Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek Høsten 2017

Mulholland Drive

Torsdag 7.12 og Tirsdag 12.12 kan du se den gåtefulle Lynch klassikeren Mulholland Drive på Cinemateket. Filmen har alt. Strålende karakterer, et forførende soundtrack, mystikk, drama og en sterk kjærlighetshistorie. Som i mange av Lynch `filmer beveger den seg i grenseland mellom det mytiske og mystiske, mellom drøm og virkelighet.

Cinemateket har visninger kl. 18.00 på torsdager og kl. 12.00 på tirsdager (hvis ikke annet angitt).
Alle visninger på SF Kino- Stavanger. 
Billettsalg: www.sfkino.no/cinematek/

 
 

Program høsten 2017

diktatorenplakat

Torsdag 24. august kl. 18:00
Tirsdag 29. august kl. 12:00
DIKTATOREN
The Great Dictator
USA 1940
Regi: Charles Chaplin
Med: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
Engelsk tale, norsk tekst
DCP, 2t. A: 6 år

 
Chaplins appell mot diktaturet

Diktatoren er Charlie Chaplins mest politiske film og en sterk satire både over Adolf Hitler og Nazi-Tyskland. Hans mål med filmen var intet mindre enn å få USA til å gå inn i den 2. verdenskrig på de alliertes side.
Chaplin bruker hele sitt komiske repertoar i harseleringen med Hitlers personlighet og høydepunktene står i kø: Hitler-parodien Hünkel som demagog, Hünkel som danser ballett med jordkloden og ikke minst det komiske møtet mellom Hünkel og hans kollega Benzino Napaloni.
Den lille vagabonden med hatt og stokk er forvandlet til engasjert samfunnskritiker og skulle aldri siden opptre på kinolerretet i sin gamle form. Diktatoren ble den siste komedien Chaplin laget, og er et av høydepunktene i hans mangslungne filmkarriere.

shadows-in-paradise

Torsdag 31. august kl. 18:00
Tirsdag 5. september kl. 12:00
SKYGGER I PARADIS
Varjoja paratiisissa
Finland 1986
Regi: Aki Kaurismäki
Med: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Saku Kuosmanen, Esko Nikkari, Sakke Safkajärvenpää
Finsk tale, norsk tekst
DCP, 1t 18min. A: 9 år

Kjærlighetshistorie fra Helsinkis skyggeside

Søppelkjøreren Nikander omgås få og har knapt noen ambisjoner utover å gjøre en best mulig jobb. Livet tar en ny vending når hans mangeårige kjørepartner gir ham et tilbud om formannsjobben i sitt nye og konkurrerende firma. Kanskje han nå kan gjøre et fremstøt mot kassadamen i supermarkedet?
 I sin tredje film har Aki Kaurismäki perfeksjonert sin stil – den sparsomme dialogen hvor pausene snakker høyest, de statiske men velkomponerte bildene, det minimale spillet – hvor vulkaner av følelser ulmer like under overflaten, de trange og slitne leilighetene og ikke minst Helsinki selv – i brødrene Karismäkis øyne en melankoliens yngleplass av øde gater, industritomter, gatekjøkken og upersonlige kafeer.

only-yesterday-poster

Torsdag 7. september kl. 18:00
Tirsdag 12. september kl. 12:00
ONLY YESTERDAY (Dagen i går)
Omohide poroporo 
Japan 1991
Regi: Isao Takahata
Japansk tale, norsk tekst
DCP, 2t. A: 6 år

Vakkert høydepunkt fra Studio Ghibli
Omohide poroporo – filmens japanske tittel – er en poetisk og onomatopoetisk indikasjon på hva vi har i vente. Omohide er en gammel skriveform av omoide – minner – mens poroporo betyr fallende dråper. Med andre ord en historie der fortidens mange øyeblikk kommer dryppende som spredte regndråper utover i narrativet. I filmens åpningsminutter møter vi Takeo, som tidlig på åttetallet er en «office lady» i Tokyo og det man i Japan tidligere noe nedsettende kalte en julekake – over 25 og fortsatt singel og ugift. Hun er likevel fornøyd med tilværelsen sin, og er idet historien starter i ferd med å legge avgårde på ferietur til slekt i Yamagata. Her skal hun koble av ved å plukke fargetistler på slektens gård, og ellers bare nyte livet på landet en liten stund. Helt uventet blir derimot reisen nordover også en reise bakover i tid, til 1966 – året da The Beatles tok Japan med storm, og Takeo var ti. Minnene strømmer på, om en svunnen tid, og om alle de små og store hendelsene den gang da som var med på å forme henne til kvinnen hun er i dag. (tekst: Geir Friestad)

on the silver globe

Torsdag 14. september kl 18:00
Tirsdag 19. september kl. 12:00
ON THE SILVER GLOBE
Na srebrnym globie
Polen 1977/88
Regi: Andrzej Zulawski
Med: Andrzej Seweryn, Jerzy Trela, Elzbieta Karkoszka, Krystyna Janda, Michal Bajor
Polsk tale, engelsk tekst
4K DCP, 2t 45min. A: 15 år

Andrzej Zulawskis visjonære science fiction

I 1976 startet Andrzej Zulawski på det som skulle bli hans store fortelling, om hvordan mennesket skulle finne et nytt nullpunkt og der vise frem sin nakne sjel, basert på «Lunar»-trilogien av Jerzy Zulawski. Med 80 % av filmen ferdig grep de polske myndighetene inn og stoppet filmen, men i 1988 klippet han ferdig det han hadde av materiale og gjorde selv voice-overen som fyller inn for det manglende stoffet. Det vi sitter igjen med er en av de dristigste og mest visjonære science fiction-filmene noensinne.
Over flere generasjoner følger vi koloniseringen av en navnløs planet. Avskåret fra jorden utvikles raskt et eget levevis. Fragmentering og splittelser skaper et vell av ulike klasser, retninger og profetier. Menneskets rastløse utforskertrang gir opphav til ekspedisjoner over havet, hvor kun død og ondskap finnes, manifestert i noen fuglelignende skapninger som bor der. Disse skapningenes evne til å invadere menneskets psyke og den ekstatiske, men upålitelige innsikt dette gir, kan tolkes som et bilde på den politiske situasjonen i 70-tallets Polen.

tostayalive_affiche_web-1-534x754

KAPITTEL 2017 20-24. september
Onsdag 20. september kl. 16:30
TO STAY ALIVE: A METHOD
Nederland 2016
1 t, 10 min (eng. tale)
I 1991 skrev den franske poeten Michel Houellebecq «Først, lidelsen», et essay om galskap, overlevelse og kunst. To Stay Alive: A Method er en underfundig og tankevekkende feelgood-dokumentar om lidelse og det å leve på siden av samfunnet. Med Michelle Houellebecq og Iggy Pop.

Cinemateket viser en en rekke filmer i samarbeid med Kapittel 20.-24. september. NB! Billetter til Kapittel-filmene selges via Kapittel festivalen. Fullstendig filmprogram og billettinfo finner du her

 

Suspiria plakat

Torsdag 21. september kl. 18:00
Tirsdag 26. september kl. 12:00
SUSPIRIA
Italia 1976
Regi: Dario Argento
Med: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bossé, Udo Kier
Engelsk tale, svensk tekst
DCP, 1t 36min. A: 18 år

Med Suspiria forlot Argento for første gang sine detektivroman-inspirerte plott og overga seg fullstendig til det okkulte og overnaturlige. Resultatet er en fortellermessig grunnere, men likevel ekstremt nervepirrende film. Her er det stemningene og iscenesettelsen som blir avgjørende.
Suzy, en amerikansk danser, reiser til Freiburg i Tyskland for å begynne på en berømt balletthøgskole. Suzy begynner å mistenke at suspekte ting foregår på skolen, og det viser seg etter hvert at lærerne holder på med langt mer enn dans.
 Musikken, som Argento selv var med på å komponere, er akkurat så urovekkende som den skal være, og kulissene, utarbeidet av mesteren Giuseppe Bassan, gjør definitivt sitt for å skape den rette stemningen for filmens grusomme hendelser. Fargebruken er avgjørende i alle av Argentos filmer, og i Suspiria skaper de en helt spesiell intens atmosfære.

piano

Torsdag 28. september kl 18:00
Tirsdag 3. oktober kl. 12:00
PIANO
The Piano
Australia 1992
Regi: Jane Campion
Med: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin
Engelsk og maori tale, norsk tekst
DCP, 2t 2min. A: 15 år

Jane Campions sterke kvinneskikkelser

Med Piano vant Jane Campion som første kvinnelige regissør Gullpalmen i Cannes i 1993. Piano er en usedvanlig vakker og fargemettet film om kjærlighetens lumske veier. Den forteller historien om Ada, en stum skotsk kvinne som på slutten av 1800-tallet ankommer New Zealand sammen med sin datter og sitt elskede piano, for å gifte seg med Stewart, en mann hun aldri har sett før. Da han nekter å frakte pianoet hennes til gården, inngår Ada en avtale med en analfabet, en tatovert nabo som har valgt å leve som maori. Ved å gi ham pianotimer kan hun kjøpe tilbake pianoet sitt tangent for tangent.

andrej rubljov poster

Torsdag 5. oktober kl. 18:00
Tirsdag 10. oktober kl. 12:00
Sovjet 1966-69 
Regi: Andrej Tarkovskij 
Med: Anatolij Solonitsyn, Ivan Lapikov, Nikolai Burlyaev
Russisk tale, engelsk tekst
DCP, 3t 1min. A: 12 år

Tarkovskijs storslagne mesterverkAndrej Rubljov er Tarkovskijs legendariske, tre timer lange film i svart-hvitt om ikonmaleren Andrej Rubljov, som i en kunstnerisk krise forlater det trygge klosteret og begir seg ut i middelalderens Russland, preget av moralsk og politisk forfall. Rubljov blir vitne til en rekke grusomheter og må kjempe for å beholde sin tro og sin menneskelighet. Filmens syv deler viser viktige episoder i Rubljovs liv, episoder som på forskjellige måter kan ha virket inn på hans utvikling som kunstner.Hypnotisk, mangefasettert, visuelt praktfull og fascinerende på så mange og til dels uventede måter, er dette Tarkovskij på sitt mest storlagne. The Guardian kåret i 2010 Andrej Rubljov til tidenes beste arthouse-film, og hevdet at det er en film som bør oppleves mer enn den behøver å forstås; «We’re reminded of what beauty is. It is as close to transcendence as cinema gets.» 

jules et jim poster

Torsdag 12. oktober kl. 18:00
Tirsdag 17. oktober kl. 12:00
JULES OG JIM
Jules et Jim
Frankrike 1962
Regi: François Truffaut 
Med: Oskar Werner, Jeanne Moreau, Henri Serre
Fransk tale, engelsk tekst
DCP, 1t 45min. A: 12 år

 Cinematekene minnes Jeanne Moreau
Jules er en beskjeden, komplisert, romantisk østerriker. Jim er en jordnær, lettlivet pariser. De møtes på Montparnasses kafeer i 1912 og blir venner. På en gresk øy møter de to Catherine og et uvanlig trekantforhold oppstår. Truffaut skrev i filmens avant-propos at han forsøkte «å skape en ren film, med utgangspunkt i den mest uanstendige av alle situasjoner – to menn og en kvinne som lever sammen et helt liv. Dette ved hjelp av de tre karakterenes uskyld, deres moralske integritet, ømhet, og ikke minst anstendighetsfølelse, så vel som formen på vennskapet mellom de to mannlige karakterene». Filmen står som en av de aller viktigste innen den franske nye bølgen. 

all that jazz poster

Torsdag 19. oktober kl. 18:00
Tirsdag 24. oktober kl. 12:00
ALL THAT JAZZ
USA 1979
Regi: Bob Fosse
Med: Roy Scheider, Jessica Lange, Ann Reinking, Leland Palmer
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t 3min. A: 15 år

There's No Business Like Show Business. Bak showlivets glitter og glamour skjuler det seg en bakside av tynnslitte nerver, søvnmanglende øyne og ødelagt samliv. Ingen kan bekrefte dette bedre en Bob Fosse. Hans glødende engasjement for dans, musikk og film var nær ved å drepe ham. Kanskje i en stund av selvransakelse bestemte han seg for å lage en selvbiografi, en film om livet bak kulissene på en av verdens tøffeste arenaer; Broadway. All that Jazz er en ærlig film som viser hvordan livet i showbusinessens tjeneste koster. Men alt er ikke bare elendighet. Her er praktfulle dansenumre, flotte kostymer og en englekledd Jessica Lange. All that Jazz delte Cannes-festivalens gullpalme med Kagemusha i 1980.

taipei story poster

Torsdag 26. oktober kl. 18:00
Tirsdag 31. oktober kl. 12:00
TAIPEI STORY
Qing mei zhu ma
Taiwan 1985
Regi: Edward Yang
Med: Hou Hsiao-hsien, Tsai Chin, Lai Teh-nan, Chen Su-fang, Wu Nien-Jen
Mandarin tale, engelsk tekst
DCP, 1t 59min. A: 12 år

Taipei Story regnes som et av de viktigste verkene i den taiwanske nybølgen, og en av Edward Yangs (Yi Yi, A Brighter Summer Day) beste filmer. Vi følger en rekke fremmedgjorte mennesker i Taiwan under den økonomiske boomen og lyn-moderniseringen på 80-tallet, deriblant Chin, en svært ambisiøs karrierekvinne, og kjæresten hennes (spilt av regissøren Hou Hsiao-hsien) – en tidligere baseball-stjerne som tilbringer dagene foran vhs-opptak av gamle baseball-kamper.
Restaurert av The Film Foundations World Cinema Project ved Cineteca di Bologna/L'immagine Ritrovata-laboratoriet i samarbeid med Cinémathèque Royale de Belgique og Hou Hsiao-Hsien. 

cleo fra 5 til 7 poster

Torsdag 2. november kl. 18:00
Tirsdag 7. november kl. 12:00
CLÉO FRA 5 TIL 7
Cléo de 5 à 7 
Frankrike 1961
Regi: Agnès Varda 
Med: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Dorothée Blank, Michel Legrand, Anna Karina, Jean-Luc Godard
Fransk tale, engelsk tekst
DCP, 1t 30min. A: 12 år

To timer med Cléo i ParisMed Cléo fra 5 til 7 viser Agnès Varda til fulle at hun har den nye bølgens forfriskende energi i blodet. Filmen er nydelig fotografert i svart/hvitt, har en lekenhet i klipp og rytme, og en musikk av Michel Legrand som integreres perfekt i filmens handling. Vi møter sangeren Cléo i Paris, og følger henne de to timene – fra 5 til 7 – det tar før hun får resultatet fra en legesjekk. Cléo tror hun har kreft og frykter at hun ikke har lenge igjen å leve. Vi ser henne gjøre forsøk på å synge noen av sangene sine, men hun kan ikke konsentrere seg. Vi følger en urolig Cléo gjennom Paris’ gater. Hun treffer en tilfeldig forbipasserende soldat som skal reise i krigen i Algerie neste dag, noe som får henne til å se ting i et nytt perspektiv.

diktatorenplakat

EKSTRAFORESTILLINGER!
Onsdag 8. november kl. 18:00
Søndag 12. november kl. 15:00
DIKTATOREN
The Great Dictator
USA 1940
Regi: Charles Chaplin
Med: Charles Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie
Engelsk tale, norsk tekst
DCP, 2t. A: 6 år

Chaplins appell mot diktaturet
Diktatoren er Charlie Chaplins mest politiske film og en sterk satire både over Adolf Hitler og Nazi-Tyskland. Hans mål med filmen var intet mindre enn å få USA til å gå inn i den 2. verdenskrig på de alliertes side. Chaplin bruker hele sitt komiske repertoar i harseleringen med Hitlers personlighet og høydepunktene står i kø: Hitler-parodien Hünkel som demagog, Hünkel som danser ballett med jordkloden og ikke minst det komiske møtet mellom Hünkel og hans kollega Benzino Napaloni. Den lille vagabonden med hatt og stokk er forvandlet til engasjert samfunnskritiker og skulle aldri siden opptre på kinolerretet i sin gamle form. Diktatoren ble den siste komedien Chaplin laget, og er et av høydepunktene i hans mangslungne filmkarriere.

drunken master poster

Torsdag 9. november kl. 18:00
Tirsdag 14. november kl. 12:00
DRUNKEN MASTER
Zui Quan
Hong Kong 1978
Regi: Yuen Woo-Ping
Med: Jackie Chan, Siu Tin Yuen, Jang Lee Hwang
Engelsk tale, utekstet
DCP, 1t 51min. A: 12 år

Action og humor fra Jackie Chan. Jackie Chan vant tidligere i år æres-Oscar og har medvirket i over to hundre filmer – som bl.a. skuespiller, regissør, manusforfatter og stuntmann. Han er kjent for å gjøre alle sine ville stunts selv, noe som har medført at han har brukket nær sagt hvert eneste bein i kroppen. Jackie Chan forbindes av mange med flimrete VHS-kassetter fra 80-tallet. Vi anbefaler å benytte muligheten til å oppleve nå 63 år gamle Chan som ung og vital 24-åring på kinolerretet.

I Drunken Master spiller han Wong-Fei Hung, en dum tenåring som blir sendt til sin alkoholiserte onkel for å lære den hemmelige kung-fu-stilen drunken boxing.
Her blandes actionscenene med en stor dose humor, en oppskrift Chan har benyttet i nær sagt alle sine filmer siden. Sammen med regissør Yuen Woo-Ping, som senere medvirket som actionkoreograf på The Matrix og Kill Bill, komponerte Chan akrobatisk action som viser hvilken dyktig kampsportutøver han er.
Tekst: Morten André Ørmen

the bride of frankenstein poster

Torsdag 16. november kl 18:00
Tirsdag 21. november kl. 12:00
THE BRIDE OF FRANKENSTEIN
USA 1935
Regi: James Whale
Med: Boris Karloff, Colin Clive, Valerie Hobson
Engelsk tale, uten tekst
DCP, 1t 30min. A: 12 år

Frankensteins monster trenger en kvinne
Med Frankensteins enorme suksess var det klart det måtte komme en oppfølger og fire år etter kom The Bride of Frankenstein. Et sjeldent eksempel på at oppfølgeren kan være like bra som originalen. Denne var kanskje enda mer skremmende, men også full av humor - denne gang mer screwball enn britisk understatement. Visuelt er filmen en fryd for øyet, og Elsa Lanchester er praktfull i sine roller som "The Bride" og forfatterinne Mary Shelly. 

den grønne solstrålen poster

Torsdag 23. november kl. 18:00
Torsdag 28. november kl. 12:00
DEN GRØNNE SOLSTRÅLEN
Le rayon vert
Frankrike 1986
Regi: Eric Rohmer
Med: Marie Rivière, Sylvia Richez, Eric Hamm, Lisa Herédia
Fransk tale, engelsk tekst
DCP, 1t 37min. A: 7 år

Vakker 80-tallsfilm fra Rohmer. Det er sommer i Paris, og den nysingle Delphine vet ikke hva hun skal gjøre med ferieukene sine. Hun reiser til Cherbourg, men finner seg ikke til rette blant de grillende og glade venneparene. Hun reiser til fjellet, men blir ensom og snur før første dagen er omme. Det er juli, det blir august. Når den franske sommeren er på sitt varmeste og klammeste, reiser Delphine til Biarritz. Der ligger hun i blå badedrakt mellom alle kroppene på stranda, mer utilpass og selvmedlidende enn noen gang. Så endrer noe seg til slutt, men det skjer ikke slik Delphine forventet. 

Den grønne solstrålen er femte film i Rohmers serie «comédies et proverbes» (komedier og ordspråk), som består av seks filmer fra 1980-tallet, og den vant Gulløven i Venezia i 1986.

quai des orfèvres poster

Torsdag 30. november  kl. 18:00
Tirsdag 5. desember kl. 12:00
QUAI DES ORFÈVRES
Frankrike 1945
Regi: Henri-Georges Clouzot
Med: Louis Jouvet, Suzy Delair, Bernard Blier, Simone Renant, Charles Dullin, Pierre Larquey
Fransk tale, engelsk tekst
DCP, 1t 45min. A: 12 år

”A stunningly well-made entertainment” – Pauline Kael. Sangerinnen Jenny Lamour er en ambisiøs ung dame. Hun drømmer om den store berømmelsen og har ikke noe imot å kompromisse litt på veien dit. Jennys ektemann Martineau er imidlertid ikke begeistret for flørtene hennes og har store problemer med å kontrollere sjalusien sin. Til slutt koker det over for ham da han skjønner at Jenny har blitt med hjem til gamle Brignon, en slesk sjarlatan. Men i det Martineau ankommer villaen hans, er Brignon allerede død.Quai des orfèvres er en glitrende fortalt kriminalhistorie. ”Bør ikke bare sees, men sees om igjen!” skrev France-Libre, mens Revue du Cinema konkluderte med at Clouzot var en film-auteur. Ikke bare stiger spenningen på grunn av usikkerheten rundt hvem som egentlig er morderen, men også ved at vi følger forholdet mellom det plagede ekteparet Lamour og Martineau. Inn i bildet kommer også den resultatorienterte politietterforskeren Antoine, og fotografen Dora, som har forelsket seg i Jenny.

mulholland drive poster

Torsdag 7. desember kl. 18:00
Tirsdag 12. desember kl. 12:00
MULHOLLAND DRIVE
USA 2001
Regi: David Lynch
Med: Justin Theroux, Naomi Watts, Laura Elena Harring, Ann Miller, Dan Hedaya
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t 26min. A: 15 år

Gåtefull Lynch-klassiker. Frenetisk jitterbugdansing. Så: Ung kvinne ankommer LA. Hun skal prøve seg som skuespiller og har fått låne sin tantes leilighet. Forbløffet oppdager hun at det allerede bor noen der. Ny tråd: En mann forteller om et stadig tilbakevendende mareritt, der en underlig skapning holder til bak dineren der han nå sitter. Han beslutter å gå bak for å se, bare forsikre seg om at det hele er oppspinn og fantasi. Enda en tråd: En ung regissør opplever plutselig et voldsomt press om å la ukjent skuespillerinne få hovedrollen i hans neste film. Den ene underlige hendelsen etter den andre…Dette er bare bitte litt av alt som skal skje i Mulholland Drive, en bisarr rekke hendelser som denne nervepirrende, forførende og vidunderlig forvirrende drømmen av en film er. Den har alt – strålende karakterer, et forførende soundtrack, mystikk, drama og en sterk kjærlighetshistorie, og beveger seg som mange av Lynch’ filmer i grenseland mellom det mytiske og mystiske, mellom drøm og virkelighet.

it's a wonderful life poster

Torsdag 14. desember kl.18:00
Tirsdag 19. desember kl. 12:00
IT’S A WONDERFUL LIFE
USA 1947
Regi: Frank Capra
Med: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t 9min. A: Tillatt for alle

Cinematekenes juletradisjon! I It’s a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn Capra. Folk syntes filmen var deprimerende da den hadde premiere julen 1946, og den ble ingen suksess. Ved en administrativ glipp ble ikke rettighetene til filmen fornyet da disse løp ut på 70-tallet, og den ble offentlig eiendom – noe tv-stasjoner i USA benytter seg flittig av. For filmen medførte det til økt interesse og klassikerstatus. 

Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.
Julen er tiden for de enkle budskap, og selv den grusomste gestapist kan ikke unngå å bli rørt når Bailey kommer til erkjennelsen av at livet er herlig, tross alt.

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek
Magnus Cappelen
Tlf. +47 938 05 258

Her er filmene som ble vist våren 2017

Google+