Hopp til hovedinnhold

Boktips for 3.-4. klasse

Biene i New York av Lena Lindahl

Trenger du boktips til 3. og 4. klassingen, finner du det her! Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med lærere og foreldre.

Ønsker dere oppdateringer om nye barnebøker, finner dere et utvalg av kjekke bøker her:

Fretheim, Tor og Torseter, Øyvind: Fortellingen

Dette er en fortelling om forfatteren som er lei av å sitte alene foran et tomt ark. Forfatteren kommer seg ut på gata og jakter på inspirasjon og en fortelling. Snart får han flere følgere, og alle er spente på om han vil finne fortellingen sin. Dette er en fortelling om hvordan en fortelling blir til, hvor vanskelig det noen ganger kan være å få den ned på papiret, og hvordan fortellingen går fra å være en idé i forfatterens hode, til en ferdig fortelling som tilhører leseren. 

Fortellingen

Aarø, Selma Lønning: Milla leter etter gull

Bestevenninne Milla og Filla er sammen hver dag. Det er sommerferie og Filla skal få være med Milla på hytta. Mens de sitter om bord i båten og spiser kjeks, kommer en eldre mann forbi og spør dem hvorfor de ikke leter etter skatten. De to venninnene er enig at det kommer til å bli en super sommer når de i tillegg har en skatt å lete etter på øya. Milla har bestemt at de også skal finne den. Men så dukker Otto opp, og han påstår at han eier alt på øya. Til og med skatten, hvis de finner den. Da legger Milla en plan. Historien er humoristisk og gjenkjennelig. Dette er en løs oppfølger til «Milla bestemmer». 

Milla

Chamblain, Joris: Kikki og mysteriet med den forsvunne dyrehagen

Kikki er en nysgjerrig jente som finner mysterier overalt. Sammen med de to vennene Lena og Erika, og med litt hjelp fra en eldre forfatter, kaster hun seg ut i hverdagens små og store eventyr. For det finnes eventyr hvor som helst, bare man vet hvordan man skal kikke etter dem. En dag oppdager Kikki og vennene hennes en eldre, mystisk mann som går inn og ut av skogen, med maling over hele seg. Og en snakkende papegøye. Kikki kan rett og slett ikke gå glipp av dette mysteriet. Boka er krydret med Kikkis egen fargerike dagbok, skisser og avisutklipp.

KIKKI1

Nylund, Maiken: Rikka på ordentlig og forever

Rikka og Lise er bestevenninner, men alt forandrer seg den høsten da Lise plutselig blir forelsket. For Rikka er ikke forelsket. Definitivt ikke. Hun har mer enn nok med en pappa som bor i en annen by, småsøsken og steforeldre, og en ny gutt i nabohuset. Og når hun attpåtil blir uvenner med Lise, er ingenting lenger som det skal. Dette er en fortelling om å være 10 år og midt mellom barn og ungdom, om å være mellom alt og alle, og føle at man ikke hører til noe sted. 

Rikka

Daneskov, Lars: Steinfjes

Lulus mamma er frisør og klipper alltid de samme frisyrene. Faren er alltid travel, og fyker ut av huset med skjorte og slips hver dag for å gå i møter i kommunen. Lillebror Morgan, som Lulu trodde det skulle være morsomt å få, er bare en siklende unge som ikke kan noen ting. Det er i grunnen ikke morsomt å være Lulu. Men så finner hun steinen Steinfjes. Når hun holder steinen i hånden går alt hun ønsker seg i oppfyllelse. Moren lager vanvittige puddelfrisyrer, faren drar på jobb i shorts og hawaiiskjorte og kjører motorsykkel. Morgan prater som en foss, banner som en bryggesjauer. Plutselig er ingenting kjedelig lenger. Men så blir superhelten fra de kortene bestevennen Leo samler på levende og står i rommet 2 ½ meter høy med skjold og lysende øyene. Da vet ikke Lulu hva hun skal gjøre. 

Steinfjes_HOY4

Lysiak, Hilde: Hundehelten

Hilde Lysiak er 9 år og krimreporter. Hun er hovedperson i sin egen serie som er inspirert av nyhetssaker Hilde har dekket i virkeligheten i nærmiljøet. En av de første sakene hun dekker er et innbrudd i Orange Street. Noen har stjålet muffins, og snart forsvinner en pai også. Hilde og søsteren hennes, fotografen Izzy, må intervjue vitner og følge spor. Hilde må klare å løse saken i tide til at hun kan publisere nyhetssaken sin på nettet. På hver side er det humoristiske illustrasjoner. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. 

Hundehelten_OMSLAG_Hoy1

Fuglehaug, Randi: Skalla

Iben har sin første dag på sjukehuset. Der møter ho Skalla-Malla. Ho viser Iben rundt, og saman dreg dei til hemmelege og magiske rom. Sjølv om ein er sjuk kan ein ha det kjekt. Dette er ei annleis forteljing om å vere sjuk, godteriblomstrar, diskodans og magien som kan oppstå i nye vennskap. Biletbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Skalla

Riley, Andy: Kong Kortbukse og den onde keiseren

Edwin er ingen vanlig gutt. Han er nemlig konge, med egen trone og rustning, og et slott med hemmelige ganger. Kong Edwin er glad i undersåttene sine, og hver fredag bruker han pengene sine til å kjøpe sjokolade til dem. Men sjokolade er dyrt, og en dag er kongen tom for penger. Undersåttene blir lei seg, og vil ha en ny konge, med nye løfter. Dessverre er den nye keiseren ond og løftene hans er full av løgner. 

KongKortbukse

Baddiel, David: Foreldrebyrået

Barry ønsker å bytte ut foreldrene sine med noen som er mye kulere. Han er lut lei de han har. De er kjedelige, de er strenge og det er deres skyld at han heter Barry. Da han blir tatt med til Foreldrebyrådet, går drømmen om å få nye, bedre foreldre i oppfyllelse. Nå skal han få velge seg perfekte foreldre. Dessverre tar det ikke lang tid før Barry skjønner at det å velge nye foreldre er mye vanskeligere enn han hadde trodd. 

Foreldrebyrået

Øvreås, Håkon: Blåse

Super-rikingen Tom Hane kommer til bygda for å bygge opp verdens største hønsefarm. Problemet er at han har planer om å etablere farmen akkurat på det jordet hvor superheltene, Blåse, Svartle og Brune har trehytten sin. Problem nummer to er at pappaen til Åse nettopp har mistet jobben. Som vanlig kreves det superheltkraft for å få orden i sakene. Bare det ikke blir for mye for heltene å ordne opp i denne gangen. 

blåse

Jøranlind, Sidsel: Skituren

Det er snart skidag, og Anders vil lære Khalid å gå på ski. De begynner med å trene i bakkene bak blokkene, men en kveld tar de lysløypa inn i skogen. I en bratt bakke er Anders uheldig og faller. Foten hans gjør vondt, og det er mørkt og kaldt. Dette er en fortelling om en skitur som plutselig blir alvor, om vennskap og om verdien av å hjelpe hverandre. Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. 

skituren

Lirhus, Agnar og Markhus, Rune: Gutten og det glødende treet

Tiles far leter etter skatter. Han har gravd flere hull i hagen, og en dag vokser det opp et mystisk tre i ett av dem. Treet bærer lilla nøtter som kan bli til hva som helst. Plutselig er alt mulig for Tile og den lille familien hans. Men dyrene advarer ham. De mener han må hugge ned treet før det er for sent. Historien tar opp temaer som ressursmangel og overforbruk, og er skrevet med kjente vendinger fra folkeeventyrene.

Agnar

Rørvik, Bjørn F.: Bjørns nye dyregåter

Her er 101 tullete og fullstendig ugjettbare gåter fra dyrenes verden, som f.eks.: hva får du hvis du krysser en sau og en makrell? Svar: Makrøll. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje.

dyregåter

Hagerup, Klaus og Aisato, Lisa: Jenta som ville redde bøkene

Snart 10 år gamle Anna elsker bøker. En av hennes beste venner er bibliotekaren Monsen, som er over 40 år. En dag forteller Monsen Anna hva som skjer med de bøkene som ingen låner på biblioteket. De forsvinner. De ødelegges. Anna lurer på hva som da skjer med de som bor inni bøkene, om de også forsvinner. I så fall er det nesten ikke til å holde ut, tenker Anna. Hun må redde bøkene, men vet ikke hvordan. Dette er en poetisk historie om å elske og lese, samt om kjærligheten til alle som bor i bøkene.

HagerupAisato

 

Tolonen, Tuutikki: Monstervakt

For Hilla 11 år, Kalle 9 år og Maikki 6 år og 4 måneder begynner sommerferien merkelig. Moren har vunnet en to ukers avkoblingsferie i Lappland, og mens hun er borte, har de fått en assistent som skal passe på dem. Men det er ikke en vanlig hjemmehjelp som dukker opp, det er et halvmenneske, en raggete tusse. Snart viser det seg at flere av kameratene til barna også har fått en tusse i huset. Barna begynner å undersøker hvor tussene egentlig kommer fra, og hvorfor de har kommet. De finner viktige opplysninger i en gammel fagbok, og Maikki får også vite mye interessant når hun snakker med badekåpen sin. Dette er også en historie om vennskap og toleranse.

Monstervakt

Guibert, Emmanuel: Et lite esel som deg og meg

Arild er et sjarmerende, blått esel med briller. Han bor sammen med foreldrene sine i en liten by. Bestevennen hans er en gris, og han er forelsket i en vakker ku som går i klassen. Læreren er en hund og gymlæreren er en enorm hane. Arild synes selv at han er en helt, på absolutt alle måter, og modig, super-kjekk, og høy. Det vil si, han har nok et stykke å gå før han er en ordentlig helt, men han har ikke tenkt å la det hindre ham i å vokse og bli verdens tøffeste helt. Serien om eselet Arild er lett å lese, og inndelt i korte kapitler. Historiene handler om kjærlighet, vennskap, mobbing, rasisme, selvtillit, urettferdighet, ærlighet osv. Illustrasjoner i tegneseriestil. 

ARILD

Anderberg, Åsa Strollo: Tvillingene

8 år gamle Bruno er tre tusen og noen dager gammel. Han bor i Sverige, er tingleter og han liker Lego, lasersverd, klinkekuler, Minecraft og judo. Brunos beste venner er tvillingene Tom og Ture, som har rommet fullt av Lego. Men plutselig skal bestevennene flytte veldig langt vekk. Nå lurer Bruno på hvordan alt kommer til å gå. Bruno skriver og tegner om alt som skjer, også om det som helst ikke skulle skjedd. Fortellingen har mange illustrasjoner som i stor grad er integrert i tekst og bilde, med f.eks. snakkebobler og kommentarer til illustrasjonene. Det er mye humor og gjenkjennelighet og utfordringer for Bruno. 

Dette er første bok om Bruno i serien Bruno 3000.

 

Bruno-3000-Tvillingene_Fotokreditering-Gyldendal

 

Gibbes, Lesley og King, Stephen Michael King: Jazz vil bli politihund

Jazz er en liten hund som drømmer om å bli politihund. Han er modig, flink og superrask, men ser ikke ut som en politihund. Likevel er han overbevist om at han vil kunne gjøre en utmerket jobb, selv om han kommer fra en slekt med tandre utstillingshunder, søsteren hans er til og med blitt veskehund. På politiskolen blir det tøffe tak, og Jazz begynner å tvile på om han har det som skal til. Forhåpentligvis har de plass for en som Jazz i politiet. Boka er gjennomillustrert.

Dette er første bok om politihunden Jazz!

Jazz

Rørvik, Bjørn F.: Purriot og tv-kokken

Purriot og kona Paprika sitter og ser på favoritt tv-programmet sitt, hvor mesterkokken Tom Rødbetsen og skuespiller Kåre Kålrabi skal konkurrere om å lage verdens beste lasagne. Men da juryfamilien skal prøvesmake Rødbetsen lasagne, finner de noe skikkelig guffent i den. En underbukse. Ingen skjønner hva som har skjedd, for ingen har sett hva som skjedde, og alt ble jo vist på TV. Heldigvis lar Purriot seg overtale til å ta saken. Mesterdetektiv Purriot er en blanding av en kjent belgisk detektiv og purre. Løsningen på mysteriet er både humoristisk og troverdig. 

Løs flere mysterier sammen med mesterdetektiv Purriot!

purriot

 

Blabey, Aaron: Barske bøller gjør gode gjerninger (enten du liker det eller ikke)

Herr Ulv, Mister Hai, Sir Slange, Don Piraja er både barske og farlige, og skikkelige bøller. De fire bøllete guttas drøm er å bli store helter, som gjør gode gjerninger. Men alle vet at de er slemme, og de er skremmende og livsfarlige. Derfor vil de bevise det motsatte, at de kan gjøre en masse gode gjerninger. Deres første gode oppdrag er å befri 200 hunder. Her er mye slapstick-humor med slemme typer, snille typer, action, eventyr, humor og tøffe biler. Det er ulik grad av illustrasjoner på hver side, lettlest tekst, mye spenning og humor. 

Dette er første bok om de barske bøllene.

Barske1Forside-1

 

Steinman, Ina Vassbotn: Mysteriet med den forsvunne katten

Det er sommer og Henny kjeder seg. Moren hennes sitter hjemme med nesa i datamaskinen og er så opptatt av jobben at hun ikke merker at Henny går ut døra. Henny går til biblioteket og på oppslagstavla der ser hun en lapp hvor noen søker etter en detektivassistent. Men for å kunne bli Balthasar Bruns assistent, må hun først løse mysteriet med den forsvunne katten. Sammen med den nye vennen Otto starter Henny jakten. Det viser seg raskt at det ikke bare er katten Flamme som er forsvunnet. Underveis må de også hamle opp med Frederick, den sleipe nevøen til Balthasar Brun. Han stikker kjepper i hjulene for dem. Dette er en fortelling med mange mystiske detaljer som egentlig har en forklaring. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Dette er første bok i Balthasar Bruns detektivbyrå.

Steinman Balthasar

 

Hagerup, Linde: En bror for mye

Da Sara kommer hjem fra skolen merker hun at noe er galt. Mammas bestevenninne er død. Det betyr at den fem år gamle sønnen hennes, Steinar, er helt alene i verden. Saras foreldre bestemmer at Steinar skal bli en del av familien deres. Steinar flytter inn og blir lillebroren til Sara, og Sara blir nødt til å være snill mot ham. Men i Saras øyne er Steinar bare håpløs og irriterende, og hun ønsker at han skal forsvinne. Men Steinar er der hele tiden og ødelegger alt som var fint før. Sara og familien hennes kan ikke ha det sånn. Da kommer Sara på en genial ide som forandrer alt, igjen. Dette er en alvorlig, men samtidig humoristisk fortelling om noe nært, vart, klokt, morsomt, både respektfullt og bøllete, om de største og små ting. 

Boka kan også lånes som e-bok via ebokbib.

Linde

Horst, Jørn Lier: Operasjon spøkelse

Det har alltid gått rykte om at det spøker på det gamle jaktslottet på Storberget. Da ei jente med hvitt ansikt og sorte øyne viser seg i vinduet på slottet tror mange det er «Den grå piken», ei tjenestejente som ble holdt fanget i slottets kjeller for lenge siden. Dette er nok en sak for Detektivbyrå nr. 2. Fortellingen har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger. Oppgavesider bakerst i boka, her kan man finne ut om man er en god detektiv. Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

Liker du å løse krimgåter sammen med Tiril, Oliver og Åtto finnes det heldigvis mange bøker om Detektivbyrå nr. 2.

OperasjonSpøkelse

 

Lindahl, Lena: Biene i New York

Max og pappa bor i 20. etasje på hotell Waldorf Astoria i New York. Pappa er sjefskokk på hotellet. På taket har de tilgang til en frodig og litt hemmelig hage som bugner av fine planter og bikuber. Max liker å være på terrassen. Men da hotelldirektøren synes pappas mat er blitt kjedelig, truer han med å hive dem ut. Max må hjelpe pappa med å finne en magisk ingrediens slik at direktøren blir fornøyd, og de får fortsette å bo i sitt vakre paradis. Max får en veldig god og honningsøt ide, som viser seg å bli både bedre og verre enn han kunne forutse. Dette er en fortelling om samhold, å høre hjemme og en god del om bier. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. 

Biene

 

Schamp, Tom: Verdens største ordbok for oppdagere og eventyrlystne

Denne bildeordboka er full av ord på norsk og engelsk, samt illustrasjoner av alle tenkelige og utenkelige steder, dyr, ting og yrker i dobbeltoppslag. Her kan man lese om fugler, biler eller iskrem, oppdage en flyplass, eller gå på fotballkamp, eller ta en tur på en byggeplass eller et dypdykk i havet. Har fargerike og detaljerte illustrasjoner. De yngste kan lære sine første ord, oppdage verden og skape fortellinger, mens de litt eldre kan lære engelsk da alle ordene er skrevet både på norsk og engelsk. Billedordbok for førskolebarn/mellomtrinnet. 

Ordbok

 

Kaurin, Marianne: Deres majestet

Iver er 9 år og er en helt vanlig gutt. Helt til den dagen det begynner ei ny jente i klassen. Da liker han plutselig fargen lilla aller mest, hestehaler og rosa blinkesko. Edvarda har rett, brunt hår og lukter like godt som prim. Iver gjør alt han kan for å være i nærheten av Edvarda som har flyttet inn i bygården ved siden av ham. Edvarda lar ham får bære sekken hennes, lar han få være tjeneren hennes, åpne dørene for henne, og tillater at han kaller henne Deres Majestet. Men det er Aleksander i klassen som får Edvarda til å le, så det spørs hvor lenge Iver orker å være tjeneren hennes. Dette er en fortelling om den første forelskelsen. Fortelling for småskoletrinnet. 

 

Deresmajestet

 

Vernon, Ursula: Harriet den uovervinnelige

Hamsterprinsesse Harriet er ingen typisk prinsesse, selv om hun er smellvakker til hamster å være. Hun synes egentlig det er ganske kjedelig å være prinsesse. Helt til den dagen kongen og dronningen forteller henne om forhekselsen den onde rottefeen kastet over henne ved dåpen. Den dagen hamsterprinsessen fyller tolv, kommer hun til å stikke seg på et hamsterhjul og falle i dyp søvn. Dette er gode nyheter for Harriet, for det betyr at hun er uovervinnelig helt til hun fyller 12 år. Sammen med Mulbert, hennes trofaste ridevaktel, drar hun ut på spennende eventyr. Hun er usårlig og redder prinsesser fra drager og omvendt. Men den dagen hun fyller 12 år trer forhekselsen i kraft på en nokså uventet måte.

Dette er første bok i serien: Hamsterprinsessen.

 

Svensson, Martin: Julius og klassefesten

Julius og Linn går i samme klasse. Julius liker Linn veldig godt. Så godt at han vurderer å spørre henne om hun vil bli sammen med ham. Men han vet ikke helt hvordan han skal si det. Da det skal være klassefest siste helgen før sommerferien, og han får høre at det er en ekte kyssefest, bestemmer han seg for å gjøre alvor av å spørre henne. Humor for småskole-/mellomtrinnet.

Vi har flere bøker om Julius.

Julius-og-klassefesten_Fotokreditering-Gyldendal

 

Svingen, Arne: Den umulige sykkelen

Bodrik kan mye. Han kan blant annet stå på et bein, ro en kajakk og balansere i over to sekunder på en smal planke. Men sykle, det kan han ikke. Derfor er det dødskjipt at han får en sykkel i bursdagsgave. Serien «Svingens gale verden» er humoristisk og absurd med sprø fortellinger om teite lærere, umulige sykler, sydenturer og slubberter.  

Les flere bøker i fra Svingens gale verden!

den-umulige-sykkelen

 

Mewburn, Kyle: Dinosaurdalen 

Herman Hule er en genial steinaldergutt som bor i Dinosaurdalen sammen med stammen sin og dinosaurene. Dessverre er ikke de andre i familien hans spesielt smarte, så Herman som er et huleboer-geni, passer ikke helt inn med resten av stammen. De andre liker rett å slett ikke å tenke. Herman blir derimot høyst uventet venn med en meget høyt utvikle T. rex. Siden Herman er et huleboer-geni må han ta ansvar når det blir krise, og det skjer ganske ofte. Han må blant annet forhindre at en rasende T. rex vil ødelegge landsbyen deres, men det haster, for stammen står i fare for å bli dinosaurmat. Serien om Herman Hule er full av sprø humor og spennende eventyr. Gjennomillustrert.

Dinosaurdalen er første bok i serien Herman Hule.

Dinosaurdalen

 

Gjerde, Christian Wiik: Jakta på firkløveren

Bestevenen Alvar på 9 og Jens på 10 bur på ei øy uti havgapet. Det er sommarferie og dei badar med Gulla, leitar etter firkløver, har klubbmøte i trehytta, og gjer alt det kjekke ein kan gjere på ei øy. I Kråkeslottet flyttar det inn ein ny gut. No skal dei bli tre, det må jo bli trippelt så kjekt. Men når den nye guten kjem, forstår Alvar at sommaren blir ganske annleis enn han har sett for seg. Det blir sjalusi, krangel og forviklingar. Alvar føler seg ikkje bra nok, og er redd for det som er nytt. Når alt går imot, må han finne mot til å hente fram den vesle helten i hjartet sitt.

Jakta_paa_firkloveren

 

Reeve, Philip og McIntyre, Sarah: Den magiske vinteren

De to barna Shen og Sika og deres 66 små genserkledde mops deltar i en konkurranse om å komme først til Nordpolen og Snøfar, som vil oppfylle vinnerens høyeste ønske. De konkurrerer blant annet mot Helga Hammerfest og hennes isbjørner, juksemakeren Sir Basil-Dumpling og Shackleton Jones med sin mekaniske slede. Sledeløpet er langt, kaldt og fullt av farer. Alt Shen og Sika har, er hverandre, og de 66 små mopsene. Boka har korte kapitler og mange fargerike illustrasjoner. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. 

Magiskevinteren

 

Degerman, Anna Holmström: Vampyrvarsel

Det er snart Halloween. Titti liker ikke vampyrer og skrekkhistorier. Men det finnes noe som er verre enn liksom-vampyrer. En virkelig vampyr har nemlig flyttet inn i huset til Titti. Titti vet ikke hva hun skal gjøre. Heldigvis har hun en modig venn, og hun kjenner en vampyrekspert. Sammen kan de kanskje stoppe vampyren. Dette er en lettlest og humoristisk vampyrfortelling. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet. 

9788202482558

 

Lian, Torunn og Torseter, Øyvind: Reserveprinsesse Andersen

Alice og Iver er ganske forskjellige. Iver gleder seg til å spille teater foran alle foreldrene. Alice gleder seg til skoleavslutningen er overstått. Heldigvis skal hun ikke stå på scenen og synge eller spille, det får de andre i klassen ta seg av, de som elsker å opptre. Alice er glad for at hun bare er reserve. Men så skjer det som ikke skal skje. Helene får hjernerystelse. Alice Andersen må spille prinsesse. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Boka kan også lånes som e-bok via ebokbib

ReserveprinsesseAndersen

 

Pritchett, Georgia: Wilfred redder verden

Den superduperonde Alan flytter inn i nabohuset til Wilfred sammen med en furten robot og den tause bikkja Kevin Phillips. Alan har en latterlig, men likevel kjempeond, plan om å ødelegge verden. Nå er det opp til Wilfred å stoppe ham. Dette er en oppfinnsom historie om en ganske engstelig gutt. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Les gjerne flere bøker om Wilfred!

wilfred

 

Fiske, Anna: Vaskedamen

Familien til Lotten har ansatt en vaskedame. Da venninna til Lotten spør om de har vaskedame fordi de er rike, svarer Lotten at det er fordi foreldrene er slitne av å jobbe, og at det er mye mas med to barn. Lotten lurer på hvem vaskedamen er, hvordan det er å ha en vaskedame hjemme, og hvordan det vil bli når hun skal støvsuge inne på rommet hennes. Grafisk roman for småskole-/mellomtrinnet.

vaskedamen

Wirsén, Carin og Holmström: Hvem tulle-ringer?

Alma ønsker seg en mobiltelefon, og er så heldig å arve kusinens mobil. Ingen vet at Alma har fått sin egen mobiltelefon. Med den kan hun finne på mye morsomt. Hun ringer til Egon og sier han må gå å legge seg, og når han ringer tilbake for å finne ut hvem det er som ringte svarer hun Elsas bakeri og spør om han vil bestille en kake. Men neste dag på skolen blir ikke fullt så artig. Lisa har mistet sin mobil og Leon og Malte tror det er Alma som har tatt den, fordi telefonene er helt like. Alma vet ikke hvordan hun skal få klassekameratene til å tro på henne. Da er det bra hun har en god bestekamerat som Egon. Serien om "Alma og Egon" er lettlest, har lite tekst med lesbar typografi og veksling mellom snakkebobler og tekst i versaler. Har mange fargesterke illustrasjoner. Lettlest for småskole-/mellomtrinnet.

Carin

 

Hole, Stian: Morkels alfabet

Det er noen som legger ut lapper med ord på jordet. Anna undrer seg over hvem det kan være. En kveld ser hun en skygge, en gutt. Neste dag finner hun en lapp hvor det står «Morkel». Morkel, som nesten aldri er på skolen. Morkel har en hytte i skogen og Anna finner ham. De er mye sammen og begge er opptatt av ord og bokstaver. De leker med dem og utforsker dem. Morkel er veldig opptatt av fugler og kan mye om dem. Men en dag er han borte, akkurat som en trekkfugl. Anna venter og lengter og forsøker å glemme Morkel. Men en vårmorgen løper hun og legger mange lapper på åkeren. Hun venter i flere dager på tegn fra Morkel. Dette er en historie om vennskap og om hva som er viktig i livet, og er både intens og langsom med mye stoff til ettertanke. Billedbok for småskole-/mellomtrinnet.

Morkels

 

Molaug, Marius Horn: Verdens verste rektor

Ruben kan ikke svømme. Svømmedagen nærmer seg, og det er Rubens siste sjanse til å ta svømmeknappen. Da må han svømme 25 meter og dykke ned til bunnen av bassenget, og attpå til redde rektor. Ruben risikerer å drukne for å redde verdens verste rektor. Selv om det hadde vært bra å bli kvitt ham, så hadde det vært en fordel å overleve selv. Derfor legger Ruben og bestevennen Kent en plan for hvordan de kan få stoppet svømmedagen. De gjør mange elleville forsøk og påfunn, men klokka tikker og snart er svømmedagen der

Boka kan også lånes som e-bok via ebokbib. Vil du lese mer om Ruben og Kent? Prøv Verdens verste....

Verdens-verste-rektor

 

Øverås, Håkon: Brune

På dagtid er Rune bare Rune, men om natten er han superhelten Brune som ikke er redd for noen ting. Om natten lister Brune seg ut med pensel og brunmaling. Da er det selvfølgelig ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene. Dette er en fortelling om vennskap, mot og om å ta igjen, men også om å savne bestefaren sin, og om hvor galt det kan gå når superheltkreftene ikke lenger strekker til. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Boka kan også lånes som e-bok via ebokbib.

brune

 

Bjørnstad, Taran og Grav, Christoffer: Krokodilletyven

Odd er ikke særlig modig. Han er egentlig redd for veldig mye, som f.eks. hunder og ungdommer. Han er elendig i fotball og alltid den som blir valgt sist i gymmen. Men det aller verste er at han har så lett for å begynne å gråte, særlig når de andre erter han. Noe de gjør ganske ofte. En dag reiser klassen til Odd til Akvariet i Bergen. Der møter de reptilsjefen Rolf Lange, som har mange tatoveringer og ring i øret. Han håndterer krokodillene og slangene som om de skulle være kosedyr. Odd tenker at Rolf sikkert ikke er redd for noe, og får en ide. Dersom han skal bli tøff må han selvfølgelig ha en krokodille. Dette er en historie om hvorfor man av og til kan trenge en krokodille. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Widmark, Martin: Høvdingens beger

Halvdan Viking skulle egentlig ha fulgt med faren på vikingferd, men en alvorlig skade i foten gjorde at han ble igjen i byen, hos smeden Bjørn. Halvdan er liten av vekst og halter, men er et geni med skaldskap. Det får han bruk for i sine mange farlige eventyr, særlig når han må vinne barkede vikingers tillit. Det får han erfare da han møter Ragnar Drakedreper, som alle er redd for. Sammen med bestevennen, høvding Ragnars modige niese, redder Halvdan byens høvding fra å bli rundlurt av en annen høvding.

h_vdingens

 

Nadin, Joanna: Krise-Kristine er en katastrofemagnet

Krise-Kristine heter egentlig Kristine Olsen. Det er pappa som har gitt henne tilnavnet "Krise". Noe Kristine synes er urettferdig. Hun kan ikke noe for at hennes geniale ideer noen ganger ikke går helt som planlagt. Hun mente f.eks. ikke at kusinen skulle bli skallet og dekket med superlim, ei heller å stjele naboens hund og få den til å snakke russisk. Boka inneholder tre avsluttende fortellinger om Krise-Kristine, bestekompisen hennes Kosmo Jørgensen, den flinke kusinen hennes Anne Lovise Fiin-Olsen og andre morsomme personer.

Elsker du Krise-Kristine er det mange bøker å velge i!

Krise-Kristine-er-en-katastrofemagnet_productimage

Kontakt oss:

Google+