Hopp til hovedinnhold

Sommer med Filmoteket

Du kan fortsatt låne film på ferien via strømmetjenesten Filmoteket!

Våre filminteresserte ansatte kommer med anbefalinger på filmer du strømme hvor enn du befinner deg i Norge. 

Samtlige filmer finner du på www.filmoteket.no. Du trenger kun nasjonalt lånekort med Sølvberget som hjemmebibliotek.

trip2greece

The Trip To Greece
Regi: Michael Winterbottom
Siste del av Winterbottoms semi-dokumentariske reiseskildringer med Steve Coogan og Rob Brydon, som begge spiller seg selv. Her tar de turen til Hellas, som passer fint i en sommer med begrensete internasjonale reisemuligheter. Oppskriften i denne filmen er den samme som forgjengerne. Vi får servert rappkjeftet dialog og parodier fra radarparet, sammen med lekre matretter på restaurantbesøk. Siste del av The Trip-serien er som de andre lystige i tonen, selv om alvoret ligger rundt hjørne mer på denne Hellas-turen.
NB! Man behøver ikke å se de andre filmene for å nyte denne. Se også opp for en ubetalelig parodi på en dubbet filmskuespiller.
Magnus Cappelen

slumdog

Slumdog Millionaire (2008)
Regi: Danny Boyle
Storbritania, USA
Denne filmen har alt: Drama, tragedie, kjærlighet, samvittighet, eventyr, grusomhet, håp og vil garantert sjarmere deg i senk etter at den har fått deg til og både le og gråte for gategutten Jamal og hans fantastiske historie.

Regissøren av Trainspotting, Danny Boyle, fikk utrolige 8 Oscar-priser inkl. for beste film, regi og manus. Slumdog Millionaire handler om gategutten Jamal (Dev Patel), som er mistenkt for juks i Vil du bli millionær etter å ha kommet seg til det siste spørsmålet. For hvordan kan en "slumdog" vite så mye? Dorthe Helene Stramrud

Døden på Oslo S
Regi: Eva Isaksen
Etter min mening har Ingvar Ambjørnsens Pelle & Proffen mer underholdningsverdi på film enn i bøkene. På skjermen tar de en del “kunstneriske” friheter til sin fordel. Blant annet lar de karakteren “Lena” få stort spillerom i alle de tre filmene, selv om jeg tror hun bare er med i en bok .Dette frisker opp en del. Seriens første del “Døden på Oslo S” finnes på Filmoteket. Den har på sitt vis blitt ikonisk, og om ikke et must, så er den verdt å se. Talemåten i det for dagens ungdom nok virker som “oldtidens”  norske filmer, er jo en opplevelse i seg selv.
Farten og spenningen her er jo noe tam i dag, men gir deg nok et smil.
Joar Kvanvik

peanut

The Peanut Butter Falcon
Regi: Tyler Nilson, Michael Schwartz
Årets feel-good fra det grimme år 2020. En av disse sjarmerende fortellinger om møter mellom ulike mennesker med i utgangspunktet lite til felles: Zak har downs og bor på institusjon, han bumper borti den småkriminelle Tyler. Sammen begir de seg ut på en reise for å oppfylle Zaks drøm: å bli wrestler.

En film med gode sommervibber, med to tilstedeværende karer på eventyr satt til heite Georgia. Passe skakt uten å bli for snålt og fylt av livsglede. Magnus Cappelen

 

guernsey

Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai (2018)
Regi: Mike Newell
Storbritannia, USA
Hvis du liker Downton Abbey og andre historiske dramaer med hint av romantikk og flotte kostymer så er dette filmen for deg. Filmen er basert på populære boken Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai av Mary Ann Shaffer og Annie Barrow.

Den unge forfatteren Juliet Ashtons (Lily James) liv blir snudd på hodet når hun forlater sofistikerte London for å besøke øya Guernsey like etter Andre verdenskrigens slutt. Juliet mottar et brev fra et medlem av en mystisk bokklubb som ble startet på den nazi-okkuperte øya Guernsey i den engelske kanal. Nysgjerrig på hvem som står bak brevet bestemmer hun seg for å besøke øya. Ettersom hemmeligheter fra krigen avdekkes, knyttes Juliet enda mer til øya, bokklubben og grisebonden Dawsey Adams, noe som kommer til å forandre hennes liv for alltid.
Dorthe Helene Stramrud

The Sunlit Night (2019)
Regi: David Wnendt
Norge/Tyskland
Jeg ble veldig glad da jeg gikk inn på Filmoteket og fant ut at boka "The Sunlit Night" var blitt film. Filmen handler om kunstnerstudent Frances som etter et vanskelig brudd, drama i kjernefamilien og med en følelse av kunstnerisk frustrasjon reiser til Lofoten for å hjelpe den eksentriske kunstneren Nils. I det vakre landskapet, der solen aldri går ned, møter Frances spennende mennesker, en selskapssyk geit og finner ro. Dessuten møter hun en annen New Yorker, Yasha. Han har reist til den andre siden av verden for å oppfylle farens aller siste ønske.

Boka er et vakkert portrett av kunst, kjærlighet, familie, tap og ikke minst Lofoten. Filmen levde opp til forventningene! Der boka lar oss se historien fra både Frances og Yashas perspektiv, ses filmen kun med Frances' briller, men historien er den samme. Filmen er en estetisk opplevelse! Dessuten er det ganske morsomt for en nordmann å se en amerikansk spillefilm der en lokal Coop Prix spiller en såpass viktig rolle. Norsk kultur, mat, språk og til og med historie får mye plass i filmen. Anbefales til alle som liker kunst, Lofoten, eller som bare ønsker seg en skikkelig koselig filmopplevelse. Sofie Birgitte Andersen

 

Google+