Hopp til hovedinnhold

Gode engelske lydbøker for ungdom

Gode engelske lydbøker for ungdom

Libby-appen er et skattekammer av gode lese- og lytteopplevelser. I denne artikkelen har jeg samlet noen av de beste engelske lydbøkene for ungdom som kan lånes via appen.

Lydbøker er perfekt for deg som vil bli flinkere i engelsk, men det er også perfekt for deg som trenger underholdning til joggeturen eller kanskje skoleveien. Hvis du vil bli flinkere i engelsk kan det være en god ide å lese en tekst mens du lytter til den. På den måten får du både med deg uttale og stavemåte. Når lydbøkene jeg tipser om her også finnes som vanlig papirbok på biblioteket, lenker jeg til den. Da kan du låne begge, og lese tekst mens du lytter. Hvis du synes at innleseren er litt for rask, eller leser litt for tregt, kan du justere tempoet både opp og ned i Libby. Linken i titteloverskriftene lenker til Libbys nettsider, for å gå videre må du logge deg inn i Libby med lånekort og så søke opp tittelen. Det aller lureste er bare å laste ned appen til telefon og søke opp titlene der! Du kan lese mer om hvordan du bruker Libby her. Omtalene er utarbeidet av Sofie B. Andersen. 

Leah on the Offbeat av Becky Albertalli

Leah føler seg utenfor for tida. Det nærmer seg slutten av siste året på high school, og alt hun vil er at denne tida skal bli bra, men vennegjengen krangler. Dessuten er det ikke alltid Leah kan være med på det de andre i gjengen vil, for hun har ikke like god råd som de andre. Det er vanskelig å snakke om penger, og det virker som om ingen andre trenger å tenke på det. Det med pengene er ikke det eneste som gjør Leah annerledes. Hun holder også noe helt hemmelig for vennene sine, nemlig at hun like gjerne blir forelsket i jenter som i gutten. Bestevennen hennes, Simon, er åpent homofil, men likevel synes Leah det er vanskelig å fortelle om sin legning, til og med til ham. 

Leah on the Offbeat er en feel-good roman i fra samme high school og vennegjeng som "Simon and the Homo Sapiens Agenda". Boka handler om livet i en overgangsfase; den siste tida på high school og nervøsitet for hvordan livet etterpå blir. Den handler om vennskap, kjærlighet og å tørre å være seg selv. Passer perfekt for deg som liker Simon-universet eller bare liker bøker satt i high school miljø. 

Boka finnes også som vanlig bok på biblioteket, på engelsk

 

leahontheoffbeat

 

 

Love from A to Z by S.K. Ali

Zayneb klarer ikke å tie i møte med urettferdighet. Etter mange islamofobiske kommentarer fra en av lærerne sine, klarer hun ikke å unngå en skikkelig konfrontasjon med ham. Reaksjonen fra skolen er å suspendere henne. Men Zayneb lar seg ikke stoppe av det, hun er fast bestemt på å vise skoleledelsen hvem denne læreren egentlig er. Men først skal Zayneb på vårferie til Qatar. På ferien møter hun Adam, en student med en stor hemmelighet. Dette er historien om Adam som bygger opp motet til å fortelle familie og venner om hemmeligheten sin, og om Zayneb som samarbeider med vennene hjemme i USA for å vise hvem den islamofobe læreren egentlig er. Samtidig er det historien om det gode vennskapet, eller kanksje noe mer, som oppstår mellom de to. Boka er fortalt i dagbokform. Både Adam og Zayneb skriver hver dag om "marvels": fantastiske sider ved livet og hverdagen, og "oddities": de ikke fult så gode sidene. En nydelig og varm roman om livet, vennskap og ikke minst rettferdighet. 

 

love from a to z

 

 

Matched av Ally Condie

Samfunnet kontrollerer alt. Hvem du skal gifte deg med, hva du skal jobbe med, og til og med når du dør. Cassie hadde sett frem til den store seremonien der det blir bestemt hvem hun skal gifte deg med, men så skjer det en feil. Hun blir matchet med to forskjellige gutter! Det første bildet hun ser, den første gutten, er en feil, det er den andre gutten hun egentlig skal matches med. Men for Cassie, som alltid før har vært trofast til Samfunnet, blir denne glippen fra deres side første episode i en jakt etter sannheten. Om samfunnet, om kjærligheten og ikke minst om opprøret mot Samfunnet. I denne spennende trilogien blir vi kjent med Samfunnets utstrakte overvåkning av sine innbyggere, samtidig som vi opplever Cassies romantiske forviklinger og selvrealisering.

Boka er første i en serie på tre. Hele serien finnes i Libby. Boka finnes også som papirbok på biblioteket, på både norsk og engelsk

 

9780142419779

 

 

Caraval av Stephanie Garber

Scarlett har alltid ønsket å delta på Caraval, en lek, en konkurranse, noe helt annet en Scarletts vanlige virkelighet. Scarlett bor sammen med søsteren, Donatella, og en voldelig far. Hun ønsker seg vekk i fra faren. Dessuten drømmer hun om å også hjelpe søsteren til å komme seg vekk derifra. Lenge tror hun at å delta i Caraval kan bli redningen deres. Men når innbydelsen fra Caravals grunnlegger, Legend, endelig kommer, har Scarlett funnet en annen utvei; hun har forlovet seg. Bryllupet er rett etter Caraval, og hun kan umulig takke ja til begge deler. Scarlett bestemmer seg at det er på tide å vokse opp, Caraval er drøm, bryllup er virkligheten. Men bak ryggen hennes plotter søsteren Donatella med den mystiske Julian. De tar Scarlett med til Caraval mot sin vilje. Kan Caraval bli søstrenes redning? Eller har Donatella frarøvet dem sin siste sjanse til å komme seg vekk fra farens vrede, hvis Scarlett ikke rekker bryllupet? Caraval er en eventyrlig fantasyfortelling. Full av magi, intriger, søsterskap, romanse og nydelig kjoler. 

Finnes også som vanlig bok på biblioteket, på norsk. Det er første bok i en serie på tre bøker. 

 

Caraval

You Know me Well av Nina LaCour og David Leviathan

Mark er hodestups forelsket i bestevennen sin. Og det er ikke helt ensidig, i all fall har de gjort ting som bestevenner ikke gjør. Men bestevennen, Ryan, er ikke klar for å være kjæreste, han vil gjerne ha lov til å flørte med andre også. Kate er snart ferdig på high school, og aner ikke hva hun skal gjøre videre i livet. Det eneste hun vet er at hun er avstandsforelsket i kusina til bestevennninna si, selv om de aldri har møttes. 

Kvelden Kate endelig får møte forelskelsen, får hun panikk og rømmer. Ved en tilfeldighet møter hun Mark. De har gått på samme skole i mange år, men aldri snakket sammen før. Dette blir starten på et dypt vennskap, og en uforglemmelig kveld.

Historien veksler mellom de to karakterenes unike perspektiv, og i lydbokvarianten har de hver sin oppleser. You Know me Well er en varm feel-goodroman om vennskap, kjærlighet og å vokse opp. Den finnes også som fysisk bok på biblioteket, på engelsk. 

 

you know me well

.  

 

One of Us is Lying av Karen M. McManus

Fem elever er alene på gjensitting i et klasserom. En av elevene, Simon, får en kraftig allergisk reaksjon etter å ha drukket et glass vann. En av elevene legger ut på jakt etter en epi-pen som kan stoppe den allergiske reaksjonen, men finner ingen. Simon faller død om. Det blir snart klart at det ikke var et uhell. Ingen har gått inn i klasserommet, ingen har gått ut. Kan en av gjensitterne ha tatt livet av klassekameraten sin? 
Simon var hatet, han drev en blogg som avslørte hemmelighetene til alle på skolen. Alle på gjensitting hadde noe å skjule. Nå må de prøve sitt beste for å holde hemmelighetene sine hemmelig, samtidig som de må gjennom en vanskelig politietterforskning. En nervepirrende roman, med spennning helt til siste side. Forfatteren har også kommet med en oppfølger som er verdt å få med seg. Den finnes også som lydbok i Libby.

Boka er også tilgjengelig som papirbok på biblioteket, både på norsk og engelsk

 

one of us is lying

Neverworld Wake av Marisha Pessl

Etter en bilulykke havner en gjeng ungdommer i limbo, hvor de må gjenleve samme dagen om igjen og om igjen. Men dette er ikke en hvilket som helst vennegjeng. Denne gjengen møtes nemlig for første gang etter at limet i gjengen, kjæresten til hovedpersonen, døde under mistenkelige omstendigheter. Selv i limbo er hovedkarakteren, Beatrice (Bea), fast bestemt på å finne ut hva som egentlig hendte med kjæresten. Men å løse mysteriet vil ikke få dem ut av limbo, for å gjøre det må de ta en umulig avgjørelse.

Neverworld Wake er en unik leseopplevelse, noe nytt og originalt. Samtidig tar romanen for seg klassiske tema som kjærlighet, vennskap, offer og et krimmysterium. Passer perfekt for de som liker å bli utfordret når de leser, og som ikke er redd for fantastiske elementer. 

Boka finnes også som papirbok på biblioteket, på både norsk og engelsk

 

neverworld wake

Sadie av Courtney Summers

En vakker og spennende bok om søsterkjærlighet og en tung oppvekst. Sadies lillesøster Mattie blir funnet død, og Sadie legger ut på en jakt for å finne ut hva som skjedde med henne. Søstrene har ikke hatt et enkelt liv. Moren er rusmisbruker, og forskjellige menn har stadig kommet inn og ut av livet til de to søstrene. Det er ingen som vet at Sadie har dratt for å finne Matties morder, og snart blir hun rapportert savnet. Radiopersonligheten West McCray blir besatt av å finne ut hva som har hendt med søstrene og skaper podcastserien «The Girls». Jakten på Matties morder blir ikke bare en fysisk reise, men også en reise gjennom søstrenes vanskelige barndom.

Denne boka fungerer særlig godt som lydbok, siden store deler av den er skrevet som en podcast. Den finnes også som papirbok på biblioteket, både på norsk og engelsk.

 

sadie

 

 

On the Come Up av Angie Thomas

Bri vil nå toppen, som faren hennes gjorde før han døde. Bli en rappe-stjerne. Hun har talent, hun kan nå drømmen sin. Men når strømregningene til familien går ubetalt og kjøleskapet står tomt, slutter drømmen å være bare en drøm, det blir en nødvendighet. Hvis hun hadde blitt rappe-stjerne hadde familien hennes aldri trengt å gå sulten igjen. Men hvordan når man toppen når alle misforstår det man vil formidle, når man blir ransaket av vaktene på skolen, som stopper de afroamerikanske eleven langt oftere enn andre? Hvordan kan Bri nå toppen når alle tror hun er en gangster? Og må hun late som hun er det for at drømmene hennes skal gå i oppfyllelse? Må hun ofre alt hun tror på for å redde familien? 

På vei mot toppen er en fantastisk roman om drømmer, virkelighet og rettferdighet, og selvfølgelig om rap. Innleseren er god til å lese rap, noe som gir boka er ekstra løft. Bris tekst, rim og rytme kommer virkelig til live i lydbokformatet. 

Boka finnes også som vanlig bok på biblioteket, på både norsk og engelsk

 

on the come up

 

 

Everything, everything av Nicola Yoon

Maddys verden er veldig liten. Hun har nemlig en sjelden immunsykdom, som gjør det livsfarlig for henne å gå ut av huset eller for andre å besøke henne. Hverdagen hennes består av skolegang over internett, hobbyen hennes er lesing og den sosiale omgangen hennes er begrenset til moren, hjelpepleieren og et sjeldent besøk av en lærer. Men så flytter Ollie inn i nabohuset og plutselig er Maddys lille verden ikke lenger stor nok for henne. Verden er en boble er en, tidvis nervepirrende, feelgoodroman om morskjærlighet, romantisk kjærlighet, sykdom og å oppdage verden. 

Boka finnes som papirbok på biblioteket, både på norsk og engelsk

 

everything

Google+