Hopp til hovedinnhold

Boktips for 5., 6. og 7. klasse

De dødes byrå Gareth P. Jones

Trenger du boktips til 5., 6. og 7. klassingen, finner du det her! Bokomtalene er hentet fra Biblioteksentralen.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med lærere og foreldre.

Ønsker dere oppdateringer om nye barne- og ungdomsbøker, finner dere et utvalg av kjekke bøker her:

Dasgupta, Sayantani: Kiranmala og slangens hemmelighet

Da Kiranmala våkner opp på 12-årsdagen sin er alt som vanlig, men det varer ikke så lenge. På mystisk vis forsvinner foreldrene, og slimete demoner jager henne gjennom huset, for å spise henne levende. Enklere blir det ikke da to innmari kjekke prinser ringer på, og påstår at de har kommet for å redde henne. Brått blir Kiranmala tatt med til en verden full av magi, hester med vinger, levende kart, og en irriterende snakkende fugl. Kiranmala må løse gåter, kjempe mot demoner, og ikke minst finne foreldrene sine. Dette er en historie med mye humor, spenning, action og indisk folklore, og med ei jente i hovedrollen. 

Original_Omslagsforside_Kiranmala_og_slangens_hemmelighet

Berger, Joe: Oliver lyver om puddinger, pingpongballer, katter og knuste varer (og sier et par sanne ting som kanskje ikke er helt sanne likevel)

Det er ikke pent å lyve. Men noen ganger virker det som en god ide å lyve når sannheten er stor og tung, som en gammel, gretten elefant. Oliver gjør dette noen ganger, eller rette sagt, han gjør det ganske ofte. Han går gjerne utenom sannheten for å unngå trøbbel. Men det viser seg at løgnene gjør at han stadig havner i vanskeligheter. Moren, faren, søsteren og bestefaren ønsker at han skal være mer ærlig, men det spørs om Oliver noensinne vil lære. Dette er en humoristisk fortelling om en gutt med livlig fantasi skrevet i en blanding av tegneserie og tekst. 

Oliver_lyver

Nilsson, Frida: Det tynne sverdet

Da Sasjas mamma dør bestemmer han seg for å følge etter henne til Dødsriket. Dit får ingen levende komme. Det blir en lang og farlig reise gjennom et land som på mange måter minner om vårt, men som også er annerledes. Sasja blir venn med den gode Trine Tvefot, den modige prinsessen av Sparta samt en fra Harpyrien. Alle tre vil gjerne hjelpe Sasja til å nå målet sitt. For Sasja er ikke klar for å miste mamma, han skal hente henne tilbake. Han har kommet til Dødsriket for å overliste Døden. Dette er en fantasifull og rørende fortelling om kjærlighet, barndom, lek og naturens skjønnhet. 

tynne

Jones, Gareth P.: De dødes byrå

Sam Toop har en helt spesiell evne, han kan se og snakke med gjenferd. Det kan være praktisk når man arbeider for et begravelsesbyrå, men veldig slitsomt når de døde trenger hjelp. Lapsewood arbeider for Byrået i de dødes rike, og han har fått et vanskelig oppdrag. I London herjer en demonhund, bygninger infiseres av Svartråte og gjenferd forsvinner på mystisk vis. Han må finne ut hvem det er som er ute etter de døde. Lapsewood ber Sam om hjelp i etterforskningen. Men det er ikke sikkert Sam kommer levende fra å redde gjenferdene. Dette er et humoristisk, skummelt og bloddryppende mysterium lagt til slutten av Viktoria-tiden i London. Grøss for mellom-/ungdomstrinnet.

dødes

Glaser, Karina Yan: Den fantastiske familien Vanderbeeker

I mange år har familien Vanderbeeker bodd i det røde mursteinshuset. Den gamle bygningen er nesten som et medlem av familien. Men nå vil plutselig den onde, mystiske huseieren de aldri har møtt, kaste dem ut. De fem Vanderbeeker-barna Isa, Jessie, Oliver, Hyasinth og Laney får den største utfordringen de noen sinne har hatt. De må prøve å overtale huseieren til å la dem få bli huset i alle fall til over juleferien. Barna må strekke seg lagt både intellektuelt, kreativt og på medmenneskelig vis. Fortellingen utfordrer leseren til å tenke over hva som gjør samfunnet man lever i til å være et godt sted å leve.

Glaser

Ohlsson, Kristina: Det magiske hjertet

Charlotte er alvorlig syk. Hun trenger et nytt hjerte, og det raskt. Bestevennen Roberta finner en magisk globus på en auksjon. Dersom man utfører et veldig spesielt oppdrag kan den oppfylle et ønske. Roberta håper globusen kan hjelpe henne med å hjelpe Charlotte. Sammen med kameraten Eric gjør Roberta alt hun kan for å få Charlotte frisk, bare det ikke er for sent. Dette er en spennende og mystisk fortelling om barns tanker om døden.

hjertet

Bredow, Katarina von: Ellinor

Ellinor går i 7. klasse. Samme dag som hun har bursdag begynner Viktor i klassen hennes. Han er både pen og morsom og tar liksom plass med en gang. Når klassen synger bursdagsangen for Ellinor ser han rett på henne. Ellinor kjenner hun blir varm i kinnene og at det knyter seg i magen. Dessverre prøver Meja også å få Viktors oppmerksomhet. Hun kaster på lange håret sitt når han er i nærheten. Leo virker sur. Ellinor er lei av å alltid ta hensyn til hva alle andre vil. Hun må finne ut hvordan hun klare å vise hva hun trenger, og ikke alltid danse etter Mejas pipe. Ellinor har lyst til å fortelle Viktor at hun liker ham, men vet ikke om hun tør å gjøre det. Dette er en fortelling om gode og vonde følelser, forelskelse, skole, venner og foreldre. Det handler om venner og fiender, trusler og løfter. 

Ellinor

Baugstø, Line: Vi skulle vært løver

Det begynner ei ny jente i klassen til Malin som hun håper kan bli en ny bestevenninne. Hun ønsker at det er en superjente som tør å hamle opp med Sara og de andre som bestemmer i klassen. Men den nye jenta er veldig sjenert, og når Malin prøver å bli kjent med henne, er det tydelig at Leona prøver å skjule en hemmelighet. Etter bare noen dager blir hemmeligheten til Leona avslørt i gymtimen. Det viser seg at Leona egentlig er en gutt. Spørsmålet er hvordan det vil gå nå, med Leona og resten av klassen. 

løver

Martin, John: Sci-Fi-ungdomsskolen

Kelvin Klosmo er den nye gutten i galaksen, det vil si han er det eneste mennesket på universets kuleste skole. Han kan ingenting om de sosiale kodene, ikke hvordan han skal komme seg unna mobberne, ei heller hvordan vennen hans som alltid må være i et akvarium går på do. Kelvin skal gå på Sci-Fi-ungdomsskolen i verdensrommet i tre år, men allerede første dagen lærer han at intergalaktisk matkrig er gøy, men også ganske ekkelt, Alains kan også være bøller, og at en gal vitenskapsmann er ute etter totalt herredømme over universet, og at alle er dømt til undergang. 

Sci-Fi

Lystad, Mina: Nørd

Marie oppfatter seg selv som nokså klønete. Hun ser opp til den pene og kule Heddy i klassen som har tusenvis av følgere på youtube-kanalen sin, og som vet hvordan hun skal sette opp håret så det alltid ser dødsfint ut. En dag kommer læreren og sier at alle i klassen må starte sin egen youtube-kanal, fordi sosiale medier er et fag som må læres. Marie legger ut videoer av hvor klønete hun er, og plutselig gjør hun stor suksess. Alle ler av henne, men på en annen måte enn før. Marie er på en måte blitt populær, men spørsmålet er hvor langt hun er villig til å strekke det og om det er verdt det. 

nord_minis

Rundberg, Johan: Gjenferdets stemme

Moren til Sebastian er skuespiller, og nå skal hun spille inn en film på et falleferdig badehotell. Det er hennes første seriøse rolle etter en lang karriere som actionskuespilleren Laura Bloc. Sebastian må motvillig følge med på innspillingen. Han regner med at det blir tidenes kjedeligste uke i skyggen av moren. Der tar han feil. Allerede første kvelden begynner det å skje noe uhyggelig. Da hele filmteamet er samlet til middag, går strømmen, og Sebastian kjenner en iskald vind gjennom rommet. Noen eller noe prøver å sabotere filminnspillingen. Sammen med barneskuespilleren, Manda, og Max, sønnen til filmens store stjerne, begynner Sebastian å undersøke mysteriet på det gamle hotellet. De må finne ut hva slags rare lyder de hører om natten og hvem den mystiske eieren er som forbyr de ansatte å snakke om hotellets historie. 

Rundberg

Hatke, Ben: Zita i verdensrommet

Zita er ute og leker med bestevennen sin, Josef, da en mystisk gjenstand plutselig faller ned fra himmelen. I løpet av et halvt sekund blir Zitas liv forandret. Josef blir bortført av onde romvesener til en fremmed planet. Zita er den eneste som kan redde ham. Plutselig befinner hun seg på den rareste planeten i hele universet. Hun møter store farer og rare vesener, men det aller merkeligste er at hun plutselig har fått rollen som heltinne. Serien om Zita handler om en perfekt helt som er både snill, modig, omtenksom, og som rir på en enorm mus. Historien er humoristisk om vennskap og heltemot, krydret med massevis av merkelige monstre og sjarmerende skapninger. Grafisk roman for småskole-/mellomtrinnet. 

Zita

Winsnes, Magnhild: Hysj

Det er sommer og Hanna oppdager at hun ligger etter med alt, absolutt alt, når det gjelder interesser, venner, kropp og gutter. Fortellingen skildrer overgangen fra barn til voksen gjennom ulike situasjoner, møter og oppdagelser. Dette er en grafisk fortelling som følger kameralinsen, og forteller historien med bilder. Det er en humoristisk og sår fortelling om hemmeligheter og alt som er vanskelig å snakke om. 

hysj

Skretting, Gudrun: Anton og andre flokkdyr

Anton er klar for å begynne på ungdomsskolen, og har en plan for hvordan han skal være mest mulig anonym. Han skal på ingen måter skille seg ut, bare være en del av flokken. Trodde han. Helt ufrivillig blir han tatt for å være en kul fyr, og må gjøre så godt han kan for å leve opp til det nye imaget. Anton sammenligner kampen for tilværelsen i ungdomsskolen som i dyreriket, han må finne ut hvem han vil være, en vanlig gnu blant gnuer, eller en løve som spiser gnuer til frokost. 

Boka er på 258 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Anton

Volden, Ingrid Ovedie: Hjertet er en knyttneve

Oliver og Aline går i samme klasse, men snakker aldri med hverandre. En dag får faren til Oliver hjerteinfarkt og havner på sykehuset på kardiologisk avdeling. Der dukker også Aline opp. Hun har nemlig bestemt seg for å skrive særoppgave om hjertet. På hjerteavdelingen blir Oliver og Aline hemmelige kjærester. Men når faren til Oliver blir frisk igjen og særoppgaven er ferdig skrevet må de da et valg om de kan være kjærester helt på ordentlig.

Boka er på 272 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Knyttneve

Parr, Maria: Keeperen og havet

Lena Lid og Trille er blitt 12 år. Det fortsatt mykje drama og sterke kjensler når Lena, Trille og farfar går inn i eit år der dei må kjempe hardt både med seg sjølve og med naturkreftene. For Lena Lid legg ein ny fotballtrenar mørke skyer over keeperlivet hennar. Trille, som bur i nabohuset, spekulerer på korleis han kan gjere inntrykk på den nye jenta i klassen. Farfar jaktar storfisken på havet, slik han alltid har gjort, utan å bry seg om at han begynner å bli gammal. Men ein ting er sikkert, sjølv om alle flåtane ein bygger forliser, alle flaskepostane ein sender driv inn i fjøra heime og ingen bryr seg om det ein verkeleg kan, må ein i alle fall ikkje gi seg. 

Boka er på 234 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Keeperen

Pilkey, Dav: Hundemannen

Thomas og Harald har skapt en flunkende ny helt med nese for skurker og kjeltringer. Politihunden Greg og hans ledsager blir skadet på jobb, og en livreddende operasjon må til. Men ting går ikke helt etter planen, og Hundemannen ser dagens lys for første gang. Med hodet til en hund og kroppen til en mann har denne heroiske hunden en nese for rettferdighet. 

Boka er på 231 sider. Du kan også låne den på engelsk som e-bok via Overdrive  .

page_1

Johansen, Eldrid: Faraos forbannelse

13 år gamle Mathilde og Susanne er kusiner og er på ferie med fedrene sine i Luxor i Egypt. De er klare for noen deilige avslappende dager ved bassengkanten, men også for faraos templer og bortgjemte gravkamre, og ikke minst stedet der Mathildes mamma, som var arkeolog, ble funnet omkommet mens hun var på utgravning. Det viser seg at reisen blir mye farligere enn de hadde trodd. De får en følelse av at noen følger etter dem, og Mathilde begynner å lure på om morens død virkelig var en ulykke. Dessuten mistenker Mathilde at det kan være en sammenheng mellom morens død og en kvinnelig faraos ukjente hemmelighet. Spenning for mellomtrinnet. 

Boka er på 206 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Faraosforbannelse

 

Ingvaldsen, Bjørn: Lydighetsprøven: en tenkt fortelling om et barn

Alvis er 12 år. De andre kaller ham for Alvis Piss og sier det lukter av ham. Alvis leker alltid med de små ungene, og han er lett å lure til å gjøre dumme ting. Han snakker alltid om de som er døde. Nå er Alvis borte. Det er Alvis selv som er forteller av denne historien. Han har et begrenset språk og ser verden på sin helt egen måte. Alvis er et barn som ikke blir sett og som ikke får en plass. I forordet skriver forfatteren: «Hva som har skjedd før boka begynner og hvordan det går etter at den er slutt, vet jeg ikke. Men jeg vet én ting: Uansett hva barn blir utsatt for, er det aldri barnas feil. Det er de voksne som gjør noe galt. Husk på det. Og husk at dette ikke er en historie fra virkeligheten.» 

Boka er på 138 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Lydighetsprøven

 

Nilsson, Frida: Ishavspirater

Den fryktede piraten Hvithode bortfører barn og tvinger dem til å hakke frem diamanter i en mørk og farlig gruve. Så fryktet er Hvithode at ingen tør å lete etter barna, og alle vet at ingen kan overleve lenge i hans gruve. Men den dagen han tar Siris lillesøster Miki, får han en motstander han ikke hadde regnet med. Siri gjør det som ingen andre tør, begir seg ut på leting etter Hvithodes øy, selv om hun er livredd. For hun vet hvor redd lillesøster Miki må være i piratens vold, alene i gruvens mørke ganger. Dette er en eventyrhistorie om søsterskap, vennskap, frykt og mot, rikt illustrert i svart og hvitt. 

Boka er på 394 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Ishavspirater

 

Ohlsson, Kristina: Zombiefeber

Herbert har ikke opplevd en så varm sommer noen gang, og så kryr det av veps over alt. I byen begynner dessuten mange mennesker å bli syke. De får feber og røde øyne, og Herbert og Sally får mistanke om at noe forferdelig er i ferd med å skje. Sammen søker de tilflukt på det hemmelige gjemmestedet sitt, en nedlagt mølle, der ingen levende, eller døde, kan nå dem. Spenning for mellomtrinnet. 

Boka er på 222 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Zombiefeber

 

Lindbäck, Johanna: Kanskje sammen

Majken og Ivan er bare venner. Men for at klassen, og spesielt Tessan og Belinda, skal tro at de er sammen har de hengt mye sammen. Dette for å vise de andre at Majken på ingen måte er så kjedelig som Tessan vil ha det til. Tessan mener nemlig at alt skal handle om gutter. Nå som overenskomsten med Ivan er over blir Majken forundret over at hun blir så glad hver gang hun ser Ivan. Hjertet hennes banker ekstra fort når han smiler til henne. Majken vet ikke om hun tør å betro seg til Tessan. For kanskje er det sånn at hun egentlig har lyst til å være sammen med Ivan på ordentlig. Dette er en fortelling om følelser, trøblete vennskap og forelskelse. 

Boka er på 175 sider, og er oppfølgeren til Litt sammen .

sammen

 

Solomons, David: Broren min er en superhelt

11 år gamle Luke er tegneseriegal og bor sammen med sin nerdete storebror, Zack, i en trehytte. Lukes eneste tabbe er at han gikk for å tisse til feil tid. Mens han er borte, gir et romvesen superkrefter til Zack, denne broren som ikke fortjener noe og aldri har lest en tegneserie i sitt liv. Han får i oppgave å redde ikke bare ett, men to universer. Luke irriterer seg grønn, men når Zack blir kidnappet av sin erkefiende, har Luke og vennene hans bare fem dager på seg til å finne ham og redde verden.

Boka er på 319 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib .

Broren min

 

Svingen, Arne: Et hundeliv

Basse er en hund som lever et skikkelig hundeliv. Han er en veldig lat hund. Eieren hans blir kalt Narko-Kjell og er hans beste venn. De bor sammen i verdens mest rotete leilighet. En dag banker det på døra og der står Gusto, en gutt som har noe veldig viktig å spørre om. Et spørsmål som kan forandre alt. Dette er en litt skrudd vennskapsroman hvor alt blir fortalt i fra Basses perspektiv om et vanskelig tema, narkomani. Historien handler om trofaste venner og brødre, om mødre på sykehus og narkobaroner, om fattigdom, desperasjon og desperate løsninger, men mest av alt handler den om vennskapet mellom hunden Basse og Narko-Kjell. 

Boka er på 210 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Et-hundeliv_Fotokreditering-Gyldendal

 

Lillegraven, Ruth: Eg er eg er eg er

Dei trettini dikta i denne samlinga skildrar korleis det er å vere ung og levande, med både oppturar og nedturar og det å vere i livet. Dikta og kjenselene svingar frå vår til sommar til haust og vinter, og man får vere med på den berg- og dalbanen livet kan vere når ein er ung. Dobbeltsidige oppslag med ein illustrasjon foran kvar årstid. Dikt for mellomtrinnet. 

Boka er på 55 sider.

Lillegraven

 

Grimstad, Lars Joachim: Egoland

Populariteten til statsminister Teddy Fahr er større enn noensinne. Som takk for folkets tillit gir han alle gratis kjøttdeig hver fredag hvis de bruker den til taco, samt innfører Teddy-timen, slik at alle kan sove en time lenger hver dag. Sønnen, Finn, er derimot bekymret. For det står en gammel mann ved porten og roper at menneskene skal falle om. Dessverre får den gamle mannen rett, menneskene faller om en etter en, uten å våkne igjen. Finn er bekymret for om det er noen som i det hele tatt kan redde dem. I tillegg har det begynt ei ny jente i klassen. Hun heter Maria, og hun er noe av det peneste Finn har sett. Dette er en fortelling om krig, fred, kjærlighet, rettferdighet, egoisme, ondskap, og verdien av en ordentlig god ansiktskrem. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 381 sider, og er den tredje boka du kan lese om Statsminister Fahr & sønn . Egoland kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Egoland

 

Benjamin, Ali: Greia med maneter

12 år gamle Suzy mister bestevenninnen Franny i en drukningsulykke, og sliter med å akseptere det som har skjedd. Franny har alltid vært en god svømmer. Suzy er sikker på at noe ikke stemmer. Det kan ikke ha vært en tilfeldig drukningsulykke, Franny må ha kommet borti en giftig brennmanet. I Suzys hode virker denne forklaringen mye mer fornuftig. Men vennskapet med Franny var over lenge før Franny døde. Jenta Suzy hadde trodd skulle være hjertevennen hennes for alltid, valgte den populære gjengen framfor den nerdete barndomsvenninnen. Suzy var som en siste utvei. Dette er en historie om vennskap, kjærlighet, sorg og død, om universets mangfold og mysterier, og at det kanskje finnes håp der ute, tross alt. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 299 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

maneter

 

Solberg, A. Audhild: Det spøker for superbitchene

Det har gått fire måneder siden superbitchene dreit seg ut, og Anne Bea befinner seg ikke lenger i bånnligaen. Trettensårsdag hennes nærmer seg med stormskritt, men først skal hele 7. klasse dra til et nedlagt høyfjellshotell på leirskole. Det blir en tur hun sent vil glemme. Det er mye Anne Bea må finne svar på, blant annet hva det er som plager Magnus, hvem det er som lager uhyggelige lyder i kjelleren, og om det egentlig går an å være forelska i to stykker samtidig. Dette er en humoristisk fortelling om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere, freakere og hvor brutal skolehverdagen kan være. Fortelling for mellomtrinnet. 

Boka er på 223 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Telgemeier, Raina: En genial idé

Kristy, Mary Anne, Claudia og Stacey er bestevenner og grunnleggerne av Barnevaktklubben. Jentene tar utfordringene som de kommer, enten det er grinete unger, digre hunder, sinte naboer eller frekke telefoner, så kan man alltid stole på jente i Barnevaktklubben. Noen ganger er jobbene mer utfordrende enn andre, det samme gjelder med strenge foreldre, nye familiemedlemmer, umoderne klær, mammas nye kjæreste, sminke og mystiske hemmeligheter. Men uansett hva som skjer, jentene i BVK har det aller viktigste, ekte vennskap. «Barnevaktklubben» er en serie med humor, drama, vennskap og forelskelse. Tegneserie for mellomtrinnet.

Dette er første bok i Barnevaktklubben .

barnevaktklubben

Akerlie, Iben: Lars er LOL

Vanligvis er Amanda en snill og grei jente. Hun har venner, er forelsket i Adam og gleder seg til å ta fatt på skolen igjen etter ferien, for da skal hun være fadder for en 1. klassing. Men ting blir ikke helt slik hun forventer. Hun blir i stedet fadder for den nye gutten i klassen, Lars som har Downs syndrom. Da blir alt veldig vanskelig. Amanda trives med å være venn med Lars når ingen andre ser det, men på skolen kjenner hun veldig på presset om å være populær, og svikter etter hvert både seg selv og Lars. Hun surrer seg inn i noe hun ikke vil være med på, og sprer dumme bilder av Lars. Amanda må finne en måte å reise seg igjen på, og få tilbake de andres respekt tillit. Det blir en lang og ydmykende vei full av prøvelser og selvfornedrelse, fortalt med humor. 

Boka er på 230 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

LarserLOL

 

Jones, Gareth: Tidsmysteriet

Eddie Dane er overbevist om at småbyen han bor i er den kjedeligste i helle verden. Det føles som om tiden har stått still der. Så feil kan man ta. En dag dukker Scarlett White opp på skolebussen, og Eddie skjønner raskt at hun ikke er som alle andre jenter. Hun stiller mange merkelige spørsmål og hun bryter seg inn i huset til læreren deres. Eddie begynner å lurer på hvem den gale professor Maguri er og hvorfor det stadig vekk skjer mystiske ting rundt ham. Enda merkeligere blir det da han forstår at han er med på den samme bussturen om igjen og om igjen. Grøss for mellomtrinnet. 

Boka er på 285 sider. 

Tidsmysteriet

Wegelius, Jakob: Morderens ape

Historiens forteller i denne boken er gorillaen Sally Jones som er maskinist på lasteskipet Hudson Queen. Sally og hennes venn, sjømannen Chiefen, er strandet i Lisboa. Der blir de lurt inn i en smuglerhandel som ikke går som den skal. Hudson Queen forliser og Chief blir uskyldig dømt for drapet på den skyggeaktige Alphonse Morro. For Sally Jones begynner en lang og vanskelig kamp for å overleve og for å renvaske Chief. Og hun har sterke krefter imot seg. Krefter som for enhver pris vil beskytte hemmelighetene som Morro tok med seg når han forsvant i elven Tejo. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet. 

Boka er på 525 sider.

Sverdrup, Kari: Glassroser

Rose går i syvende klasse. Så lenge hun har gått på skolen har hun mer eller mindre vært i konflikt med flettejentene, som alltid sladrer og tro de vet best. Læreren deres, Sure-Marianne, kaller det en konflikt, mens Rose tenker det heller er en krig. Heldigvis har Rose Tobias, Silje og Marie hun kan henge sammen med. Dessuten har hun også kaninen sin, Bud, som er så myk og god i pelsen. I tillegg har Nico begynt å besøke bestefaren sin som bor i nabohuset til Rose. Rose kjenner hun blir veldig glad når han sier hei til henne. En dag kommer han til og med bort mens hun holder på å lage en uteplass til Bud i hagen. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 151 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Ingvaldsen, Bjørn: Far din

Alle hater faren til hovedpersonen i fortellingen. Han er en tyv, han stjeler. Derfor hater alle hovedpersonen, fordi han har en far som er tyv. Med et slikt utgangspunkt er det ikke lett å vite hva man skal gjøre, om man skal slåss, gjemme seg eller flykte. Det nytter ikke å nekte. Alle har rett. Faren er en tyv. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 143 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Fardin

 

Barnett, Mac: Kugalskap

Miles Murphy er beryktet for pøbelstrekene sine. Han er den beste pøbelen noensinne. Da han flytter til kjedelige Slumredal, også kjent for én eneste ting, kuer, tar han for gitt at han er den beste pøbelen på den nye skolen sin også. Men allerede første dagen blir Miles imponert da noen har flyttet rektors bil så den sperrer skoleinngangen, og ganske opprørt over at han ikke hadde tenkt på det selv. Miles må finne ut hvem denne pøbelen er, for han er god. Skikkelig god. Dette er en absurd fortelling med mye fjas og kuer, hauger med kuer. Rautetelling er for øvrig et populært tidsfordriv i Slumredal. Humor for mellomtrinnet. 

Boka er på 216 sider. Les også den andre boka om Miles & Niles ! Den kan også lånes som e-bok via ebokbib

kugalskap

 

Dybvig, Ingeborg: Forfulgt i London

Det er påskeferie, og Clara er på ferie hos farmor og farfar i England, denne gangen sammen med venninnen Emilie. Da farmor brekker beinet, får jentene aller nådigst dra inn til London alene. De skal shoppe på Oxford Street. Men så ser de en mann bli slått ned, og når de forsøker å hjelpe ham, stikker han til dem en liten firkantet dings. «Dont go to the police,» hvisker han. Clara har lovet alle at hun ikke skal leke detektiv igjen. Så jentene skynder seg mot jernbanestasjonen, men det er jo ikke deres skyld at noe følger etter dem. 13 år gamle Clara har en tendens til å rote seg borti mysterier og forbrytelser. Clara er en detektiv som på actionfylt og troverdig vis ordner opp på en moderne måte. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 231 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

London

 

Egeland, Tom: Mumiens mysterium

Robert og moren drar til et nytt arkeologisk felt i kongenes dal i Egypt. Robert hjelper moren sin med et større utviklingsprosjekt. Et gammelt gravkammer skjuler hittil ukjente slektninger av en farao. Men gravkammeret er forseglet med en forbannelse. Og Robert viser seg å være den eneste som kan oppheve forbannelsen. Spenning for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 397 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Mumimysterium

Peers, Bobbie: Luridiumstyven

William Wenton er 12 år da han oppdager at han ikke er som alle andre. Han er verdens beste kodeknekker. Riktignok har han alltid lurt på hvorfor hele familien hans har dekknavn, hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder, hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Men det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, at livet hans tar en ny og uventet retning. Sakte men sikkert begynner han å avdekke familiens hemmeligheter. Og plutselig haster det med å finne bestefaren som forsvant på mystisk vis i Londons undergrunn. Spenning for mellomtrinnet.

Boka er på 237 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Les også de neste bøkene om William Wenton som heter Kryptalportalen , Orbulatoragenten  og Apokalypsegeneratoren.

Luridium

Grøntvedt, Nina E.: Happy ending, liksom?

Det er første skoledag på ungdomsskolen. Oda snubler foran alle og får kallenavnet Bambi. Og verre skal det bli. For alt er helt annerledes her, både lærerne, elevene og ikke minst friminuttene. Heldigvis finner Oda seg et hemmelig hjørne på skolebiblioteket. Det er der hun først oppdager verdens beste bok: "Romeo og Julie". Av en som heter Shakespeare. Oda skjønner ikke hvordan det er mulig å skrive så romantisk om noe så dramatisk som kjærlighet. Oda får mye å tenke på. I dagboka skriver hun ned alt av interessante og viktige saker og ting, og dagboka fylles raskt opp med fortellinger, lister og, ikke minst, Odas illustrasjoner og tegnede kommentarer til alt som skjer. Fortelling for mellomtrinnet.

Dette er fjerde boka om Oda. De tre første heter: Hei, det er meg! , Absolutt ukyssa og Supersommer .

Happyending

Kibuishi, Kazu: Steinvokteren

12 år gamle Emily bor sammen med mamma og lillebroren Navin. Faren er død etter en dramatisk bilulykke. Emily, moren og Navin må flytte inn i huset etter oldefaren for å spare penger. Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken. Det tar ikke lang tid før de oppdager at det gamle huset skjuler mange hemmeligheter. Da et monster drar moren gjennom en dør i kjelleren følger Emily og broren etter for å redde henne. De havner i en annen verden, Alledia, en underjordisk verden befolket av demoner, roboter og snakkende dyr. Amuletten som Emily bærer viser seg å kunne gi henne enorme krefter, hvis hun bare lærer seg å styre den. «Amuletten» er en serie om mot, om kampen mot ondskapen i både verden, og i oss selv, samt om vennskap og samhold. Har mangainspirerte illustrasjoner. Fantasy for mellomtrinnet.

Boka er på 185 sider, og er første bok i Amuletten .

Amuletten1

 

Tornes, Tonje: Hulder

Sammen med faren flytter Erik Skoglund til en liten bygd. Moren hans er dømt for drap på en ung kvinne, og Erik var det eneste vitnet til hendelsen. Men han vil ikke snakke om det han så. Fordi det er umulig. Hun drepte ikke en kvinne. Nå er moren dømt og sperret inne på psykiatrisk avdeling i bygda som Erik og faren har flyttet til. Sammen med det merkelige tvillingparet Trine og Tore, vikles de tre ungdommene inn i et nett av underjordiske krefter i den vesle bygda hvor det er umulig å vite hvem som egentlig bestemmer hvem som er gal og hvem som virkelig hører stemmer. Den eneste guiden i denne magiske verdenen, er den vakre og forførende hulderen Flora. Dette er en fortelling om et norsk bygdemiljø, og en dramatisk underverden basert på de mest kjente mytene og sagnene. Fantasy for ungdomstrinnet.

Boka er på 269 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Bok to i Kire-serien heter Forbannet.  

Kire1

 

Fitzgerald, Sarah Moore: Tro, håp og eplekake: det er alltid noen smuler igjen

Meg og Oscar har vært naboer og bestevenner så lenge de kan huske. Og selv om ingen av dem vil innrømme det, håper de begge kanskje på noe mer. Men så flytter Meg, og de to mister kontakten. En dag forsvinner Oscar. Midt i sorgen bestemmer Meg seg for å finne ut hva som egentlig har skjedd. Oscar Dunleavy pleide å lage verdens beste epleterter. Nå er han borte, og antatt død. Ingen virker så veldig overrasket, unntatt bestevennen Meg og hans lillebror Stevie. Selv om de er fulle av sorg og forvirring er Meg og Stevie bestemt på å finne ut av hva som skjedde med alltid optimistiske Oscar. Sammen lærer de om lojalitet, vennskap og aldri gi opp håpet. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 200 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Tro hap og eplekake (2)

 

Svingen, Arne: Revolvergutten

Robin Hood Evensen vokser opp i en kriminell familie. Fra barnsben av har han lært det meste om forbryterbransjen. En dag slipper faren hans ut av fengsel, og Robin gleder seg til at alt skal bli normalt igjen. Men noen er ute etter faren, og Robin befinner seg plutselig i et dramatisk oppgjør mellom hardbarkete kriminelle. Dette er en fortelling om å ha med revolver på skolen, en bil som eksploderer og farlige russere. Men mest av alt handler det om vennskapet til kameraten Martin og en helt spesiell pappa. Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 201 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Les også Revolvergutten 2 !

Revolvergutten_hd_image

Pichon, Liz: Tom Gates: Min geniale verden

Tom Gates er en mester i å finne på unnskyldninger for ikke å ha gjort leksene sine, som f.eks.: Han ble angrepet av en hund, utsatt for vannsøl eller truffet av et lyn. Toms skrivebøker er fulle av kruseduller, tegneserier og tanker, så vel som lærerens underfundige sitater. Men etter å ha fått masse skryt for en av historien sine, begynner det å gå nedover med skoleprestasjonene. Noe som er synd, for han er desperat etter å imponere Amy Porter som sitter ved siden av ham. Boka er rikt illustrert i tegneseriestil. Humor for mellomtrinnet.

Boka er på 238 sider og har god, leselig skrift. Heldigvis har det kommet mange bøker om Tom Gates !

Moet-Tom-Gates-i-aarets-mest-geniale-barnebok

Lunde, Maja: Sceneskrekk

Det finnes de som er kule, og så finnes det de som er så kule at ingen har oppdaget det enda. Sånne som Markus med smilehullet og skolens hardeste skuddfot og Cornelia med langt, skinnende hår, de bare er kule. Noe alle vet. Så finnes det de som er enda kuler, som Helena den pene, Alfred erkenerden, Ivan den dumme og den ultimate kjedelige fortelleren, synes hun selv, som ikke vil fortelle at hun heter Bjørg fordi navnet er verdens dølleste. De er så kule at ingen har oppdaget det enda, men det er kun spørsmål om tid, ifølge Helena. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 205 sider, har god, leselig skrift og er første bok i serien "Verdens kuleste gjeng". Bok nummer to, tre og fire heter Kokkekaos  , Snill, snillere, snillestBaluba på leirskolen  og Tullball.

org_Verdens kuleste gjeng 1_HOY

 

Palacio, R.J.: Mirakel

August er ti år gammel, og født med deformert ansikt på grunn av en genfeil. Til nå i livet har han gjennomgått tjuesju operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Livet har vært trygt, han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men nå, når han skal starte i femte klasse, har foreldrene bestemt at han skal begynne i vanlig skole. Halloween er den beste dagen i året, tenker August. Da ser han ut som alle andre barn. De 364 andre dagene i året, opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen blant mange fremmede jevnaldrende. Som ventet blir overgangen til skolehverdagen tøff. Han møter både bøller, venner, folk som tror de gjør godt og de som gjør vondt med vilje. August er en tapper, smart, sårbar, morsom og modig gutt.

Dette er en fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 429 sider. Kan også lånes som e-bok via ebokbib.  Les også neste bok om August som heter Auggie & meg .

Mirakel

Hunter, Erin: Tilbake til villmarken

Huskatten Rødtopp er lei av boksmat og rømmer inn i skogen. Der blir han overfalt av en villkatt, som er medlem av en villkattklan. Rødtopp kjemper så tappert at han blir tilbudt medlemskap i Tordenklanen, som er en av fire regjerende villkattklaner i skogen. De gamle kodene er truet. Tordenklanen er i stor fare. Den rivaliserende klanen, Skyggeklanen, trenger seg inn på deres jaktområder og stjeler byttene deres. Rødtopp får navnet Ildpote og går i lære som kriger, og følger Tordenklanens leder, Blåstjerne, til Månesteinen. Da de kommer tilbake er kampen mot Skyggeklanen trappet opp. Ildpote kaster seg fryktløs inn i kampen og bruker sitt mot og klokskap, som blir avgjørende for utfallet. Ildpote blir forfremmet til kriger og får navnet Ildhjerte. "Kattekrigerne" er en serie med actionfylt eventyr, krig, forbudt kjærlighet på tvers av klanene, vennskap, svik, innsikt og mot. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 245 sider, og er første bok i Kattekrigerne .

kattekrigerne_1_ny_forside

 

Norlin, Arne: Motstanderne

Tove og Noel elsker fotball. Begge tar for gitt at den andre holder med samme lag. Men det gjør de ikke. Noel heier på Hammarby og Tove er født AIKer. Det byr på utfordringer når de er sammen og heier på erkefiendens lag. Dette er en fortelling om vennskap, kjærlighet, fotballglede, og om hvor vanskelig kjærligheten kan være og hvor langt en hengiven fans kan gå i sin kjærlighet til fotballaget. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 213 sider. Les også Forfulgt og Oppgjøret som er bok to og tre i trilogien.

Fans

 

Ohlsson, Kristina: Glassbarna

12 år gamle Billie og moren flytter inn i et gammelt hus. De skal fortsette livet etter at faren døde. Billie vil ikke flytte, hun vil bli boende i Kristianstad der alle vennene hennes er. Billie merker med engang at det er noe rart med huset de har flyttet inn i. Det ser ut som den forrige familien flyttet i all hast, for møbler og inventar står igjen. Saken blir ikke bedre av at taklampa plutselig begynner å svinge frem og tilbake, i den støvete bordplata er det avtrykk av en barnehånd, ved midnatt kakker det på soveromsvinduet, ting blir flyttet på, og det dukker opp lapper med advarsler. Billie føler seg uvelkommen i huset, det er en uhyggelig stemning der. Moren avviser det hele som innbilning, derfor søker Billie hjelp andre steder. Jo mer Billie får vite om husets mørke historie, jo sikrere blir hun på at de må komme seg bort. Så fort som mulig. Før det er for sent. Spenning for mellomtrinnet.

Boka er på 228 sider og har god, leselig skrift. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib .

Fry, Michael: Bøllebråk

Nick er den minste 12-åringen på planeten. Han passer ikke inn i noen grupper på skolen, og tilbringer mer tid inni bokskapet enn utenfor. En velmenende lærer tvinger Nick til å danne den kjipeste klubben noensinne med vanvittig høye Molly og håpløst idiotiske Karl. Det som starter som en motstrebende samling utstøtte former seg til en sterk og uavhengig nerdepatrulje. De er klare til å ta på seg enhver utfordring: bøller, underlige romanser, voksne med et par skruer løs, og en helt ny verden med overraskende vennskap. Har illustrasjoner i tegneseriestil. Fortelling for mellomtrinnet.

Boka er på 216 sider og har god, leselig skrift.

nerdepatruljen

 

Almhjell, Tone: Vindeltorn

Lin er sikker på at det er noe galt med det gamle huset familien hennes har leid. Klokkene tikker for sakte. Rosebedet er dekket av rim, selv i øsende regnvær. Og når en mystisk nøkkel merket "Vindeltorn" dukker opp, finner Lin en sprekk i kjellerveggen. En portal til en verden ved navn Sylver. Lin havner i et snødekt rike hvor alle døde dyr som en gang har elsket et barn bor. Lin blir gjenforent med Rufus, kjæledyret hun begravde under rosebusken. Lin og Rufus må sammen finne den forsvunne Vinterfyrsten om de skal redde Sylver fra undergang. Men de er ikke de eneste som jakter på gutten den natten. I mørket lurer en mann med skyggemunn, klar til å sette klørne i den aller siste Vinterfyrsten. Fantasy for mellom-/ungdomstrinnet.

Boka er på 342 sider. Den kan også lånes som e-bok via ebokbib . Bok nummer to heter Maretorn .

vindeltorn_hd_image

 

Lunde, Maja: Over grensen

Høsten 1942. Fire barn er på vei til Sverige. Sarah og Daniel er jøder og må sendes ut av landet. For dem handler flukten om liv og død. De har lenge gjemt seg i kjelleren til Otto og Klaras familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Klara bestemmer seg for å hjelpe de nye vennene i sikkerhet, men det er mange skogsmil som skal tilbakelegges før de når grensen i Sverige. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis. Men det er ikke sikkert at den snille kona som tilbyr dem mat egentlig er på deres lag, eller at grenselosen virekelig er motstandsmann. Kan hende han jobber for NS i det skjulte.

Dette er en fortelling om mot, tillit, vennskap og dødsangst, og om jødedeportasjonene ut av Norge under 2. verdenskrig.

Boka er på 165 sider og har god, leselig skrift.

Overgrensen

Kontakt oss:

Google+