Hopp til hovedinnhold

Sølvberget cinematek 2022

Citizen Kane

Cinemateket er tilbake 13. januar med det som mange mener er verden beste film: "Citizen Kane".

 

NB! Vi følger myndighetenes direktiver om smittevern på arrangement. Dette medfører begrenset kapasitet på maks på 50 stk, og avstand 1 sete mellom hver kohort.

CitizenKane

Torsdag 13. januar kl. 18:00
Tirsdag 18. januar kl. 12:00
CITIZEN KANE
1t 59m (119 minutter)
USA, 1941
Regi: Orson Welles
Medvirkende: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore
Engelsk tale, utekstet
Aldersgrense: 12 år
«Alt som har betydd noe i filmhistorien siden 1940, har vært influert av Citizen Kane,» skrev François Truffaut om filmen som «offisielt» er tidenes beste, over seksti år senere. Et vell av filmens scener er i dag klassiske og brukes jevnlig som referansepunkter for hva som er god film. Fotografen Gregg Toland var et teknisk geni og skal selvsagt ha sin del av æren for det ferdige produktet. Men et lite blikk på Welles’ senere arbeider viser at Citizen Kane er en film som i det aller meste bærer hans signatur. Mest framtredende er kanskje de ekspressive innslagene i filmen, både når det gjelder kameravinkler, lyssetting og bruk av detaljer. Men ikke minst setter han sitt preg på filmen gjennom sitt karakteristiske spill.

kvinnenisanden

Torsdag 20. januar kl. 18:00
Tirsdag 25. januar kl. 12:00
KVINNEN I SANDEN
2t 3m
Originaltittel: Suna no onna
Japan, 1964
Regi: Hiroshi Teshigahara
Medvirkende: Eiji Okada, Kyoko Kishida, Koji Mitsui, Sen Yano, Hiroko Ito
Japansk tale, norsk tekst
Aldersgrense 15 år
Kvinnen i sanden er et intenst og vakkert psykologisk drama som i fortettet form tar opp et par vesentlige ting ved den moderne levemåten, men uten å miste bakkekontakten. Filmen følger en insektforsker som en dag møter en kvinne som bor i en sanddyne. Han blir natten over, og neste dag oppdager han at han ikke kommer seg derifra. Filmen vakte mye berettiget oppsikt utenfor Japan da den kom. Den ble tildelt juryens ærespris i Cannes i 1964 og ble nominert til Oscar for beste utenlandske film. 

natten

Torsdag 27. januar kl. 18:00
Tirsdag 1. februar kl. 12:00
NATTEN
2t 1m (121 minutter)
Originaltittel: La notte
Italia/Frankrike, 1961
Regi: Michelangelo Antonioni
Medvirkende: Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Monica Vitti
Italiensk tale, norsk tekst
Aldersgrense: 12 år
Michelangelo Antonionis Natten regnes sammen med L’avventura og Feber å utgjøre en trilogi om menneskets ensomhet og fremmedgjøring i det moderne samfunn. Vi møter vakre Lidia og hennes flotte, suksessfulle forfatter-ektemann. Manglende kommunikasjon gjennom et ti år langt ekteskap har skapt en kløft mellom dem, som endelig konfronteres. Gjennom en lang, vakker og vond natt i Milano avsløres veien mot sammenbrudd i et typisk middelklasse-ekteskap.

johnnguitar

Torsdag 3. februar kl. 18:00
Tirsdag 8. februar kl. 12:00
JOHNNY GUITAR
1t 51m
USA, 1954
Regi: Nicholas Ray
Medvirkende: Joan Crawford, Sterling Hayden, Mercedes McCambridge, Scott Brady, Ward Bond, Ernest Borgnine, John Carradine
Johnny Guitar er en merkelig westernfilm. Ikke bare fordi den byr på en vidunderlig tvekamp mellom kvinner, men også på grunn av sin melankolske kjærlighetsfortelling, den utsøkte fortellende fargebruken og alle referanser som er trukket mellom Rays legendariske film og den samtiden den ble produsert i. Det er blitt mer enn en myte å se rollegalleriet i denne filmen som et speilbilde av heksejakten på kommunister i USA på 50-tallet.

 Joan Crawford spiller Vienna, en sterk og egenrådig saloon-eier som venter på at jernbanen skal komme til byen. Da vil hennes eiendommer få stor verdi, enten hun blir eller selger unna. For fem år siden var Vienna sammen med en revolvermann ved navn Johnny «Guitar» Logan (Hayden), men han forlot henne. Den dagen Johnny rir inn i byen, påstår Vienna at hun ikke føler noe for ham. Hun bryr seg mer om sin virksomhet enn om menn. En gruppe av byens mektige innbyggere, ledet av den bitre og frustrerte Emma Small, kommer til Viennas saloon og beskylder Johnny for å ha ranet et vogntog og drept Emmas bror. I tillegg forakter de Vienna, som er i ferd med å ta kontroll over et område som skulle være deres. Byens folk vil ta knekken på Vienna og hennes menn med alle mulige midler.

whenharrymetsally

Torsdag 10. februar kl. 18:00
Tirsdag 15. februar kl. 12:00
WHEN HARRY MET SALLY
1t 35m
USA, 1989
Regi: Rob Reiner
Medvirkende: Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher
Engelsk tale, ingen tekst
Aldersgrense: 12 år
Kan en mann og en kvinne kun ha et platonisk forhold? Harry og Sally ender tilfeldigvis med å samkjøre fra Chicago til New York etter college-avslutning. De har ulik tilnærming til livet og ender opp i en stor diskusjon om i hvilken grad menn og kvinner kun kan være venner. Når vi møter dem elleve år senere har de fortsatt ikke funnet svaret.

When Harry met Sally blir ofte omtalt som den «originale» romantiske komedien – og kanskje den aller beste? Tekst: Clarissa Bergh

denvilleplaneten

Torsdag 17. februar kl. 18:00
Tirsdag 22. februar kl. 12:00
DEN VILLE PLANETEN
1t 12m (72 minutter)
Originaltittel: La planète sauvage
Frankrike, 1973
Regi: René Laloux
Medvirkende: Jennifer Drake, Sylvie Lenoir, Jean Topart, Jean Valmont
Fransk tale, engelsk tekst
Aldersgrense 9 år
Animert science fiction-drama! På planeten Ygam levere traagene, noen kjempestore skallede blå humanoider med røde øyne. Disse vesenene er ekstremt intelligente og teknologisk sofistikerte. På Ygam lever det også mennesker, såkalte omser, som traagene behandler slik vi behandler dyr. Noen av omsene er ville og traagene driver jakt på dem, mens andre blir brukt som kjæledyr.

En dag finner traag-jenten Tiwa og faren hennes en foreldreløs oms og tar ham med seg hjem. De gir gutten navnet Terr og Tiwa tar ham med seg overalt, også når hun får undervisning. Når Terr blir eldre, rømmer han og slutter seg til en gruppe ville og radikale omser, som tar i bruk kunnskapen Terr har tilegnet seg. Når det bryter ut konflikt mellom de to artene, begynner omsene å planlegge byggingen av en rakett som kan ta dem med til Ygams måne, den såkalte fantastiske planeten.Snart 50 år gammel er det få, om noen, helaftens spillefilmer som Den ville planeten. Den er politisk og filosofisk, mørk og surrealistisk, samtidig som den er preget av en sart håndtegnet strek og en stram nøkternhet. 

adjøsolidaritet

Torsdag 24. november kl. 18:00
Tirsdag 1. mars kl. 12:00
ADJØ SOLIDARITET
2t 21m
Norge, 1985
Regi: Svend Wam og Petter Vennerød
Medvirkende: Svein Sturla Hungnes, Knut Husebø, Jorunn Kjellsby, Thomas Robsahm
Norsk tale, utekstet
Aldersgrense: 12 år
Wam og Vennerøds oppgjør med dessertgenerasjonen. Adjø solidaritet veksler mellom fortid, nåtid og drøm. Filmen kan tolkes som et oppgjør med dagens samfunn såvel politisk, ideologisk som menneskelig. Den er en opprivende og selvironisk historie om den første store og velutdannede generasjonen født like etter krigen, dessertgenerasjonen, som levde sine viktigste ungdomsår mellom 1965 og 1975, i en tid da samfunnet var preget av høykonjunktur og bekymringsløshet.

Wam og Vennerøds tiende film avrunder trilogien «Sangen om den knuste drømmen» (Drømmeslottet og Åpen fremtid er de to andre) med 680 scener, 83 skuespillere og hundrevis av statister. Filmen holder høy temperatur, skuespillerne behandles intelligent, Philip Øgaards foto er følsomt og uttrykksfullt. Et imponerende krafttak som setter stadige støkk i tilskueren.

BILLETTSALG på Odeon kino Stavanger. 

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen  
Tlf. +47 938 05 258

Støttet av:

NFI-logo_rgb_pos_article_image

 

Programarkiv:

Sølvberget cinematek 2021
Sølvberget cinematek 2020
Sølvberget cinematek 2019
Sølvberget cinematek 2018

 

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen  
Tlf. +47 938 05 258

Støttet av:

NFI-logo_rgb_pos_article_image

Google+