Hopp til hovedinnhold

Boktips for 1.-2. klasse

Boktips for 1.-2. klasse

Trenger du boktips til 1. og 2. klassingen, finner du det her! Bokomtalene er hentet fra Biblioteksentralen.

Vi ønsker å vise barn at det er gøy å lese, og der tror vi som jobber med barne- og ungdomslitteratur at vi har noe til felles med lærere og foreldre.

Ønsker dere oppdateringer om nye barnebøker, finner dere et utvalg av kjekke bildebøker, lettlestbøker og høytlesningsbøker her:

Bildebøker

Hovland, Henrik og Kove, Toril: Johannes Jensen tar nattoget

Johannes Jensen skal på konferanse i Bergen. Problemet er at Johannes er redd både for bergensere og menn med skjegg. Og Bergen er en by full av bergensere. I tillegg må han ta nattoget dit. Han må sove sammen med helt ukjente mennesker, gjennom Drammen og mørke tunneler. Det hoper seg opp med utfordringer for den engstelige krokodillen Johannes. Teksten har enkle, knappe setninger og illustrasjonene har rene linjer og klare farger. 

JohannesJensen

Aisato, Lisa: Snokeboka

En liten og ganske smart flue følger med på hva menneskene gjør. Flua vet litt av hvert om hvordan folk og familier egentlig ser ut bak fasaden. Det virker som ingen har en eneste liten hemmelighet, men flua vet bedre. Ved første øyekast kan det se ut som mannen bak kassa i butikken, damen med hund på bussholdeplassen, alle i dress og med små kofferter i heisen på jobben til mamma har orden på alle tingene sine. Men flua ser hva som skjuler seg bak fasadene deres. Har fargerike illustrasjoner og humoristisk tekst. 

Snokeboka_Fotokreditering-Gyldendal

Carter, Lou og Allwright, Deborah: Det er ingen drager i dette eventyret

Stakkars den gamle dragen. Ingen vil ha ham med i fortellingen sin. Ikke Gullhår, ikke Hans og Grete. Men dragen gir ikke opp håpet om å finne noen som vil la ham være en del av fortellingen. At hans enorme iver kan føre ham opp i problemer kan han ikke skjønne. Dette er en historie om drager, helter og et veldig stort nys. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

drager

Lima de Faria, Alice Bjerknes: Fuglefesten

Nattdyret Flabbe kjeder seg. Det er ingen andre dyr å leke med om natta, de sover. Det hender Mark blir med og leker, men denne natta må han legge seg tidlig fordi han skal i bursdag hos fuglene dagen etter. Flabbe er ikke invitert. Derfor stjeler hun Marks invitasjon mens han sover. Men fuglene blir ikke glade for å se Flabbe. De vil ha Mark, og det er en grunn til det. Dette er en historie om å føle seg utenfor, om å finne sine egne venner og være stolt over hvem man er. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Fuglefesten

Rørvik, Bjørn F. og Moursund, Gry: Bukkene bruse begynner på skolen

De tre bukkene Bruse har fått et brev om at de må begynne på skolen. Den minste av de tre brødrene Bruse lurer på hvorfor de må det. Den største av bukkene svarer at det er noe alle må gjøre nå for tida. De blir enige om å prøve det for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor, og det er ikke hvem som helst. Dette er en moderne og humoristisk fortelling i ord og bilder, med en ny vri av et kjent eventyr. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Bukkenebruseskolen

 

Holm, Magnus og Markhus, Rune: Verdens største tall?

5 år gamle Tale skal på hyttetur med familien sin. Tale kan telle. Hun teller telefonstolper. Dette er en fortelling om små og store tall, ikke minst om de enormt kjempedigre tallene, men også om det uendelige, ufattelige store universet. Ved å bruke gjenkjennelige situasjoner og med utgangspunkt i små og konkrete tall og størrelser, bygger boka på de yngste barnas gryende tallforståelse. Blant annet hvor store tall det egentlig finnes, om uendelig er et tall og om Googolplex er verdens aller, aller største tall. Sakprosa/billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Googolplex

Jakob Martin Strid: Lille Frosk i verdensrommet

Lille Frosk bygger en romrakett sammen med froskesøsknene sine, og ved en tilfeldighet reiser hele froskefamilien ut i verdensrommet. Der møter de romvesenet Pryx. På turen befrir forskemamma sublimuttene fra robot-kongen Krang, og man får vite hvordan småkaker kan forandre verden. I tillegg må froskefamilien komme seg hjem igjen. 

LilleFrosk

Tjensvold, Trude: Bo flyttar ut

Katten Bo har det som plomma i egget, men så flyttar hunden inn og tek plassen hans i senga til matmor. Då er det ikkje anna å gjere enn å sjå seg om etter husrom ein annan plass. Gjennom å møte farane ute i verda, blir Bo klar over kor fint han eigentleg har det heime saman med hunden og matmor. Dette er ei forteljing om å føle seg oversett. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Bo_flyttar_ut-

 

Carson, Ellis: Hjem

Et hjem kan være så mangt. Det kan være et hus på landet, en leilighet i byen, eller til og med en sko. Et hjem kan være på veien, på sjøen, i fantasien, i virkeligheten eller i et hjerte. Dette er en fantasifull fortelling om hvor folk bor. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Hjem_productimage

 

Lindahl, Lena og Kuhn, Camilla: Julius - et apeliv

Julius er en sjimpanse som bor i Dyreparken i Kristiansand. Da han var baby ble han avvist av moren og vokste derfor opp hjemme hos en menneskefamilie og ble en del av familien. Da han ble større måtte han tilbake til Dyreparken hvor han ble en del av apeflokken, og ble deres leder. Det ble laget en TV-serie om Julius, og gjennom denne rørte og sjarmerte han en hel nasjon, og ble hele Norges kjæledegge. Boka følger Julius fra den tøffe starten, via superstjernestatusen og de vanskelige tenårene, og frem til den trygge og erfarne lederen han er i dag. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

julius

 

Rørvik, Bjørn F. og Dybvig, Per: Vaffelfisken

Reven og den retthalede Grisungen har lånt en bok på biblioteket om fisker. Boka har mange bilder av alle slags rare fisker og sjødyr. Gurglefisken ser helt merksnodig ut, mens Potetflabben er en fisk som ser sykt vond ut å spise, den er U. V. P. P. dvs. Usedvanlig Vond På Pizza. Heldigvis er det noen som ser gode ut også, som f.eks. Vaffelfisken. Grisungen kunne gjerne tenke seg å prøve en sånn vaffelfisk til middag. I boka står det at vaffelfisken kan bli opptil tre kilo tung. De to vennene drar av sted for å skaffe en vaffelfisk, men det er mer enn vaffelfisk som lurer i dypet. Dette er en enkel, fantasifull og humoristisk fortelling med illustrasjoner som griper tak i poengene i teksten. 

Vaffelfisken

 

Fiske, Anna: Hemmelige hytter

Noen ganger vil man bare være alene. Alene med gode ideer. Alene med fine opplevelser. Alene med alle sine hytter. Men så kommer det én som vil være med. En venn som ikke nødvendigvis er en bestevenn. Som flytter på viktige pinner og kommer med rare forslag. Og til og med bruker gulvet i den fineste trehytta som toalett. Med mye humor beskriver denne fortellingen hvordan det er å ha noen i sin umiddelbare nærhet, når man egentlig ikke har lyst til å ha noen i sin umiddelbare nærhet. Når noen igler seg innpå, rett og slett. Det handler om meg versus deg. Og hvor vanskelig det er å sette grenser, og hvor vanskelig det er å avvise noen. I dette tilfellet når man bygger hytter. 

Sommerset, Mark: Bæ, bæ, lure lam

Sauer er ikke dumme. Lille Bæ er faktisk veldig lur, og det er ikke fordi han har spist lurepiller. Lille Bæ kjeder seg. En liten rampestrek mot Kakle Kalkun vil nok få han i bedre humør. Dette er en enkel og humoristisk fortelling. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet. Likte du denne, er det fare for at du liker oppfølgeren: Jeg elsker saft!

LureLam

Kuhn, Camilla: Samira og skjelettene

Samira nekter å tro at det frøken sier er sant, at alle har et skjelett på innsiden av huden. Noe så ekkelt. Hun protesterer vilt. Tanken på at hun, bestevenninna Frida eller noen andre går rundt med et skjelett på innsiden er nesten ikke til å holde ut. Heldigvis vet mamma råd. Hun legger Samira på kjøkkenbordet, og finner frem både bøtte og verktøy. For dette må undersøkes nærmere. Dette er en leken, humoristisk og litt småskummel fortelling om skjelett. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

samira1

 

Daywalt, Drew og Jeffers, Oliver: Dagen da fargestiftene streiket

Det er opprør i Duncans boks med fargestifter. Alle fargene streiker, de har fått nok. Da han åpner boksen har alle fargestiftene skrevet hvert sitt personlige brev til han. Noen er lei av å komme i skyggen av andre, eller bli brukt til å fargelegge de samme tingene, eller ikke bli brukt i det hele tatt. Noen fargestifter er helt utslitt av å bli brukt så mye. Duncan må finne på noe for å gjøre fargestiftene glade igjen. Fargestiftene oppfordrer han til å tenke og bruke fargene annerledes. Dette er en fortelling om fargelære, toleranse og kreativitet. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Oliver-fargestiftene

 

Bøker du kan lese selv

Hallberg, Lin: Sofus begynner på hundeskolen

Den lille valpen Sofus forsvinner, og Lo og Levi hjelper til med å lete. Jenta som eier Sofus er veldig lei seg: Hun tror ikke hun får beholde Sofus siden valpen er så vilter. Heldigvis vet Tiger Andersson hvordan man trener opp valper ... Dette er den fjerde boka i Tiger Anderssons dyreskole - vår fine lettlestserie om Lo, Levi og naboen Tiger Andersson. Tiger jobber som keramiker og tar hånd om syke og bortkomne dyr. Lin Hallberg kan kunsten å fortelle om dyr for barn! I den nye serien hennes blir søskenparet Lo og Levi kjent med mange ulike dyr - noen tamme og noen ville. Alle beskrives med glimt i øyet og en god porsjon humor!

Sofus+begynner+på+hundeskole

Sunne, Linn T. og Irgens, Åshild: Bursdagsønsket

Elvira blir 8 år om tre dager. Hun har bare et ønske på ønskelista, en gullhamster. Dette er en fortelling spesielt for dem som er glad i dyr. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. 

Bursdags-nsket_Fotokreditering-Gyldendal

Gésen, Pernilla: Hjelp! Ny i klassen!

Maddox begynner i klasse 2A. Den nye skolen er stor. Flere etasjer høy. Både vennene, lærerne og lekene er annerledes. Men annerledes kan også være bra. «Kompisbøkene» er en serie som handler om alt det spennende og morsomme som skjer med en klasse. En jente eller gutt i klassen er hovedpersonen i hver bok. Serien har mange illustrasjoner og enkel tekst. 

Les også de andre bøkene i serien "Kompisbøkene".

Hjelp-Ny-i-klassen-_Fotokreditering-Gyldendal

Hallberg, Lin: Dyra flytter inn

Endelig skjer det noe morsomt i nabolaget der søskenparet Lo og Levi bor. I nabohuset som har stått tomt flytter det blant annet inn en papegøye, en hund og muligens en tiger. Det er dyr over alt, men det er noe rart med noen av dyrene. De ser syke ut. Dessuten lurer Lo og Levi på hvor tigeren egentlig holder til og prøver å finne ut av det. Det viser seg at tigeren er Tiger Anderson, en keramiker som kan alt om dyr. Noen av dyrene er tamme og noen er ville. Boka har mange fargerike illustrasjoner, lettlest tekst og en del fakta om stell av dyr. Dette er første bok i serien om Tiger Anderssons dyreskole.

Dyra

Kove, Torill: Hvor skal kattene bo?

Kattene lurer på hvor de skal bo når jenta og gutten de bor hos ikke lenger skal bo sammen. Det aller hyggeligste er å bo sammen, synes kattene. Dette er en historie om hva som skjer med de minste i en familie når de største bestemmer seg for å flytte fra hverandre. Gyldendals serie "Ordfrie bøker" kan leses av både leseglade og lesesvake gjennom å følge illustrasjonene, oppdage detaljer, mønstre, følelser og handling - gjennom å fordype seg i de beskrivende illustrasjonene.

Hvor-skal-kattene-bo-_Fotokreditering-Gyldendal

Jackson, Ida: Lena blir storesøster

Mamma og Oddvar har store nyheter å fortelle Lena. Hun skal bli storesøster, og er snart ikke den minste i familien lenger. Lena har bestemt at babyen skal være en jente, og hun skal hete Elsa. Men det blir slett ingen Elsa. Babyen som kommer ut er helt annerledes enn Lena hadde sett for seg. Dessuten skal han hete Sverre. Boka har fargerike illustrasjoner, korte setninger og enkel tekst. Lettlest for småskoletrinnet. 

Les også de andre bøkene om Lena!

Lena

Schømer, Heidi Christine: Elly juger IKKE!

Elly har ønsket seg en rotte lenge. Så lenge at hun har fortalt på skolen at hun faktisk har fått en. Problemet er at alle tror hun juger, men det gjør hun selvsagt ikke. Elly har en rotte, bare at hun ikke har kjøpt den enda. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje. 

Elly

Jensen, Jørn: Stian får trampoline

Stians far har kjøpt en trampoline. Da Stian prøver den går alt fint. Så er det Stians far sin tur. Faren tar kjempesats og gjør et høyt hopp. Det hjelper ikke at Stian ber han være forsiktig og ikke hoppe så høyt. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje. 

Heldigvis har vi mange bøker om Stian!

Trampoline

Wänblad, Mats og Forshed, Pelle: Kosegutt er syk

Stakkars Kosegutt. Han er blitt syk og ligger bare stille og vil ingenting. Ebba og Boris prøver alt, men han vil ikke engang leke. Da er det bare en ting å gjøre, og det er å ta ham med til veterinæren. Noe som er lettere sagt enn gjort, for Kosegutt er et stort husdyr, og han blir veldig sjenert når han møter nye folk. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. 

Kosegutt-er-syk_Fotokreditering-Gyldendal

 

Kuhn, Camilla: Lunda på rideskole

Lunda er en liten hest som har sin første dag på rideskolen. Men det er mye som går galt for Lunda. Hun havner i buskene, sperrer trafikken og galopperer når hun skal trave. Det er visst ikke grenser for hvor mange måter det går an å dumme seg ut på når man er nybegynner på rideskole. "Løveunge" er en serie hvor teksten er i versaler og det er kun én setning på hver side slik at den egner seg for de aller ferskeste leserne. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Lunda

 

Bross, Helena: Hei, hello!

Siri er veldig glad. Søskenbarna hennes fra USA skal komme på besøk. Men da hun får vite at de nesten bare snakker engelsk, blir hun litt usikker. Siri lurer på hva hun skal gjøre om hun ikke forstår hva søskenbarna sier. Og skal hun si Hei eller Hallo når de kommer? "Klassen min" er en lettlest serie for barn som har begynt å lese selv. Serien består av frittstående bøker, der en eller flere av elevene i klasse 1b er hovedperson-/er i fortellingen. Bøkene har fargerike illustrasjoner, korte linjer og gode teksttyper som passer fint til målgruppen. Lettlest for småskoletrinnet.

Willems, Mo: Vi er i en bok!

Elefanten Gerhard og grisen Gisse er bestevenner. De opplever mye morsomt og spennende sammen. Gerhard er veldig følsom og dramatisk. Det er ikke Gisse. Han er den smarte og rolige typen. De to vennene oppdager at de er i en bok. Først er gleden stor, faktisk ganske enorm, men så får Gerhard panikk. For han vet ikke hva som vil skje når boken tar slutt. Hver dag legger Gisse og Gerhard ut på nye hverdagslige eventyr. Dette er en humoristisk og enkel historie med mange filosofiske betraktninger. Billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

Likte du å lese om Elefant og Gisse? Heldigvis har vi flere!

MoWillems

 

Klepp, Anneli: Mia blir spion

Mia vil leke med Tor, men han svarer at han ikke kan fordi han får besøk. Da Mia spør hvem som kommer på besøk blir han helt rød, og sier ha det. Det Tor ikke vil fortelle Mia er at han får besøk av Anne. Først synes Mia at Tor er rar. Deretter blir hun redd, for tenk om hun mister bestevennen sin. Mia må bli spion for å finne ut av det. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner. Fortelling for småskoletrinnet.

Mia-blir-spion

 

Valeur, Tiril: Leo får en liten onkel

Leo er 6 år. Mamma er 26 år, mormor er 46 år. Arne er kjæresten til mormor. Han lager veldig god pizza. Leo tror det er derfor mormor blir tykkere og tykkere for hver dag. Men en dag forteller mormor Leo at hun er gravid og at han snart skal få en onkel. Setningene i boka er korte, og det er få ord på hver linje.

Leo

Kjetun, Mari: Helt Max i Afrika

Max skal til Afrika i vinterferien. Bestevennen hans, sjiraffen, skal også være med. Men Afrika er skikkelig farlig for en dyreparksjiraff, og krokodilletrikset går virkelig ikke helt etter planen. Her møter man både glefsende krokodiller, en skjerfkledt sjiraff til en bananmumsende sebra. "Lesestart" er en serie for de helt ferske leserne. Bøkene har korte linjer og lite tekst på hvert oppslag. Fortellingene er på ca. 400 til 600 ord og er utstyrt med mange illustrasjoner.

Helt-Max-i-Afrika

 

Høytlesningsbøker

Hammer, Anne Sofie: Ville begynner på skolen

Ville er en helt vanlig, men også en veldig fantasifull gutt. Han er ferdig med barnehagen og klar for å begynne på skolen etter sommerferien. Men siden Ville er ganske god til å finne på ting som de voksne ofte blir sinte for, er det mange som lurer på hvordan dette skal gå. Denne gang handler det om å stjele, om første skoledag, om dinosaurknokler og skolemelk, om tiss og lus, om en guttebursdag og om Ville som blir storebror. Dette er en historie med gjenkjennelig, hverdagsrealisme og skrekkblandet fryd. 

Boka er på 92 sider.

Hvis du vil lese mer om Ville har du flaks, for det finnes heldigvis flere bøker om han!

Ville

Sundström, Josefine: Trampoline, svømmekurs og en savnet Tigertass

Saga Louisa Larsson er en glad og bestemt jente på 5 år. Hun bor i et rekkehus i Solsikkeveien samme med sin allergiske mamma og en småstresset pappa. I nabolaget bor naboer, husdyr og noen barn som liker å hoppe på trampoline. Litt lenger unna bor morfar. Dit drar Saga på sin første overnatting borte. Hos morfar føler Saga seg stor. I de fem frittstående fortellingene om små og store øyeblikk i Sagas hverdag, kan man lese om å ønske seg et kjæledyr, trampolinelek, badedraktkatastrofer og overnattingsbesøk. Fortellinger for førskolebarn/småskoletrinnet. 

Dette er første bok i serien " Sagaer om Saga"

sagaer

Aarø, Selma Lønning og Valeur, Tiril: Milla bestemmer

Milla er lei av at hun alltid må gjøre som de voksne sier. Hun mener det burde være omvendt. Etter at Milla og lillebroren Magnus har klaget så mye på foreldrene ender det med at de får overta hele styringa. Milla og Magnus må ta ansvar for økonomien, ordne opp hjemme, finne ut hva de skal ha til middag, leggetider og vekking, hva som er lov og ikke lov. De bestemmer så å si alt, og de voksne får ikke engang bestemme over seg selv. Rollene er dermed snudd på hodet, barna må være de voksne, og de voksne kan oppføre seg som barn. Dette er en humoristisk og gjenkjennelig fortelling, som er satt veldig på spissen. 

Milla

 

Lagerkrantz, Rose: Hjertet mitt hopper og ler

Bestevenninnen til Danni, Ella Frida, har flyttet. Danni vil ikke at noen andre skal sitte på den tomme stolen. For da har ikke Ella Frida et sted å sitte når hun kommer tilbake. Mens hun venter, prøver Danni å tenke på morsomme ting. Men frøken syns at hun skal leke med de andre barna og plasserer Danni midt mellom Vikkan og Mikkan, med nedslående resultater. Flaks at Danni har et forståelsesfullt marsvin. Og at Ella Frida er den type venninne som verken lar seg stoppe av tid eller rom. Dette er både en humoristisk og alvorlig historie om de store følelsene. Fortelling for småskoletrinnet.

Les også de andre bøkene om Danni og Ella Frida: Mitt lykkelige liv, Hjertet mitt hopper og lerDa jeg var lykkeligst i verden, Livet i følte Danni, Vi ses når vi ses og Lykkelig den som Danni får.

Hjertet

 

Hanlon, Abby: Vilma Fantasidilla

6 år gamle Vilma er yngst i en søskenflokk på tre. Broren Lukas og søsteren Olivia vil ikke leke med henne. Da må Vilma lage sin egen fantasiverden som holder henne med selskap. Vilma er ei nysgjerrig jente og stiller hele tiden spørsmål ved verden, f.eks. hvorfor vi har armhuler, eller hva som er det motsatte av smørbrød. Mens andre blir sprø av disse spørsmålene, vil de usynlige vennene hennes alltid høre. Lukas og Olivia vil skremme Vilma. De sier det bor en heks i området som jakter på små barn som oppfører seg som babyer. I stedet for å bli skremt bestemmer Vilma seg for å gå til krig mot fienden. Vilma er både tøff, smart, leken, vill, undrende, men også sårbar. Fortelling for førskolebarn/småskoletrinnet.

Les mer om Vilma i Vilma Skoledilla, Vilma lesedilla og Vilma tanndilla!

VilmaFantasidilla

 

 

 

Parr, Maria: Vaffelhjarte

Trille og Lena Lid er to born på 9 år som bur i ei lita vik. Trille veit at Lena Lid er hans bestevenn, men han er ikkje sikker på om han er det same for Lena Lid. Uansett er dei to oppfinnsame niåringar, som lagar mykje liv og vaffelrøre rundt seg. Det kan ofte gå litt over styr, og innimellom alt leven og latter fortel Trille om sine tankar. Her er det både alvor og sorg, og redsle for å miste dei han er glad i. Forteljing for småskole-/mellomtrinnet.

Vaffelhjarte

      

Kontakt oss:

Fant du det du lette etter

Spørsmål merket * er obligatoriske.

Takk for tilbakemeldingen!

Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre!

Google+