Hopp til hovedinnhold

Boktips for 16-19-åringer

Fra omslaget til "Farvel til Eddy Bellegueule" av Edouard Louis

Er du mellom 16-19 år? Her får du tips om kjekke bøker! Bokomtalene er hentet fra Biblioteksentralen.

Vi på Barne- og ungdomsbiblioteket håper du har hatt mye glede av det du har lest til nå i livet. At du har blitt kjent med mange nye personer, steder, opplevd latter, skrekk, frustrasjon, tårer og mere til i bøkenes verden. På denne lesetipslista finner du bøker som ikke bare er å finne i Barne- og ungdomsbiblioteket. For, tro det eller ei, barne- og ungdomsbibliotekarene på Sølvberget leser også voksenlitteratur. Og en del av voksenlitteraturen vi leser får oss til å tenke på dere.

Fonn, Maria Kjos: Kinderwhore

Selv om moren til Charlotte er hjemme, kjennes det litt som hun ikke er der likevel. Moren tilbringer mesteparten tiden sovende i en dyp, medisinert rus. Når hun ikke sover, tar hun med seg nye kjærester hjem. En av kjærestene gir Charlotte et kort glimt av hvordan det er å ha en trygg voksenperson i livet, men snart er han vekk. Mannen som dukker opp hjemme da Charlotte er tolv, utsetter henne for noe grusomt. For å slippe å kjenne på det vonde anlegger Charlotte et pillebruk som ligner morens, og hun lever frakoblet både seg selv og andre. Finnes det en måte for henne å reise seg på, bryte ut av mønsteret, og hvordan skal hun klare det? Dette er Maria Kjos Fonn sin andre bok.

kinderwhore

Aburas, Lone: Det er et  jeg som snakker (regnskapets time)

Danske Lone Aburas står bak denne litterære og politiske pamfletten. Her retter hun en indignert penn mot et samfunn som behandler både fremmede og flyktninger med forakt. Aburas' metode består i å gi leseren helt konkrete eksempler på denne forakten, fremfor å føre abstrakte, moralske diskusjoner. Regnskapets time har altså kommet. Forfatteren har selv uttalt at dette er den nødvendige boken hun skulle ønske hun slapp å skrive. Tidligere har Aburas skrevet fem romaner. 

Boka er på 43 sider.

aburas

Rooney, Sally: Samtaler med venner

Frances bor i Dublin, hvor hun studerer og har praksisplass hos en litterær agent. Hun tilbringer mye tid sammen med sin nære venninne og forhenværende kjæreste, den vakre og selvsentrerte Bobbi. En kveld møter de fotografen Melissa og mannen hennes, Nick. Frances trekkes mot sin vilje mot paret, som er langt eldre enn henne, og det som begynner med en liten flørt med Nick, utvikler seg raskt til et forhold. Det blir starten på et intrikat spill med kjærlighetsforbindelser som utfolder seg mellom de fire involverte. Skiftende lojalitet og kompliserte følelser gjør at vennskapet mellom Frances og Bobbi etter hvert slår sprekker. «Samtaler med venner» er en roman om klasse, politikk, vennskap, sex, kjærlighet og sjalusi.

Boka er på 327 sider.

Sally

Alderman, Naomi: Kraften

«Det begynner med prikking i fingrene, en følelse av å være fokusert, en endring i verdens rytme, en prikkende følelse i tommelen». Hva om den fysiske kraften til å kunne skade hadde havnet hos verdens kvinner? Forestill deg en verden der tenåringsjenter våkner om morgenen med en ekstrem fysisk styrke og kraft som overgår mannen. Takket være en del av muskelen som sitter i nærheten av kragebeinet kan unge kvinner nå lede strøm som en elektrisk ål - de kan påføre andre smerte eller ta livet av noen om de ønsker. «The power» er en roman om kjønn, hierarki og makt.

Boka er på 433 sider.

Kraften

Ahlund, Anna: Det ingen ser

På Sibylla VGS skjer det mye i korridorene. Der er blant annet Fride som er så forelsket i Mirian at hen ikke kan tenke på annet. Yodit maler og forsøker å finne sin plass i gjengen. Johannes leser Karin Boye og forsøker å finne fin plass i livet. Aron, har en lillesøster som fikk alt talent, mens lillesøster Linn lurer på hva hun skal bruke det til. Nyttårsforsettet til Sebastian er at han skal kysse en ny person hver måned, noe som roter til mye for flere enn ham selv. Dette er en fortelling om å elske mennesker og ikke kjønn, om transpersoner og kjønnsnøytralitet og om åpenhet og forståelse for Kjærligheten, med stor K. Fortelling for ungdomstrinnet.

Boka er på 374 sider.

Det-ingen-ser_Fotokreditering-Gyldendal

Faye, Gäel: Lille land

Gabriel befinner seg i overgangen fra barn til ungdom, men tilbringer fortsatt dagene med å gjøre guttestreker med vennegjengen. Han og søsteren lever et beskyttet liv i Burundi, med rwandisk mor, fransk far og tjenere i huset. Men omtrent samtidig som Gabriel begynner på ungdomsskolen endrer alt seg. Foreldrene skilles, landets nye president blir drept etter få dager ved makten og konflikten mellom hutuer og tutsier eskalerer. Til slutt er krigen et faktum. Gabriel vil ikke velge side, men også han må etter hvert forholde seg til brutaliteten og folkemordets utrolige omfang. Men beveggrunnene for handlingene klarer han ikke å fatte. Hvorfor skal to folkeslag være fiender bare fordi nesene deres er forskjellige? 

Boka er på 206 sider.

Faye

Sveen, Lars Petter: Fem stjerner

Barnesoldatane Aisha og Said greier å rømme frå leiren utanfor Mogadishu i Somalia. Så møter dei Isir, Aalliyah og Khadar, som også er på flukt frå det same. Dei fem bestemmer seg for å halde saman og prøve å ta seg til Europa. Fem unge menneske på flukt gjennom ei ukjent verd. Reisa fører dei frå flyktningleirer til lastebilar gjennom ørkenen, frå fangenskap til den farefulle ferda over Middelhavet. «Fem stjerner» er ei bok om dei som mistar alt og flyktar til ingenting, i ei verd der ingen vil ha deg og ingen veit kven du er. Men det er òg ein roman om samhald, venskap og håp.

Boka er på 250 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Fem stjerner

Shakar, Zeshan: Tante Ulrikkes vei

To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Dette er Zeshan Shakars debutbok.

Boka er på 428 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Tante-Ulrikkes-vei_Fotokreditering-Gyldendal

Elstad, Lotta: Jeg nekter å tenke

Hedda Møller er tilbake i Oslo etter en traumatisk flytur og en slitsom ferd gjennom et kriserammet Europa: milevis med tog og buss, skitne rom på billige overnattingssteder og en one-night-stand i Berlin som aldri slutter å sende meldinger i CAPS LOCK. Så oppdager hun at hun er gravid. Det burde være lett å gjøre noe med det, men det er det ikke. «Jeg nekter å tenke» beskrives av forlaget som en sort, feministisk samtidskomedie.

Boka er på 238 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Elstad

Espevik, Thomas: Hva ville Johannes gjort?

Johannes forsøker å forstå sin gudstro ved å tenke tilbake på barndommen. Vi kan se for oss at det er et mer eller mindre tilfeldig år i barndommen, hvor Johannes for det meste er hjemme, på skolen, flyr rundt med venner, finner på ramp og unnskylder seg til Gud. Dette er Thomas Espeviks debutroman. 

Boka er på 130 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Espevik

Seethaler, Robert: Tobakkshandleren

Bondesønnen Franz er 17 år da han flytter til Wien på slutten av 1930-tallet. Han får seg jobb i en tobakksforretning, hvor han blir kjent med stamkunden Sigmund Freud. De to mennene blir nære venner, på tross av både aldersforskjell og ulike personligheter. Da Franz forelsker seg hodestups i varieteartisten Anezka, er det den aldrende psykoanalytikeren han søker råd hos. Men de politiske og sosiale forholdene i Wien endres dramatisk med nazistenes inntog i 1938. Franz, Freud og Anezka står i sentrum av begivenhetene: Skal de bli eller flykte? 

Boka er på 203 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

tobakkshandleren

Vitanza, Demian: Dette livet eller det neste : roman

Dette er fortellingen om norskpakistanske Tariq. Han vokser opp i Østfold, blir sendt til en streng, pakistansk kadettskole, fester, prøver ut dop og roter seg inn i kriminelle miljøer. Så blir han religiøs og radikalisert. Tariq bestemmer seg for å reise til Syria for å kjempe mot Assad. Men hvilke opplevelser og hendelser førte frem til denne avgjørelsen? Forfatter Demian Vitanza møtte «Tariq» da han holdt skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. I mange måneder har Vitanza besøkt fengselet for å snakke med den innsatte. Romanen bygger på Tariqs egen historie. 

Boka er på 342 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Demian

Whitehead, Colson: Den underjordiske jernbanen

Seksten år gamle Cora er slave på en stor bomullsplantasje i Georgia i USA. Hverdagen hennes er preget av hardt arbeid, fornedrelser og angst for fysiske avstraffelser. Hun lever også med myten om moren Mabel, som klarte å flykte fra plantasjen. Så bestemmer Cora og vennen Caesar seg for å prøve det samme. De legger ut på en livsfarlig reise, mens den brutale slavefangeren Ridgeway puster dem i nakken. Cora og Caesar følger den myteomspunne underjordiske jernbanen nordover. Fra stat til stat, mot nye verdener og nytt håp. Men drømmen om frihet møter mange hindringer på veien. Colson Whitehead har mottatt en rekke priser for denne romanen, blant annet Pulitzer-prisen 2017. 

Boka er på 344 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib, eller på engelsk som ebok og elydbok i Overdrive.

Colson

Stagrim, Mari Tveita: Det jeg leter etter, finnes ikke her

To tenåringsjenter finner hverandre i et brutalt møte med voksenlivet, før de mister hverandre igjen. Hva var det egentlig som skjedde? Fortellingen består av korte, episodiske glimt og glir mellom minner og lengsel. Såre erfaringer nøstes opp, historien letes frem del etter del og settes sammen.«Det jeg leter etter, finnes ikke her» er en roman om vennskap og tap. Mari Tveita Stagrim debuterte med «Alle nyanser av sinne» i 2015. 

Boka er på 95 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Stagrim

Aubert, Marie: Kan jeg bli med deg hjem

En sekstenårig jente sniker seg inn i et hus som ikke er hennes. En ung kvinne får blåmerker og er usikker på om hun liker det. En mann er i Sør-Amerika med sin kone for å adoptere en gutt, men trekkes i stedet mot en litt for stor jente. De ni novellene i «Kan jeg bli med deg hjem» handler alle om mennesker i oppbrudd - fra vennskap, ekteskap eller kjæresteforhold. Mange av dem beveger seg akkurat på grensen mellom skamløshet og overtramp. Og alle klamrer de seg til tanken på at det finnes noe som er større enn det de forlater. Dette er Marie Auberts debutbok.

Boka er på 116 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Aubert

Levy, Deborah: Varm melk

To kvinner ankommer en spansk landsby. Det er et drømmeaktig sted, fanget mellom ørkenen og havet. Kvinnene er på jakt etter medisinsk hjelp. En av dem lider av en mystisk sykdom, en plutselig lammelse i beina har gjort henne avhengig av rullestol. Den andre kvinnen, hennes datter Sofia, har forsøkt å løse sykdomsmysteriet i en årrekke. Omgitt av den ugjestmilde varmen fra ørkenen venter Sofia på moren som gjennomgår et merkelig behandlingsprogram, oppfunnet av legen Gomez. I jakten på en medisin som kan kurere moren for den motstandsdyktige og mulige innbilte sykdommen, skjer det en rekke hendelser som gjør at Sofia endelig kan konfrontere og akseptere sider ved sin egen identitet. 

Boka er på 292 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Varm melk

Aasvik, Therese: Noe skal skje

Fred lever sitt liv i et evig gjentagende mønster. Han fisker fra den faste odden sin, oversetter tekniske brosjyrer og besøker søsteren sin en gang i uka. Slik flyter dagene forbi. Det er noe i fortiden som gjør at han holder seg til dette faste, noe han ikke helt får grep om, men som har med Kai å gjøre. Men en dag har noen lagt en lapp under vindusviskeren på bilen til Fred. Den er skrevet for hånd og har en merkelig beskjed. Senere dukker flere lapper opp. Det er noe som foregår, noen vil ham noe, men hva? Therese Aasvik debuterte med «Fie faller» (2016). 

Boka er på 185 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

noe skal skje

Persson Giolito, Malin: Størst av alt : et rettssalsdrama

Djursholms allmenne gymnas er et av få steder hvor de rikeste rike og de som er plassert nederst på rangstigen møtes. Det skal vise seg å bli katastrofalt. Nå stilles atten år gamle Maja for retten, og det er hevet over enhver tvil at hun skjøt og drepte både kjæresten og bestevenninnen sin. I tillegg finnes det et siste offer som ble hardt skadd. Hva har han å si om det Maja gjorde? «Størst av alt» er et portrett av dagens Sverige, en skildring av det å være ung og av forholdet mellom foreldre og barn. Boka ble kåret til Årets beste svenske krim i 2016.

Boka er på 446 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Giolito

Cline, Emma: Jentene

Det er sommeren 1969. Evie Boyd er fjorten år, trist fordi foreldrene skal skilles og desperat etter oppmerksomhet. Dagene føles tomme under Californias sol. Lukten av kaprifol henger tungt i lufta og fortauene er glovarme. Men så ser hun dem. Rå latter, uflidd hår. Kjoler som rekker til øverst på låret. Billige ringer på fingrene, som et ekstra sett med knoker. Jentene. Og i sentrum står Russell. Russell og ranchen som ligger langt opp i åsene. Røkelse og klønete klimpring på gitar. Rykter om sex, ville fester og ungdommer på rømmen. Evie blir betatt, oppslukt av sine nye venninner. Og før hun vet ordet av det er hun blitt del av en kult styrt av en galning. 

Boka er på 279 sider og kan lånes på engelsk som ebok og elydbok i Libby.

Jentene-Cline

Carmona-Alvarez, Pedro: Bergen ungdomsteater

Marita vokser opp i Bergen med Johannes og Bergen ungdomsteater. Og Andreas, som egentlig skulle hatt en tvillingbror. Johannes er advokatsønn, men bestemmer seg tidlig for at han selv skal drive med teater. Han løfter ordene ut av munnen som små fugleunger. Marita, se på oss, sier han. Husk dette øyeblikket for alltid. Når Marita spør Andreas om oppveksten med foreldrene i Ibsens gate beskriver han det som et hus av glass. Sånn finner de frem til de døde barna. «Bergen ungdomsteater» er en roman om kjærlighet, vennskap, hvem man er og hvem man tror man er. Boka er en frittstående oppfølger til romanen «Og været skiftet og det ble sommer og så videre» (2012). 

Boka er på 360 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

BUT

Glaser, C.: #frimegfradeg

Egentlig vil ikke Siri studere, men likevel virrer hun rundt på lesesalen. Hun er rett og slett for smart for sitt eget beste, og det er sjelden hun vet hva hun vil. Hun er blitt samboer med en hyggelig fyr på litteraturvitenskap, så da er vel det meste bra. Kanskje. Dette er en fortelling om forelskelse, sex og usikkerhet, om unge mennesker som er på vei ut i en tilværelse av famling, festing og veivalg. Det er begjær, skam og usikkerhet. Det er også mange andre spørsmål som må tas stilling til, blant annet om man har valgt rett studie, rett kjæreste, skal man «like» facebookoppdateringene til kjæresten, eller hva han vil synes om at man legger ut bilde på Instagram. I boka blandes skjermbilder fra sosiale medier og SMS-dialoger med fortellingen. 

Boka er på 261 sider.

frimegfradeg

 

Arvola, Ingeborg: Neiden 1970

Boken skildrer en barndom sammen med en far i den kvenske bygda Neiden i Øst-Finnmark, hvor faren spiser epler i underbuksa og vasker kopper og sokker i samme vann. De drar på fisketurer om natten. Samlivet mellom far og datter er fylt av glede, tilhørighet, fylleangst og flid. Barndom og voksenliv reflekterer hverandre.

Boka er på 171 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Moe, Kenneth: Rastløs

«Rastløs» er i stor grad en selvbiografisk punktroman, bygget opp av aforismer og små episoder fra hverdagen. Det handler om en ung mann som skriver brev til kvinnen som avviste han. Han er drevet av tvil og uforløst begjær, og forsøker å skrive seg fram til en ny forståelse av sin egen ensomhet. Han drømmer om en litteratur som kurerer behovet for litteratur, en litteratur hvor livet har prioritet. Han mistenker at det er litteraturen som har skyld i det hele. Boken er Kenneth Moes debutroman.

Boka er på 109 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Rastløs

 

Engelschiøn, Maren: En del av meg

Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin som var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for snart 19 år siden. Da Ida får vite at faren hadde to sønner, bestemmer hun seg for å finne dem. Hun melder seg på sommerkurs ved samme universitet og begynner å lete. Men ingen husker faren hennes, ingen vet at han døde. Ingen kan svare henne. Så plutselig får hun vite at han slett ikke er død. Han bor i nærheten av campus. Da hun omsider får kontakt med ham, blir ingenting som planlagt. Men møtet med indianerne, studiene, nye venner, og ikke minst møtet med Will, gir Ida en helt annen sommer enn forventet. Dette er en fortelling om å finne seg selv, sine røtter og sin historie. 

Boka er på 252 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

 

Khemiri, Jonas Hassen: Alt jeg ikke husker

Folk sier at Samuel og Laide var sjelevenner, deres kjærlighetshistorie helt magisk, at de var ment for hverandre. Folk sier at Samuel gjorde det av hevnlyst, fordi han var sjalu, fordi han ønsket å tvinge Laide til å huske ham. Folk sier at det aldri hadde skjedd hvis ikke Vandad hadde blandet seg, at det var Vandads feil, at Vandad gjorde hva som helst for penger. «Alt jeg ikke husker» er en roman om kjærlighet og økonomi, vennskap og vold. Om Samuel som lever videre i alles minner, nå som Vandad er fengslet, Laide har forlatt landet og huset er ødelagt. En utall skjebner kolliderer i rasende fart i dagens Stockholm. Bak all praten om Samuel skimtes en person som er på flukt fra seg selv. Hvilke minner kan man stole på? Hva skjuler seg i det vi ikke husker?

Boka er på 322 sider.

Khemiri

Pedersen, Gine Cornelia: Kjærlighetshistorie : eller Utenom og hjem eller Et epos : en roman i to akter

Det handler om Solveig og Peer Pedro. Han er en usedvanlig vakker og litt sorgfull gutt fra Oslo vest. Hun er en bygdejente som elsker byen, og hun er ikke redd for den store kjærligheten. Solveig er nettopp blitt gravid da Peer Pedro bestemmer seg for å reise alene ut i verden. De holder kontakt via epost, men etter hvert hører ikke Solveig mer fra Peer Pedro. Reisen han er på har ingen grenser. Hjemme går Solveig med frøet i magen som vokser og vokser, og etter hvert blir til Frøya i barnevognen. Bildet av Peer Pedro svekkes dag for dag, helt til han en dag står i døråpningen igjen med smale øyne.

Boka er på 173 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

GineCornelia

 

Kvalvaag, Hilde K.: Lev vel, alle

«Lev vel, alle» er ein eksistensiell roman om å høyre til og å lausrive seg, om å finne seg sjølv og sin plass i verda. 16 år gamle Knut blir motvillig med mora Gunhild til Canada. Knut har droppa ut av skolen etter ei alvorleg valdsepisode, og mora håpar turen skal bli eit vendepunkt. Ho har sjølv sine grunnar for å ønske seg vekk. Reisa fører dei ut i den canadiske villmarka, der dei skal følgje fotspora til oldefaren som forlèt familien og seks barn i Noreg, for aldri å kome tilbake. Det blir ei reise der ingenting blir som dei hadde trudd.

Boka er på 287 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Sævareid, Heidi: Slipp hold

Mari og Torger har vært sammen lenge. Hun vet ennå ikke helt hvor hun har ham. Han er litt for opptatt av å vite hvor han har henne. Mari må finne ut hvordan hun kan komme tilbake til den hun var før, og hvor langt hun kan gå for å sprenge nye grenser. Og om det går an å overgi seg til noe uten å gi opp hele seg. Dette er en fortelling om et undergrunnsmiljø i Oslo, og om problemstillingen rundt selvskading og suspension-miljøet, men den handler også om kjærlighet og ømhet i det ekstreme miljøet og om å finne seg selv.

Boka er på 230 sider.

Flatland, Helga: Bli hvis du kan, reis hvis du må

De tre barndomsvennene Tarjei, Trygve og Kristian verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre vender tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Og hva med dem som er igjen? Hvordan påvirkes våre veivalg? Rammen rundt fortellingen er lokalsamfunnet ungguttene vokste opp i og som de reiser fra. Romanen gir stemme til to av guttene og til to av dem som står dem nær. To av kapitlene er på nynorsk. Helga Flatland ble tildelt Ungdommens kritikerpris 2010/2011 for denne romanen, som er hennes debut.

Boka er på 170 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Skaranger, Maria Navarro: Alle utlendinger har lukka gardiner

Broren sitter i fengsel, men det snakker ingen om. Faren ber mens han holder rundt den grønne Bibelen når det er natt og han tror at ingen ser ham. Hun selv går på ungdomsskolen på Romsås i Oslo og er håpløst forelska i Mu2. På Romsås er alle egentlig fra et annet sted, og ingen er vanlige. «Alle utlendinger har lukka gardiner» er en ufiltrert roman om å vokse opp i et multikulturelt miljø på Oslos østkant. Dette er Maria Navarro Skarangers debutroman.

Boka er på 104 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

MariaNavarro

Yndestad, Monika Nordland: Jentene fra balletten

Mina er femten år og i ferd med å ødelegge seg selv. Tobarnsmoren Torill kjemper for ikke å tråkke feil i sitt eget hjem. Alice er krimjournalist i avisen BA og gjør andre oppdagelser, mens historien om Mina vekker ubehagelige minner når den dukker opp på kontoret til barnevernsansatte Jone. Alice må sette sammen en stygg historie, om hvorfor ressurssterke jenter blir "jenter fra balletten". Dette er ifølge forlaget en nervepirrende krim noe utenom det vanlige. Vi møter gjerningsmannen tidlig, og må utholde en sterk, psykologisk spenning, snarere enn å løse en krimgåte. Dette er den første boken i en tenkt serie med journalisten Alice som gjennomgangsfigur.

Boka er på 315 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Strømsborg, Linn: Furuset

Etter at Eva har levert master og drukket sjampis på taket og hengt en sommer med bestevennen Miriam, som skal til Paris til høsten, går det opp for henne at hun ikke aner hva hun skal ta seg til. Nå som verden er åpen og alt er mulig, forsvinner plutselig handlekraften. Hun bestemmer seg for å flytte hjem til mamma og pappa. Midlertidig, så klart. Til hun finner en jobb. Til hun kanskje har litt penger igjen. 
 Mamma og pappa bor der de alltid bar bodd: på Furuset. Det gjør også den gamle vennegjengen til Eva, som hun mista litt i studietida. De har ikke dratt noe sted. Og før Eva vet ordet av det er hun, med sitt nye liv, tilbake i sin første verden. Det ligger en slags frivillig ufrivillighet i alt Eva foretar seg, og passivitet, som om hun både vil og ikke vil at livet skal skje med henne. Men når biler begynner å gå i lufta rundt henne, og foreldra finner det for godt å gå fra hverandre, skjønner hun at hun må varme opp og komme seg ut på bana. Men gjøre hva der?     
 Furuset er en forstadsroman om å ta et steg tilbake for kanskje å ta to fram.

Boka er på 219 sider.

Klüssendorf, Angelika: Jenta

I denne oppvekstromanen frå DDR møter vi ei tenåringsjente. Ho er tøff og raskast i klassa. Ho elsker bøker og er god til å fortelje og få dei andre til å le. Men jenta veks opp i ein ustabil familie, med ein fråverande far og ei alkoholisert og kjenslekald mor. Broren er så liten at han enno ikkje har gitt opp håpet om at situasjonen skal betre seg. Jenta prøver å rømme frå alt som omgir henne: familien sitt tyranni, dei systemtru lærarane og den autoritære staten. Ho er brutal og skjør på same tid. I denne forteljinga møtes ytterpunkta. Det sterke treff det svake, det støyande det stille.

Boka er på 159 sider.

 

Jenta

Uthaug, Maren: Sånn ble det

Knut forlater sin samiske kone og tar datteren Risten med fra Nord-Norge til Sør-Jylland. Far og datter flytter inn til Grethe, som nettopp har innlosjert fem vietnamesiske båtflyktninger i kjelleren. Blant flyktningene er gutten som har fått navnet Niels. Han og Risten knytter, i sin felles ensomhet, et uløselig bånd til hverandre. Først etter tjue år reiser Risten tilbake til Norge for å møte sin mor igjen. Møtet blir ikke helt som hun har forventet. «Sånn ble det» er en roman om familiehemmeligheter, underjordiske vesener og overvektige hunder, vanvidd og overlevelse.

Boka er på 222 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Myhre, Linnea: Kjære

Linnéa Myhre har levd med spiseforstyrrelser siden hun var 15 år. I 2012 var hun på randen av sammenbrudd, kroppen hennes tålte ikke mer. Hvordan plukker man opp livet sitt igjen når man har vært så nær å miste alt? «Kjære» består av et knippe brev skrevet til familie og venner, kjendiser, redaktører og bedrifter. I brevene setter hun ord på hvordan det er leve som ung kvinne i 2014, en tid hvor det er viktigere å bli sett enn å bli hørt, hvor man kontinuerlig blir minnet på at man må spise riktig, trene, holde seg slank og sunn. Med humor og alvor beskriver Myhre sin vei tilbake til livet etter kollapsen. Forfatteren debuterte i 2011 med boken «Evig søndag».

Boka er på 155 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

kjare-myhre_linnea

 

Louis, ÉdouardFarvel til Eddy Bellegueule

Eddy Bellegueule vokser opp i en liten by nord i Frankrike. Faren jobber på den lokale fabrikken før han blir arbeidsløs, moren er hjemmeværende og familien på syv deler et hus med tre rom. Eddy viser sin homofile legning lenge før han selv aner hva det er, i omgivelser hvor han møter minimal forståelse. Den unge gutten gjør opprør mot det sosiale miljøet han vokser opp i, som er sterkt preget av rasisme, alkoholisme og vold. En dag innser Eddy at han alltid vil være annerledes, han bestemmer seg for å dra vekk — og oppdager at det finnes en helt annen verden der ute. Dette er en historie om klassereise, om å tørre å bryte ut av omgivelser som blir for trange og endre sitt liv. Romanen er basert på forfatterens egne opplevelser.

Boka er på 172 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Eddy-omslag

Park, Samuel: Hjertet brenner

Handlingen er lagt til Sør-Korea etter Korea-krigen. I stedet for å følge kjærligheten, velger den vakre og sterke Soo-Ja Choi å gifte seg med Min, som familien har valgt for henne. I følge koreansk tradisjon skal kona til den eldste sønnen i familien ta seg av hele hans familie. Min er en lite kjærlig mann med aggressive tendenser, og den mannen hun egentlig elsker blir en skygge i hennes liv. Soo-Ja kjemper med å finne lykken i et kjærlighetsløst ekteskap og stake ut en framtid for sin eneste datter.

Boka er på 369 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Kaupang, Agate Øksendal: Å holde pusten

Å holde pusten er en roman om å få besøk fra barnevernet, om å ha en kjæreste som ligner på en firfisle, og venner som lever i en annen virkelighet. Det handler om å ha en mor som er syk, en far i Kristiansand, en lillesøster som ikke vil på skolen. Å holde pusten er en historie om en seksten år gammel jente. Det handler om å være barn, og om å holde på å bli voksen. Men mest av alt handler det om å holde ut. Holde fast. Og holde sine egne folk samlet.

Boka er på 179 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

AA-holde-pusten_productimage

 

Ringtved, Glenn og Munk Jensen, Sanne: Du og jeg ved daggry

Louise og Liam hopper ut i Limfjorden, lenket til hverandre med håndjern. De er et ungt par som har opplevd mer enn de klarer å takle. Liam og Louise møtte hverandre i Ålborg og kjærligheten dem imellom ble intens og lidenskapelig. Sammen med kameraten Jeppe begynte Liam å selge narkotika for Johannes, men på grunn av mange uheldige omstendigheter endte Jeppe med å skylde Johannes mye penger. Liam og Louise kjemper for å komme ut av narkogjelden. Selvmord ser ut til å være eneste utvei. Denne fortellingen er den fatale kjærlighetshistorien Louise aldri fikk fortalt. Før nå. Det er en historie om tilfeldigheter, misforståelser, svik og tilgivelse, og om å elske så vilt og meningsfylt at det er verdt å dø for.

Boka er på 303 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Se boktraileren: 

 

Løken, Stig Beite: Skogen i tapetet

Sytten år gamle Mathilde drar til sin døde bestemors hjemsted sammen med moren og stefaren. De skal klargjøre den gamles hus for salg. Der møter Mathilde nabogutten Aslak, og med det gjenoppdager hun drømmeverdenen hun diktet opp som barn. «Skogen i tapetet» er en roman om å være alene. Stig Beite Løken debuterte i 2012 med novellesamlingen «Det finnes ingenting mer livsbejaende enn å være mørkeredd».

Boka er på 217 sider og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Avallone, SilviaStål

Denne boken skildrer to jenters vennskap, og hvordan de sammen møter omgivelsenes krav og forventninger. Anna og Francesca vokser opp i et nedslitt boområde i den toscanske kystbyen Piombino. Her dreier alt seg om stålverket. Jentene, som er 13 år gamle, er på vei til å bli å voksne. De er prinsesser i et falleferdig kongedømme og fantaserer om et liv langt borte fra foreldrene og stålverket. Boken tegner et nåtidsbilde av livet på Italies bakside.

Boka er på 366 sider og kan også lånes som e-bok via ebokbib.

Fjæren, Eline Lund: Ung jente, voksen mann

En voksen mann og en altfor ung jente møtes og faller for hverandre. Hjemme hos ham dreier alt seg bare om dem to. Ellers lever de adskilte og svært forskjellige liv. Det er et intenst og komplisert forhold, hvor begge har mye å tape. Dette er forfatterens debutroman.

Boka er på 120 sider og kan også lånes som e-bok via ebokbib.

ElineLund

Forman, Gayle: Bare en dag

Amerikanske Allyson er 17 år gammel. Hele livet har hun gjort som forventet av henne. Fulgt planer, fulgt klokka. Nest siste dag av Europa-reisen sin møter hun den nederlandske Willem. For første gang i sitt liv bryter hun med planen og blir med Willem til Paris. Det blir en virvelvind av et døgn, med opplevelser, spenning og kjærlighet. Den ordentlige Allyson oppdager helt nye sider ved seg selv. Men neste morgen er Willem borte og Allyson sitter igjen, sjokkert og såret. Allyson vet ikke hva som skjedde med Willem, men hun vet hun må finne ham igjen. 

Boka er på 379 sider.

Oppfølgeren til Bare en dag heter Bare ett år. Begge bøkene kan lånes som e-bok via ebokbib.

Smuss: tegneserier om sex

Dette er en samling av erotiske tegneserier fra norske tegnere. Alle historiene har sin egen stil og form. Her får du lese om alt fra den første forelskelsen til sjømannens eskapader og jakten på klimaks — kort sagt handler fortellingene om det fine, flaue og merkelige ved sex. Blant de 19 bidragsyterne finner vi Inga Sætre, Lars Fiske, Flu Hartberg, Tor Ærlig og Lene Ask.

Boka er på 182 sider.

Anderson, Laurie Halse: Vinterjenter

Lia og Cassie er bestevenninner og kaller seg vinterjenter. De konkurrerer om hvem som kan bli den tynneste på skolen. Så dør Cassie og Lia blir etterlatt i verden, med minnet om venninnen og skyldfølelsen fordi hun ikke tok telefonen den natten Cassie døde. Lia er nettopp kommet ut fra sykehuset, venninne er død, og hun flytter inn til faren og hans nye familie. Lia kjemper en kamp mot vekten, familien, sykdommen og sin egen vilje. Dypt inne vil hun ikke ende som Cassie, hun vil leve, og hun vil tro at hun kan klare det. Dette er både en sår, humoristisk og alvorlig historie om spiseforstyrrelse.

Boka er på 260 sider.

Munch, Charlotte Glaser: Nødinngang

Det er sommeren etter videregående. Julie skal begynne å studere juss sammen med Martin. De skal til og med flytte sammen. Men først skal Julie fem uker til London hvor hun skal jobbe på kafé sammen med Ida. Martin vil helst at hun skal være hjemme, jobbe i parkvesenet sammen med ham. Men Julie vil dra. Først må hun bli sikker. Det er noe som skurrer. London blir nesten som en test. Når sommeren er over, skal alt bli perfekt. Det er Ida som har fikset jobb til dem, men det er ikke på en kafé, som Julie hadde forventet. Yayoi er en geishaklubb, et sted der japanske menn kommer etter jobb for å bli tatt vare på, av vakre, unge kvinner som kan konversere, fylle på glassene og smile pent. Sommeren blir ikke helt som forventet. 

Boka er på 124 sider, og kan lånes som e-bok via ebokbib.

Nødinngang

 

Sætre, Inga H.: Fallteknikk

Dette er en tegnet biografisk fortelling om ei jente som flytter hjemmefra for å begynne på videregående skole. Tett venninnegjeng som forsøksvis ønsker å spille i band og er i den alderen der verden skal oppdages. Hun blir gravid og vil ikke involvere gutten det gjelder. Venninnen innleder et forhold til den mye eldre taekwondo-instruktøren, men paradis varer ikke evig. Historien handler om alt fra det private, til det såre og til det komiske, samt utfordringene knyttet til ungdomstiden. Illustrasjoner i grått og hvitt.

Boka er på 231 sider.

Maroh, Julie: Blå er den varmeste fargen

Clémentine er en tenåringsjente med et helt vanlig liv. Hun har en god familie, mange venner og blir sammen med den kjekkeste gutten på skolen. Hun klarer imidlertid ikke å gjengjelde følelsene hans, og gjør det slutt. Da Clémentine blir med en kamerat på byen og møter den selvsikre Emma med det blå håret, oppdager hun nye sider ved seg selv. Fra denne dagen snus hele livet på hodet. Dette er en tegneserieroman om lesbisk kjærlighet og kampen for å bli akseptert. En film basert på fortellingen vant i 2013 Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

Lån filmen hos oss.

 

Blå-er-den-varmeste-fargen

 

 

 

 

 

Hellstenius, Axel og Skårdal, Morten: Fittekvote

Victoria begynner på befalsskolen, og får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk. Samtidig må hun ta viktige valg, om hun skal signere utenlandskontrakten og om hun er villig til å dø for landet sitt. Dette er en visuell, realistisk, humoristisk og tragisk fortelling som viser utfordringene med å være jente i et utpreget guttemiljø, samtidig som den forsøker å tegne et korrekt bilde av dagens forsvar. 

Boka er på 291 sider.

Se boktraileren

 

Poznanski, Ursula: Erebos

På en skole i London sprer det piratkopierte multiplayerspillet Erebos seg som en farsott. De som har fått tak i spillet, får ikke snakke om det, og de som står utenfor, blir stadig mer bekymret, og redde. Spillet virker uhyre intelligent, og spillerne blir raskt hekta. Nick nekter å se faresignalene, spillet er bare for fantastisk. Selv ikke da spillet krever at han gjennomfører mystiske oppdrag ute i den virkelige verden for å oppnå et nytt nivå, lar han seg skremme. Men så blir kompisen hans kjørt ned, og spillets guløyde veiviser ber Nick om å helle gift i teen til en av lærerne ved skolen. Da skjønner han at han ikke har noe valg. Han må avsløre den som står bak før noe går virkelig galt. Sammen med noen få venner klarer han å manipulere spillet uten å bli avslørt, og de oppdager en livsfarlig plan. I siste sekund klarer de å avverge den virkelige katastrofen. 

Boka er på 486 sider.

Google+