Hopp til hovedinnhold

"Senna": Formel 1-legendens liv og død

Formel 1-kjører Ayrton Senna

Ayrton Senna er tidenes største brasilianske idrettshelt, hvis vi holder fotballspillerne utenfor.

Dokumentarfilmen Senna forteller historien om livet hans fra han slo gjennom som gokart-kjører på slutten av 1970-tallet fram til han døde på Formel 1-banen i 1994.

Se også filmen Life on the limit på Filmoteket - gratis med lånekort!

Frankrike mot Brasil

Ayrton Senna mot Alain Prost var en av idrettsverdenens største dueller på slutten av 80-tallet, på linje med Carl Lewis mot Ben Johnson og Stefan Edberg mot Boris Becker. Brasilianeren Senna og franskmannen Prost kjørte en stund på samme lag (McLaren), før rivaliseringen tok overhånd og de begynte å krangle offentlig og kjørte på hverandre med vilje hvis det tjente dem selv. Duellen mellom følelsesmennesket Senna og metodiske Prost driver filmen framover. Jeg synes filmen stiller Alain Prost i et dårligere lys enn han fortjener.

Ayrton Senna

Filmskaperne intervjuer Prost, andre kjørere og Sennas nærmeste krets. Vi hører dem bare, og slipper de evinnelige snakkende hodene som preger mange dokumentarer. Regissør Asif Kapadias stil vil du kjenne igjen fra filmen hans om Amy Winehouse, Amy

Tett på stjernene

Filmens store styrke er bildematerialet, hvor private klipp fra Sennas liv blandes med opptak fra Sennas bilkamera, bilder fra løpene og dokumentarfoto fra innsiden av laget hans.

Det er bare 21 år siden Senna døde, men det er slående hvor tett datidens reportasjeteam kom på utøverne. Ikke minst gjelder det dødshelgen i april/mai 1994, hvor Roland Ratzenberger også omkom på Imola-banen i San Marino. Det henger en svart sky over Sennas ansikt i opptakene gjort bare noen dager før han døde.

Senna er laget i samarbeid med Ayrton Sennas familie. Den er ikke bare servil, men jeg kunne ønsket meg at filmskaperne strøk Senna litt mer mothårs og forklarte litt mer om hva som gjorde ham så god på asfalten og hvorfor det brasilianske folket elsket ham. Avslutningen, en slags "uskyldig sjel fanget i kynisk sport"-variant, ble mer hul enn tåredryppende for meg.

Likevel: Strålende film.

Senna
Regi: Asif Kapadia
Dokumentar, 2010
Lån filmen på Sølvberget 

Ayrton Senna

Brasiliansk Formel 1-kjører som ble verdensmester i 1988, 1990 og 1991. Døde i en ulykke i San Marino i 1994.

Google+