Hopp til hovedinnhold

"The cove": Bak delfinens smil

Fra omslaget til The Cove

Hvilken rett har vi til å holde delfiner og spekkhoggere fanget?

Hvis du ser dokumentarene The cove og Blackfish, trenger spørsmålet seg på.

The cove cover

The cove vant Oscar for beste dokumentar i 2010. Filmen følger Ric O'Barry (som trente delfinene i tv-serien "Flipper", men nå angrer på det) og teamet hans til den japanske byen Taiji. Byen lever av å fange delfiner som selges til marinparker verden rundt. Delfiner som ikke blir plukket ut til det formålet, tas med til en bukt like i nærheten. Dit får ikke o'Barrys team adgang, for lokalbefolkningen hindrer dem fysisk når de prøver å gå dit. Hva foregår i bukten, som filmens tittel kommer fra? O'Barry og hans folk finner til slutt en vei inn, og klippene derfra fester seg på netthinnen. Parallelt med bestrebelsene i Taiji fortelles historien om Japans hvalfangst og internasjonale lobbyvirksomhet for å utvide den. The cove veksler mellom blodig hav, intervjuer og det politiske spillet. Slutten kommer litt brått, men bortsett fra det, er det en drivende god dokumentar.

Blackfish

Spekkhoggeren Tilikum ble fanget to år gammel i 1983, og trent opp til å gjøre kunster foran publikum i USA. I 2010 ble spekkhoggertreneren Dawn Brancheau drept av Tilikum i et basseng i SeaWorld, San Diego. Filmskaperne intervjuer en rekke trenere som tidligere jobbet for SeaWorld, samt forskere og amerikanske myndigheter om det samme temaet: Hva gjør tank-livet med spekkhoggerne? I sum resulterer Blackfish i en bredside mot denne underholdningsindustrien. I likhet med The cove har Blackfish en tydelig avsender med et klart dyrevernbudskap. Så har da også filmen fått reaksjoner fra SeaWorld i etterkant (googlingen fikser du selv).

Ser du disse filmene, kommer du til å støtte hjertelig opp om budskapet. Før du kanskje rusler mot kjøleskapet og tar deg en skinkebit, et kyllinglår, en hamburger eller en laksebit. De fleste av oss får mye av næringen vår fra å spise dyr som har levd hele livet i fangenskap. Etikken i det kan selvsagt også diskuteres. The Cove og Blackfish treffer ekstra hardt fordi dyrene de handler om kun fanges for vår underholdnings skyld.

The cove
USA 2009
Regi: Louie Psihoyos
Lån filmen på Sølvberget

Blackfish
USA 2013
Regi: Gabriela Cowperthwaite
Lån filmen på Sølvberget 

Google+