Hopp til hovedinnhold

O.J. : Made in America

O.J. Made in America

Årets Oscarvinner for beste dokumentar gir deg den hinsides historien om den amerikanske gullgutten O.J. Simpson. 

Ezra Edelman sin uhyre ambisøse, nesten 8 timer lange dokumentar om en av de største amerikanske fotballstjernene gjennom tidene, hovedmistenkt i en av de mest omtalte mordsakene i USA.  Den episke "true crime"- fortellingen evner å sette alt dette kaoset i kontekst.

oj-simpson-football

Simpson var kort sagt det ultimate symbolet på den amerikanske drømmen; en underdog, en afro-amerikaner som ble nasjonens største idrettshelt, poster-boy for bilutleiegiganten Hertz, etterhvert gift med den hvite modellen Nicole Brown.  For oss nordmenn på utsiden var han best kjent som en passe suksessfull skuespiller i den gang morsomme "Mannen med den nakne pistol"-serien. O.J. ble først kjent i Europa på grunn av mordsaken.  

Omfanget av historien er enorm, ikke bare på grunn av en 11 måneder lang rettssak, men dokumentaren utforsker viktige aspekter ved det amerikanske samfunnet de siste 50-årene: borgerrettigheter for den svarte afroamerikanere, en kamp O.J. selv distanserte seg mest mulig fra hele livet, rettssystemet, medienes rolle, kjendishysteri, økonomi osv. Alt glir sømløst inn i Edelmans dokumentar og føles relevant for den bisarre og ubegripelige tragedien som utfolder seg. 

Gikk du glipp av den på NRK (nå utlgjengelig på nett-tv) kan du låne filmen på biblioteket.
Reserver O.J. : Made In America
Se også tv-serien The People v. O.J. Simpson    

Google+