Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek program 2021

PROGRAM 2021

 

elefantmannen

Tirsdag 26. januar kl. 12.00 
Onsdag 27. januar kl. 18.00 
Elefantmannen (1980)
Spilletid: 2t 4m (124 minutter)
Originaltittel The Elephant Man
USA, 1980
Regi: David Lynch
Skuespillere: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
David Lynchs nydelige, hjerteskjærende og fullstendig tidløse film om elefantmannen Joseph Merrick. I sin andre film forteller David Lynch den uendelig triste historien om «elefantmannen» Joseph Merrick, en mann så grusomt deformert på grunn av en sjelden sykdom at han vekker frykt og avsky hvor han enn viser seg. 

david-lynch-the-art-life-poster

Onsdag 27. januar kl. 12.00
Torsdag 28. januar kl. 20:00 
DAVID LYNCH: THE ART LIFE (2017) 
Spilletid: 1t, 28 min
USA, 2017
Regi: Jon Nguyen
Engelsk tale, norsk tekst
Vi gratulerer mesterregissøren med 75-årsdagen! Dette er et svært åpenhjertig portrett av kunstner og filmmaker David Lynch, som diskuterer sitt tidlige liv og hendelsene som formet hans syn på kunst og den kreative prosessen. Lynch beskriver hendelser og anekdoter fra sin ungdom som gir oss det beste innblikk i hans fantasi. Vi følger hans kunstneriske utvikling, fra veltilpasset ungdom med økende interesse for maleriet, til inspirerte, men fryktelige år i Philadelphia med like engasjerte studenter, inkludert hans venn Jack Fisk. 

Gordon & Paddy - nøttemysteriet i skogen

Lørdag 30. januar kl. 12:00
Barnas cinematek: GORDON & PADDY
Spilletid: 1t, 5 min
Regi: Linda Hambäck
Sverige, 2017
Norsk tale
Tillatt for alle
Bli med politimester Gordon på et herlig eventyr for de minste!
En nøttetyv herjer i skogen og rykter om at det kan være den store, skumle reven får de andre dyrene til å skjelve i buksene. Politimester Gordon vet ikke hva han skal gjøre. Han trenger en kjapp og effektiv assistent. Ved en tilfeldighet kommer han over den ensomme, lille musa Paddy som viser seg å være perfekt til jobben! Sammen legger de ut på et vakkert og spennende eventyr for å løse mysteriet og gjenvinne skogens ro. Filmen er basert på bøkene om Detektiv Gordon av Ulf Nilsson, som også står bak den populære serien om Lillesøster kanin. 

 

millennium-actressposter

Torsdag 28. januar
Tirsdag 2. februar
MILLENNIUM ACTRESS (2001)
Spilletid: 1t 27m
Originaltittel Sennen joyû
Japan, 2001
Regi: Satoshi Kon
Skuespillere: Miyoko Shôji, Mami Koyama, Fumiko Orikasa
Japansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
Forvirrende, dristig, poetisk og kompleks. Millennium Actress er alle disse tingene, men mest av alt et eksempel på hva animasjonsfilm kan være på sitt aller mest kreative. Et filmstudio skal bli sanert og en ivrig dokumentarist sporer opp studioets største stjerne, Fujiwara Chiyoko. Litt av et scoop, i og med at hun trakk seg tilbake 30 år tidligere og siden har skydd offentligheten.

 

chungking-expressposter

Onsdag 3. februar kl. 12.00 
Onsdag 3. februar kl. 18.00 
CHUNGKING EXPRESS (1994)
Spilletid 1t 42m 
Originaltittel: Chung Hing sam lam
Hong Kong, 1994
Regi: Wong Kar Wai
Skuespillere: Brigitte Lin, Takeshi Kaneshiro, Tony Chiu-Wai Leung
Kantonesisk tale, mandarin, engelsk, japansk, hindi,  norsk tale
Aldersgrense 15 år

 

En svimmel, blå storbyfabel fra Hong Kongs gigantiske boligkompleks Chungking Mansions. Filmen ble Wong Kar Wais store internasjonale gjennombrudd. Chungking Express handler om to kjærlighetssyke politimenn som stadig ender opp på gatekjøkkenet «Midnight Express» i sin ensomme ferd gjennom Hong Kong-natten.

 

TheChessGameoftheWind

Torsdag 4. februar kl. 18.00
Tirsdag 9. februar kl. 12.00
THE CHESS GAME OF THE WIND (1976)
1t 40m (100 minutter)
Originaltittel: Shatranj-e baad
Iran, 1976
Regi: Mohammad Reza Aslani
Skuespillere: Shohreh Aghdashloo, Shahram Golchin, Mohamad Ali Keshavarz
Persisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
En iransk gotisk familiehistorie. Da den iranske filmskaperen Mohammad Reza Aslani var på et loppemarked i 2015, oppdaget han plutselig noe mellom gamle filmkostymer og snurrepiperer: sin egen film. The Chess Game of the Wind (originaltittel Shatranj-e baad, også kjent som Chess of the Wind) var Aslanis første spillefilm, og hadde premiere under Tehran International Film Festival i 1976. Men premieren ble sabotert etter en konflikt mellom Aslani og festivalens sjefskurator, filmen trukket fra konkurransen og produsenten forlot prosjektet. Aslani fikk organisert en privat visning for Henri Langlois, Roberto Rossellini og Satyajit Ray, som alle oppmuntret ham til ikke å gi opp. The Chess Game of the Wind ble likevel aldri vist igjen, og etter den iranske revolusjonen i 1979 ble filmen bannlyst på grunn av det som ble ansett som anti-islamsk innhold.

 

capefear

Onsdag 10. februar kl. 12:00
Onsdag 10. februar kl. 18:00
CAPE FEAR (1962)
Spilletid: 1t 46m
USA, 1962
Regi: J. Lee Thompson
Skuespillere: Gregory Peck, Robert Mitchum, Polly Bergen
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
En psykologisk og nervepirrende klassiker, med Robert Mitchum som hevngjerrig rovdyr.
Max Cady (Robert Mitchum) slipper ut av fengsel etter å ha sonet åtte år for voldtekt. Nå vil han ha hevn, og holder advokaten Sam Bowden (Gregory Peck) ansvarlig ettersom Bowden var et sentralt vitne i saken. På utspekulert og manipulerende vis jobber eksfangen seg inn mot advokaten og hans familie. 

 

ivansbarndom

Torsdag 11. februar kl. 18.00
Tirsdag 16. februar kl. 12.00
IVANS BARNDOM (1962)
Spilletid: 1t 37m
Originaltittel Ivanovo detstvo
Sovjetunionen, 1962
Regi: Andrej Tarkovskij
Skuespillere: Nikolaj Burljaev, Valentin Zubkov, Evgenij Zjarikov, Stepan Krylov, Nikolai Grinko, Andrej Michalkov-Kontjalovskij
Russisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Tarkovskijs utsøkte første spillefilm i ny kopi direkte fra Mosfilm! Selv i sin første spillefilm finner vi igjen alle Andrej Tarkovskijs varemerker: Hans stillferdige poesi, som gjennomsyrer alt fra billedkomposisjon til skuespill. Hans mesterlige måte å hente ut de indre ressurser hos sine skuespillere, slik at selv et krigsdrama som Ivans barndom blir befolket av mennesker, ikke stereotyper. Karakterenes indre liv er like viktig som det ytre, drømmer og minner blir visualisert og bidrar til en løs narrativ struktur. 

 

romeojulie

Torsdag 18. februar kl. 18.00
Tirsdag 23. februar kl. 12.00
ROMEO + JULIE (1996)
Spilletid: 2t 0m
Originaltittel: Romeo + Juliet
USA, 1996
Regi: Baz Luhrmann
Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, Paul Sorvino
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 12 år
Verdens mest berømte kjærlighetshistorie av William Shakespeare, i Baz Luhrmanns postmoderne drakt. Baz Luhrmanns elleville filmatisering av det berømte Shakespeare-stykket favner Leonardo DiCaprio og Claire Danes i noen av sine aller fineste roller. Romeo og Julie vakte oppsikt, avsky og begeistring da den kom i 1996, som en fullstendig annerledes og moderne måte å gjøre Shakespeare på – med hektisk klipperytme, rastløst kamera, et øredøvende soundtrack og fargesterke tablåer.

 

dazedposter

Torsdag 25. februar kl. 18.00
Tirsdag 2. mars kl. 12.00
DAZED & CONFUSED (1993)
Spilletid: 1t 42m
USA, 1993
Regi: Richard Linklater
Skuespillere: Jason London, Wiley Wiggins, Matthew McConaughey, Parker Posey, Milla Jovovich, Ben Affleck
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Richard Linklaters oppvekstklassiker – dyppet i like mengder glede og vemod. Året er 1976, stedet er Austin, Texas, og det er siste dag på Robert E. Lee High School før sommerferien. Stemningen er elektrisk. Mange skulker de siste timene, cruiser målløst rundt i bilene sine, hører på musikk og prater forventningsfullt om kveldens store fest, som «alle» skal på.

 

TOYAPOSTER

Lørdag 27. februar kl. 12:00
Barnas cinematek: TOYA (1956)
Barnefilmklassikeren «Toya» ble en publikumssuksess da den kom på kino i 1956. Lille Toya kommer som foreldreløs flyktning til sin nye adoptivfamilie på en liten øy utenfor Stavanger. Der blir hun godt tatt vare på og får nye venner. Men gleden over den nye tilværelsen varer ikke lenge. På grunn av en misforståelse blir Toya mistenkt for å ha stjålet penger fra sine nye foreldre. Aldersgrense: tillatt for alle (passer for 6 år og oppover

 

 

 

 

 

løperjenten

 

Torsdag 4. mars kl. 14:00
LØPERJENTEN 
Spilletid: 1t, 50 min
Regi: Vibeke Løkkeberg
Norge, 1981
Norsk tale, utekstet
Et historisk oppvekstdrama i etterkrigstidens Bergen. Familien til 7 år gamle Kamilla er i oppløsning. Hennes foreldre har en manglende evne til å se forbi sine egne behov. Filmen mottok kritikerprisen i 1981 og har i ettertid blitt innlemmet i Unescos liste over de mest betydningsfulle filmene fra Norge.

 

fargo

Torsdag 4. mars kl. 18:00
Tirsdag 9. mars kl. 12:00
FARGO
1t 38m (98 minutter)
USA, 1996
Regi: Joel Coen
Skuespillere: William Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi, Peter Stormare, Bruce Bohn
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år

 

Fargo, som slett ikke er “basert på en sann historie” som det står å lese på fortekstene, utspiller seg i et snødekt Minnesota befolket av fåmælte, jordnære skandinavisk-ættede raringer. Bilselgeren Jerry Lundegaard har havnet i et økonomisk uføre og trenger penger kjapt. Hans “geniale” plan går ut på å leie et par småskurker til å kidnappe hans egen kone og kreve $80.000 i løsepenger fra hennes velstående far. Enkelt nok, men så går alt til helvete.

 

Katteprinsen (plakat)

 

Lørdag 6. mars kl. 12:00
Barnas cinematek: KATTEPRINSEN (2002)
Japan, 2002
Animasjon
Tillatt for alle
Norsk tale
1t 15 min
En eventyrlig film for store og små katteelskere! En natt våkner skolejenta Haru av et rabalder ute i gata. Det er en parade til hennes ære, hun har nemlig reddet en katt fra å bli overkjørt av en bil. Hvordan kan de få takket henne nok? Jo, ved å la henne få gifte seg med selveste Katteprinsen! De bortfører henne til Kattekongeriket. Ved hjelp av den snille og modige Baronen forsøker hun å befri kattene fra den griske kongen og flykte hjem igjen til den virkelige verden.

 

vanishingpoint

Torsdag 11. mars kl. 18:00
Fredag 12. mars kl. 21:00
Tirsdag 16. mars kl. 12:00
VANISHING POINT
1t 39m (99 minutter)
USA 1971
Regi: Richard C. Sarafian
Skuespillere: Barry Newman, Cleavon Little, Dean Jagger, Victoria Medlin
Engelsk tale, utekstet
Vanishing Point skiller seg fra de fleste andre bilfilmer fordi den etablerer en eksistensiell karakter, og filmen ser faktisk mer ut som en desperat road-movie enn en bilfilm.

 

Filmen handler om den tidligere politimannen Kowalski, som jobber med å kjøre biler fra Denver til San Francisco. En dag inngår han et veddemål om å kjøre en svart Dodge Charger denne strekningen på 15 timer. Et umulig prosjekt, men Kowalski fyller både bilen og seg selv med amfetamin og setter av gårde på og utenfor veien i en nådeløs fart.

 

MV5BZmY4Yjc0OWQtZDRhMy00ODc2LWI2NGYtMWFlODYyN2VlNDQyXkEyXkFqcGdeQXVyNjU0OTQ0OTY@._V1_

Søndag 14. Mars kl. 17:30
SOLARIS
2t 47m (167 minutter)
Originaltittel: Solyaris
Sovjetunionen, 1972
Regi:Andrej Tarkovskij
Skuespillere: Natalija Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet
Russisk og tysk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Solaris er en sovjetisk science fiction-film basert på den polske forfatteren Stanislav Lems roman med samme tittel fra 1961. Plottet foregår på en romstasjon i bane rundt planeten Solaris, hvor en vitenskapelig ekspedisjon har strandet på grunn av at tre av vitenskapsmennene har havnet i en emosjonell krise. Psykolog Kris Kelvin reiser til romstasjonen med oppdrag om å evaluere situasjonen, men blir rammet av det samme mystiske fenomenet som de andre.

 

makeup

Torsdag 18. mars kl. 18:00
Fredag 19. mars kl. 21:00
Tirsdag 23. mars kl. 12:00
MAKE UP
1t 26m (86 minutter)
Storbritannia, 2020
Regi: Claire Oakley
Skuespillere: Molly Windsor, Joseph Quinn, Stefanie Martini
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år

 

18 år gamle Ruth (Windsor) ankommer et forblåst kystlandskap i Cornwall, Sørvest-England, midt på svarteste natta. Hun skal treffe kjæresten Tom (Quinn), som jobber ved et ferieområde bestående av bobiler og campinghytter. Turistsesongen er på hell. De to har vært sammen i tre år, men kjemien er ikke helt der den burde være. I tillegg er det noe fremmedgjørende og dødt over det folketomme området. De sorte bølgene slår truende opp mot stranden. Ruth sliter med å finne seg til rette – landskapet ser ut til å skjule noe og hun finner lange, røde hår på kjærestens klær.
Make Up spinner videre inn i noe som handler om langt mer enn sjalusi og utroskap. Claire Oakleys debutfilm er en psykologisk, tidvis surrealistisk thriller om en hovedperson som forsøker å finne frem til sin seksuelle identitet.

 

stalker1979

Søndag 21. mars kl. 17:30
Onsdag 24. mars kl. 12:00
STALKER
2t 42m (162 minutter)
Sovjetunionen, 1979
Regi: Andrej Tarkovskij
Skuespillere: Aleksandr Kaidanovskij, Anatolij Solonitsin, Nikolai Grinko, Alissa Freindlikh
Russisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 15 år

 

Andrej Tarkovskijs filmer åpner dørene til en gåtefull billedverden mettet med religiøse og filosofiske betydninger. Regissørens uttalte mål er å løfte tilskueren ut av hverdagens vanetenkning og åpne for nye erkjennelser. Og sjelden treffer han oss så direkte som i Stalker – en film om en reise til virkelighetens yttergrenser.
Den ytre handlingen i Stalker foregår i en nær fremtid, og kan tolkes som en allegori over forholdet mellom kunst, vitenskap og tro. Det har oppstått et mystisk område hvor naturlovene er satt ut av kraft. Det antydes at området er et resultat av en kjernefysisk katastrofe, eller muligens et resultat av et besøk fra verdensrommet. Inn i dette farlige området følger vi en forfatter og en vitenskapsmann. Med seg har de en «stalker»; en veiviser som kjenner kunsten å bevege seg gjennom det farlige og uforutsigbare landskapet. Målet for reisen er et rom i sentrum av sonen, der myten forteller at ens innerste ønsker vil gå i oppfyllelse.

 

eggshamer

Torsdag 25. mars kl. 18:00            
Søndag 28. mars kl. 18:00
Tirsdag 30. mars kl. 12:00
EGGS
1t 26m (86 minutter)
Norge, 1995
Regi: Bent Hamer
Skuespillere: Sverre Hansen, Kjell Stormoen, Leif Andrée, Juni Dahr
Norsk tale, ingen tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Bent Hamer spillefilmdebuterte med denne pussige perlen av en film, et nærstudium av hverdagslig eksentrisitet, familielivets farer og alderdommens monotoni. Til tonene av Nitimens kjenningsmelodi «Memories of You», tar Eggs oss med til et lite hus i utkant-Norge, der de to brødrene Far og Moe har bodd sammen i en halv evighet. Livet har blitt en vane, rutinene er perfeksjonert etter lang tids trening, om det nå gjelder kaffedrikking, toalettbesøk, husvask eller veiing på baderomsvekta. Tilværelsen og tosomheten er under full kontroll, helt til den dagen Fars milkshakedrikkende og eggesamlende svenske sønn dukker opp.

 

E_C sitatplakat

Lørdag 27. mars kl. 12:00
Barnas cinematek: ERNEST & CELESTINE
1t 19 min
Frankrike, 2012
Regi: Benjamin Renner, Stéphane Aubier, Vincent Patar
Norsk tale
Aldersgrense: tillatt for alle

 

Ernest er en stor bjørn og Celestine ei lita mus. De lever i hver sin verden: Bjørnene over bakken og musene under. De er på mange måter redde for hverandre, og alle mener det er til det beste. Men i dag skal alt forandre seg.

 

Celestine er ei uredd mus. Hun tror ikke at alle bjørner er farlige. På et oppdrag oppe hos bjørnene møter hun en utsultet Ernest. Han prøver å spise henne, men Celestine slipper unna og leder ham til en butikk full av godterier som de bryter seg inn i. Ernest blir tatt av politiet og Celestine hjelper ham med å flykte. Som takk lover Ernest og hjelpe Celestine med å stjele bjørnetenner, noe som musene trenger når de mister sine egne fortenner. Men alt går ikke etter planen og snart er de på flukt fra både bjørne- og musepolitiet.

 

kanarifuglered

Tirsdag 6. april kl. 12:00
KANARIFUGLEN
Norge 1973
Regi: Pål Bang-Hansen
Med: Arne Lindtner Næss, Julie Ege, Lasse Kolstad, Sverre Holm, Kjetil Bang-Hansen
Norsk tale, utekstet
1t 26min,
A: 12år 

 

Jan er en ung mann i etableringsfasen. Han jobber i personalavdelingen i stor bedrift, under den upopulære personalsjefen Gregersen. Under et jobbseminar på Kanariøyene, legger de to ut på en svømmetur. Gregersen får problemer, og Jan later som om han svømmer inn til land for å hente hjelp. Men han gjør ingenting, og Gregersen drukner. Dermed ligger det i kortene at Jan har en forfremmelse i vente.

 

På Kanariøyene innleder Jan også et forhold til den unge og vakre flyvertinnen Kari, til tross for at han har kone og to små barn hjemme. Filmen handler om hvordan han, som egentlig er en ung idealist, trosser sine moralske prinsipper når sjansene byr seg.

 

happytogether

Torsdag 8. april kl. 18:00
Tirsdag 13. april kl. 12:00
HAPPY TOGETHER
1t 36m (96 minutter)
Originaltittel: Chun gwong cha sit
Hong Kong/Japan/Sør-Korea, 1997
Regi: Wong Kar Wai
Skuespillere: Tony Leung, Leslie Cheung, Chen Chang
Mandarin, kantonesisk, spansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Et musikalsk og poetisk stykke filmkunst fra Wong Kar Wai. Wong Kar Wai dro til Argentina for å spille inn Happy Together, som handler om et homofilt par, Ho og Lai, som går fra hverandre etter en krangel på vei til de berømte Iguaza-fallene. Lai får etterhvert jobb som på en tango-bar i Buenos Aires, hvor han en dag får se Ho i armene på en rik amerikaner. Rent estetisk ligner ikke Happy Together på forgjengerne, Chungking Express, Ashes of Time og Fallen Angels. Den visuelle stilen er roligere og mindre frenetisk enn de lettere svimle Hong Kong-filmene. Deler av filmen er som et rent filmdikt i vibrerende, mettede farger, akkompagnert av Frank Zappa og Piazzolas vakre tango.

 

harakiri

Torsdag 15. april kl. 18:00
HARAKIRI
2t 15m (135 minutter)
Originaltittel: Seppuku
Japan, 1962
Regi: Masaki Kobayashi
Skuespillere: Tatsuya Nakadai, Shima Iwashita, Akira Ishihama, Yoshio Inaba
Japansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Masaki Kobayashis Harakiri er en av de mest visuelt slagkraftige, men samtidig poetisk finstemte, av de såkalte jidai geki-filmene (periodefilmer) fra Japan etter krigen. Med Harakiri byr Kobayashi på langt mer enn den tradisjonelle samurai-filmens serie av velkoreograferte sverddueller og kampscener; hans siktemål er først og fremst å avromantisere og avheroisere samurai-myten ved å problematisere den velkjente æreskodeksen som ligger til grunn for samuraienes virksomhet. I Harakiri skildrer han et uthult og korrupt samurai-samfunn som ikke en gang respekterer den siste ærefulle handling – det rituelle selvmord, harakiri.

 

caravaggio

Onsdag 12. mai kl. 18:00
Tirsdag 18. mai kl. 12:00
CARAVAGGIO
1t 33m (93 minutter)
Storbritannia, 1986
Regi: Derek Jarman
Skuespillere: Nigel Terry, Sean Bean, Dexter Fletcher, Spencer Leigh, Tilda Swinton, Garry Cooper
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Regissør Derek Jarman er opptatt av både kunstner og kunstnerpersonlighet i Caravaggio. Det er ikke usannsynlig at han har følt slektskap med Michelangelo Merisi da Caravaggio, den italienske maleren som levde i overgangsfasen mellom renessansen og barokken (1573 - 1610), og som vi burde kjenne like godt som Rembrandt. Ikke minst fordi det var Caravaggio som “fant opp” filmlyset – chiaroscuro – utnyttelsen av kontrastene mellom lys og skygge, mange hundreår før filmens fødsel.

 

Kontroversiell livsførsel og kunstnerisk virke har skygget for Caravaggios berømmelse. Jarman har gravd seg ned i historiens mørke, tilsatt en porsjon fantasi og samtidighet, og gitt oss en film som både er “renessanse-revival” og “ny-neo-realisme”.

 

amadeus

Torsdag 20. mai kl. 18:00            
Tirsdag 25. mai kl. 12:00
AMADEUS
2t 41m (161 minutter)
USA, 1984
Regi: Milos Forman
Skuespillere: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense:12 år

 

I Milos Formans film om det store geniet Mozart forblir det et åpent spørsmål hvordan den umodne og barnslige guttungen med prompehumor kunne skape den lovpriste musikken som filmen presenterer i rikelige mengder. Forman lar oss heller se privatmennesket Wolfgang Amadeus med rivalens, den middelmådige komponisten Salieris, misunnelige blikk. Salieri påstår å ha drept det unge geniet og filmen går påstanden nærmere etter i sømmene.

 

Filmen er tatt opp på location i Formans ungdomsby Praha. Der står 1700-talls-arkitekturen uberørt, og filmen blir slik også et grandiost tidsbilde av rokokkoen. Med stearinlys som hovedbelysning lyktes det Formans faste fotograf Michael Ondricek å skape øyeblikk som virker som om de er tatt rett ut av datidens malerier.

 

metropolitanposter

Torsdag 27. mai kl. 18:00
Tirsdag 1. juni kl. 12:00
METROPOLITAN
1t 38m (98 minutter)
USA, 1990
Regi: Whit Stillman
Skuespillere: Carolyn Farina, Edward Clements, Christopher Eigeman, Taylor Nichols
Engelsk tekst, norsk tale
Aldersgrense: Tillatt for alle
Metropolitan er en kritikerrost film som oppviser det som kom til å bli Stillmans signatur: Avslørende studier av gruppemekanismer og utsøkt vittig dialog. Stillman tar oss med til en vennegjeng som har kommet sammen for å stråle i hverandres selskap. Midt i denne gruppen av selvbevisste og selvsikre overklasse-ungdommer står den litt mindre velstående Tom, som har et godt øye til Serena.

 

holymountain

Torsdag 3. juni kl. 18:00
Fredag 4. juni kl. 21:00
Tirsdag 8. juni. kl. 12:00
HOLY MOUNTAIN
1t 54m (114 minutter)
Originaltittel: La montaña sagrada
Mexico/USA, 1973
Regi: Alejandro Jodorowsky
Skuespillere: Alejandro Jodorowsky, Horácio Salinas, Juan Ferrara, Valerie Jodorowsky
Spansk/engelsk, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Etter midnight-movie suksessen El Topo ville Jodorowsky lage den ultimate cinematiske tour de force. Mange syntes El Topo var langt ute, men mannen ville gå enda lengre. Resultatet ble The Holy Mountain; et visuelt jordskred av religiøs symbolikk, metafysikk, skatologi, alkymi, splatter, kaos og psykedelia.

 

 Jodorowsky sa «I ask of cinema what most North Americans ask of psychedelic drugs» og av hans seks filmer er The Holy Mountain det beste eksemplet på akkurat dette. Filmen er en samling av de mest bisarre og absurde scener festet til film. Samtidig er Jodorowsky en dyktig historieforteller, når man aksepterer at dette er filmen hvor virkelig alt kan skje – og gjør det – er det også en riktig underholdende og tidvis hysterisk morsom film. Og tross høytsvevende metaforer og rabiat symbolbruk, syr Jodorowsky det hele i hop med en av filmhistoriens beste twist-endinger. The Holy Mountain er som ingen andre filmer du har sett, og må oppleves.
Lasse Marhaug

 

chinatown

Torsdag 10. juni kl. 18:00
Lørdag 12. juni kl. 20:30
Tirsdag 15. juni kl. 12:00
CHINATOWN
2t 11m (131 minutter)
USA, 1974
Regi: Roman Polanski
Skuespillere: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Chinatown er en detektivhistorie som har fått sin høyst fortjente klassikerstempel på grunn av flere framtredende profilers sterke innsats: Robert Townes Oscar-vinnende manus, Roman Polanskis overbevisende regi og Jack Nicholson, som gjør en av sine beste roller noensinne.

Nicholson er den tidligere LA-politimannen J.J. Gittes som nå livnærer seg ved å grave i andre folks skittentøysvask. Han spionerer og tar bilder av menn og kvinner med partnere som mistenker dem for å bedrive utroskap. Gittes er en arrogant drittsekk, men én dag dukker det opp en sak hvis tråder går i andre retninger enn billige én natts motellrom. Etter hvert som Gittes finner ut stadig mer om denne mystiske saken, viser det seg at det er Gittes som faktisk er den mest moralske personen i hele denne verdenen av korrupte politikere og politifolk. Chinatown låner mange av den klassiske film noirens trekk, men framstår som mye rikere både i plot, miljøtegning og karakterer.

 

harakiri

Tirsdag 22. juni kl. 12:00
HARAKIRI
2t 15m (135 minutter)
Originaltittel: Seppuku
Japan, 1962
Regi: Masaki Kobayashi
Skuespillere: Tatsuya Nakadai, Shima Iwashita, Akira Ishihama, Yoshio Inaba
Japansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Masaki Kobayashis Harakiri er en av de mest visuelt slagkraftige, men samtidig poetisk finstemte, av de såkalte jidai geki-filmene (periodefilmer) fra Japan etter krigen. Med Harakiri byr Kobayashi på langt mer enn den tradisjonelle samurai-filmens serie av velkoreograferte sverddueller og kampscener; hans siktemål er først og fremst å avromantisere og avheroisere samurai-myten ved å problematisere den velkjente æreskodeksen som ligger til grunn for samuraienes virksomhet. I Harakiri skildrer han et uthult og korrupt samurai-samfunn som ikke en gang respekterer den siste ærefulle handling – det rituelle selvmord, harakiri.

påveimotlivet

Torsdag 19. august kl. 18:00
Tirsdag 24. august kl. 12:00
PÅ VEI MOT LIVET
Originaltittel: Les quatre cents coups
1t 39m
Frankrike, 1959
Regi: François Truffaut
Skuespillere: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier
Fransk tekst, norsk tekst
Aldersgrense: 12 år
François Truffauts På vei mot livet var en av filmene som markerte starten på den franske bølgen. I motsetning til regissør-kolleger som Godard og Resnais, som i langt større grad eksperimenterte med filmmediet, er Truffaut opptatt av det menneskelige, og viser en sjelden følsomhet og presisjon i karaktertegning og miljøskildring. Truffaut framstiller 13-åringen Antoine Doinels prøvelser med selvbiografisk ømhet.

Til tross for filmens på alle måter alvorlige tema, er tonen lett og stilen lekende. Truffaut dveler ikke unødig ved sine høyst sannsynlig bitre barndomsminner, men framstiller en vanskelig og hard oppvekst i all sin mangefasetterte, subjektive realisme.

therider

Torsdag 26. august kl. 18:00
Tirsdag 31. august kl. 12:00
THE RIDER
1t 44m
USA, 2017
Regi: Chloé Zhao
Skuespillere: Brady Jandreau, Mooney, Tim Jandreau
Engelsk tale, ingen tekst
Aldersgrense: 12 år
Den unge rodeo-rytteren Brady bor i South Dakotas "badlands" midt i hjertet av Nord-Amerika, og gjør sitt beste for å forsørge sin far og søster. Men når Brady får en hjerneskade etter en rodeoulykke, blir plutselig karrieren hans satt på spill. Fra regissøren av den oscarbelønte filmen «Nomadland».

Nattsvermeren

Fredag 3. september kl. 21:00
Lørdag 4. september kl. 21:00
NATTSVERMEREN
Spilletid 1t 58m
USA, 1991
Regi: Jonathan Demme
Skuespillere: Anthony Hopkins, Jodie Foster, Scott Glenn, Anthony Heald
Aldersgrense: 15 år
Engelsk tale, utekstet
30-årsjubileum! Nattsvermeren innledet bølgen av seriemorderfilmer som preget Hollywood på 90-tallet, og har, sammen med Seven, blitt stående som en av de beste og mest skremmende.

En psykopat kalt Buffalo Bill er ettersøkt for å ha drept og flådd seks kvinner. Den ferske FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) settes på saken, og i et forsøk på å forstå massemorderes psyke oppsøker hun Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) på Chesaspeare Hospital for the Criminally Insane. Lecter er en seriemorder med gode manerer og en gourmet med eksotiske smakspreferanser (han spiser ofrene sine «…with some fava beans and a nice chianti»). Før han ble tatt for å ha drept og spist ni mennesker var han også en høyst respektert psykiater, noe som danner grunnlaget for den intense spenningen som oppstår mellom ham og Starling. Hun er tydelig fascinert over denne høyst intelligente, men notorisk onde, herremannen, og på en mesterlig måte skildrer Jonathan Demme hennes følelser i skjæringspunktet mellom fascinasjon og frykt.

denstoreillusjon

Torsdag 2. september kl. 18:00
Tirsdag 7. september kl. 12:00
DEN STORE ILLUSJONEN
Originaltittel: La grande illusion
1t 53 m
Frankrike, 1937
Regi: Jean Renoir
Skuespillere: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay
Fransk tale, tysk og engelsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Under første verdenskrig blir to franske soldater tatt til fange og plassert i tysk fangeleir. Etter flere rømningsforsøk blir de plassert på et høysikkerhets fort i Alsace, Frankrike som tilsynelatende er umulig å flykte fra.  2 år før krigen laget Jean Renoir sitt mesterverk og ble den første ikke-engelskspråklige film til å bli Oscar-nominert i kategorien årets best film.

oldboy

Torsdag 9. september kl. 18:00
Fredag 10. september kl. 21:30
Tirsdag 14. september kl. 12:00
OLDBOY
2 timer
Regi: Park Chan-Wook
Sør-Korea, 2003
Skuespillere: Choi Min-sik, Yoo Ji-Tae, Kang Hye-jeong
Koreansk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 18 år
En mann har sittet innesperret etter kidnapping i femten år. Han har 5 dager på å finne mannen bak kidnappingen. Hevnthrilleren, til Park Chan-Wook ble raskt en kulthit og følgelig forsøkt med mislykket remake i Hollywood-drakt.
Oldboy vant Grand Prix på Cannes-festivalen i 2003, og vil bli stående ikke bare som Park Chan-wooks definitive gjennombrudd, men som en av de største filmkunstverkene etter årtusenskiftet. Den er blodig, brutal, banebrytende og briljant, og utfordrer både intellekt og sanseapparat.

apestjernen

Lørdag 11. september kl. 12:00
Barnas cinematek: APESTJERNEN
1t, 14 min.
Regi: Linda Hambäck
Norge/Sverige/Finland, 2020
Norsk tale
Aldersgrense: Tillatt for alle

Tenk å plutselig få en gorilla som mamma! Jonna er foreldreløs og drømmer om en mamma. En dag ruller en sliten bil opp foran barnehjemmet, og Jonna blir håpefull. Men ut av bilen kommer en Gorilla! Apestjernen» er basert på den kritikerroste boka skrevet av Frida Nilsson.

traneneflyr

Torsdag 16. september kl. 18:00
Tirsdag 21. september kl. 12:00
OG TRANENE FLYR
Originaltittel: Letyat zhuravli
Regi: Mikhail Kalatozov
Sovjetunionen, 1957
Skuespillere: Tatyana Samoylova, Aleksey Batalov, Vasiliy Merkurev
Russisk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Kjæresteparet Boris og Veronika sine veier splittes med tyskernes invasjon under 2. verdenskrig. Og tranene flyr er et ypperlig uttrykk for den nyorienteringen som fant sted i sovjetisk film etter Stalins død. Et langt friere kunstnerisk klima ga rom for å bringe mennesket tilbake til lerretet, etter en periode hvor partiautorisert propagandafilm hadde dominert. Og tranene flyr er preget av en varm, om enn meget vemodig, menneskelighet som gjør den til en både rørende og skjellsettende filmopplevelse.

Funny_Games

Torsdag 23. september kl. 18:00
Tirsdag 28. september kl. 12:00
FUNNY GAMES
1t 49m (109 minutter)
Østerrike, 1997
Regi: Michael Haneke
Skuespillere: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Frank Giering, Arno Frisch, Stefan Clapczynski
Tysk, engelsk
Aldersgrense: 15 år
Michael Haneke har med Funny Games laget et fascinerende og forstyrrende lite snerr av en film. Tonen settes allerede i åpningsscenen, hvor vi ser en familie på vei til landstedet sitt. Musikken veksler sjokkaktig mellom den klassiske musikken de spiller i bilen, og den ekstremt aggressive speed-metalen til John Zorns Naked City. Når de kommer fram til landstedet, får de uventet besøk av to unge gutter. Resten av filmen er et skrikende nifst mareritt om hvordan familien terroriseres av de to gjestene. Den ene henvender seg stadig til kamera – til oss – for å liksom invitere oss med på den artige lille selskapsleken deres, noe som bare gjør det hele enda mer ondskapsfullt.

strangersonatrain

Torsdag 30. september kl. 18:00
Tirsdag 5. oktober kl. 12:00
STRANGERS ON A TRAIN
1t 41m (101 minutter)
USA, 1951
Regi: Alfred Hitchcock
Skuespillere: Farley Granger, Ruth Roman, Robert Walker, Leo G. Carroll, Patricia Hitchcock
Engelsk tale, utekstet
En underholdende og ondskapsfull film fra «the master of suspense».
Hva foregår i hodet på en tennisspiller under en kamp? For Guy Haines er det å vite at han forventes å drepe faren til en mann som på sin side har bevist at han er kapabel til drap. Hvordan havnet han i denne situasjonen? Åpenbart ved hjelp av Hitchcocks sans for diabolske plot, men også Patricia Highsmiths roman og det fortreffelige manuset av Raymond Chandler. Som i Alfred Hitchcocks beste filmer er premisset absurd, men akkurat innenfor troverdighetens grenser.

goodbyedragon

Torsdag 7. oktober kl. 18:00
Tirsdag 12. oktober kl. 12:00
GOODBYE, DRAGON INN
Spilletid: 1t 22m (82 minutter)
Originaltittel: Bú sàn
Taiwan, 2003
Regi: Tsai Ming-liang
Medvirkende: Lee Kang-sheng, Chen Shiang-chyi, Kiyonobu Mitamura
Mandarin og taiwansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 6 år
I en gammel og forfallen kinosal i Taipei vises aller siste film før kinoen stenger for godt. Filmen på lerretet er Dragon Inn, en wuxia-film fra 60-tallet som da den kom var en kjempesuksess, men som her spilles for en håndfull mennesker. Mens filmen går, leter billettøren etter maskinisten, en mann sitter med føttene på setet foran, to kvinner knasker vannmelonkjerner, en mann legger an på andre publikummere, og kanskje er det også spøkelser til stede.En tilsynelatende enkel og nostalgisk film som høynes av regissør Tsai Ming-liangs elegante og gjennomførte stil.

chihiro

Lørdag 9. oktober kl. 12:00
Barnas cinematek: CHIHIRO OG HEKSENE
2t, 5 min
Regi: Hayao Miyazaki
Japan, 2001
Norsk tale
Aldersgrense: 9 år

10 år gamle Chihiro skal flytte til en ny by sammen med foreldrene sine. På veien til det nye huset tar faren en snarvei - noe som får dramatiske konsekvenser. De kommer fram til noe som ser ut som en nedlagt fornøyelsespark, men det er faktisk et badehus for slitne ånder. Badehuset er kontrollert av den onde heksa Yubaba.

ilboom

Torsdag 14.oktober kl. 18:00
Tirsdag 19. oktober kl.12:00
IL BOOM
1t 28m (88 minutter)
Italia, 1963
Regi: Vittorio De Sica
Medvirkende: Alberto Sordi, Gianna Maria Canale
Italiensk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Energisk komedie fra Vittorio De Sica. Den italienske neorealismens radarpar, regissør Vittorio De Sica og manusforfatter Cesare Zavattini, samarbeider her om en commedia all’italiana med en av landets høyest elskede komedieskuespillere i hovedrollen.
Alberto Sordi spiller Giovanni Alberti, en ganske mislykket entreprenør midt i det store økonomiske oppsvinget (il boom) på 60-tallet. Det er ikke lett å være på randen av konkurs med en kone som fortsatt lever som i glansdagene og en fasade å opprettholde, så når et lukrativt, men ulovlig, tilbud kommer Albertis vei, øyner han en vei ut av problemene.

holiday

Torsdag 21. oktober kl. 18:00 (Avlyst grunnet tekniske feil med filmkopien, billetter refunderes)
Tirsdag 26. oktober kl. 12:00
HOLIDAY
1t 35m (95 minutter)
USA, 1938
Regi: George Cukor
Medvirkende: Katharine Hepburn, Cary Grant, Doris Nolan
Engelsk tale, ingen tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Romantisk komedie fra Hollywoods gullalder. Trekløveret bestående av Hepburn, Grant og regissør Cukor er kanskje mest kjent for The Philadelphia Story, men to år tidligere laget de denne fornøyelige romantiske komedien. Grant spiller en sjarmerende og eksentrisk drømmer, eventuelt en slabbedask, som forlover seg med en søt og velstående jente hvis aristokratiske familie han på ingen måte passer inn i. Men ikke alle i familien misliker ham.
Cukor får det beste ut av skuespillerne sine i dine perfekte lille filmen om de store ting: som hva som egentlig er viktig her i livet.

repulsion

Torsdag 28. oktober kl. 18:00
Tirsdag 2. november kl. 12:00
REPULSION
1t 45m (105 minutter)
Storbritannia, 1965
Regi: Roman Polanski
Medvirkende: Catherine Deneuve, Ian Hendry, Yvonne Furneaux, John Fraser, Patrick Wymark
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 15 år
En ung jente bor sammen med sin noe eldre søster i en leilighet i London. Jenta forstyrres av søsterens kjæreste, og frastøtes av deres elskovslyder om natta. Hun plages også av de slibrige bemerkningene som slenges etter henne fra bygningsarbeiderne på gata, i det hun går til og fra jobben i en skjønnhetssalong. At en ung beundrer kysser henne, får henne til å føle seg så dårlig at hun må gå hjem og pusse tennene. Når så søsteren hennes reiser bort i to uker, tar fantasien overhånd. Hun får tvangstanker om at menn bryter seg inn i leiligheten for å voldta henne. I det hun lager mat på kjøkkenet, vandrer tankene hennes: Veggene krakelerer og armer som strekker seg for å beføle henne vokser ut av veggene.

Frankrikes hotteste unge skuespillerinne på 1960-tallet, Catherine Deneuve, spiller den unge forstyrrede jenta med glassklar erotisk og psykopatisk utstråling. Polanskis regigrep er en blanding av Jean Cocteaus surrealistiske Poetens blod og Alfred Hitchcocks skrekkinngytende thriller Psycho. På 60-tallet gikk diskusjonen høyt om hvorvidt Repulsion eller Psycho var den skumleste skrekkfilmen, men mange unge kvinner og menn følte at Deneuves problemer i Repulsion var lettere å kjenne igjen og identifisere seg med.

denrødesirkel

Torsdag 4. november kl. 18:00
Tirsdag 9. november kl. 12:00
DEN RØDE SIRKEL
2t 19m (139 minutter)
Originaltittel: Le cercle rouge
Frankrike, 1970
Regi: Jean-Pierre Melville
Medvirkende: Alain Delon, Andre Bourvil, Yves Montand
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
Thriller om et smykketyveri. Den røde sirkel er Jean-Pierre Melvilles stiliserte tapning av westerngenren, en thriller der fortidens prærier har blitt forvandlet til et samtidig fransk landskap. Pistolene er riktignok med, men hestene er byttet ut med hestekrefter. Alain Delon spiller tyven Corey, som nettopp ute fra fengsel, slår seg sammen med fengselsrømlingen Vogel for å utføre et innbringende smykketyveri. Tittelen, som kan virke kryptisk, refererer til buddhismen, hvor en rød sirkel representerer «tvillingsjeler», her eksemplifisert ved de to notoriske kriminelle Corey og Vogel.

kikisbudservicenor

Lørdag 6. november kl. 12:00
Barnas cinematek: KIKI’S BUDSERVICXE
1t, 43 min.
Regi: Hayao Miyazaki
Japan, 1989
Norsk tale
Aldersgrense: 6 år

Når hekser fyller tretten år, må de forlate hjemmet og bli selvstendige på et nytt sted. En fullmånekveld klatrer Kiki opp på sopelimen sin og setter kursen mot havet, eventyret og det nye livet...

girlfriends

Torsdag 11. november kl. 18:00
Tirsdag 16. november kl. 12:00
GIRLFRIENDS
1t 28m (88 minutter)
USA, 1978
Regi: Claudia Weill
Medvirkende: Melanie Mayron, Anita Skinner, Eli Wallach
Engelsk tale
Aldersgrense: Tillatt for alle
Woody Allen har ikke enerett på nevrotiske New York-kunstnere. Girlfriends er filmen filmskapere elsker å elske. Greta Gerwig er en åpenbar fan og arvtaker. Wes Anderson digger filmen, som et intervju med Stanley Kubrick inspirerte ham til å se. Lena Dunham kjente seg så igjen i plottet og karakterene at hun ba Weill regissere en episode av Girls. Girlfriends er rett og slett stammoren til en hel subsjanger av filmer om jenter som strever med å lykkes i New York. Hva er det med denne filmen, og hvorfor har vi ikke sett den før?

Susan er fotograf med babybilder og bar mitzva-oppdrag som hovedinntektskilde, mens bestevenninnen Anne prøver å livnære seg som forfatter. De to jentene deler leilighet og alt annet i New York, fram til Anne en dag forteller at hun skal gifte seg og flytter ut.På 70-tallet var ikke nyanserte og komplekse filmer om kvinners vennskap, selvrealisering og ensomhet hverdagskost (Anja Breiens Hustruer fra 1975 er et hederlig unntak). Girlfriends har allikevel ikke fått oppmerksomheten den fortjener. Nå foreligger en nyrestaurering og dermed en ny sjanse for denne perlen.

westsidestory1961

Torsdag 18. november kl. 18:00
Tirsdag 23. november kl. 12:00
WEST SIDE STORY
2t 33m (153 minutter)
USA, 1961
Regi: Robert Wise
Medvirkende: Nathalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno, George Chakiris
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 12 år
Med Romeo og Julie-plot, Bernsteins musikk, Sondheims sangtekster og Jerome Robbins koreografi skapte Robert Wise 1960-tallets kanskje mest kjente musikal. West Side Story representerte på mange måter en fornyelse av musikalen og musikalfilmen, ikke minst fordi den hentet opprørske ungdomsgjenger og New Yorks skitne gater inn i handlingen. Den store klassiske dirigenten Leonard Bernstein bidro med heftig rytmisk musikk med mye bruk av tritonus, «djevelens akkord», og så utagerende som her hadde det aldri vært danset i amerikansk musikalfilm før.

I bunnen for handlingen ligger Shakespeares velbrukte Romeo og Julie-tema, de unge elskende som ikke kan få hverandre fordi de tilhører grupper som hater hverandre: i West Side Story den hvite ungdomsgjengen The Jets mot den puertorikanske The Sharks. Dette var en meget aktuell konflikt etter den omfattende innvandringen fra Puerto Rico til USA, særlig New York, på 1950-tallet.

Fra den berømte åpningssekvensen signert Saul Bass hvor kamera starter med et panoramabilde av byen og senkes ned til å fange inn gjengmedlemmene dansende i gata, og fram til filmens klimaks, elektrifiserer West Side Story lerretet, teatralt og realistisk på samme tid. I rollen som Maria finner vi Natalie Wood, som på dette tidspunktet sto på høyden av sin karriere, men synge selv fikk hun ikke lov til. I sangnumrene dubbes hun av Marni Nixon, og hennes ulovlige kjæreste av Jimmy Bryant.

West Side Story sopte med seg en hele ti Oscar i 1961, og akademiet belønte velfortjent regissør-produsent Robert Wise både for beste film og beste regi.

Thepowerofthedog

Lørdag 20. november
Søndag 21. november
THE POWER OF THE DOG
2t, 5 min
USA, 2021
Med: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee, Thomasin McKenzie, Keith Carradine, Frances Conroy
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 12 år
Eksklusiv førpremiere og eneste sjanse til å se Jane Campion sin nye film på kino 2 uker før Netflixpremieren. Den karismatiske rancheieren Phil Burbank (Benedict Cumberbatch) skaper frykt og beundring i menneskene han omgir seg med. Når broren hans kommer hjem med den nye kona (Kirsten Dunst) og sønnen hennes (Kodi Smit-McPhee), plager Phil dem helt til han selv blir berørt av muligheten til å føle kjærlighet. Se trailer her.

satantango

Torsdag 25. november kl. 16.00
Tirsdag 30. november kl. 12.00
SATANTANGO
7t 18m (438 minutter)
Sátántangó
Ungarn, 1994
Regi: Béla Tarr
Medvirkende: Miklós Székely, Peter Berling, Mihály Vig, Erzsébet Gaál
Ungarsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 15 år
Even though the film requires a full waking day of devotion, it nonetheless remains obsessively captivating from beginning to end.
The Village Voice
Syv og en halv time i selskap med svartsynte ungarske bønder. En kultklassiker og et mørkt og suggererende mesterverk. Endelig kan vi by på et gjensyn med Bela Tarrs monumentale filmversjon av Lázló Krasznahorkais debutroman Satantango. Sørgelig nok trakk Tarr seg tilbake fra aktiv filmskaping etter The Turin Horse i 2010, og vier nå sin tid til lære opp en kommende generasjon regissører. Men den filmarven han etterlot fortsetter bare å vokse i betydning, og har for lengst plassert mannen i selskap med filmhistoriens største navn.

Allerede i åpningen på Almanac of Fall fra 1985 blir vi presentert for Bela Tarrs holdning til hva det jordiske livet dreier seg om, og Pusjkin-sitatet som indikerer at livet er en evig runddans hvor djevelen leder, kunne i enda større grad innledet Satantango. Selve strukturen her er som en dans, noen skritt frem og noen tilbake, før vi vender tilbake til utgangspunktet. Enkeltmennesket er for lite, for smålig og opptatt med sine trivialiteter til å heve blikket og se seg selv som en del av den store ringdansen, eller se den leende djevel som driver dansen rundt og rundt.

Massivt og mørkt er vel passende beskrivelser av dette syv og en halv times storverket som det tok fire år å spille inn. Som et monument over kommunisttidens tro på fellesskapet er handlingen lagt til et nedslitt landbrukskollektiv. Slitet, isolasjonen og håpløsheten har for lengst tært vekk all menneskelig varme og tro på kollektivt samarbeid. Alle leter etter veien bort, likegyldige til hvem som trampes på eller hva som må gjøres for å oppnå dette målet. Men i et tett lite samfunn er hemmeligheter mangelvare og fortiden har en lei tendens til å hjemsøke en, her gjennom ryktene om den fryktede Irimiás (spillt av Tarrs faste komponist Mihály Vig) gjenoppstandelse fra de døde og at han er sett med sin følgesvenn på vei til landsbyen.

Her beveger Tarr seg frem og tilbake i tid, de enkelte episodene overlapper hverandre og lar oss se handlinger gjennom forskjellige karakterers øyne. Etter hvert trer det frem et bilde av et lite samfunn styrt av angst, mistro og en nesten sykelig interesse for naboens gjøremål. Ubrutte scener kan gå i ti minutter av gangen og lar oss få tid til å oppfange det som foregår under den ytre handlingen. Mange av disse lange tagningene er utsøkt utført, gjerne med dolly eller steadicam – det er bevegelse og retning, men man kommer ingen steder. De umulige kirkeklokkene som vekker en av karakterene i starten av filmen er bare en av mange små finurligheter som peker mot eksistensen av et overordnet, symbolsk plan. Det er mye å kreve av et publikum at de skal ofre syv og en halv time i selskap med svartsynte ungarske bønder, men for den som er villig til å ta sjansen, er gevinsten en filmopplevelse for livet.

lovetann

Lørdag 4. desember kl. 12:00
Barnas cinematek: Løvetannbarn
1t, 6 min
Regi: Claude Barras
Frankrike/Sveits, 2016
Norsk tale
Aldersgrense: 6 år

Etter å ha mistet moren sin blir den 9 år gamle gutten Squash sendt på et barnehjem med andre foreldreløse barn på samme alder. Etter hvert blir Squash forelsket i en jente, Camille, og sammen med de andre barna prøver han å hindre at hennes slemme tante tar henne derfra. 

Thehandofgod

Lørdag 4. desember
Søndag 5. desember
THE HAND OF GOD
Originaltittel: È stata la mano di Dio
2t, 10 min
Italia, 2021
Med: Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo, Luisa Ranieri, Marlon Joubert
Italiensk tale, norsk tekst
Aldersgrense 12 år
Fra den Oscar-belønte manusforfatteren og regissøren Paolo Sorrentino (Il Divo, Den store skjønnheten, The Young Pope) kommer historien om gutten Fabietto Schisa i turbulente Napoli på 1980-tallet. "The Hand of God" er en historie om uventede gleder, som at fotballegenden Diego Maradona kommer til byen, og en like uventet tragedie. Skjebnen spiller en rolle, glede og tragedie vikles sammen, og Fabiettos fremtid settes i gang. Sorrentino reiser tilbake til hjembyen sin for å fortelle sin mest personlige historie – en historie om skjebne og familie, sport og film, kjærlighet og tap.

thirdman

Torsdag 2. desember kl. 18:00
Tirsdag 7. desember kl. 12:00
DEN TREDJE MANN
1t 44m (104 minutter)
Originaltittel: The third man
Storbritannia, 1949
Regi: Carol Reed
Medvirkende: Joseph Cotten, Trevor Howard, Alida Valli, Orson Welles, Bernard Lee
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 12 år
I Den tredje mann, basert på Graham Greenes manus, møter vi Orson Welles i en av hans mest bejublede roller som skuespiller. Filmen utspiller seg i etterkrigstidens Wien, den gang okkupert av allierte styrker. Amerikaneren Holly Martins, forfatter av billig b-litteratur, ankommer byen for å treffe Harry Lime i håp om at han kan skaffe ham arbeid. Holly finner raskt ut at barndomsvennen er drept i en ulykke, og blir sjokkert da det britiske etterretningsvesenet legger fram bevis som tyder på at Lime var involvert i illegalt salg av dårlig penicillin, noe som har resultert i mange barns død. Både Holly og Harrys kjæreste Anna, som Holly forelsker seg i, ønsker å finne ut hva som egentlig har skjedd. Slik starter jakten på «den tredje mann».

fireeventyrmed

Torsdag 9. desember kl. 18:00
Tirsdag 14. desember kl. 12:00
FIRE EVENTYR MED REINETTE & MIRABELLE
Spilletid: 1t 39m (99 minutter)
Originaltittel: Quatre aventures de Reinette et Mirabelle
Produsert: Frankrike 1987
Regi: Eric Rohmer
Medvirkende: Joëlle Miquel, Jessica Forde, Phillippe Laudenbach
Fransk tale, engelsk
Aldersgrense: 6 år
Finstemt og lavmælt fra Eric Rohmer. Fire eventyr… utspiller seg om sommeren, og er gjort i en slik lett og duvende sommerlig stemning som preger mange av Rohmers filmer. Pariser-jenta Mirabelle tilbringer ferien på landet, hvor hun møter Reinette. De blir gode venner, og når ferien nærmer seg slutten, inviterer Mirabelle Reinette til å dele leilighet med henne i Paris. Dette takker Reinette ja til, og filmen handler videre om livet deres i Paris, hvor Reinette blant annet prøver seg som maler. Det er mange vakre øyeblikk i denne filmen – som når de to jentene står opp grytidlig for å oppleve «den blå timen», når natt blir til dag.

Tapåmeg

Lørdag 11. desember kl. 15:30
TA PÅ MEG- EN FILM OM SVEIN TANG WA
Regi: Hans Eirik Voktor
Lengde: 50 min
Sjanger: Dokumentar
Filmen vert eit nært portrett av ein kunstnar som alle kjenner, men få kom nært innpå. Han var visesongar, skribent, skodespelar biletkunstnar og livskunstnar. Og ikkje minst ein kjent og kjær person i byen, alltid med eit smil og eit "hi-hi" på lur. Dokumentarfilmen om Svein Tang Wa har premiére etter åpning av utstillingen "Svein Tang Wa-inn i mi tid" i Sølvberget galleri kl. 14:00 og før minnekonsert i Stavanger konserthus samme dag, 11. desember.

 

It's_a_Wonderful_Life_(1946_poster)

Torsdag 16.12 kl. 18:00 
Tirsdag 21.12 kl. 12:00
IT’S A WONDERFUL LIFE.
Spilletid: 2t 9m (129 minutter)
USA, 1946
Regi: Frank Capra
Medvirkende: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: Tillatt for alle
I It’s a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham. Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

Da It’s a Wonderful Life hadde premiere julen 1946, ble den ingen suksess, folk syntes filmen var for deprimerende. Ved en administrativ glipp ble ikke rettighetene til filmen fornyet da disse løp ut på 70-tallet, og den ble offentlig eiendom – noe tv-stasjoner i USA benytter seg flittig av. For filmen medførte det til økt interesse og klassikerstatus.

Julen er tiden for de enkle budskap, og ingen kan unngå å bli rørt når Bailey kommer til erkjennelsen av at livet er herlig, tross alt.

DONT LOOK UP_DIGIPOS_1080X1514H N

Lørdag 11. desember kl. 18:00
Søndag 12. desember kl. 18:00
Lørdag 18. desember kl. 18:00 EKSTRAVISNING!
DON'T LOOK UP
2t, 25 min
USA, 2021
Med: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, Cate Blanchett, Jonah Hill, Meryl Streep, Melanie Lynskey, Ron Pearlman, Ariana Grande, Matthew Perry, Kid Cudi, Tyler Perry
Aldersgrense ikke satt
Stjernespekket dramakomedie av regissøren bak "The Big Short" og "Vice". Astronomistudenten Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) og læreren hennes, dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio), gjør en forbløffende oppdagelse av en komet som går i bane i solsystemet vårt. Problemet er bare det at den er på kollisjonskurs med jordkloden. Det andre problemet? Ingen ser ut til å bry seg. At et objekt på størrelse med Mount Everest er på vei til å utslette jorden, er en ubeleilig sannhet som folk flest helst ikke vil vite av. Med hjelp fra dr. Oglethorpe (Rob Morgan) legger Kate og Randall ut på en medieturné som fører dem fra kontoret til den likegyldige presidenten Orlean (Meryl Streep) og den sleske sønnen og stabssjefen hennes (Jonah Hill), til studioet til det energiske frokostprogrammet, The Daily Rip, med vertene Brie (Cate Blanchett) og Jack (Tyler Perry). Det er bare seks måneder til kometen treffer, men forsøket på å få oppmerksomhet i flommen av nyheter samt å advare en befolkning som er besatt av sosiale medier, før det er for sent, viser seg å bli sjokkerende komisk. Hva skal til for å få verden til å løfte blikket?!

Google+