Hopp til hovedinnhold

Nye filmer på biblioteket

Nye filmer på biblioteket

Etter nesten 2 måneder med stengte dører åpnet vi forsiktig 4. mai. Nå har vi fylt på med nye filmer til samlingen som kan reserveres og hentes i 1. etasje. 

I disse koronatider blir det jo en del film. I tillegg til at vi har fått inn velkjente kinosuksesser som Knives Out, TunnelenPortrett av en kvinne i flammer og Terminator: Dark Fate har jeg også sett en del filmer som gikk litt mer under radaren. Et åpenbart pluss når alle nyinnkjøpte filmer skal innom hjemmekontoret. 

Relaxer
En ekte sofragris indiefilm av Joel Potryku satt til slutten av forrige årtusen. Infantile menn som gir hverandre poengløse utfordringer. Her finner vi Abbie (Joshua Berge). I påvente av den nært forestående apokalypsen ved milleniumsskiftet sitter han med den umulige utfordringen: å komme forbi level 256 i Pac-man. Og mens han forsøker på den umulige oppgaven får han ikke forlate sofaen. Den store meningsløsheten gir grobunn for uhumske sanitære forhold. En skikkelig slackerfilm med nikk til 90-tallet. Passer dermed bra for fans av «Clerks», «Bill & Ted» osv. I disse tider er det ikke til å komme vekk i fra at det smerter å se en selvpåført sofagristilværelse spille Pac-Man. En morsom idé og filmens første halvdel er fornøyelig, men prosjektets problem er selvfølgelig: hvor lenge gidder man å bry seg om å sitte å se en forvokst baby forfalle i sofaen.

Buzzard
Som bonusdisk på Relaxer får man Joel Potryku sin tidligere film Buzzard med på kjøpet. Her også med Joshua Berge i hovedrollen. Potryku og Berge dyrker tydeligvis 90-talls-slackeren som i Relaxer.  Vi snakker voksne menn som står limt fast i en slags uendelig tenåringsfase. Marty er en småsvindler og bankansatt. Den typen som jukser til seg alt gratis og som nyter å snylte. En av de mest uspiselige ynkelige karakterene jeg har sett på en skjerm på lang tid. Hans patetiske små svindelforsøk innhenter ham. Med paranoia og sin hjemmelagde Freddy Kreuger-hanske reiser han til Detroit. En karakterstudie og bekmørk komedie. Joshua Berge gjør også her en rolleprestasjon som gjør at jeg klør av irritasjon.

Bliss
Hallusinerende narkoindusert horror har gitt noen kvalmende deilige filmatiske øyeblikk i de seneste årene; fra Ari Aster sin Midsommar til Gaspar Noé sin Climax og Panos Cosmatos sin Mandy. I Bliss følger vi en ung kvinnelig kunstner som lider av kreativ sperre. Da begir hun seg ut i et hedonistisk natteliv i LA med sex, drugs, doom metal og blinkende strobelys med epilepsiadvarsel. Nå opererer nok Joe Begos med et annet budsjett enn de overnevnte, men i dette landskapet fremstår Bliss som tynn homage.

Next of Kin
Relativt ukjent for min del. En australsk grøsser fra 1982. Og hvilken gledelig overraskelse! Fra filmens anslag og første scene er jeg solgt. I slow motion ser vi filmens hovedkarakter Linda vandre utslitt med blodig ansikt mens vi hører den pulserende synthmusikken av Klaus Schulze. Linda har kommet tilbake til landsbygd og overtar et eldrehjem etter sin mors bortgang. Klassisk horrorgåte tilsatt en bisarr og tidvis morsom tone. 

Blue Collar
Paul Schraders har satt avtrykk på mesterverk og makkverk. Dramakomedien Blue Collar fra 1978 har fått en fin relansering på blu-ray fra Indicator. Gledelig syn med 70-tallshelter som Richard Pryor og Harvey Keitel i hovedrollene. Spesielt Pryor glimtet til her med et større register enn det mer åpenbare komiske talentet han var kjent for. Blue Collar blir aldri stående som Schraders største bragd i filmhistorien. Dette er likevel en vellykket miks av heistfilm og dramakomedie med klar arbeiderklassetematikk.

 

The Nightingale
Den australske regissøren Jennifer Kent følger opp grøsserhit’en «The Babadook» med en hevnthriller satt til Tasmania i 1825. Med et bakteppe med kolonialisme, sexisme, rasisme og andre ism’er er The Nightingale et langt mer sortmalt stykke film enn The Babadook. Advart og anbefalt. 

Koko-di Koko-da
Svensk-dansk snakkis. Velkjent nordisk dårlig stemning og kompliserte parhold. Et svensk par drar tilbake til deilige Danmark i et grufullt forsøk på å bearbeide et traume. På telttur uti den danske skauen utspiller det seg en slags «Groundhog Day» fra helvete. Kvalmende og tidvis morsomt. Ikke så grensesprengende som alt forhåndssnakket skulle tilsi, men spriker godt i balansegangen mellom mørk komedie, surrealistisk grøsser og samlivsdrama.

 

Håp
En av fjorårets beste norske filmer er har blitt lansert på hjemmekino. Regissør Maria Sødahls biografiske film er en bragd når det kommer til å skildre hvordan livet og nærme relasjoner påvirkes i en uvirkelig fase, i dette tilfellet å få en dødelig kreftdiagnose. Snakk om bragd, Andrea Bræin Hovig i hovedrollen gjør nok en sterk rolletolkning i tillegg til å ha levert gjennomgående gode prestasjoner i 2019 i filmer som «Barn», «Lyset fra sjokoladefabrikken» og «Disco».

The Rider
Selv om The Rider var en slags festivalhit i 2017 glapp den norske kinolerreter og ble sluppet rett på hjemmemarkedet i fjor høst. En for de fleste av oss, eksotisk skildring av amerikansk machokultur i rodeomiljøet. Brady Jandreau i hovedrollen lykkes godt i å skildre den moderne cowboyen.  Er filmen utlånt? Du kan også låne "The Rider" digitalt på Filmoteket.

 

 

Doctor Sleep
Oppfølgeren til tidenes grøsser og brakkesykefilm ble nylig lansert på hjemmekinomarkedet i en 3 timer lang director's cut. Med Doctor Sleep og Ondskapens hotell har vi plutselig en 5 timer lang fabelaktig double feature. Les den fulle artikkelen her.

Du kan reservere disse og samtlige filmer vi har fått inn i 2020 fra listen her. 
Minner også om strømmetjenestene Filmoteket og Filmbib som begge er fritt tilgjengelige med nasjonalt lånekort. 

Google+