Hopp til hovedinnhold

Fine ting fra Finland

Fine ting fra Finland

6. desember er Finlands nasjonaldag. Vi har de beste finske bøkene og filmene.

Vi på biblioteket liker Finland. Det kan virke som et merkelig, kaldt land, men det har brakt oss perler som kun et land med én fot i magiens verden kunne ha skapt. Tove Jansson og hennes Snusmumrikk, Mikael Niemi, det absurde påfunnet sauna, og ikke minst: Tidenes julefilm Rare Exports.

Først vil vi sitere Finlands nasjonalsang:

Oi maamme, Suomi,

synnyinmaa,soi, sana kultainen!

Ei laaksoa, ei kukkulaa,

ei vettä rantaa rakkaampaa,

kuin kotimaa tää pohjoinen,maa kallis isien!

 

Vårt land, vårt land, vårt fosterland,

Ljud högt, o dyra ord!

Ej lyfts en höjd mot himlens rand,

Ej sänks en dal, ej sköljs en strand,

Mer älskad än vår bygd i nord,

Än våra fäders jord.

 

Og så den kanskje flere av oss kjenner:

Finland, Finland, Finland
The country where I want to be
Pony trekking or camping
Or just watching TV
Finland, Finland, Finland
It's the country for me

You're so near to Russia
So far from Japan
Quite a long way from Cairo
Lots of miles from Vietnam

Finland, Finland, Finland
The country where I quite want to be
Your mountains so lofty
Your treetops so tall
Finland, Finland, Finland
Finland has it all

Fra Monty Python - Finland Lyrics | MetroLyrics 

Finland_Grungy_Flag_by_think0

 

Vi har punktutstillinger i de fleste avdelingene på huset. Her er noe av det finske du kan finne på Biblå i disse dager.

 

Fagbøker

 

Finland (Lonely Planet)

Dette er en detaljert reisehåndbok med praktiske opplysninger om transport, overnatting, spisesteder, severdigheter, utesteder, shopping, historie, kunst og kultur, religion og språk; samt en rekke andre opplysninger som turister vil kunne ha nytte av. Med kart.

Nordkalotten 365 av Lars Monsen

Boken inneholder åtte beretninger om forfatterens ekspedisjoner på Nordkalotten, det vil si alt land som ligger nord for polarsirkelen i Norge, Sverige og Finland. Turområdene er beskrevet med egne kart, informasjon om mulighetene for å reise i områdene, overnatting, forslag til ruter, priser med mer. Boken har også informasjon om utstyr og bekledning.

Finske dager og netter av Dag Helleve

Forfattarane fortel om sin reise i Finland. Om jazzfestivalen i Pori, skogar og innsjøar, Turku, Tampere og Helsinki. Boka byr på ein blanding av autensitet, impresjonisme og livfulle snapshots - og dikt, songtekstar, gjendiktingar og intervju, sitat, faktaopplysningar og kåseri.

Hvit død av Robert Edwards

Boka handler om Vinterkrigen mellom Sovjetunionen og Finland fra 30.11.1939 til 12.3.1940. Den viser hvordan Finland tappert kjempet mot den sovjetiske hæren, og hvilken effekt denne konflikten hadde på resten av verden. Har bibliografi.

 

Den finsk-russiske vinterkrigen av Per Erik Olsen

Boka gir en innføring i historien, deltagerne, strategiene og taktikken i den finsk-russiske vinterkrigen 1939-1940.

 

Culture shock! Finland av Deborah Swallow

En "overlevelsesguide til sedvane og etikette".

 

 

Finskevitser av Karstein Daae Stene

Selvforklarende, og forhåpentligvis ikke altfor støtende.

 

 

Lelle Printers 100 bæsta snapsvisor

Drikkeviser, da. Noen er finske.

 

Noen om Tove Jansson:

Heltinner jeg har møtt av Arnhild Skre

Boka inneholder essays som tar for seg skjønnlitterære heltinner fra inn- og utland som Heidi, Nancy Drew, Lille My og Bridget Jones. Gjennom nylesning av et utvalg romaner utforsker forfatteren hva heltinnene har lært henne - på godt og vondt.

Vägen från mumindalen av W. Glyn Jones

En bok om Tove Janssons forfatterskap. Jones fører oss inn i Janssons magiske verden av fantasi og eventyr, katastrofer og idyll, humor og toleranse.

 

Inn i barndomslandet av Tordis Ørjasæter

Boka tar for seg barndommen til forfatterne Tove Jansson, Selma Lagerlöf og Sigrid Undset. Ørjasæter tar utgangspunkt i de bøkene disse tre forfatterne selv skrev om sine egne barndomsopplevelser, og viser hvordan inntrykkene de fikk som barn satte merker i deres voksne diktning. 

 

 

 

 

Filmer

Matti (regi: Aleksi Mäkelä)

Allvitende Wikipedia skriver:

"Matti er filmen om den legendariske skihopperen Matti Nykänen sitt liv. Filmen tar frem de aspektene Nykänen opplevde under perioden som en av verdens beste skihoppere; fyll, uansvarlighet og frustrasjon. Her får du oppleve Nykänen som en mann som prøver å beholde sin egen ære og respekt. Skandaler rammer han, noe som ender med horehus, rock og roll og desprasjon. Du møter mennesker rundt Nykänen som utnytter og manipulerer han samtidig som de gir han skylden for sin egen nedgang."

Fortellinger fra saunaen Joonas Berghäll (regissør), Mika Hotakainen (regissør)

Finsk dokumentar. Ble sendt på NRK, som skrev:

Tøffe og tause finske menn snakkar saman i dei dampande, heite badstuene. Filmskaparane har vore fluger på veggene, og vi får ta del i djupe samtalar om kjærleik, lyst, familieliv, overgrep, avhengigheit, venskap og daude. (Orginaltittel: Miesten vuoro)

 

 

 

Iron Sky Timo Vuorensola (manusforf. regissør),Michael Kalesniko (manusforfatter)

Vill film om nazister som har gjemt seg på månen og kommer tilbake i vår tid. Og så er den delvis finsk-laget, noe som gir naturlig den en absurd og mørk humor.

 

rare_exports_poster02

Rare exports Jalmari Helander, regissør

Denne blir bestilt til Sølvberget i disse dager. Det er en åpenbaring av en julefilm. Glem Bad Santa - dette er den slemme nissen. En uredd, overraskende, svært godt laget film som er dritskummel. Ikke for barn. Les gjerne Dagbladets omtale her!

 

 

 

 

Romaner

Det finnes selvfølgelig mange gode romaner av finske forfattere, og de kan gode innblikk i ulike deler av europeisk historie som gjerne ikke er like god kjent for oss. 

westø

Nordisk råds litteraturpris gikk i år til Finland og den finlandssvenske forfatteren Kjell Westö for romanen Svik 1938Det er en historisk anlagt roman der Westö går tilbake til året 1938, altså like før 2. verdenskrig startet. 

Den unge finsk-estiske forfatteren Sofi Oksanen har også vunnet Nordisk råds litteraturpris. Hun fikk den for romanen

oksanen

UtrenskningHer er handlingen lagt til 1992 i Estland, og vi får innblikk i en annen side av nyere europeisk historie. I romanen går vi tilbake til den sovjetiske okkupasjonen av Estland, men handlingen er også lagt til Berlin i tiden like etter murens fall. Med andre ord en aktuell roman med tanke på at det er 25 år siden Berlinmuren falt.

 

 

Ellers må selvsagt Finlands nasjonalepos Kalevala nevnes. Det er et av de viktigste litterære finske verkene, og var en viktig inspirasjonskilde for den finske nasjonalismen på begynnelsen av 1900-tallet. I Kampen om Sampo som du finner på Barne- og ungdomsbiblioteket er det samlet historier og dikt fra Kalevala.

Tove Jansson har 100-årsjubileum i år, og Mummibøkene er en klassiker både på Kulturbiblioteket og Barne- og ungdomsbiblioteket. Andre kjente finske forfattere vi har stilt ut, er Märta Tikkanen og Aarto Paasilinna.

Google+