Hopp til hovedinnhold

Skal du vinne Oscar, lag et seriøst drama

Fra filmen "Selma", om en borgerrettsmarsj i 1965

FILM: Alvorstunge dramaer, gjerne basert på virkelige personers liv, er filmene som lykkes best i Oscar-utdelingen.

Oscar-sesongen er den tiden av året hvor Hollywood later som byen er mer opptatt av den store kunsten enn av de store pengene. Filmene som skal ha håp om å få priser bør derfor prøve å si noe viktig.

 
View my Flipboard Magazine.

Dette har nettmagasinet Collider.com forsket på. Artikkelen deres er fra 2011, men ting har ikke endret seg nevneverdig siden den gang. De fant ut blant annet dette:

 • Siden 1960 har nesten 80 prosent av titlene som vant Beste film hatt en spilletid på mer enn to timer. Stor kunst betyr med andre ord langvarig kunst, skal vi tro statistikken.
 • Nesten like interessant: I 40 prosent av årene har den lengste filmen av de nominerte til Beste film vunnet.
 • Filmer som nomineres oftest til Beste film er dramaer, romantiske filmer, komedier og biografifilmer. Men selv om komedier får nominasjoner, har filmer som handler om krig prosentvis bedre uttelling.

Overthinkingit.com har også gravd i Oscar-historien:

 • Menn er i midten av  40-årene når de nomineres til Oscar for beste hovedrolle, kvinner i siste halvdel av 30-årene. I klassene for biroller er snittalderen høyere for begge kjønn. 
 • Wikipedia-statistikken viser at Adrien Brody er fortsatt den eneste mannen under 30 som har fått Oscar for beste hovedrolle (Pianisten, 2002). Mange kvinner under 30 har fått Oscar for beste hovedrolle, blant annet Jennifer Lawrence. (Betyr det at menn får stadig mer interessante roller med alderen, mens kvinner ikke gjør det?)

Hva kjennetegner rollene som gir Oscar-priser? BBC har sett på saken, det samme har Metro.co.uk:

 • De er basert på virkelige personer.
 • Roller hvor skuespilleren har forandret kroppen sin for rollen, for eksempel ved å legge på seg eller slanke seg ekstremt. Det samme gjelder roller hvor personen har en funksjonshemming.
 • For mannlige roller: Spill en leder eller en mann med alkoholproblemer.
 • Er du kvinne, spill prostituert eller alenemor.
 • Roller som foregår i showbiz-miljø gjør det også godt.

Filmsite.org gir flere tips til filmer som har Oscar-ambisjoner: 

 • Seriøse dramaer som tar opp viktige spørsmål, filmer om folk som har levd, filmer med  store budsjetter, store stjerner og gjerne basert på en bok, har størst sjanse til å bli nominert.
 • Filmer på andre språk enn engelsk blir sjelden nominert til beste film, samme hvor gode de er.
 • Filmer som slippes sent på året har bedre sjanse enn andre, for da sitter de friskere i minnet. Det er derfor så mange av Oscar-kandidatene kommer på norske kinoer om vinteren. De slippes rett før nyttår i USA, akkurat i tide til å rekke Oscar-deadline.
 • Musikaler hadde sin storhetstid på 1950- og 60-tallet, hvor fem av vinnerne for Beste film var i denne sjangeren. Siden 1968 er Chicago den eneste musikalen som har fått prisen.
 • Rene action- og eventyrfilmer når sjelden opp. Det samme gjelder grøssere og thrillere.

Hvordan vil årets prisutdeling bli, hvis vi stoler blindt på statistikken?

 • Beste film: Boyhood er lengst av de nominerte (165 minutter), og er et drama. (Fasit: Birdman vant både beste film og beste regi. Ikke alle var fornøyd med det.)
 • Beste mannlige hovedrolle: 40 år gamle Bradley Cooper er nærmest snittalderen for vinnere i denne klassen, som er 44 år. Han spiller i en samfunnsaktuell krigsfilm og portretterer en person som har levd, og sånt liker Akademiet.  33 år gamle Eddie Redmayne er nok for ung, selv om han spiller ALS-rammede Stephen Hawking (og dermed styrker sjansene sine med både virkelig person+kroppsforandring). (Fasit: Redmayne vant. Statistikk betyr ikke alt.)
 • Beste kvinnelige hovedrolle: Tre av de nominerte er i slutten av 30-årene, noe som bare bekrefter en langvarig  trend. Marion Cotillard og Reese Witherspoon spiller dessuten kvinner med store problemer (henholdsvis fattigdom og identitetskrise), og det liker Oscar-juryen. Men ikke glem 54 år gamle Julianne Moore, som også spiller dame i livskrise (språkprofessor får Alzheimers). Moore har dessuten vært nominert fire ganger før uten å vinne. Det kan gjøre utslaget. (Fasit: Det gjorde utslaget. Julianne Moore vant endelig sin Oscar.)
 • Beste mannlige birolle: Både Edward Norton, Ethan Hawke og Mark Ruffalo nærmer seg 50, som er den gjennomsnittlige alderen for vinnere i denne klassen. Alle tre har blitt nominert før. Jeg tipper det står mellom Hawke og Norton. (Fasit: J.K. Simmons vant for sin rolle i Whiplash. Edward Norton og Ethan Hawke kommer til å få flere sjanser.)
 • Beste kvinnelige birolle: Patricia Arquette og Laura Dern er nærmest snittalderen på 40. Av disse har Dern en rolle basert på en virkelig person som i tillegg dør, og stort bedre blir det ikke. Laura Dern vinner. (Fasit: Patricia Arquette vant.)

Mer Oscar på Sølvberget:

 

Alt om #oscar-utdelingen og masse tidligere vinnerfilmer til låns på #sølvberget.

Et bilde publisert av Åsmund Ådnøy (@asadnoy)

Google+