med stormskritt, men først skal hele 7. klasse dra til et nedlagt høyfjellshotell på leirskole. Det blir en tur hun sent vil glemme. Det er mye Anne Bea må finne svar på, blant annet hva det er som plager Magnus, hvem det er som lager uhyggelige lyder i kjelleren, og om det egentlig går an å være forelska i to stykker samtidig. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være. Fortelling for mellomtrinnet. 

Boka er på 223 sider. 

Telgemeier, Raina: En genial idé

Kristy, Mary Anne, Claudia og Stacey er bestevenner og grunnleggerne av Barnevaktklubben. Jentene tar utfordringene som de kommer, enten det er grinete unger, digre hunder, sinte naboer eller frekke telefoner, så kan man alltid stole på jente i Barnevaktklubben. Noen ganger er jobbene mer utfordrende enn andre, det samme gjelder med strenge foreldre, nye familiemedlemmer, umoderne klær, mammas nye kjæreste, sminke og mystiske hemmeligheter. Men uansett hva som skjer, jentene i BVK har det aller viktigste, ekte vennskap. «Barnevaktklubben» er en serie med humor, drama, vennskap og forelskelse. Tegneserie for mellomtrinnet.

Dette er første bok i Barnevaktklubben.

barnevaktklubben

Akerlie, Iben: Lars er LOL

Vanligvis er Amanda en snill og grei jente. Hun har venner, er forelsket i Adam og gleder seg til å ta fatt på skolen igjen etter ferien, for da skal hun være fadder for en 1. klassing. Men ting blir ikke helt slik hun forventer. Hun blir i stedet fadder for den nye gutten i klassen, Lars som har Downs syndrom. Da blir alt veldig vanskelig. Amanda trives med å være venn med Lars når ingen andre ser det, men på skolen kjenner hun veldig på presset om å være populær, og svikter etter hvert både seg selv og Lars. Hun surrer seg inn i noe hun ikke vil være med på, og sprer dumme bilder av Lars. Amanda må finne en måte å reise seg igjen på, og få tilbake de andres respekt tillit. Det blir en lang og ydmykende vei full av prøvelser og selvfornedrelse, fortalt med humor. 

Boka er på 230 sider. 

LarserLOL

 

Jones, Gareth: Tidsmysteriet

Eddie Dane er overbevist om at småbyen han bor i er den kjedeligste i helle verden. Det føles som om tiden har stått still der. Så feil kan man ta. En dag dukker Scarlett White opp på skolebussen, og Eddie skjønner raskt at hun ikke er som alle andre jenter. Hun stiller mange merkelige spørsmål og hun bryter seg inn i huset til læreren deres. Eddie begynner å lurer på hvem den gale professor Maguri er og hvorfor det stadig vekk skjer mystiske ting rundt ham. Enda merkeligere blir det da han forstår at han er med på den samme bussturen om igjen og om igjen. Grøss for mellomtrinnet. 

Boka er på 285 sider. 

Tidsmysteriet

Wegelius, Jakob: Morderens ape

Historiens forteller i denne boken er gorillaen Sally Jones som er maskinist på lasteskipet Hudson Queen. Sally og hennes venn, sjømannen Chiefen, er strandet i Lisboa. Der blir de lurt inn i en smuglerhandel som ikke går som den skal. Hudson Queen forliser og Chief blir uskyldig dømt for drapet på den skyggeaktige Alphonse Morro. For Sally Jones begynner en lang og vanskelig kamp for å overleve og for å renvaske Chief. Og hun har sterke krefter imot seg. Krefter som for enhver pris vil beskytte hemmelighetene som Morro tok med seg når han forsvant i elven Tejo. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. 

Boka er på 525 sider.

Sverdrup, Kari: Glassroser

Rose går i syvende klasse. Så lenge hun har gått på skolen har hun mer eller mindre vært i konflikt med flettejentene, som alltid sladrer og tro de vet best. Læreren deres, Sure-Marianne, kaller det en konflikt, mens Rose tenker det heller er en krig. Heldigvis har Rose Tobias, Silje og Marie hun kan henge sammen med. Dessuten har hun også kaninen sin, Bud, som er så myk og god i pelsen. I tillegg har Nico begynt å besøke bestefaren sin som bor i nabohuset til Rose. Rose kjenner hun blir veldig glad når han sier hei til henne. En dag kommer han til og med bort mens hun holder på å lage en uteplass til Bud i hagen. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 151 sider. 

Ingvaldsen, Bjørn: Far din

Alle hater faren til hovedpersonen i fortellingen. Han er en tyv, han stjeler. Derfor hater alle hovedpersonen, fordi han har en far som er tyv. Med et slikt utgangspunkt er det ikke lett å vite hva man skal gjøre, om man skal slåss, gjemme seg eller flykte. Det nytter ikke å nekte. Alle har rett. Faren er en tyv. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 143 sider. 

Fardin

 

Barnett, Mac: Kugalskap

Miles Murphy er beryktet for pøbelstrekene sine. Han er den beste pøbelen noensinne. Da han flytter til kjedelige Slumredal, også kjent for én eneste ting, kuer, tar han for gitt at han er den beste pøbelen på den nye skolen sin også. Men allerede første dagen blir Miles imponert da noen har flyttet rektors bil så den sperrer skoleinngangen, og ganske opprørt over at han ikke hadde tenkt på det selv. Miles må finne ut hvem denne pøbelen er, for han er god. Skikkelig god. Dette er en absurd fortelling med mye fjas og kuer, hauger med kuer. Rautetelling er for øvrig et populært tidsfordriv i Slumredal. Humor for mellomtrinnet. 

Boka er på 216 sider. Les også de andre bøkene om Miles & Niles

kugalskap

 

Dybvig, Ingeborg: Forfulgt i London

Det er påskeferie, og Clara er på ferie hos farmor og farfar i England, denne gangen sammen med venninnen Emilie. Da farmor brekker beinet, får jentene aller nådigst dra inn til London alene. De skal shoppe på Oxford Street. Men så ser de en mann bli slått ned, og når de forsøker å hjelpe ham, stikker han til dem en liten firkantet dings. «Dont go to the police,» hvisker han. Clara har lovet alle at hun ikke skal leke detektiv igjen. Så jentene skynder seg mot jernbanestasjonen, men det er jo ikke deres skyld at noe følger etter dem. 13 år gamle Clara har en tendens til å rote seg borti mysterier og forbrytelser. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 231 sider. 

London

 

Egeland, Tom: Mumiens mysterium

Robert og moren drar til et nytt arkeologisk felt i kongenes dal i Egypt. Robert hjelper moren sin med et større utviklingsprosjekt. Et gammelt gravkammer skjuler hittil ukjente slektninger av en farao. Men gravkammeret er forseglet med en forbannelse. Og Robert viser seg å være den eneste som kan oppheve forbannelsen. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 397 sider. 

Mumimysterium

Peers, Bobbie: Luridiumstyven

William Wenton er 12 år da han oppdager at han ikke er som alle andre. Han er verdens beste kodeknekker. Riktignok har han alltid lurt på hvorfor hele familien hans har dekknavn, hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder, hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Men det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, at livet hans tar en ny og uventet retning. Sakte men sikkert begynner han å avdekke familiens hemmeligheter. Og plutselig haster det med å finne bestefaren som forsvant på mystisk vis i Londons undergrunn. Spenning for mellomtrinnet.

Boka er på 237 sider. Les også de neste bøkene om William Wenton som heter Kryptalportalen, Orbulatoragenten og Apokalypsegeneratoren.

Luridium

Grøntvedt, Nina E.: Happy ending, liksom?

Det er første skoledag på ungdomsskolen. Oda snubler foran alle og får kallenavnet Bambi. Og verre skal det bli. For alt er helt annerledes her, både lærerne, elevene og ikke minst friminuttene. Heldigvis finner Oda seg et hemmelig hjørne på skolebiblioteket. Det er der hun først oppdager verdens beste bok: "Romeo og Julie". Av en som heter Shakespeare. Oda skjønner ikke hvordan det er mulig å skrive så romantisk om noe så dramatisk som kjærlighet. Oda får mye å tenke på. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og dagboka fylles raskt opp med fortellinger, lister og, ikke minst, Odas illustrasjoner og tegnede kommentarer til alt som skjer. Fortelling for mellomtrinnet.

Dette er fjerde boka om Oda. De tre første heter: Hei, det er meg!, Absolutt ukyssa og Supersommer.

Happyending

Fitzgerald, Sarah Moore: Tro, håp og eplekake: det er alltid noen smuler igjen

Meg og Oscar har vært naboer og bestevenner så lenge de kan huske. Og selv om ingen av dem vil innrømme det, håper de begge kanskje på noe mer. Men så flytter Meg, og de to mister kontakten. En dag forsvinner Oscar. Midt i sorgen bestemmer Meg seg for å finne ut hva som egentlig har skjedd. Oscar Dunleavy pleide å lage verdens beste epleterter. Nå er han borte, og antatt død. Ingen virker så veldig overrasket, unntatt bestevennen Meg og hans lillebror Stevie. Selv om de er fulle av sorg og forvirring er Meg og Stevie bestemt på å finne ut av hva som skjedde med alltid optimistiske Oscar. Sammen lærer de om lojalitet, vennskap og aldri gi opp håpet. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 200 sider.

Tro hap og eplekake (2)

 

Svingen, Arne: Revolvergutten

Robin Hood Evensen vokser opp i en kriminell familie. Fra barnsben av har han lært det meste om forbryterbransjen. En dag slipper faren hans ut av fengsel, og Robin gleder seg til at alt skal bli normalt igjen. Men noen er ute etter faren, og Robin befinner seg plutselig i et dramatisk oppgjør mellom hardbarkete kriminelle. Dette er en fortelling om å ha med revolver på skolen, en bil som eksploderer og farlige russere. Men mest av alt handler det om vennskapet til kameraten Martin og en helt spesiell pappa. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 201 sider. Les også Revolvergutten 2!

Revolvergutten_hd_image

Pichon, Liz: Tom Gates: Min geniale verden

Tom Gates er en mester i å finne på unnskyldninger for ikke å ha gjort leksene sine, som f.eks.: Han ble angrepet av en hund, utsatt for vannsøl eller truffet av et lyn. Toms skrivebøker er fulle av kruseduller, tegneserier og tanker, så vel som lærerens underfundige sitater. Men etter å ha fått masse skryt for en av historien sine, begynner det å gå nedover med skoleprestasjonene. Noe som er synd, for han er desperat etter å imponere Amy Porter som sitter ved siden av ham. Boka er rikt illustrert i tegneseriestil. Humor for mellomtrinnet.

Boka er på 238 sider og har god, leselig skrift. Heldigvis har det kommet mange bøker om Tom Gates!

Moet-Tom-Gates-i-aarets-mest-geniale-barnebok

Lunde, Maja: Sceneskrekk

Det finnes de som er kule, og så finnes det de som er så kule at ingen har oppdaget det enda. Sånne som Markus med smilehullet og skolens hardeste skuddfot og Cornelia med langt, skinnende hår, de bare er kule. Noe alle vet. Så finnes det de som er enda kuler, som Helena den pene, Alfred erkenerden, Ivan den dumme og den ultimate kjedelige fortelleren, synes hun selv, som ikke vil fortelle at hun heter Bjørg fordi navnet er verdens dølleste. De er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid, ifølge Helena. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 205 sider, har god, leselig skrift og er første bok i serien "Verdens kuleste gjeng". Bok nummer to, tre og fire heter Kokkekaos , Snill, snillere, snillestBaluba på leirskolen og Tullball.

org_Verdens kuleste gjeng 1_HOY

 

Palacio, R.J.: Mirakel

August er ti år gammel, og født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. Til nå i livet har han gjennomgått tjuesju operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Livet har vært trygt, han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men nå, når han skal starte i femte klasse, har foreldrene bestemt at han skal begynne i vanlig skole. Halloween er den beste dagen i året, tenker August. Da ser han ut som alle andre barn. De 364 andre dagene i året, opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen blant mange fremmede jevnaldrende. Som ventet blir overgangen til skolehverdagen tøff. Han møter både bøller, venner, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje. August er en tapper, smart, sårbar, morsom og modig gutt.

Dette er en fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 429 sider. Les også neste bok om August som heter Auggie & meg.

Mirakel

Almhjell, Tone: Vindeltorn

Lin er sikker på at det er noe galt med det gamle huset familien hennes har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket "Vindeltorn" dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver. Lin havner i et snødekt rike hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Lin blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Lin og Rufus må sammen finne den forsvunne Vinterfyrsten om de skal redde Sylver fra undergang. Men de er ikke de eneste som jakter på gutten den natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrsten. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 342 sider. Bok nummer to heter Maretorn.

vindeltorn_hd_image

 

Lunde, Maja: Over grensen

Høsten 1942. Fire barn er på vei til Sverige. Sarah og Daniel er jøder og må sendes ut av landet. For dem handler flukten om liv og død. De har lenge gjemt seg i kjelleren til Otto og Klaras familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Klara bestemmer seg for å hjelpe de nye vennene i sikkerhet, men det er mange skogsmil som skal tilbakelegges før de når grensen i Sverige. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men det er ikke sikkert at den snille kona som tilbyr dem mat egentlig er på deres lag, eller at grenselosen virekelig er motstandsmann. Kan hende han jobber for NS i det skjulte.

Dette er en fortelling om mot, tillit, vennskap og dødsangst, og om jødedeportasjonene ut av Norge under 2. verdenskrig.

Boka er på 165 sider og har god, leselig skrift.

Overgrensen

Kontakt oss:

Google+