Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek

Sølvberget cinematek

Neste visning: Nicolas Roeg sin film "Walkabout" fra 1972. 

BILLETTSALG på Odeon kino Stavanger. 

walkabout

Torsdag 12. mai kl. 18:00
Onsdag 18. mai kl. 12:00
WALKABOUT
1t 40m (100 minutter)
Storbritannia, 1972
Regi: Nicolas Roeg
Medvirkende: Jenny Agutter, Luc Roeg, David Gulpilil, John Meillon, Robert McDarra
Aboriginsk og engelsk tale, norsk
Aldersgrense 12 år
Nicolas Roegs fabel om et tapt paradis og en korrupt sivilisasjon. Som et resultat av fryktelige hendelser havner en tenåringsjente og lillebroren hennes i den australske villmarken. Å ta seg til sivilisasjonen blir nærmest en uoverkommelig prøvelse, men heldigvis støter de på en aboriginsk gutt som bestemmer seg for å hjelpe dem. Walkabout er et av Nicolas Roegs tidlige storverk, som sammen med Performance og The Man Who Fell to Earth ga ham kritikernes ros og fans over hele verden.

Den dramatiske historien i Walkabout er i stor grad ikledd et mytisk preg. Regissør Nicolas Roegs mål er å si noe om det moderne samfunnet og de verdiene det representerer. Særlig er Roeg opptatt av det moderne menneskes mangel på kontakt med sin egen natur. Sentralt i denne sammenhengen er seksualiteten. Men Roeg presser ikke sine ideer på tilskueren, de finnes først og fremst som undertekster til bildene og til selve fortellingen. Et annet fremtredende trekk ved Walkabout er den ikke-kronologiske bruken av tid. Handlingen utspilles på flere tidsplan. Vi møter blant annet den unge jenten som voksen kvinne mens hun lager middag for sin glatte forretningsektemann, og i et plutselig flashback ser hun seg selv svømme fri og naken sammen med de andre barna i en kilde i ørkenen.

intheheatofthenight

Torsdag 19. mai kl. 18:00
Tirsdag 24. mai kl. 12:00
IN THE HEAT OF THE NIGHT
1t 49m (109 minutter)
USA, 1967
Regi: Norman Jewison
Medvirkende: Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Afroamerikansk politimann på besøk i rasistisk sørstatsby, anno 1967. 

I In the Heat of the Night følger vi etterforskeren Virgil Tibbs, spilt av nylig avdøde Sidney Poitier, som blandes inn i en mordsak i en rasistisk småby i Mississippi. Han blir først selv mistenkt for drapet som har funnet sted, men sheriff Gillespie må motvillig revurdere saken når det viser seg at det enkle afroamerikanske byttet hans er en respektert detektiv fra østkysten. De to politimennene tvinges til å jobbe sammen for å løse saken, og spenningen tiltar på flere plan jo nærmere de kommer løsningen på kriminalmysteriet.

In the Heat of the Night ble til mens borgerrettsbevegelsen frontet av Martin Luther King var på frammarsj, og den offisielle rasediskrimineringen sto for fall i USA. Filmen ble en stor suksess og hentet fire Oscar, blant annet som beste film i konkurranse med Nichols’ Manndomsprøven med Dustin Hoffmann.

nosferatu

Tirsdag 31. mai kl. 12:00
Tirsdag 31. mai kl. 18:00
NOSFERATU- 100 årsjubileum stumfilmkonsert
Livemusikk fremført av pianist Kjetil Schjander Luhr.
Spilletid 1t 12m (72 minutter)
Originaltittel Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens
Tyskland, 1922
Regi F. W. Murnau
Medvirkende: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schroeder, Alexander Granack
Stum, tyske tekstplakater, norske undertekster
Aldersgrense 12 år

Vi feirer 100-årsjubileum til "Nosferatu" med pianist Kjetil Schjander Luhr. Han har vært Cinemateket i Oslos faste stumfilmmusiker i over 20 år, og har bakgrunn fra rock og country, men har de siste årene satt musikk til Jeanne d'Arc, Metropolis, La roue, Småen og en rekke andre stumfilmer.

Friedrich Wilhelm Murnaus gjennombrudd som filmskaper kom i 1922 med Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens. Den er et skrekkromantisk mesterverk, preget av dyp melankoli. Filmens undertittel er talende – det er virkelig snakk om en gruens symfoni! Max Schreck i hovedrollen som den ikke-døde Nosferatu spiller en av de beste vampyrene i filmhistorien. Murnaus film var den første filmatiseringen av Bram Stokers Dracula fra 1897. Mange mener at det også er den beste. Ingen andre enn Murnau har fått frem den barokke groteskheten og den såre undergangsstemningen som ligger i Dracula, og som flere av Murnaus senere filmer preges Nosferatu av flytende overganger mellom drøm og virkelighet.

En av de mer oversette sidene ved Nosferatu er den utstrakte og meget effektive bruken av virkelige opptakssteder. Slottet, som er en viktig og stemningsskapende del av filmen, er Oravski-slottet i Karpatene. Byene Wismar, Lübeck og Lauenburg er til sammen blitt syntesen av en tysk kystby i det 19. århundret. Måten Murnau bruker disse naturlige kulissene på fortjener en like stor del av vår oppmerksomhet som de langt mer omtalte skuespillerne. Gjennom denne filmen viste Murnau en gang for alle hvor mye poesi, følelser og fantasi man kunne få ut av virkelige settinger, en lærdom som mange av hans etterfølgere i filmens verden ser ut til å ha glemt.

thesouvenir

Torsdag 2. juni kl. 18:00
Tirsdag 7. juni kl. 12:00
THE SOUVENIR 
Spilletid: 2t 0m
Storbritannia, 2019
Regi: Joanna Hogg
Skuespillere: Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
En rik, sofistikert og underholdende film om destruktiv kjærlighet, og både et fascinerende tidsbilde fra 80-tallets Storbritannia og en mer impresjonistisk anlagt film om kunstnerkall og å finne fotfestet i livet. Filmen var blant de mest kritikerroste filmene i fjor, sammen med filmer som Parasitt, Portrett av en kvinne i flammer og Marriage Story.

The Souvenir utspiller seg i 1980-tallets London, der den unge studenten Julie (spilt av Honor Swinton Byrne) forfølger sine ambisjoner om å bli filmskaper. Hun blir kjent med den noe eldre karismatiske, kjederøykende og verdensvante Anthony (Tom Burke), som introduserer henne til den høykulturelle verden han beveger seg i. Et lidenskapelig, men farlig forhold begynner å utvikle seg.

The_Souvenir_Part_II

Torsdag 2. juni kl. 20:30
Torsdag 9. juni kl. 18:00
Søndag 12. juni kl. 18:00
Tirsdag 14. juni kl. 12:00
THE SOUVENIR: PART II
Spilletid: 1t, 47 min
Regi: Joanna Hogg
Medvirkende: Honor Swinton Byrne, Richard Ayoade, Tilda Swinton, James Spencer Ashworth
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Oppfølgeren til den kritikerroste The Souvenir. I etterdønningene av sitt problemfylte kjærlighetsforhold starter Julie å løsrive seg ved å gå løs på sin avgangsfilm hvor hun sorterer fakta fra hans utdypende konstruerte fiksjon.

BILLETTSALG på Odeon kino Stavanger. 

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen  
Tlf. +47 938 05 258

Støttet av:

NFI-logo_rgb_pos_article_image

Tidligere program 2022

CitizenKane

Torsdag 13. januar kl. 18:00
Tirsdag 18. januar kl. 12:00
CITIZEN KANE
1t 59m (119 minutter)
USA, 1941
Regi: Orson Welles
Medvirkende: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 12 år
«Alt som har betydd noe i filmhistorien siden 1940, har vært influert av Citizen Kane,» skrev François Truffaut om filmen som «offisielt» er tidenes beste, over seksti år senere. Et vell av filmens scener er i dag klassiske og brukes jevnlig som referansepunkter for hva som er god film. Fotografen Gregg Toland var et teknisk geni og skal selvsagt ha sin del av æren for det ferdige produktet. Men et lite blikk på Welles’ senere arbeider viser at Citizen Kane er en film som i det aller meste bærer hans signatur. Mest framtredende er kanskje de ekspressive innslagene i filmen, både når det gjelder kameravinkler, lyssetting og bruk av detaljer. Men ikke minst setter han sitt preg på filmen gjennom sitt karakteristiske spill.

kvinnenisanden

Torsdag 20. januar kl. 18:00
Tirsdag 25. januar kl. 12:00
KVINNEN I SANDEN
2t 3m
Originaltittel: Suna no onna
Japan, 1964
Regi: Hiroshi Teshigahara
Medvirkende: Eiji Okada, Kyoko Kishida, Koji Mitsui, Sen Yano, Hiroko Ito
Japansk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
Kvinnen i sanden er et intenst og vakkert psykologisk drama som i fortettet form tar opp et par vesentlige ting ved den moderne levemåten, men uten å miste bakkekontakten. Filmen følger en insektforsker som en dag møter en kvinne som bor i en sanddyne. Han blir natten over, og neste dag oppdager han at han ikke kommer seg derifra. Filmen vakte mye berettiget oppsikt utenfor Japan da den kom. Den ble tildelt juryens ærespris i Cannes i 1964 og ble nominert til Oscar for beste utenlandske film. 

natten

Torsdag 27. januar kl. 18:00
Tirsdag 1. februar kl. 12:00
NATTEN
2t 1m (121 minutter)
Originaltittel: La notte
Italia/Frankrike, 1961
Regi: Michelangelo Antonioni
Medvirkende: Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Monica Vitti
Italiensk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Michelangelo Antonionis Natten regnes sammen med L’avventura og Feber å utgjøre en trilogi om menneskets ensomhet og fremmedgjøring i det moderne samfunn. Vi møter vakre Lidia og hennes flotte, suksessfulle forfatter-ektemann. Manglende kommunikasjon gjennom et ti år langt ekteskap har skapt en kløft mellom dem, som endelig konfronteres. Gjennom en lang, vakker og vond natt i Milano avsløres veien mot sammenbrudd i et typisk middelklasse-ekteskap.

villevestensdatter

Lørdag 29. januar kl. 12:00
Barnas cinematek: VILLE VESTENS DATTER
Originaltittel: Calamity une enfance de Martha Jane Cannary
Sjanger: Animasjon / Barnefilm
Regi: Rémi Chayé
Nasjonalitet: Danmark,Frankrike
Språk: Norsk tale
Produksjonsår: 2020
Aldersgrense: 6 år
Bli med på eventyr med ville vestens kuleste jente: Calamity Jane! 12 år gamle Martha Jane og familien er på vei til et bedre liv i Vesten. Når faren kommer ut for en ulykke, er det plutselig Martha som må ta ansvar for familiens vogn, passe hestene og familien. Det er ikke lett, men Martha gir seg ikke. Og selv om det er tøft, har hun aldri følt seg så fri!  

Ville vestens datter er et eventyr for hele familien. Dette er fortellingen om den unge western-legenden Calamity Jane. Hun var Ville vestens tøffeste jente, som red raskere og skjøt skarpere enn de fleste! 

johnnguitar

Torsdag 3. februar kl. 18:00
Tirsdag 8. februar kl. 12:00
JOHNNY GUITAR
1t 51m
USA, 1954
Regi: Nicholas Ray
Medvirkende: Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridge, Scott Brady, Ward Bond, Ernest Borgnine, John Carradine
Johnny Guitar er en merkelig westernfilm. Ikke bare fordi den byr på en vidunderlig tvekamp mellom kvinner, men også på grunn av sin melankolske kjærlighetsfortelling, den utsøkte fortellende fargebruken og alle referanser som er trukket mellom Rays legendariske film og den samtiden den ble produsert i. Det er blitt mer enn en myte å se rollegalleriet i denne filmen som et speilbilde av heksejakten på kommunister i USA på 50-tallet.

 Joan Crawford spiller Vienna, en sterk og egenrådig saloon-eier som venter på at jernbanen skal komme til byen. Da vil hennes eiendommer få stor verdi, enten hun blir eller selger unna. For fem år siden var Vienna sammen med en revolvermann ved navn Johnny «Guitar» Logan (Hayden), men han forlot henne. Den dagen Johnny rir inn i byen, påstår Vienna at hun ikke føler noe for ham. Hun bryr seg mer om sin virksomhet enn om menn. En gruppe av byens mektige innbyggere, ledet av den bitre og frustrerte Emma Small, kommer til Viennas saloon og beskylder Johnny for å ha ranet et vogntog og drept Emmas bror. I tillegg forakter de Vienna, som er i ferd med å ta kontroll over et område som skulle være deres. Byens folk vil ta knekken på Vienna og hennes menn med alle mulige midler.

whenharrymetsally

Torsdag 10. februar kl. 18:00
Tirsdag 15. februar kl. 12:00
WHEN HARRY MET SALLY
1t 35m
USA, 1989
Regi: Rob Reiner
Medvirkende: Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher
Engelsk tale, ingen tekst
Aldersgrense: 12 år
Kan en mann og en kvinne kun ha et platonisk forhold? Harry og Sally ender tilfeldigvis med å samkjøre fra Chicago til New York etter college-avslutning. De har ulik tilnærming til livet og ender opp i en stor diskusjon om i hvilken grad menn og kvinner kun kan være venner. Når vi møter dem elleve år senere har de fortsatt ikke funnet svaret.

denvilleplaneten

Torsdag 17. februar kl. 18:00
Tirsdag 22. februar kl. 12:00
DEN VILLE PLANETEN
1t 12m (72 minutter)
Originaltittel: La planète sauvage
Frankrike, 1973
Regi: René Laloux
Medvirkende: Jennifer Drake, Sylvie Lenoir, Jean Topart, Jean Valmont
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 9 år
Animert science fiction-drama! På planeten Ygam levere traagene, noen kjempestore skallede blå humanoider med røde øyne. Disse vesenene er ekstremt intelligente og teknologisk sofistikerte. På Ygam lever det også mennesker, såkalte omser, som traagene behandler slik vi behandler dyr. Noen av omsene er ville og traagene driver jakt på dem, mens andre blir brukt som kjæledyr.

En dag finner traag-jenten Tiwa og faren hennes en foreldreløs oms og tar ham med seg hjem. De gir gutten navnet Terr og Tiwa tar ham med seg overalt, også når hun får undervisning. Når Terr blir eldre, rømmer han og slutter seg til en gruppe ville og radikale omser, som tar i bruk kunnskapen Terr har tilegnet seg. Når det bryter ut konflikt mellom de to artene, begynner omsene å planlegge byggingen av en rakett som kan ta dem med til Ygams måne, den såkalte fantastiske planeten.Snart 50 år gammel er det få, om noen, helaftens spillefilmer som Den ville planeten. Den er politisk og filosofisk, mørk og surrealistisk, samtidig som den er preget av en sart håndtegnet strek og en stram nøkternhet. 

Tapåmeg

Onsdag 23. februar kl. 12:00
TA PÅ MEG- EN FILM OM SVEIN TANG WA
Regi: Hans Eirik Voktor
Lengde: 50 min
Sjanger: Dokumentar
Filmen vert eit nært portrett av ein kunstnar som alle kjenner, men få kom nært innpå. Han var visesongar, skribent, skodespelar biletkunstnar og livskunstnar. Og ikkje minst ein kjent og kjær person i byen, alltid med eit smil og eit "hi-hi" på lur. Husk også å fa med dere utstillingen "Svein Tang Wa-inn i mi tid" i Sølvberget galleri. NB! Filmen blir også satt opp 22. april kl. 16:30 samme dag som minnekonserten i Stavanger konserthus (kl.19:00).

 

 

adjøsolidaritet

Torsdag 24. februar kl. 18:00
Tirsdag 1. mars kl. 12:00
ADJØ SOLIDARITET
2t 21m
Norge, 1985
Regi: Svend Wam og Petter Vennerød
Medvirkende: Svein Sturla Hungnes, Knut Husebø, Jorunn Kjellsby, Thomas Robsahm
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense: 12 år
Wam og Vennerøds oppgjør med dessertgenerasjonen. Adjø solidaritet veksler mellom fortid, nåtid og drøm. Filmen kan tolkes som et oppgjør med dagens samfunn såvel politisk, ideologisk som menneskelig. Den er en opprivende og selvironisk historie om den første store og velutdannede generasjonen født like etter krigen, dessertgenerasjonen, som levde sine viktigste ungdomsår mellom 1965 og 1975, i en tid da samfunnet var preget av høykonjunktur og bekymringsløshet.

Wam og Vennerøds tiende film avrunder trilogien «Sangen om den knuste drømmen» (Drømmeslottet og Åpen fremtid er de to andre) med 680 scener, 83 skuespillere og hundrevis av statister. Filmen holder høy temperatur, skuespillerne behandles intelligent, Philip Øgaards foto er følsomt og uttrykksfullt. Et imponerende krafttak som setter stadige støkk i tilskueren.

Smaen. 01

Lørdag 26. februar kl. 12:00
Barnas cinematek: SMÅEN
Spilletid: 51 min
Originaltittel: The Kid
USA, 1921
Regi: Charlie Chaplin
Medvirkende: Charlie Chaplin, Jackie Coogan
Stumfilm med norsk tekst
Aldersgrense: 6 år
Chaplins første langfilm er kanskje den mest rørende av alle filmene hans. Det som gjør mest inntrykk er de intense og uttrykksfulle øyeblikkene mellom Chaplin og barnestjernen Jackie Coogan.

Selve historien er enkel. En mor etterlater sitt barn som blir funnet av Charlie. Han tar rollen svært alvorlig, og snart er "far" og sønn involvert i en blomstrende forretning som glassmakere. Småen knuser vinduene og Charlie reparerer dem. Etter hvert kommer barnevernet på sporet av den lille familien, og etter mye dramatikk innser barnemoren at Småen faktisk er hennes sønn. Hun har nå blitt rik og vil ha sitt fortapte barn tilbake, og utlover en stor belønning.

blindchance

Torsdag 3. mars kl. 18:00
Tirsdag 8. mars kl. 12:00
BLIND CHANCE
Spilletid 1t 56m (116 minutter)
Originaltittel Przypadek
Polen, 1981
Regi: Krzysztof Kieslowski
Medvirkende: Boguslaw Linda, Boguslawa Pawelec, Marzena Trybala, Monika Gozdzik, Tadeusz Lomnicki, Jacek Borkowski, Irena Byrska
Polsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 15 år

Den polske mesterregissøren Krzysztof Kieślowskis film om tilfeldighetenes innvirkning på livene våre er blant hans beste. Vi møter Witek, en ung mann som etter farens død bestemmer seg for å ta en pause i medisinstudiene og dra til Warszawa for å finne ut hva han vil med livet sitt. Han pakker bagen og kjøper en togbillett, men han er seint ute, og toget er allerede på vei ut av stasjonen. Herfra får vi oppleve tre mulige handlingsforløp.  

Visningen er et samarbeid med Republikken Polens ambassade i Oslo og Polska Institutet Stockholm

Logo Polens ambassadeBlindchance

 

 

gullfeber

Torsdag 10. mars kl. 18:00
Tirsdag 15. mars kl. 12:00
GULLFEBER
1t 24m (84 minutter)
Originaltittel The Gold Rush
USA, 1925
Regi: Charles Chaplin
Medvirkende: Charles Chaplin, Mack Swain, Tom Murray, Georgia Hale, Betty Morrisey
Stumfilm, engelske tekstplakater, norske undertitler
Aldersgrense: 6 år
Chaplin tar i Gullfeber med seg sin landstryker-karakter til det frosne isødet i Alaska, der hardbarkede gulljegere gjennomgår store strabaser i jakten på gull og rikdom. Som vanlig er Chaplins landstryker en outsider i et miljø der egenskaper som godhet og følsomhet for menneskelige behov stort sett kommer til kort.

shawshankredemption

Torsdag 17. mars kl. 18:00
Tirsdag 22. mars kl. 12:00
THE SHAWSHANK REDEMPTION
Spilletid 2t 22m (142 minutter)
USA, 1994
Regi Frank Darabont
Medvirkende: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Hva skal til for at en film ligger øverst på IMDBs toppliste i årevis? Hva er det som egentlig appellerer til publikum med denne 27 år gamle Hollywood-filmen? The Shawshank Redemption, eller Frihetens regn som den het på kino i Norge, følger bankmannen Andy Dufresne over to tiår mens han sitter fengslet (uskyldig, så klart!) i Shawshank State Prison, med frustrasjon, håp, dyrekjøpte erfaringer og nye bekjentskaper, først og fremst karakteren Red, spilt av Morgan Freeman.

En historie med like deler tragedie og komedie – la oss kalle den bittersøt – basert på en novelle av Stephen King, sammen med solide skuespillerprestasjoner, rørende vennskap og noen gode replikker, og voilà! Der har du en filmsuksess.

TOYAPOSTER

Lørdag 26. mars kl. 12:00
TOYA (1956)
Regi: Eric Heed
Medvirkende: Aleidis Skard, Magne Ove Larsen, Eric Heed, Harald Heide Steen, Gøril Havrevold, Aud Salveson
Barnefilmklassikeren «Toya» ble en publikumssuksess da den kom på kino i 1956. Lille Toya kommer som foreldreløs flyktning til sin nye adoptivfamilie på en liten øy utenfor Stavanger. Der blir hun godt tatt vare på og får nye venner. Men gleden over den nye tilværelsen varer ikke lenge. På grunn av en misforståelse blir Toya mistenkt for å ha stjålet penger fra sine nye foreldre. Aldersgrense: tillatt for alle.

 

 

accattone

Torsdag 24. mars kl. 18:00
Tirsdag 29. mars kl. 12:00
ACCATTONE
2t 0m (120 minutter)
Italia, 1961
Regi: Pier Paolo Pasolini
Medvirkende: Franco Citti, Franca Pasut, Adriana Asti
Italiensk tale, norsk tekst
Aldersgrense 12 år

Pier Paolo Pasolini var poet, skribent og intellektuell, og på begynnelsen av 1960-tallet tok han skrittet over i filmverdenen med Accattone. Vittorio, kalt Accattone (snylteren), har ikke jobbet en dag i sitt liv og lever av at kjæresten Maddalena prostituerer seg. Når hun havner i fengsel må han finne en ny inntektskilde. Han ser seg ut den uskyldige Stella som sitt nye offer.

Accattone var Pasolinis første film som regissør og handler om et miljø han også beskrev i sine litterære verk i 50-årene: Det Roma han oppdaget da han kom til hovedstaden fra Friuli i Nord-Italia sammen med sin mor i 1949. Roma blir ikke bare location, men også hovedperson, sett gjennom en nordboers øyne. Få eller ingen dikter har forstått Romas sjel så dypt som Pasolini, hinsides historisk retorikk og overfladisk turisme. Hans kunstneriske materiale er spesielt utkantens slumområder, overgangen mellom by og land, og med et persongalleri som består av arbeidsløse sønner av første eller annen generasjon av innflyttere fra landet omkring, som er kommet for å søke lykken i storbyen. Dette fillete og røffe miljøet er det Pasolini gir sin diktnings stemme: en underverden befolket av horer, halliker, tyver og andre småforbrytere som lever sine liv i provisoriske brakkebyer i årene før en eksplosiv boligbygging.

Torsdag 31. mars kl. 18:00

Possession

Tirsdag 5. april kl. 12:00
POSSESSION
2t 4m (124 minutter)
Frankrike, Vest-Tyskland, 1981
Regi: Andrzej Zulawski
Medvirkende: Isabelle Adjani, Sam Neill, Margit Carstensen, Heinz Bennent
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 18 år
Possession er et dobbelt primalskrik fra regissør Andrzej Zulawski: Både en desperat tolkning av et ekteskap på vei utfor stupet, og et snerr til hjemlandet Polen som la bånd på ham under den kalde krigen. Slik er Possession også et godt bevis på hvor viktig filmmediet kan være, som et uttrykk både for en politisk historisk periode og en universell menneskelig tilstand.

Oppstigninen

Torsdag 7. april kl. 18:00
Tirsdag 12. april kl. 12:00
OPPSTIGNINGEN
1t 51m (111 minutter)
Originaltittel Voskhozhdeniye (The Ascent)
Sovjetunionen, 1977
Regi: Larisa Sjepitko
Medvirkende: Boris Plotnikov, Vladimir Gostjukhin, Sergej Jakovlev, Anatolij Solonitsyn, Ljudmila Poljakova
Russisk tale, norsk tekst
Aldersgrense 18 år
Ukrainske Larisa Sjepitko var bare 16 år da hun ble tatt opp på regilinja ved den berømte sovjetiske filmskolen VGIK og tatt under vingen til legenden Aleksandr Dovzjenko, som eneste kvinne i dette fantastiske kullet på siste halvdel av femtitallet, hvor blant andre Elem Klimov, Sergei Paradjanov, Andrej Tarkovskij og Andrej Kontsjalovskij gikk. Allerede med avgangsfilmen Heat viste Sjepitko hvilket enormt talent hun var, der hun på de kirgisiske stepper utholdt umenneskelig hete for å bringe i havn en historie om tradisjon versus modernisering, om menneskets plass i naturen og hvilke konsekvenser våre valg får. Kontrastene mellom de store åpne landskapene og de små menneskene er noe vi ser som en rød tråd herfra og gjennom hele hennes filmografi. Spesielt tydelig er dette i hennes neste film – Vinger – hvor kontrasten mellom friheten for en kvinne til å fly et kampfly under 2. verdenskrig til et stille liv i sine senere år, blir en melankolsk elegi over tapte muligheter. Dessverre ble denne og den neste filmen raskt lagt på hyllen av sensuren, som nok er mye av grunnen til at hun kanskje ikke helt har fått den plassen i filmhistorien hun fortjener.

Heldigere var hun med sensoren som så hennes fjerde spillefilm, Oppstigningen. Denne intense filmen om de to partisanene Rybak og Sotnikov kunne like gjerne blitt forbudt med sine religiøse allegorier og lite flatterende bilder av sovjetiske overløpere, men etter visningen holdt en tårevåt sensor en 40 minutter lang tale full av lovord over Sjepitkos mesterverk. Den ble sendt inn til filmfestivalen i Berlin i 1977, hvor den ble belønnet med hele fire priser, blant annet Gullbjørnen for beste film. Styrket av denne opplevelsen satte Sjepitko raskt i gang med sitt neste prosjekt, noe hun selv omtalte som sitt hovedverk – Matjora farvel. Dessverre døde hun kun få dager etter innspillingen startet, i en bilulykke hvor også filmens fotograf og tre andre fra staben omkom. Ektemannen Elem Klimov gjorde da filmen ferdig i hennes ånd – intrikat, melankolsk og vakker.
Oppstigningens åpningsbilder av et trolsk, snødekt skoglandskap blir brått avbrutt av maskingeværsalver og vi blir kastet inn i krigens brutale virkelighet. En gruppe partisaner forsøker å bringe noen sivile i trygghet bak frontlinjene, men det er tydelig at alles krefter synger på siste verset. I et desperat forsøk sender kapteinen to menige til nærmeste gård for å skaffe sårt tiltrengte forsyninger. Dette blir for disse to starten på et rent helvete der de vasser i den dype ukrainske snøen, sultne, forfrosne, med vissheten om at tyske patruljer og overløpere finnes overalt. Men for Sjepitko er ikke de fysiske strabasene det mest interessante, det er hva disse prøvelsene gjør med deres psyke, hvilke krefter som settes i sving når det virkelig gjelder. En av de to sier mot slutten av filmen «Du kan ikke velge å vasse i skitten, da kan du aldri bli ren igjen», noe som nok er svært nær Sjepitkos egen moral der hun i et intervju om det å kompromisse som filmskaper sa «Det er umulig. Du kan ikke lure deg selv med en slik illusjon. Hvis du snubler en gang vil du aldri finne veien tilbake til sannheten, du vil ha glemt veien dit.» (Fra filmen Larisa, Elem Klimovs hyllest til sin avdøde kone fra 1980).

wuteringheights

Torsdag 21. april kl. 18:00
Tirsdag 26. april kl. 12:00
STORMFULLE HØYDER
1t 43m (103 minutter)
Originaltittel Wuthering Heights
Produsert USA 1939
Regi William Wyler
Medvirkende
Merle Oberon, Laurence Olivier, David Niven, Geraldine Fitzgerald
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 9 år
Emily Bronté utga i 1847 sin eneste roman, den fengslende historien om foreldreløse Heathcliff som tas inn på godset Wuthering Heights hvor han forelsker seg i Cathy, noe som fører til et liv i fortvilelse og sjalusi for dem begge. Romanen er filmatisert flere ganger og er dessuten kjent gjennom Kate Bushs låt med samme tittel fra plata The Kick Inside. William Wylers versjon er en stjernespekket, vakkert (Gregg Toland vant Oscar for foto), mørk, dramatisk og ikke minst veldig romantisk film.

Tapåmeg

Fredag 22. april kl. 16:30
TA PÅ MEG- EN FILM OM SVEIN TANG WA
Regi: Hans Eirik Voktor
Lengde: 50 min
Sjanger: Dokumentar
Filmen vert eit nært portrett av ein kunstnar som alle kjenner, men få kom nært innpå. Han var visesongar, skribent, skodespelar biletkunstnar og livskunstnar. Og ikkje minst ein kjent og kjær person i byen, alltid med eit smil og eit "hi-hi" på lur. NB! Filmen settes opp samme dag som konserten "Trega deg igjen- jubileumskonsert for Svein Tang Wa" i Stavanger konserthus (kl.19:00).

 

 

naken

Torsdag 28. april kl. 18:00
Tirsdag 3. mai kl. 12:00
NAKEN
2t 12m (132 minutter)
Storbritannia, 1993
Regi: Mike Leigh
Medvirkende: David Thewlis, Lesley Sharp, Katrin Cartlidge, Greg Crutwell, Claire Skinner, Peter Wight
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Det er en blek og kompromissløs verden Mike Leigh skildrer i Naken. ­Handlingen utspiller seg i et nattlig London, badet i et nakent, blått lys og befolket av forkomne, hjemløse og av ulike årsaker desperate individer. Midt oppi dette står Johnny, som har lest Johannes åpenbaring og funnet bevis for at verdens ende er nært forestående. Med slitt, svart frakk, pistrete skjegg og stikkende øyne går han gatelangs i London som en herjet apokalyptisk profet. Johnny er i bunn og grunn en drittsekk, spesielt i måten han behandler ­kvinner på. Samtidig ligger det en sår og desperat lengsel bak hans handlinger; han er en skadeskutt fugl, fanget i en uforståelig, nådeløs verden.

prinsessekaguya

Lørdag 30. april kl. 12:00
Barnas cinematek: FORTELLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA
2t, 17 min
Japan, 2013
Regi: Isao Takahata
Medvirkende: Aki Asakura, Kengo Kora, Takeo Chii, Nobuko Miyamoto
Japans tale, norsk tekst
Aldergrense 6 år (ikke norsk tale, passer dermed litt større barn)

Okina er en gammel bonde som en dag finner en bitteliten jente på størrelse med en finger inne i en lysende bambusstamme. Han tar jenta med hjem til kona Ouna. De bestemmer seg for å ta vare på og oppdra henne som en prinsesse. Med kjærligheten fra sine foreldre er hun plutselig er hun blitt forvandlet en nydelig ung kvinne.

Animasjonen er nydelig og særegen og gjør dette til en visuell fryd for store og små. Bildene er håndtegnet og håndmalte, og flyter som en elv av delikate, detaljerte akvareller. Kullskissene har ekspressiv energi, mens blekkstrekene bringer liv til glimrende sollys, blomstrende blomster og dansende snøflak.

crash

Torsdag 5. mai kl. 18:00
Tirsdag 10. mai kl. 12:00
CRASH
1t 41m (101 minutter)
Canada, 1995
Regi: David Cronenberg
Medvirkende: James Spader, Holly Hunter, Elias Koteas, Deborah Unger, Rosanna Arquette
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 18 år
Metallerotisk fyrverkeri basert på J. G. Ballards roman i ny 4K-restaurering. Crash er en film om en gruppe mennesker som tilnærmer seg trafikkulykker på en annerledes og uvanlig intim måte. På nihilistisk selvutslettende vis knytter de sine kjærlighetsforhold og sex til bilen og bilulykkens vesen. Alle har de et skjebnesvangert forhold til bil. Kanskje i et forsøk på å kvitte seg med vonde minner søker de mot hverandre, men oppnår kun kontakt gjennom det metalliske og ikkelevende materialet.

David Cronenbergs Crash ble gjenstand for voldsomme reaksjoner i nesten alle land ble vist i. Men hva er det som får folk til å reagere? Hvorfor er den kalt avskyelig, spekulativ og pervertert? Crash er ingen voldelig film. Den er nesten kjemisk fri for slagsmål og våpen. Erotikken i filmen er av en art vi har vanskelig for å identifisere oss med, men er den av den grunn forkastelig?

Det lyktes heldigvis juryen i Cannes å se forbi disse fordommene og vurdere Crash som et kunstverk, da de ga filmen juryens spesialpris i 1996 for «dristig originalitet». Det er ingen tvil om at Cronenberg ønsker å sjokkere med sin sterkt omdiskuterte film, men måten han tar opp temaet på, måten han skaper en visuell legering av menneskelige og mekaniske krefter og måten vi suggereres av den bisarre stemningen i Crash, bør etterlate liten tvil om at han er mer enn en simpel provokatør.

Programarkiv:

Sølvberget cinematek 2021
Sølvberget cinematek 2020
Sølvberget cinematek 2019
Sølvberget cinematek 2018

 

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen  
Tlf. +47 938 05 258

Støttet av:

NFI-logo_rgb_pos_article_image

Google+