Hopp til hovedinnhold

Kvinner i filmhistorien

Kvinner i filmhistorien

På bibliotekenes strømmetjeneste Filmoteket finner du et bra utvalg dokumentarer om film. Lærerike og morsomme fortellinger om filmens univers.

Om det ikke var tydelig nok før #metoo, så er filmindustrien en kjønnsdiskriminerende bransje. På filmoteket ligger det flere dokumentarer med fokus på viktige kvinner i filmhistorien. Her følger 3 tips til dokumentarer om og av kvinner.

Regi: Pamela S.Green

Jeg må innrømme at navnet Alice Guy-Blaché ikke rang noen spesiell bjelle inntil jeg så dokumentaren Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché av Pamela B. Green. Hun startet sin karriere som sekretær i det franske selskapet Gaumont i 1894. Det påfølgende året var jo året brødrene Lumiere viste fram sin nye oppfinnelse: kinematografen. Gaumont startet i 1896 med filmproduksjon og sekretæren startet dermed å lage film. Hun kan dermed regnes som verdens første kvinnelige filmregissør.

En fascinerende tidsreise og velfortalt biografisk dokumentar som gir et tiltrengt nytt blikk på deler av filmens historie. Den driftige Guy-Blaché var der fra starten av så «Be Natural», som for øvrig er skiltet hun hang opp i  studioet sitt i Hollywood, er også en innføring i filmens barndomsår.

bombshell

Hedy Lamarr ble ofte omtalt som verdens vakreste filmstjerne. Dokumentaren Bombshell- The Hedy Lamarr Story (2017) av Alexandra Dean tegner et langt mer komplekst og utfyllende bilde av Lamarr.

Hun ble beryktet i Tyskland med den den gang subversive Ekstase (1932), og emigrerte til USA på slutten av 1930-tallet. Med et relativt brokete privatliv tok karrieren slutt på slutten av 50-tallet. Mindre kjent i sin samtid var det imidlertid at den tyskfødte skjønnheten var over gjennomsnittlig intelligent. Mellom filmopptak og jetsettliv var hun en begavet oppfinner.  Et sterkt portrett og interessant innblikk inn i glamourens ekstatiske lykke og unngåelige bakrus. Vel så viktig er filmen en oppreisning for Hedy Lamarr som noe mer enn veggpryd og trofe for mektige menn.

vardaby

Agnès Varda var instrumentell i den franske nybølgen på 1950-60-tallet og var en aktiv filmskaper til sin død. Hun rakk også å vinne en Oscar for den varme dokumentaren Faces Places i 2017. 

Før sin død i 2019 fikk hun ferdigstilt sin svanesang Varda by Agnès (2019) i en alder av 90 år. Et fabelaktig siste dokument og kontemplasjon over sitt eget kunstneriske virke. En slags dokumentar-masterclass. Ikke bare et innsyn i hennes filmkarriere, men også i selve filmhistorien. Se også vårt utvalg i DVD/BD av Agnès Varda på biblioteket.

 

filmoteket-symbol-sirkel

 

De omtalte filmene er tilgjengelige på www.filmoteket.no med nasjonalt lånekort og tilhørende pinkode.

Google+