Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek program 2020

PROGRAM VÅREN 2020

arriettas-hemmelige-verden-plakat

Lørdag 4. januar kl. 12:00
Barnas Cinematek: 
ARRIETTAS HEMMELIGE VERDEN
Originaltittel Kari-gurashi no Arietti
Regi: Hiromasa Yonebayashi
Japan, 2011
Norsk tale
Lengde 1 t. 34 min.
Aldersgrense 6 år
Studio Ghiblis film basert på Mary Nortons klassiske barnebok Lånerne.
Under gulvet i et stort vakkert hus, i en magisk gjengrodd hage, bor bittelille Arrietta på 14 med sine like små foreldre. I huset bor en gammel dame som er lykkelig uvitende om sine leieboere. Alt de eier lager de fra ting de har lånt. Vann, mat, strøm og møbler. Bord, stoler og kjøkkenredskaper. De låner bare litt hver gang, så ingen skal legge merke til det. Men å leve skjult er ikke så lett. Derfor er livene deres alltid fulle av fare og spenning.

Les-Enfants-de-la-Mer-anime-film

Torsdag 9. januar kl. 18:00
Tirsdag 14. januar kl 12:00
CHILDREN OF THE SEA
Spilletid: 1t 50m (110 minutter)
Originaltittel Kaijû no kodomo
Japan, 2019
Regi: Ayumu Watanabe
Skuespillere: Mana Ashida, Hiiro Ishibashi, Seishû Uragami
Japansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense: 9 år
Filmen er basert på en manga av Daisuke Igarashi, hvis tidligere manga Little Forest allerede er blitt filmatisert flere ganger. Igarashi er kjent for sin vakre, fargerike og ekspressive tegnestil, og evne til å fange naturen med en nærmest surrealistisk spirituell tilnærming. Dette har blitt med i filmatiseringen av Children of the Sea, der naturen får en minst like fremtredende rolle som våre helter.

paraplyene

Torsdag 16. januar kl. 18:00
Tirsdag 21. januar kl. 12:00
PARAPLYENE I CHERBOURG
Spilletid 1t 31m
Originaltittel Les parapluies de Cherbourg
Frankrike, 1964
Regi: Jacques Demy
Skuespillere: Catherine Deneuve, Anne Vernon, Nino Castelnuovo
Fransk tale, norsk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Å kalle Paraplyene i Cherbourg en musikal er ikke helt presist. I motsetning til vanlige musikaler som veksler mellom mer realistiske talescener og sangnumre, blir alle replikker sunget i Jacques Demys mest kjente film – et grep som kler filmen godt. Historien er så enkel at det kan låte som en klisjé, og når ordene blir for banale, klarer sang og dans å heve filmen slik at klisjé blir til magi.

orlando

Torsdag 23. januar kl. 18:00
Tirsdag 28. januar kl. 12:00
ORLANDO
Spilletid 1t 33m
Storbritannia, 1992
Regi: Sally Potter
Skuespillere: Tilda Swinton, Billy Zane, Lothaire Bluteau, Charlotte Valandrey, Quentin Crisp
Engelsk tale og fransk tale, norsk tekst
Aldersgrense 9 år
På slutten av 1500-tallet forærer dronning Elizabeth en storslagen eiendom til sin yndling Orlando, mot at han lover henne å holde seg ung og vakker. Etter dronningens død utforsker Orlando kjærligheten på 1600-tallet, deltar i strabasiøse krigshandlinger på 1700-tallet og ender opp med den erkjennelse at han verken kan ta liv eller miste sitt eget. Han faller inn i en lang og tung søvn, og våkner ikke før på 1800-tallet – som kvinne.

fryktenslønn

Torsdag 30. januar kl. 18:00
Tirsdag 4. februar kl. 12:00
FRYKTENS LØNN
Spilletid: 2t 11m 
Originaltittel: Le salaire de la peur
Frankrike/Italia, 1953
Regi: Henri-Georges Clouzot
Skuespillere: Yves Montand, Charles Vanel, Folco Lulli, Peter van Eyck, Vera Clouzot
Fransk og engelsk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
Kombinasjonen av sitrende spenning og inngående personskildringer gjør Fryktens lønn til en udødelig klassiker. Filmen stakk av med både Gullbjørnen og Gullpalmen i 1953 og har blitt både sitert (Peckinpahs The Wild Bunch, Kubricks 2001 – en romodyssé) og kopiert i ettertid (Howard W. Kochs Violent Road og William Friedkins The Sorcerer).

eventyrarktis

Lørdag 1. februar kl. 12:00
Barnas cinematek: 
EVENTYR I ARKTIS
Spilletid: 1t, 21 min
Frankrike, 2016
Regi: Rémi Chayé
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense: 6 år
Sasha drømmer om Arktis og grubler over skjebnen til bestefaren. Han var en anerkjent forsker og polfarer som forsvant på sin siste ekspedisjon for å erobre Nordpolen. Sasha har alltid vært fascinert av den eventyrlige livet til bestefaren, og kjenner kallet: å være en oppdagelsesreisende. Sashas foreldre derimot ønsker at hun skal gifte seg inn i aristokratiet. Uredde Sasha trosser sin skjebne og flykter hjemmefra, og legger ut på en eventyrlig reise mot Nord, på leting etter bestefaren og skipet hans.

Lyset fra sjokoladefabrikken plakat

Torsdag 6. februar kl. 18:00
Tirsdag 11. februar kl. 12:00
LYSET FRA SJOKOLADEFABRIKKEN
Spilletid 1t 5m 
Norge, 2019
Regi: Dag Johan Haugerud
Skuespillere: Andrea Bræin Hovig, Henriette Stenstrup, Birgitte Larsen, Andrine Sæther
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense: Tillatt for alle. Filmen er beskrevet som «en musikal om musikk og moral», og selv om ikke det danses her, flettes samtalene sammen med stykker av Aleksandr Skrjabin, Lalo Schifrin, Claude Vivier og Ravel. Som i Haugeruds andre filmer, er også Lyset fra sjokoladefabrikken dialogdrevet, og mye av humoren oppstår i spriket mellom det som føles eller tenkes, og det som sies eller ikke sies. 

giganten

Torsdag 13. februar kl. 18:00
Tirsdag 18. februar kl. 12:00
GIGANTEN
Spilletid 3t, 21m
Originaltittel Giant
USA, 1956
Regi: George Stevens
Skuespillere: Rock Hudson, Elizabeth Taylor, James Dean, Carroll Baker
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
James Deans siste film. Rancheieren Bick Benedict reiser til oppdretter-familien Lynnton for å kjøpe en hingst. Under besøket blir han bergtatt av Leslie, eldstedatteren i huset. Det ender med giftemål og kursen settes mot Texas, hvor Benedicts gigantiske ranch befinner seg. Familien er velstående og kan unne seg et liv i sus og dus. Det kan ikke rancharbeideren Jett Rink, men han har store vyer i den retningen. Også han blir betatt av Leslie, men vet ikke helt hvordan han skal oppnå kontakt.

akira

Torsdag 27. februar kl.18:00
Tirsdag 3. mars kl. 12:00  
AKIRA
Spilletid 2t 4m 
Japan, 1988
Regi Katsuhiro Ôtomo
Japansk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Akira er en av de mest kjente mangafilmene som er laget. Regissør Katsuhiro Otomo er også mannen bak tegneserien Akira, som er berømt over hele Japan og utgjør fast inventar på alle japanske gutterom. Handlingen er satt til et postapokalyptisk «Neo-Tokyo». Hovedpersonene er unge rebelske helter, noen av dem med overnaturlige evner. Uten å være direkte knyttet til hverandre kjemper de en kamp for å overleve, men tvinges etterhvert inn i et overjordisk komplott hvor den mystiske skikkelsen Akira spiller en sentral rolle.

RichardStorken756x1080

Lørdag 29. februar kl. 12:00
Barnas cinematek: 
RICHARD STORKEN
Spilletid: 1t, 25 min
Sjanger: Animasjon / Barnefilm / Familiefilm
Regi: Toby Genkel, co-regi Reza Memari
Nasjonalitet: Belgia / Luxembourg / Norge / Tyskland
Aldersgrense: 6 år
Den foreldreløse spurven Richard vokser opp i en storkefamilie, og tror derfor at han er en av dem. Når storkene trekker sørover til Afrika om høsten, må de forlate Richard, en liten spurv vil ikke overleve den lange reisen. Men Richard er en modig fyr, og bestemmer seg for å følge etter. Aldersgrense 6 år.  

sovevognsmordet

Torsdag 5. mars kl. 18:00
Tirsdag 10. mars kl. 12:00
SOVEVOGNSMORDET
Spilletid: 1t 35m
Originaltittel: Compartiment tueurs
Frankrike, 1965
Regi: Costa-Gavras
Skuespillere: Yves Montand, Simone Signoret, Jacques Perrin, Cathrine Allegret, Jean-Louis Trintignant
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 9 år
Sovevognsmordet var Costa-Gavras’ debutfilm. I motsetning til hans etterfølgende arbeider er den mer eller mindre renset for politisk engasjement. Tilbake står en intrikat og spennende thriller, som blant annet gjorde seg bemerket på grunn av det imponerende knippet av velrenommerte skuespillere.

souvenir

Torsdag 14. mai kl. 18:00
Onsdag 20. mai kl. 20:00
THE SOUVENIR 
Spilletid: 2t 0m
Storbritannia, 2019
Regi: Joanna Hogg
Skuespillere: Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
En rik, sofistikert og underholdende film om destruktiv kjærlighet, og både et fascinerende tidsbilde fra 80-tallets Storbritannia og en mer impresjonistisk anlagt film om kunstnerkall og å finne fotfestet i livet. Filmen var blant de mest kritikerroste filmene i fjor, sammen med filmer som Parasitt, Portrett av en kvinne i flammer og Marriage Story.

The Souvenir utspiller seg i 1980-tallets London, der den unge studenten Julie (spilt av Honor Swinton Byrne) forfølger sine ambisjoner om å bli filmskaper. Hun blir kjent med den noe eldre karismatiske, kjederøykende og verdensvante Anthony (Tom Burke), som introduserer henne til den høykulturelle verden han beveger seg i. Et lidenskapelig, men farlig forhold begynner å utvikle seg.

lastdetail

Torsdag 28. mai kl. 18:00
Tirsdag 2. juni kl. 12:00
THE LAST DETAIL
Spilletid: 1t 44m 
Produsert USA 1973
Regi: Hal Ashby
Skuespillere: Jack Nicholson, Otis Young, Randy Quaid, Clifton James
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Jack Nicholson var et hett navn tidlig på 70-tallet etter Easy Rider. Han tok selv initiativet til The Last Detail, som var så grov i språket at produksjonsselskapet Colombia først nektet å lansere den i USA. Men det var før Nicholson fikk prisen for beste mannlige hovedrolle i Cannes for en skuespillerprestasjon som var med på å definere hans mange rebelske karakterer i senere filmer. Han har selv beskrevet dette som sin beste rolle og likte dårlig at den bare innbrakte ham en nominasjon til Oscar. Men filmen har mange kvaliteter i tillegg til hovedrolleinnehaveren. Den er en slags tragisk dramakomedie, full av vindskeiv sosialrealisme og besk samfunnskritikk. En brautende og slibrig marinefilm som samtidig er bittert «antimarine».

loveandanarchy

Tirsdag 9. juni kl. 12:00
LOVE AND ANARCHY
Spilletid: 2t 0m 
Originaltittel Film d'amore e d'anarchia
Italia, 1973
Regi: Lina Wertmüller
Skuespillere: Giancarlo Giannini, Mariangela Melato, Lina Polito, Eros Pagni
Italiensk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Vi er i Italia på 1930-tallet. Filmens hovedperson, den milde Tunin, blir vitne til en grufull henrettelse av en politisk opposisjonell. Etter å ha sett liket hengt opp til skrekk og gru bestemmer han seg for å fullføre det han mener var den dødes store oppgave i livet – å myrde Benito Mussolini. Tunin drar til Roma og oppsøker sin anarkistiske kontakt, som kobler ham med den prostituerte Salomè. Horehuset hvor hun holder til er nemlig populært blant fascistene og et strategisk sted for å studere målet. Lina Wertmüller (f. 1928) er kjent for sine komedier der hun stadig tar opp politiske og sosiale temaer. Hun forteller uten filter om virkeligheten og er gjerne direkte og lidenskapelig i sin formidling, ofte aggressiv, noe som understrekes av en ustrakt bruk av zoom og dramatisk bakgrunnsmusikk. 

bait

Torsdag 4. juni kl. 18:00
Onsdag 10. juni kl. 20:00
BAIT
Spilletid: 1t 29m 
Storbritannia, 2019
Regi: Mark Jenkin
Skuespillere: Edward Rowe, Mary Woodvine, Simon Shepherd
Engelsk tale, svensk tekst
Aldersgrense 12 år

«[a] dreamlike masterpiece … one of the defining British films of the decade.»
Mark Kermode, The Guardian

En av fjorårets mer usannsynlige suksesser – den britiske filmen Bait er i utgangspunktet en lavbudsjettsfilm, spilt inn i kornete svart-hvitt med et opptrekkbart 16mm-kamera, og fremkalt av regissøren selv. Dette gjør at filmen har et tydelig amatørpreg, men det virker ikke mot den – tvert imot gir dette filmen en særegen estetikk og en veldig fysisk, taktil følelse, ulikt de fleste filmer du ser for tiden. Bait utspiller seg i en liten engelsk fiskerlandsby, hvor turistene er i ferd med å ta over for det tradisjonelle landsbylivet. Dette er kjernen i det tettspilte og ofte komiske dramaet som utspiller seg omkring brødrene Martin og Steven, som kommer fra en familie av lokale fiskere. Barndomshjemmet deres har blitt solgt til turister fra London som vil oppleve noe ekte og autentisk.

casablanca

Torsdag 11. juni kl. 18:00
Lørdag 13. juni 12:00
Onsdag 17. juni kl. 20:00
CASABLANCA
Spilletid: 1t 42m 
USA, 1942
Regi: Michael Curtiz
Skuespillere: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Dooley Wilson, Claude Rains
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 9 år
Casablanca er en av filmhistoriens mest feirede, udødelige filmer. Er det vidunderlige vakre, mykt gåtefulle Ingrid Bergman eller bitre, men akk så følsomt mandige Humphrey Bogart som bergtar oss? Eller er det – som Umberto Eco har hevdet – at summen av filmens praktfulle banaliteter skaper noe som er større enn seg selv. Uansett – as time goes by, play it again… and again!

gåogse

Torsdag 18. juni kl. 18:00
Tirsdag 23. juni  kl. 12:00
GÅ OG SE
Spilletid: 2t 22m
Originaltittel: Idi i smotri
Sovjetunionen, 1985
Regi: Elem Klimov
Skuespillere: Alexei Kravchenko, Olga Mironova, Vladas Bagdonas
Russisk, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
En krass og realistisk skildring av krigen mellom Sovjet og Tyskland. I filmens innledning befinner vi oss i landsbyen Prekhodi i Hvite-Russland hvor SS iscenesetter nedbrenningen av landsbyen som et stykke markedsunderholdning med groteske detaljer. Gå og se er hard kost for publikum. Regissøren Elem Klimov sier selv at virkeligheten var enda verre. Filmen bygger på selvbiografisk materiale fra forfatteren Adomovic i boken Jeg er fra en brennende landsby, samt regissørens egne minner fra barndommen.

bandapart

Torsdag 25. juni kl. 18:00
Tirsdag 30. juni kl. 12:00
OUTSIDERBANDEN
Originaltittel: Bande à part
Spilletid: 1t, 35 min
Frankrike, 1964
Regi: Jean-Luc Godard
Skuespillere: Anna Karina, Claude Brasseur, Danièle Girard
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Outsiderbanden er av mange beskrevet som Godards mest åpne og fornøyelige film, og regissører som Quentin Tarantino og Hal Hartley er tydelig inspirerte av den.
Kompisene Arthur og Franz er to selvopptatte unge typer som vil leke gangster. De mimer Billy The Kids død, løper ned korridorene i Louvre i full fart, imiterer småfikse dansetrinn og tropper halvhjertet opp på kurs for å forsøke å lære seg engelsk. Her møter de Odile, som for å bli akseptert som deres venn, tilbyr dem en ekte kriminell handling: De kan stjele hennes tantes penger.

PROGRAM HØSTEN 2020

zombi-child_poster

Torsdag 20. august kl. 18:00
Tirsdag 25. august kl. 12:00
ZOMBI CHILD
Spilletid: 1t, 43 min
Frankrike, 2019
Regi: Bertrand Bonello
Skuespillere: Louise Labeque, Wislanda Louimat, Katiana Milfort, Mackenson Bijou, Adilé David
Fransk, haitiansk, engelsk tale, engelsk tekst  
Aldergrense: 15 år
Dels teen horror movie, dels historisk allegori, Zombi Child fletter sammen to epoker: Haiti i 1962, der en død mann blir gjenopplivet ved hjelp av voodoo, og nåtidens Paris, representert ved en eksklusiv kostskole. Felles for begge er bruken av sort magi for å oppnå diskutable formål.

psychoposter

Torsdag 27. august kl 18:00
Fredag 28. august kl. 21:30
Tirsdag 1. september kl. 12:00
PSYCHO
Spilletid 1t 50m (110 minutter)
USA, 1960
Regi: Alfred Hitchcock
Skuespillere: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
60-årsjubileum for en av tidenes klassiskere. Alfred Hitchcocks «Psycho» sjokkerte filmverdenen i 1960 med historien på Bates Motel. Med sine ikonografiske scener, modernistiske filmmusikk og rolletolkninger av Anthony Perkins og Janet Leigh står filmen fortsatt stødig i 2020. 

triptogreece_poster

Torsdag 3. september kl. 18.00 
Tirsdag 8. september kl. 12.00
THE TRIP TO GREECE
Spilletid 1t 43m (103 minutter)
Storbritannia, 2020
Regi: Michael Winterbottom
Skuespillere: Steve Coogan, Rob Brydon, Kareem Alkabbani
Engelsk tale, svensk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
Passende nok avsluttes Michael Winterbottoms The Trip-saga i Hellas – sivilisasjonens vugge, komedien og tragediens fødested og landet der en rekke flyktninger lever under umenneskelige forhold. Steve har nylig spilt inn Greed sammen med Winterbottom, men legger nå ut på en tur i Odyssevs fotspor. Han og Rob raser fra sted til sted og lunsj til lunsj, mens de filosoferer over livet, døden og kunsten.

youngahmed

Torsdag 10. september kl. 18.00
Tirsdag 15. september kl. 12.00 
UNGE AHMED
Spilletid: 1t 20m (80 minutter)
Originaltittel: Le jeune Ahmed
Belgia/Frankrike, 2019
Regi: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Skuespillere: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Myriem Akheddiou, Victoria Bluck, Claire Bodson, Othmane Moumen
Fransk og arabisk tale, norsk tekst
Aldersgrense 9 år
I mer enn 40 år har brødrene Luc og Jean-Pierre Dardenne filmet sentral-europas skyggesider, først som dokumentarister, senere som arvtagere til den neorealistisk fiksjonsfilmen. To gullpalmer og et utall andre priser, blant annet beste regi for Unge Ahmed i Cannes 2019, taler sitt tydelige språk. Denne gangen går de rett inn i hjertet av troen og den muslimske befolkningens utfordringer når de dras i forskjellige retninger – hvor ortodokse kan/skal de være?

laputa_norskplakat-kopi

Lørdag 12. september kl. 12:00
BARNAS CINEMATEK: LAPUTA- HIMMELSLOTTET
Japan, 1986
Regi: Hayao Miyazaki
Norsk tale
Aldersgrense: 9 år
En dag faller piken Sheeta ned fra himmelen. Rundt halsen bærer hun en magisk krystall som har vært i familien i flere generasjoner. Denne magiske krystallen er både pirater og hæren ute etter, fordi den viser vei til Laputa, himmelslottet oppe i skyene. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kapittel Film vises i samarbeid med Sølvberget Cinematek. Billetter til Kapittel Film-visninger kan kjøpes her .

WhiteRiotposter

Onsdag 16. september kl. 16:30
Kapittel Film: WHITE RIOT
Regi: Rubika Shah
Storbritannia, 2019
I 1976 ble Rock Against Racism (RAR) dannet som en respons på Eric Claptons uttalte støtte til den rasistiske politikeren Enoch Powell. Bevegelsen ble både en viktig politisk aktør samt en musikalsk smeltedigel mellom punk og reggae. Ved hjelp av RAR og band som The Clash ble musikken og det anti-fascistiske budskapet spredt til et bredt publikum. Engelsk tale, norsk tekst. 1t, 20 min

 

 

internetwarriors

Onsdag 16.september kl. 18:30
Kapittel Film: THE INTERNET WARRIORS
Regi: Kyrre Lien
Dokumentarist Kyrre Lien har reist rundt i verden for å møte mennesker bak tastaturet og gi et representativt bilde av nettdebattanter. Hvem skjuler seg bak tastaturet?  Engelsk tale, 22 min.

 

 

 

Dogcalledmoney

Torsdag 17. september kl. 16:30
Kapittel Film: A DOG CALLED MONEY
Regi: Seamus Murphy
Storbritannia, 2019
Vi følger artisten PJ Harvey på reise til Kosovo, Afghanistan og Washington. Dokumentaren er tett på innspillingen av albumet «Hope Demolition Six», hvor vi får et innblikk i hvordan hennes reiser i verden gir inspirasjon til hennes kunstneriske virke. Engelsk tale, utekstet. 1t, 34 min.

 

 

bloorstime

Torsdag 17. September kl. 18:30
Kapittel Film: BLOORS TIME
Regi: Amir Farzollahi
Iran, 2020
En dokumentar om ære, mot og kløktighet i samtidens iranske journalistikk, sentrert rundt den innflytelsesrike krimjournalisten Mohammad Bolouri. Flere iranske journalister analyserer Bolouri sine spor i iransk journalistikk.
Iransk tale , engelsk tekst. 1t, 30min

 

 

largent

Torsdag 17. september kl. 18.00 
Tirsdag 22. september kl. 12.00 
L'ARGENT
Spilletid 1t 25m (85 minutter)
Frankrike/Sveits, 1983
Regi: Robert Bresson
Skuespillere: Christian Patey, Didier Baussy, Michel Briguet, Andre Cler, Marc Fourneau
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 12 år
Robert Bressons siste film er basert på Tolstojs novelle «Den falske seddelen» fra 1905, som forteller om hvordan én ond handling (sirkuleringen av en falsk pengeseddel) setter i gang en kjedereaksjon av onde handlinger og uheldige hendelser, helt til én god gjerning snur historiens forløp og er katalysator for en tilsvarende serie av gode handlinger.

einarøkland

Fredag 18. september kl. 16:30
Kapittel Film: EINARS VEG
Regi: Hans Erik Voktor
Norge, 2020
Et åpenhjertig blikk på årets 80-årsjubilant. Fra sitt barndomshjem på Valevåg reflekterer han over liv og karriere. I kombinasjon av personlige intervjuer og arkivopptak gis en økt forståelse for de personer og hendelser som har satt avtrykk på mennesket og poeten Einar Økland. Norsk tale, utekstet. 45 min.

 

 

booksellersposter

Fredag 18. september kl. 18:30
Kapittel Film: THE BOOKSELLERS
Regi: D.W. Young
USA, 2019
Antikvariske bokhandlere er delvis detektiver, delvis forretningsfolk. Menneskene bak bokhandlene er også like forskjellige som det brede historiske materialet de formidler. Utviklingen til de antikvariske bokhandlerne er imidlertid dyster med utallige nedleggelser de siste 30 årene. The Booksellers tar publikum med inn i New York sine stadig færre, men fortsatt rike gullgruve av historisk materiale og dedikerte litteraturformidlere. Engelsk tale, norsk tekst. 1t, 39 min.  

 

 

WhiteRiotposter

Søndag 20. september kl. 15:00
Kapittel Film: WHITE RIOT
Regi: Rubika Shah
Storbritannia, 2019
I 1976 ble Rock Against Racism (RAR) dannet som en respons på Eric Claptons uttalte støtte til den rasistiske politikeren Enoch Powell. Bevegelsen ble både en viktig politisk aktør samt en musikalsk smeltedigel mellom punk og reggae. Ved hjelp av RAR og band som The Clash ble musikken og det anti-fascistiske budskapet spredt til et bredt publikum. Engelsk tale, norsk tekst. 1t, 20 min

 

 

apenbaringen-web

Søndag 20. september kl 17:00
Kapittel Film: ÅPENBARINGEN
Regi: Vibeke Løkkeberg
Norge, 1977
Løkkebergs spillefilmdebut. Poet Marie Takvam spiller hovedrollen som den 50-årige husmoren som gjennomgår en krise etter at barna har flyttet hjemmefra. Etter å ha samlet krefter på et sommerhotell drar hun hjem og finner sin mann i seng med en annen kvinne. Norsk tale, utekstet. 1t, 20min.

 

løperjenten

Søndag 20. september kl. 20:00
Kapittel Film: LØPERJENTEN
Regi: Vibeke Løkkeberg
Norge, 1981
Et historisk oppvekstdrama i etterkrigstidens Bergen. Familien til 7 år gamle Kamilla er i oppløsning. Hennes foreldre har en manglende evne til å se forbi sine egne behov. Filmen mottok kritikerprisen i 1981 og har i ettertid blitt innlemmet i Unescos liste over de mest betydningsfulle filmene fra Norge. Norsk tale, utekstet. 1t, 50 min.

 

 

On-The-Rocks-Movie-Poster

Fredag 2. oktober kl. 21:00
Lørdag 3. oktober kl. 21:00
Søndag 4. oktober kl. 18:00
Tirsdag 6. oktober kl. 12:00
ON THE ROCKS
1t 36m (96 minutter)
USA, 2020
Regi: Sofia Coppola
Skuespillere: Rashida Jones, Bill Murray, Marlon Wayans
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 12 år

Laura (Rashida Jones) bor i New York med mann og barn, men begynner å mistenke at familielivet ikke er så idyllisk som det kan virke. Er ektemannen Dean (Marlon Wayans) utro med sin kollega? Laura slår seg sammen med faren Felix (Bill Murray), en aldrende playboy som mener han har fasiten på hvordan menn fungerer. Det er duket for spiontokt i New York. Målet er å finne bevis for at Dean ikke er til å stole på, men kanskje både mistanken og reisen gjennom byen vel så mye handler om behovet for å bringe far og datter nærmere hverandre?
Med On the Rocks får vi endelig gleden av å se Bill Murray i en spillefilm av Sofia Coppola igjen, 17 år etter Lost in Translation. Sammen med Somewhere er da også Lost in Translation Coppola-filmen On the Rocks minner mest om; i stemning og lynne, og med kommunikasjonsvansker mellom mennesker som en slags basis. Denne nye, lune komedien handler i tillegg om ulike oppfatninger av forhold og forventninger på bakgrunn av alder og kjønn – rammet inn av et moderne New York og musikk av Phoenix. 

stellapolaris

Torsdag 8. oktober kl. 18:00
Tirsdag 13. oktober kl. 12:00
STELLA POLARIS
Spilletid 1t 29m (89 minutter)
Norge, 1993
Regi: Knut Erik Jensen
Skuespillere: Anne Krigsvoll. Ketil Høegh, Eirin Hargaut, Vegard Jensen
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense 9 år
Etter en lang karriere som dokumentarfilmskaper og NRK-medarbeider, laget Knut Erik Jensen en dristig spillefilmdebut med Stella Polaris, der tilstand, stemning og følelser hadde prioritet fremfor den rene handling. Filmen skildrer en landsdel over en periode på 40 år, og kretser rundt en kvinnes minner og drømmebilder om oppvekst, kjærlighet og natur. Filmen fungerer både som en hyllest til kystbefolkningen, og som en klagesang over hvordan utviklingen endret disse miljøene.

sangenfrahavet

Lørdag 10. oktober kl. 12:00
Barnas cinematek: SANGEN FRA HAVET
Irland, 2014
Norsk tale
Aldersgrense: 6 år
En fantastisk fortelling for små og store. Inspirert av det irske sagnet om selkiene - en skapning som er halvt sel, halvt menneske - forteller filmen et eventyr om en bror og en søsters fabelaktige reise gjennom myter, magi og fortidens glemte hemmeligheter.

 

 

The Trial of the Chicago 7 TheTrialoftheChicago7_Vertical_Main_RGB_THEATRICAL_NB

Torsdag 8. oktober kl. 20:00
Fredag 9. oktober kl. 21:00
Søndag 11. oktober kl. 18:00
Onsdag 14. oktober kl. 13:00
THE TRIAL OF THE CHICAGO 7
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
USA, 2020
Regi Aaron Sorkin
Skuespillere: Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
Det som var ment å være en fredelig protest under Demokratenes landsmøte i Chicago, Illinois, 1968 ble i stedet et voldelig sammenstøt mellom politiet og nasjonalgarden. De ansvarlige bak protesten, deriblant Abbie Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden og Bobby Seal, ble saksøkt og stilt til retten for konspirasjon, eggende til opptøyer. Rettssaken som fulgte ble en av de mest notoriske i historien.

inthemood

Torsdag  15. oktober kl. 18:00
Tirsdag 20. oktober kl. 12:00
IN THE MOOD FOR LOVE
Spilletid 1t 38m (98 minutter)
Originaltittel Hua yang nian hua
Produsert Hongkong/Frankrike 2000
Regi Wong Kar-wai
Skuespillere: Tony Leung, Chiu Wai, Maggie Cheung, Rebecca Pan, Lai Chen
Kantonesisk og fransk tale, norsk tekst
Aldersgrense: Tillatt for alle
En intens, stillfaren og elegant film om kjærlighetssorg og savn.
Lengselen gjennomsyrer In the Mood for Love, der forløsningen ligger i de små gestene og drømmen om hva som var – eller det som kunne ha vært. Wong Kar-wais stemningsbaserte periodedrama uttrykker nostalgi i flere ledd; gjennom formidlingen av den vare kjærlighetshistorien som et fragmentert minne, men også i den detaljerte gjenskapningen av Hong Kong på 1960-tallet. 

vredensdruer

Spesialvisning i Sal 1, Filmteateret
Lørdag  24. oktober kl. 19:00
VREDENS DRUER
2t 9m (129 minutter)
Originaltittel: Grapes of Wrath
USA, 1940
Regi: John Ford
Skuespillere: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine
Engelsk, utekstet
Aldersgrense: 12 år

Filmhistoriens største episke dokument over depresjonstidens Amerika bygger på John Steinbecks roman om familien Joad, som sammen med hundretusener andre små farmere («the Okies») ble fordrevet av de som eide jorda og startet en folkevandring til California – lokket av mulighetene for arbeid som fruktplukkere. Men frukteiernes arbeidspolitiske metoder drev dem ut i ny elendighet.

Filmatiseringen Vredens druer utspiller seg i USA på 30-tallet, da familier ble drevet fra sine gårder av bankene og søkte vestover etter ny lykke. Familien Joad forsøker å holde sammen når deres eksistens trues, og gjennom deres historie settes «den lille mann» og familieverdier opp mot den hensynsløse maktbruken til det kapitalistiske systemet. Det er en kjernesunn og sentimental fortelling, men fabelaktig som film, og vakkert fotografert av Gregg Toland som etter dette var med på å skape det banebrytende mesterverket Citizen Kane av Orson Welles. Vises i samarbeid med festivalen Kåkånomics.

la haine

Torsdag 22. oktober kl. 18:00
Tirsdag 27. oktober kl. 12:00
HATET
1t 38m (98 minutter)
Originaltittel: La haine
Frankrike, 1995
Regi: Mathieu Kassovitz
Skuespillere: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Saïd Taghmaoui
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 15 år
Chucks a Molotov cocktail through the sedate window-front of modern French cinema. The Independent
Den franske filmen Hatet kom som en knyttneve i 1995, og er like aktuell 25 år seinere. Denne hardtslående og særdeles heftige filmen om uro og vold i en fransk forstad, tegner et bilde av et uforsonlig hat mellom samfunnets utstøtte (arbeidsløse og innvandrere) og samfunnets forvaltere (politiet). 

wild-at-heart-movie-poster-1990-1020277955

Torsdag 29. oktober kl. 18:00
Tirsdag 3. november kl. 12:00
WILD AT HEART
2t 5m (125 minutter)
USA, 1990
Regi: David Lynch
Skuespillere: Nicolas Cage, Laura Dern, Diane Ladd, Willem Dafoe, Isabella Rossellini, Harry Dean Stanton, Crispin Glover
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 18 år
Kjæresteparet Lula og Sailor er på flukt. Lulas psykopatiske mor nekter å akseptere den brennende kjærligheten hennes datter føler for Sailor og hun setter alle midler i verk for å spore dem opp og sette en stopper for deres forhold. Imens raser kjæresteparet av gårde i sin glinsende cadillac på en underlig ferd gjennom sørstatene. Hvor enn de stopper ender de alltid opp i situasjoner som grenser til det abnorme og de møter stadig de merkeligste karakterer som alle synes å ha en utpreget sleskhet til felles. Det går til tider svært hardt for seg, med sinnssyke ransmenn og perverse leiemordere, men Lula og Sailor klarer alltid å kjempe seg levende ut av det, takket være deres ubrytelige kjærlighet til hverandre.

Wild at Heart blir av mange regnet som en allegori over Trollmannen fra Oz. Her er den gule mursteinsveien byttet ut med glohet sørstatsasfalt, og den strekker seg gjennom et pervertert og ondskapsfullt landskap, skildret med David Lynchs karakteristiske og slagkraftige filmestetikk. Som en av de få regissørene som fullt ut behersker den postmoderne fortelleteknikken, har Lynch pakket filmen med absurde ulogiske hendelser som hele tiden ligger på lur under en glatt overflate av rene farger, tradisjonelt eventyr og stereotype figurer.

unforgiven

Torsdag 5. november kl. 18:00
Tirsdag 10. november kl. 12:00
NÅDELØSE MENN
2t 12m (132 minutter)
Originaltittel: Unforgiven
USA, 1992
Regi: Clint Eastwood
Skuespillere: Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 15 år
Nådeløse menn er westernfilmen som ble utropt til klassiker allerede før den hadde hatt premiere, og som likefullt innfridde forventningene. Eastwood trenger inn i selve voldens psykologi, når han tar et kraftig oppgjør med såvel western-sjangerens voldsromantikk som sin egen mytologiske skikkelse innenfor samme sjanger. Sjelden har avsløringen av revolvermennenes nedrighet vært så konsekvent og uglamorøs som her.

ulvehunden

Lørdag 7. november kl. 12:00
Barnas Cinematek: ULVEHUNDEN
Frankrike/USA, 2018
Aldersgrense 6 år
Basert på Jack Londons klassiske fortelling. Ulvehunden er en eventyrlig fortelling som utforsker forholdet mellom mennesker, natur og dyreriket. Satt til år 1890 under gullrushet i Klondike møter vi Hvittann, en ulvehund som opplever både det beste og verste av menneskeheten.

 

 

1900_Novecento

Torsdag 12. november kl. 17:30
Tirsdag 17. november kl. 12:00
Onsdag 18. november kl. 17:30 EKSTRAVISNING!
1900
5t 17m + 30 min pause
Originaltittel: Novecento
Italia, 1976
Regi: Bernardo Bertolucci
Skuespillere: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Donald Sutherland, Burt Lancaster, Sterling Hayden
Italiensk, engelsk
Aldersgrense: 18 år

I 1900 skildrer Bertolucci framveksten av det moderne Italia fra arbeiderklassens første nølende opprør mot en føydal samfunnsform, fram til den annen verdenskrig munner ut i seier over fascismen. Italia er blitt forandret, et nytt demokrati står på trappene, men fremdeles er det langt fram til målet: Et samfunn hvor folket selv er herrer over sin skjebne.

Bertolucci tar utgangspunkt i det myldrende livet på et gods like etter århundreskiftet. To guttebarn blir født: Alfred (Robert De Niro) er sønn av den allmektige godseieren, Olmo (Gérard Depardieu) av en fattig landarbeider. I barndom og ungdomstid blomstrer vennskapet, da overskrides de rigide sosiale lovene som styrer samfunnslivet rundt dem med letthet.Slutten av første verdenskrig blir et vendepunkt i deres forhold: Olmo vender tilbake fra fronten som overbevist sosialist. Alfred, som i utgangspunktet er liberal godseier, blir i kraft av sin klassetilhørighet et gissel for det fascistiske regimet. Til slutt blir han et passivt redskap for fascistlederen Attila.

Bertolucci fyller sitt fem timer lange historiske verk med nok dramatikk og spenning til at det blir lett for tilskueren å følge med på ferden. På mange måter er 1900 en italiensk utgave av et storslått Hollywood-epos.

HILLBILLY_TEASER_Vertical_Main_RGB_NB

HILLBILLY ELEGY
13.11 kl. 20:30
14:11 kl. 18:00
15.11 kl. 18:00
Spilletid 1t 56m 
USA, 2020
Regi: Ron Howard
Skuespillere: Haley Bennett, Amy Adams, Glenn Close 
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
En jusstudent ved Yale trekkes tilbake til sin hjemby og for å ta et oppgjør med familiens fortid, lokale verdier og den amerikanske drømmen. Basert på bestselgeren «Hillbillyens klagesang: en biografi om en familie og kultur i krise» av J.D. Vance. Begrenset kinovisninger før Netflixpremiere 24.november.

wolfwalkers_norsk_plakat

Barnas cinematek-spesial: 
WOLFWALKERS 
31.10 kl. 12:00
01.11 kl. 16:00
08.11 kl. 16:00 (Utsolgt)
15.11 kl. 15:30 (Ekstraforestilling)

Spilletid 1t 50m 
Irland, 2020
Regi: Tomm Moore, Ross Stewart
Skuespillere/stemmer: Honor Kneafsey, Sean Bean, Maria Doyle Kennedy, Eva Whittaker
Engelsk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 9 år
Sjelden sjanse til å se den nye animasjonsfilmen til folkene bak Sangen fra havet og The Secret of Kells på kino NB! Filmen har engelsk tale med norsk tekst og passer for større barn. Aldersgrense 9 år.
Sammen med faren drar den unge jegeren Robyn til Irland for å jage bort en ulveflokk. Men alt skal endre seg når hun møter Mebh, en vilter jente som bor i skogen. Det viser seg nemlig at hun kommer fra et sagnomsust folk som er mennesker om dagen og ulver om natten. Wolfwalkers er en fantastisk ny animasjonsfilm fra de Oscar-nominerte skaperne av Sangen fra havet. Den er regissert av kritikerroste Tomm Moore og Ross Stewart, og er den tredje filmen i hans Irland-trilogi. 
Filmen har begrenset kinolansering i Norge fra 30. oktober, før den lanseres på Apple TV+ 11. desember. 

mankposter

MANK
20.11 kl. 20:30
21.11 kl. 18:00
22.11 kl. 18:00
25.11 kl. 13:00
27.11 kl. 18:00 Ekstraforestilling
28.11 kl. 18:00 Ekstraforestilling
29.11 kl. 18:00 Ekstraforestilling
Spilletid 2t, 11 min 
USA, 2020
Regi: David Fincher
Skuespillere: Lily Collins, Amanda Seyfried, Tom Burke
Engelsk tale, norsk tekst
Filmhistorien om 1930-tallet i Hollywood ses med nytt blikk gjennom øynene til samfunnskritikeren og den alkoholiserte manusforfatteren Herman J. Mankiewicz, mens han jobber iherdig for å fullføre manuset til Citizen Kane. Begrenset antall visninger av mesterregissør David Fincher (Seven, Fight Club, Zodiac) sin nye film som får Netflixpremiere 4. desember.

wolfwalkers_norsk_plakat

Barnas cinematek-spesial: 
WOLFWALKERS- ekstraforestillinger!
Lørdag 28.11 kl. 15:30
Søndag 29.11 kl. 15:30
Spilletid 1t 50m 
Irland, 2020
Regi: Tomm Moore, Ross Stewart
Skuespillere/stemmer: Honor Kneafsey, Sean Bean, Maria Doyle Kennedy, Eva Whittaker
Engelsk tale, norsk tekst

Aldersgrense: 9 år
Sjelden sjanse til å se den nye animasjonsfilmen til folkene bak Sangen fra havet og The Secret of Kells på kino NB! Filmen har engelsk tale med norsk tekst og passer for større barn. 
Sammen med faren drar den unge jegeren Robyn til Irland for å jage bort en ulveflokk. Men alt skal endre seg når hun møter Mebh, en vilter jente som bor i skogen. Det viser seg nemlig at hun kommer fra et sagnomsust folk som er mennesker om dagen og ulver om natten. Wolfwalkers er en fantastisk ny animasjonsfilm fra de Oscar-nominerte skaperne av Sangen fra havet. Den er regissert av kritikerroste Tomm Moore og Ross Stewart, og er den tredje filmen i hans Irland-trilogi. 

Filmen har begrenset kinolansering i Norge fra 30. oktober, før den lanseres på Apple TV+ 11. desember.

dressedtokill

Torsdag 26. november kl. 18:00
Tirsdag 1. desember kl. 12:00
DRESSED TO KILL
1t 44m (104 minutter)
USA, 1980
Regi: Brian De Palma
Skuespillere: Angie Dickinson, Nancy Allen, Michael Caine, Keith Gordon
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense 15 år
Brian De Palmas virtuose og drømmeaktige thriller, som fortsatt forfører og forskrekker. Etter særegne sjangerøvelser som Carrie og The Fury, ble Brian De Palma enda mer raffinert i sitt formspråk med sin forførende sjokk-thriller Dressed to Kill. Filmen er en av de mest ur-depalma’ske i mesterens karriere, og står seg som et kroneksempel på rendyrket, visuell filmskaping.

ailosreise

Lørdag 5. desember kl. 12:00
Barnas cinematek: AILOS REISE- ET NORDNORSK EVENTYR
Frankrike / Finland / Norge, 2018
Aldersgrense: 6 år
Mot slutten av vinteren i nord, når solen endelig titter opp og det evige mørket er forbi, blir et lite reinsdyr født. I Ailos reise – Et nordnorsk eventyr må nyfødte Ailo overvinne prøvelsene som står foran ham i den til tider brutale nordnorske villmarken. Her får vi se nordnorsk natur på sitt aller flotteste og med alt det har å by på - et fantastisk dyreliv og nydelig landskap.

 

atlantis

Torsdag 3. desember kl. 18:00
Tirsdag 8. desember kl. 12:00
ATLANTIS
1t 46m (106 minutter)
Ukraina, 2019
Regi: Valentín Vasyanovitsj
Skuespillere: Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
Ukrainsk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
En prisvinnende og visuelt imponerende fremtidsfabel fra et utbombet Ukraina.
Den aktuelle konflikten og landskapet i Donbass danner utgangspunktet for Atlantis – men i filmen har vi rykket noen år frem i tid og befinner oss i 2025. Ukraina ligner et post-apokalyptisk område, langt på vei ødelagt etter krig med Russland. Den dystopiske fiksjonen er ikke så langt unna dagens virkelighet. Regissør Valentín Vasyanovitsj har uttalt at det ikke er en økonomisk, men en økologisk katastrofe som er områdets største trussel.

Atlantis vant hovedprisen under Tromsø internasjonale filmfestival i år og prisen for beste film i Horisonter-seksjonen (Orizzonti) under fjorårets filmfestival i Venezia.

midnight-sky-poster

Fredag 11. desember kl. 20:30
Lørdag 12. desember kl. 20:30
Søndag 13. desember kl. 18:00
THE MIDNIGHT SKY
Spilletid: 2t, 5 min
Regi:George Clooney
Skuespillere: George Clooney, Sophie Rundle, Felicity Jones

 

 

mongoland

Torsdag 10. desember kl. 18:00 Utsolgt!
Torsdag 10. desember kl. 20:30 Ekstraforestilling!
Fredag 11. desember kl. 20:00 Ekstraforestilling!
Lørdag 12. desember kl. 20:00 Ekstraforestilling!
Søndag 13. desember kl. 18:00 Ekstraforestilling!
Tirsdag 15. desember kl. 12:00
MONGOLAND
Spilletid 1t 24m (84 minutter)
Norge, 2001
Regi: Arild Østin Ommundsen
Skuespillere: Pia Tjelta, Kristoffer Joner, Gro Elin Hjelle, Vegar Hoel
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense 12 år
Endelig tilbake på kino! En sjarmerende stavangersk romantisk julekomedie. Det er kvelden før lille julaften. Pia kommer hjem etter å ha på reise i et halvt år, og regner med å ta opp tingene der hun slapp. Målet er å finne Kristoffer, kjæresten som skulle ha vært med på reisen, men som sviktet i siste liten. Det blir mer komplisert enn hun hadde trodd. Kristoffer er som sunket i jorden.

I jakten på Kristoffer treffer Pia på flere mer eller mindre misfornøyde og desillusjonerte personer. Vegar, Pias gamle bestekompis, søvnløs og frustrert over en innbilt fysisk skavank. Rap-artisten Gary som er skuffet over manglende problemer å rappe om. Den britiske oljearbeideren Wayne, med et desillusjonert syn på kjærligheten som brakte ham til Norge. Stian, rocke-gitarist som jobber på gartneri fordi platekontrakten gikk fløyten. Samt en prinsippfast taxi-sjåfør. Midt i alt dette dukker nissen opp, og ting begynner å skje.

it_s a wonderful life

Torsdag 17. desember kl. 18:00 NB! Få billetter igjen.
Tirsdag 22. desember kl. 12:00
IT'S A WONDERFUL LIFE
Spilletid 2t 9m (129 minutter)
USA, 1946
Regi: Frank Capra
Skuespillere: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense Tillatt for alle
I It's a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham. Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

Google+