Hopp til hovedinnhold

Boktips for 2-4-åringer

Fra omslaget til "Kan du finne meg?" av Surya Sajnani

Trenger du boktips til 2-4-åringer, finner du oppdaterte tips her. Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med førskolelærere og foreldre.

Naylor-Ballesteros, Chris: Kofferten

En dag dukker det opp et merkelig, fremmed dyr. Han er trøtt og sliten, og han har ikke med seg noe annet enn en koffert. De andre dyrene er kjempenysgjerrige på hvorfor han har kommet, hvor han er fra, og hva det egentlig er han har oppi kofferten. De spekulerer i om det kanskje kan være en tekopp, eller et bord og en stol, eller et helt hus. Men når nysgjerrigheten tar overhånd og de bryter opp kofferten oppdager de et helt spesielt fotografi som gjør at de skjønner hva den fremmede har vært gjennom, og sammen lager de en helt spesiell velkomstpresang. 

kofferten

Olsnes, Hege Østmo-Sæter: Rot og Bjørne tegner

Rot og Bjørne er bestevenner. De er to venner med helt forskjellig personlighet. Mens Rot er utålmodig, ivrig og full av ideer, er Bjørne ettertenksom, nøye og opptatt av å følge reglene. Da er det ikke alltid så lett å være enige. Som når Rot vil tegne veldig mange tegninger og Bjørne også vil tegne, men Rot har brukt opp alle arkene. Historien har en tydelig konflikt og lett gjenkjennelige karakterer, og behandler allmennmenneskelige temaer.

Rot

Sajnani, Surya: Kan du finne meg?

Let og finn dyrene i mosaikkbildene. Dyrene gjemmer seg i jungelen, i hagen, på fjelltoppene og under havoverflaten, i mørket og i vinterlandskapet. Med spørsmål som «Kan du finne sommerfuglen?» og «Kan du finne de to rumpetrollene?» kan man samtidig lære å telle fra 1 til 10 mens man leter etter dyrene. Boka er i et stort format og kartonert.

 

surya

Hout, Mies: Lekeplass

Bli med til lekeplassen og se alt det spennende de to barna gjør på vei dit. De klatrer i trærne, tar veien over krokodilleelva, vandrer rolig gjennom bjørnebærhagen, hopper fra sky til sky og går av på fjelltoppen. Det går fort nedover sklia fra fjellet. De våger seg til og med gjennom grotten og lister seg lett på tå forbi monsteret. 

lekeplass

Starling, Robert: Brage tenner så det brenner

Den lille dragen Brage er vanligvis en hyggelig fyr, men hvis noen forteller ham hva han skal gjøre blir han fort veldig, veldig sint. En drage med dårlig temperament er ikke en god kombinasjon, noe vennene hans er i ferd med å finne ut. Han svir middagen (bokstavelig talt), han etterlater seg fotballmålet som en haug med aske og han kan overhodet ikke spille brettspill på en rolig og behersket måte. Det er bare når han oppdager at de andre dyrene har smarte triks for å roe seg ned at Brage begynner å få tilbake vennene sine. Han finner nemlig ut en smart måte som drager kan kjøle seg ned på. Dette er en underholdende fortelling om sinnemestring.

Brage

 

Larsen, Hilde Matre og Johnsen, Mari Kanstad: Gutt og jente later som

Gutt og Jente leker at Gutt er en sint bjørn og Jente later som hun er redd, men så blir Jente en slange. Så faller de om kull og slår seg, da er ikke leken morsom lenger. Så leker de heller at Jente er Gutt og Gutt er jente. De bytter klær og låner hverandres hår. Dette er en fortelling hvor perspektivet er kompromissløst, barnlig og lekent, har lettfattelige setninger og temaer som kjønn og identitet. For alt er mulig for Gutt og Jente, som blir til det de kler seg ut som.

MariKanstad

 

Jackson, Ida og Aas, Jens A. Larsen: God natt, brillebjørn

Brillebjørn skal legge seg for kvelden, men har glemt hvordan han skal gjøre det. Da hjelper det nok å synge og danse. Mamma blir i hvert fall trøtt av det. Dette er en hverdagshistorie det er lett å kjenne seg igjen i, enten man er liten eller stor. Brillebjørn er kjent fra TV-serien som blir vist på NRK Super. Billedbok for førskolebarn. 

God-natt-Brillebj-rn_Fotokreditering-Gyldendal

 

Sutcliffe, Mandy: Til drømmeland

Belle synger en vuggesang for bestevennen sin, kaninen Boo. Utenfor vinduet skinner månen og stjernene står høyt på himmelen. Natten har kommet og stjernene blinker mens Belle og Boo blir søvnige og blir tatt med til en magisk og fantastisk verden. De kommer til drømmeland og der møter de cowboyer som sover på prærien, pirater som slumrer i hengekøyer og feer som flyr opp til myke senger. Billedbok for førskolebarn. 

Drømmeland

Jönsson, Maria: Slurp! : verdens beste smokk

Ulven Valdemar elsker å slurpe på smokken sin, men nå synes pappa han er blitt for stor til å bruke smokk. Valdemar er enig, han er en stor ulv. Stor nok til å ville bestemme selv. Valdemar har et kjært forhold til smokkene sine, den røde smokken og den grønne smokken. Men da lillesøster Linn roter bort sin smokk, den blå, viser Valdemar hva det vil å si å være stor ulv på ordentlig. Typografien er håndskrevet og er en del av illustrasjonene. 

 

slurp

Biddulph, Rob: Blåst bort

Pingvinen Blå er ute og leker med den nye drage sin da et uvanlig sterkt vindkast tar med seg både dragen og Blå. De blåser avsted på en spennende og overraskende tur i luften. Vennene til Blå, selen og bjørnen, prøver å redde ham, men ender i stedet med å bli deltakere på en reise inn i det ukjente. De dingler av sted i luften, hengende etter dragen alle sammen. Bort fra det kjølige Antarktis og til en stekende varm tropisk øy. Forhåpentligvis klarer de å lage en plan for å blåse bort igjen, tilbake til der de kom ifra. Teksten er på rim og illustrasjonene er i collage-stil. Billedbok for førskolebarn.

Blåstbort

Merino, Emma: Klart jeg kan klatre, sa kua

Kajsa er ikke som alle andre kuer. Hun elsker å oppdage nye ting. For henne er all ting mulig. Hun er overbevist om at livet har mer å by på enn bare å tygge gress dersom man tør å prøve. Men søstrene hennes synes Kajsa er rar med alle sin snodige påfunn. Da Kajsa forteller søstrene at hun har klatret opp et tre og møtt en drage, er de enige om at det har gått for langt. De drar inn i skogen for å finne henne, og snart oppdager de en verden full av overraskelser. Billedbok for førskolebarn. 

 

GemmaMerino

Tallec, Olivier: Hvem kan det være

Hvert oppslag i denne boka presenterer forskjellige figurer og et tilhørende spørsmål hvor man blant annet skal finne ut hvem som har lekt med den slemme katten, hvem som er forelsket, hvem som er veldig redd eller hvem som har kledd seg ut. Her blir man utfordret til å se på bildet, granske hver minste detalj, for deretter å gjette hvem som har gjort hva. Billedbok for førskolebarn.

OlivierTallec

Grande, Martine: Dagen opp ned

Ein dag vaknar flaggermusene Ida og Oda opp om morgonen. Alt ser annleis ut. Det er ikkje natt, men dag. Det er ikkje mørkt, men lyst. Og det er ikkje stille, men veldig bråkete. Dei undrast på kor alle lydane kjem frå. Bli med å sjå korleis dagen ser ut for dei som berre har sett natta. Dette er ei fargerik forteljing om å sjå verda med heilt nye auge.

DagenOpp

 

Haughton, Chris: Åh nei, Fido!

Laffen må ut en tur. Han spør om Fido kan klare å oppføre seg mens han er borte. Fido lover at han skal oppføre seg bra. Han håper i alle fall at han klarer å oppføre seg bra. Fido ser en kake på kjøkkenet. Og han som elsker kake. Han har jo lovet å oppføre seg bra, men han har veldig lyst på kake. Kartonert. Billedbok for førskolebarn.

Fido

 

Marienborg, Irene: Vi må rydde! sier Nora

Pappa sier at Nora og Filip må rydde opp alle lekene før de får pannekaker. Nora synes det er kjedelig å rydde opp, men Filip sier at rydding kan være kjempegøy. Illustrasjoner og tekst viser gjenkjennelige hverdagssituasjoner. 

 Irene Marienborg har laget flere bøker om Nora.

Nora

Janouch, Katerina og Lindman, Mervi: Ingrid og Ivar

Kjenner du Ingrid? Dette er første bok i en ny serie om bestevennene Ingrid og Ivar. De to finner på mye kjekt sammen. Ingrid og Ivar er ute og leker hele dagen, klatrer i trær, bygger hytte, vanner i hagen, lager mat. Det er masse å leke... Akkurat som i bøkene om Ingrid er det mye for de yngste å kjenne seg igjen i - leken, miljøet og det enkle språket. 

Ivar og Ingrid

 

Cobb, Rebecca: Spisetid

Mamma sier det er tid for formiddagsmat, men jeg har annet å gjøre. Og sitter jeg endelig ved bordet, vil jeg i hvert fall ikke spise. Da er det fint at bjørnen og krokodillen og ulven hjelper til. Kanskje de vil hjelpe meg med middagen også? Sjarmerende bildebok om en situasjon de fleste barn (og foreldre) kan kjenne seg igjen i. Fin bildebok om vennskap og mat!

BUB-bokomslag-spisetid

 

Nyhus, Svein: Lars er ikke

Bøkene om lille Lars ble fort favoritter hos både barn og voksne da de kom ut. Lars er en ellevill og kul liten kar i stripete pysjamas, som liker å danse og gjemme seg. Teksten er enkel og akkurat passe filosofisk og illustrasjonene er nyskapende, men gjenkjennelig. Det har kommet flere bøker om Lars. Bl.a. Lars danser og Lars er Lars.

2013-03-20_BUB-Lars-er-ikke_

 

Strid, Jakob Martin: Mimbo Jimbo

Elefanten Mimbo Jimbo flyr rundt i helikopteret han har laget. Mimbo Jimbo tar med seg vennen Mumbo Jumbo på en opplevelsesrik tur hvor de blant annet hjelper andre dyr. Etter en eventyrlig og spennende dag er det godt å komme hjem. Det finnes en bok til om Mimbo Jimbo og den heter: Mimbo Jimbo har det gøy.

2013-03-20_-bub-mimbo jimbo

Wirsén, Stina: Hvem er sint?

En litt annerledes småbarnsbok. Her er ingen idylliske, trygge og utvetydige illustrasjoner. Her er det absurd, naivistisk, humoristisk, en blanding av stygt og søtt, men først og fremst veldig realistiske situasjoner. Vi møter en bamse og en katt. Katten vil bli med bamsen å bygge med klosser, men det får hun ikke lov til. Katten blir sint, men da blir bamsen også sint! Dette handler om store og sterke følelser. Småbarnsbøkene til Stina Wirsén er kjempefine som utgangspunkt for å sette ord på sterke følelser og å lære seg å håndtere dem. Les også: Hvem sin venn?, Hvem er søt?, Hvem sin mormor?, Hvem bestemmer?, Hvem blør? og Hvem kler på seg?

Bratlund, Bente og Ørdal, Stina Langlo: Mons Marius er ei løve

Her følger vi Mons Marius og mamma en morgenstund. Mons Marius skal i barnehagen, og mamma vil at hans skal både høre etter, spise frokost, ikke bråke så mye og til og med skynde seg! Noen som kjenner seg igjen? I en travel morgenstund er det mye som kan skje. Mons Marius leker seg gjennom morgenen både som marihøne, mus, snegle, tøysete apekatt, løve, koalabjørn. Leser dere boka finner dere ut hvilke andre dyr Mons Marius også kan bli.

2013-04-05_MonsMariusBUB

Kontakt oss

Google+