Hopp til hovedinnhold

Vi feirer Arne Skouen

Vi feirer Arne Skouen

I oktober er det 100 år siden journalisten, forfatteren og filmregissøren Arne Skouen ble født. Vi feirer med tre filmer og bokprat.

Arne Skouen ble født 18. oktober 1913. Han hadde tre distinkte yrkeskarrierer: Han var journalist, forfatter og filmskaper, til dels samtidig, selv om livsløpet også kan inndeles etter hva han gjorde mest i ulike tidsperioder. Selv oppfattet han seg nok primært som journalist, men han står også som en av de betydeligste regissørene i norsk film.

Jubileum

I høst feirer landets cinemateker, Nasjonalbiblioteket og Norsk filminstitutt jubileet, og her på Sølvberget blir vi selvsagt med på festen. Her er det vi kan tilby:

Kalde spor pl

TIRSDAG 15. OKTOBER KL. 13.00 OG KL. 18.00
KALDE SPOR (1962)
Vi befinner oss i krigsåret 1944. Oddmund ligger i en hytte på en øde fjellvidde midtvinters. Han er los for en konvoi flyktninger på tolv mann. De skal ut til kysten hvor en båt ligger klar. Det haster, men Oddmund venter på kjæresten Ragnhild som skal være med dem. Dette er bakgrunnen for hovedhandlingen i Skouens siste okkupasjonsdrama.

"Kalde spor" er en film som også utspiller seg på det indre plan og som blir regnet blant de aller betydeligste norske spillefilmene om 2. verdenskrig. Oddmund sviker de tolv han skal redde i sjalusi og av redsel for å miste Ragnhild. Moralsk sett er "Kalde spor" en film om en manns selvoppgjør, et oppgjør som bare kan ende i døden.

SF KINO, STAVANGER, SAL 7 | KJØP BILLETTER | Pris per film: kr 80/50 (Aftenbladkort)


leif-juster

ONSDAG 16. OKTOBER KL. 13.00 OG KL. 18.00
BUSSEN (1961)
"Bussen" hører med blant Arne Skouens folkelige filmkomedier. Leif Juster spiller bussjåføren Torvald, som driver en liten landsens bussrute uten særlig fart og effektivitet. Bussen hans er fra 1923, og selv er han så gammeldags at han har god tid. Han gjør folk en rekke tjenester langs ruta og hold er ikke akkurat tiden. Det irriterer herredskontorsjefen grenseløst, for han har fått tilbud fra det store utabygds buss-selskapet om å overta ruta med strømlinjet materiell og rutepresisjon. Han får herredsstyret med på det, for ingen tør gå imot framskrittet. Men det tør jordmora og lensmannen. De skjønner hva Torvald betyr for store og små. Og da Torvald slutter med bussturene sine, våkner bygda til dåd.

SF KINO, STAVANGER, SAL 7 | KJØP BILLETTER | Pris per film: kr 80/50 (Aftenbladkort)


skouen

TORSDAG 17. OKTOBER KL. 12.00. KULTURBIBLIOTEKET:
BOKPRAT: ARNE SKOUEN 100-ÅRSJUBILEUM
I anledning Arne Skouens 100-årsdag vil Bjørn Sørenssen, professor i Kunst og medievitenskap ved
NTNU, gi et innblikk i Skouens innholdsrike liv med vekt på Skouens krigsfilmer. Etter foredraget
vises Ni liv på Cinemateket kl. 13.00.
Arrangementet er gratis


TORSDAG 17. OKTOBER KL. 13.00 OG KL. 18.00
NI LIV (1957)
Den 30. mars 1943 blir mannskapet på skuta Brattholm på vei fra Shetland til Toftefjorden angitt og arrestert av tyskerne. Bare en unnslipper, Jan Baalsrud. Vi følger ham på hans eventyrlige flukt fra de ytterste holmene i øygarden utenfor Tromsø og over fjellene inn til Sverige og friheten. Arne Skouens film om motstandsmannen Jan Baalsrud vakte stor oppmerksomhet i utlandet og ble bl.a. nominert til Oscar for beste utenlandske film i 1957.

SF KINO, STAVANGER, SAL 7 | KJØP BILLETTER | Pris per film: kr 80/50 (Aftenbladkort)Google+