Hva leter du etter?

Krimfrie påsketips på Filmoteket

Ønsker du et avbrekk fra all påskekrimmen? Her er noen filmtips på bibliotekenes strømmetjeneste Filmoteket.

The Florida Project (2017)
Regi: Sean Baker
Filmen gikk sin seiersgang på amerikanske kinoer og figurerte på nesten alle lister over Årets Beste Filmer i 2017. Hovedkarakterene i The Florida Project er seks år gamle Moonee og hennes mor som bor på et budsjettmotell utenfor Disney World i Florida. De er lutfattige og strever med å få endene til å møtes. Til tross for dette klarer Moonee og vennene hennes å fylle dagene med barnslig undring, muligheter og en følelse av eventyr. Det første som slår meg ved The Florida Project, er de fantastiske barna som er med i filmen. De klarer å spille sine roller på en så naturlig måte at jeg virkelig tror på dem. Filmen skildrer effektivt og virkningsfullt en flik av det amerikanske samfunnets skyggesider, og den får deg både til å le og grine.
Dorthe Helene Stramrud

En engel ved mitt bord (1990)
Regi: Jane Campion
Australia/ New Zealand
Husker veldig godt da denne filmen ble vist på kino i 1990. Den gjorde et sterkt inntrykk på ei jente i begynnelsen av 20-åra. Filmen tar utgangspunkt i selv-biografiene til Janet Frame, New Zealands mest berømte forfatter og dikter. En engel ved mitt bord er en besettende fortelling om en plaget jente som diagnostiseres som schizofren og tilbringer årevis i institusjoner før sitt gjennombrudd. Dette er Jane Campions andre film og ble opprinnelig laget som en serie i tre deler for fjernsyn. Campion har også regissert filmer som Sweetie, The Piano og tv-serien Top of the Lake.
Dorthe Helene Stramrud

The Master (2012)
Regi: Paul Thomas Anderson
En litt forglemt film fra 2012 fra den mesterlige Paul Thomas Anderson med creme de la creme skuespillere på laget: Joaquin Phoenix, avdøde Philip Seymour Hoffman og Amy Adams. Et stemningsfullt fordrukkent 50-tallsdrama med religiøse kulter, forkvaklede sjeler, mystikk og forlokkende lederskikkelser. Høres ikke spesielt fjernt ut fra USA i nåtid.
Joaquin Phoenix har en spesiell evne, lenge før han revitaliserte Jokeren, til å manifestere forpinte skikkelser. Her i form av en hjemvendt marinesoldat på let etter noe som kan vise veien i livet. Hvert minutt av Phoenix og Hoffman på skjermen er verdt tiden. Hev glasset for «The Cause»!
Magnus Cappelen

Jordens salt (2014)
Regi:Wim Wenders og Juliano Ribeiro Salgado.
Dette er en estetisk overveldende og tankevekkende dokumentar om fotografiene til den brasilianske fotografen Sebastião Salgado. Kunstfotoet er og var den kunstformen jeg har minst kjennskap til, og i en tid hvor vi oversvømmes av bilder er det lett å glemme hvilken virkning et virkelig godt fotografi kan ha. Denne dokumentaren gir absolutt tyngde til utsagnet om at et bilde kan si mer enn tusen ord.
Christian N. Tønnessen

Hva vil folk si (2017)
Regi: Iram Haq
Nisha er veldig glad i faren sin. Hun vil så gjerne være en god datter som gir familien ære, men hun vil også være en norsk tenåring. Når Nishas far gjennomskuer datterens dobbeltliv, kommer ukjente sider ved personligheten hans fram. Hva vil folk si er en actionfylt og spennende historie om kulturkonflikt og et betent far-datterforhold. Samtidig er det historien om en datters savn etter faren hun trodde hun kjente.
Sofie Birgitte Andersen

Salmer fra kjøkkenet (2003)
Regi: Bent Hamer
Hamer markerte seg både nasjonalt og internasjonalt allerede med regidebuten "Eggs" (1995). Regissøren fremviste en egen evne til menneskelig observasjon og skildring av homo sapiens sin forunderlige atferd. I "Salmer fra kjøkkenet" gjør Hamer dette til selve filmens tema når svenske samfunnsforskere sendes over grensen for å studere norske enslige menn. Snålt, uhøytidelig og svøpt i 50-tallsestetikk gir "Salmer fra kjøkkenet" deg 92 minutter fjollete sosiologi med stor humrefaktor.
Magnus Cappelen

Sjekk ut Filmoteket-redaksjonens egne krimtips.
PS! Her finner du også krim for barna.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙