Hva leter du etter?

Sci-fi er jo bra, jo!

Jeg har lenge hatt en, etter mitt syn, sunn skepsis til sci-fi-filmer. Det var til jeg oppdaget at flere av filmene er stappfulle av sterke historier og vakre filmeffekter.

Du får nok ikke meg til å se Star Trek. Der er det altfor mange rare menn med merkelige klær og spisse ører, som hilser på underlige måter (tror jeg, uten å ha sett det). I det siste har jeg derimot sett noen flotte og særdeles menneskelige science fiction-filmer. Her kommer et utvalg på fire filmer som jeg syntes var spesielt gode.

Interstellar

Jeg vil til strekke meg så langt som å si at Interstellar var den beste filmen jeg så på kino i fjor. For det første er filmen nydelig laget både visuelt og lydmessig. For det andre inneholder den en ekstremt sterk historie. Jorden er i ferd med å bli ubeboelig, og noen utvalgte astronauter reiser ut i verdensrommet, gjennom et ormehull, for å se etter beboelige planeter. Temmelig standard plot for en science fiction? Men vår helt, Cooper (spilt av Matthew McConaughey), har to barn, Murph og Tom, som han ikke vet om han kommer til å se igjen. På grunn av fysikkens lover, vil nemlig tiden forløpe forskjellig i verdensrommet og på jorden. Dermed kan han risikere at når, eller hvis, han kommer tilbake, har barna dødd av alderdom. Når han sitter på romskipet får han videohilsener fra barna sine, som har blitt voksne, fått barn og karriere, og forstår hvor mye han har gått glipp av på jorden. Samtidig må Cooper og mannskapet prøve å overleve farene i verdensrommet, inkludert følelsen av total isolasjon.

Her kan du reservere filmen

Contact

En litt eldre sci-fi-film er Contact fra 1997. Ellie Arroway (Jodie Foster) har vært fascinert av verdensrommet siden hun var liten. Nå har hun tatt doktorgrad, og har bygget radioteleskoper for å lytte etter liv på andre planeter. Etter lang tid og mye hardt arbeid hører hun endelig signaler. Hva betyr de? Er det romvesener hun hører? Hva vil de i såfall? En herlig 90-tallsfilm, både koselig og rørende. Her fokuseres både på barndom, savn etter faren som døde altfor tidlig, og det blir til og med plass til en liten romanse. Filmen er basert på boka Contact av Carl Sagan, som vi også har på biblioteket.

Her kan du reservere filmen

Her kan du reservere boka

Gravity

Den neste filmen som begeistret meg, er vel strengt tatt ikke en science fiction-film. All teknologien i filmen finnes allerede, og dette er noe som kunne skjedd. Men jeg tar den med i denne saken likevel, siden handlingen foregår i verdensrommet. Da jeg så traileren for Gravity, syntes jeg at den mildt sagt så kjedelig ut. Kort oppsummert er Sandra Bullock og George Clooney på oppdrag for å reparere Hubble-teleskopet. Romfergen blir truffet av russernes romsøppel, slik at den blir ødelagt, og de to astronautene må prøve å finne en annen måte å komme seg tilbake til jorden på. Det blir en følelsesmessig berg- og dalbane, full av angst og livskriser. Denne filmen er vanvittig vakker, og det spares ikke på de visuelle effektene.

Her kan du reservere filmen

Sunshine

En annen vakker film er Sunshine. Sola i ferd med å slukne, og astronauter reiser med en atombombe de skal sprenge for å vekke den til live igjen slik at menneskene kan leve godt på jorda. Underveis gjøres det menneskelige feil som skal vise seg å bli skjebnesvangre. Livet om bord på romfartøyet blir skildret realistisk og nervepirrende, og spesialeffektene er nydelige.

Her kan du reservere filmen

Spørsmålet nå er bare, siden jeg har sett noen Sci-fi-filmer, skal jeg da prøve meg på Star Trek? Foreløpig beholder jeg min sunne skepsis til den serien, og velger å bruke The Big Bang Theory for å lære meg det «alle» kan om Spock, Enterprise og Captain Kirk. Big Bang Theory for øvrig en fantastisk TV-serie hvis du ikke skulle ha oppdaget den ennå, og den kan lånes på Biblå.

Her kan du reservere det vi har av Star Trek-relaterte filmer, musikk og bøker

Her kan du reservere The Big Bang Theory

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙