Hopp til hovedinnhold

Københavns grønne oaser

Søren Gyldendal på Assistens Kirkegård. Foto: Linn Astrid Hølland

København er egentlig ikke så stor, men ekstremt tettpakket. Det er mye å se i indre bydel, men her kryr det også av mennesker, derfor vil jeg anbefale at man beveger seg litt lenger ut av bykjernen. 

 

Assistens Kirkegård

Den store gule muren på Nørrebro innhegner en av byens små oaser, nemlig Assistens kirkegård (anlagt 1760). Kirkegården er et nært og kjært oppholdssted for bydelens beboere. Deler av den er også blitt omdannet til alminnelig parkområde.

Her kan du bl.a. besøke gravstedet til de danske forfatterne H. C. Andersen (1805-1875) og Dan Turèll (1946-1993), eksistensialismens far, Søren Kierkegaard (1813-1855), fysiker Niels Bohr (1885-1962), grunnlegger av Gyldendal forlag, Søren Gyldendal (1742-1802), kunstmaler Christen Købke (1810-1848) og den amerikanske jazzsaksofonist Ben Webster (1909-1973).

 

Teater på kirkegården

I kapellet på Assistens kirkegård (oppført 1867) setter kompaniet TELL to JOY opp teaterforestillinger, disse oppføres på løpende rekke i perioden mars til juni. I april 2016 var jeg selv inne og så teateroppsettingen av Dostojevskijs novelle "Et latterligt menneskes drøm". Akkompagnert av stemningsfull trekkspillmusikk forteller Det latterlige mennesket sin historie, mens vi som publikum nærmest sitter inne i stuen sammen med ham. Det er en sterk og mystisk teateropplevelse, i et helt særlig rom, som absolutt er en oppdagelse verdt.

Peter von Scholten gravkapel

 

Storm P.

Robert Storm Petersen (1882-1949), best kjent som Storm P., var dansk tegner, maler, forfatter og skuespiller. Sentralt hos Storm P. står humoren og satiren, men hans motiver og oppdiktede historier ville ikke bare more, i stor grad avspeiler de også hans empatiske måte å betrakte tilværelsen på. Særlig kjent er han nok for sine humoristiske avistegninger, som f.eks. Peter Vimmelskaft og hans lille pingvinvenn Ping. Storm P. Museet ligger fint til ved Frederiksberg Have og er vel verdt et besøk.

Frederiksberg have

 

Trykk på de blå pilene på kartet for å lese mer om Linns anbefalinger til København:

 

Klampenborg: hjortesafari og solbading

Den nordlige bydelen Klampenborg, i Gentofte kommune, ligger 17 min. unna med tog fra Nørreport St. Her kan det være fint å ta seg en dagstur. Se på kartet for ting å gjøre i Klampenborg.

Trykk på de blå pilene på kartet for å lese mer om Linns anbefalinger til Klampenborg:

 

Anbefalte reisebøker

Gatelangs København

The 500 Hidden Secrets of Copenhagen

Topp 10 København

Pocket Copenhagen

Google+