Hopp til hovedinnhold

Har du sett disse seriene ?- del 2

Har du sett disse seriene ?- del 2

Igjen har jeg besøkt serienes verden gjennom noen Netflix-produksjoner. 

 

Dirk Gently's Holistic Agency (2015-2017)

Humørsyke Todd Brotzman (Elijah Wood) fokuserer sin tid på å ta seg av den syke lillesøsteren, Amanda (Hannah Marks). Venner er ikke en prioritet. Men nå det seg sånn, at den påtrengende, holistiske detektiven Dirk Gently (Samuel Barnett) søker både vennskap og assistanse. Todd blir motvillig dratt med på en spennende, farlig og tidvis grusom ferd. Og hvem skulle trodde det var rom for selvransakelse oppi alt virvaret?

Husker at jeg begynte på en av Douglas Adams Dirk Gently-bøker for lenge siden, men leste av en eller annen grunn ikke mer enn halvparten. Uansett, så tror jeg serieskaper Max Landis brukte mange kunstneriske friheter i denne serien. Men etter det man har forstått, bringer den ikke skam over opphavsmannens ideologier.

Vi lever i en tid der mørk komedie florerer, og her kommer det til sin fulle rett. Man skjønner ellers raskt at denne serien er laget av en skrekkmesters , John Landis, sønn . Action , science fiction, thriller og menneskelig drama kommer også i bøtter og spann.

De viste stort skjønn når det gjaldt rollebesetning. Jeg er en av dem som faktisk liker Elijah Wood meget godt. Gjennom de to sesongene fikk han med seg fine mennesker som Tyler Labine, Alan Tudyk (Tucker & Dale vs. Evil!) ,Fiona Dourif og John Hannah. Serien introduserte meg også for mange nye talenter.

Om man skal over på den kritiske siden, må man si at selve «historiefortellingen» og noe av karakterenes dybde/utvikling kan være noe ujevn. Vet ikke om dette er gjort bevist. Blir sittende å tenke at noen hendelser kanskje burde blitt kuttet ut, noen personer hadde vært spennende å få vite mer om, andre får kanskje for mye fokus og enkelte får ubehagelige personlighetsforandringer. Selv om dette ga en litt sur bismak, ødela det heller ikke så altfor mye. For de geniale øyeblikkene er så absolutt i flertall.

Dirk Gently's Holistic Agency brakte frem følelsen av de science fiction/fantasy seriene jeg så i ungdommen, da betraktelig mer ond og blodig. Kanskje det blir for mye av det gode, spesielt i den andre sesongen. Men er ikke så mye nevneverdig å klage over. I det fulle og hele, er dette noe man absolutt kan kose seg med.

Det ryktes at Max Landis skal gjenskape sin fars magnum opus "An American Werewolf in London" . Flere elementer i denne serien viser at han takler skrekk ganske så bra. Ergo kan det bli meget spanande.

1ffeacabb082ccc430b316f2bb6d85f9ac25bcc9

Dark (2017-)
I den lille tyske byen Winden har mange av innbyggerne svin på skogen, som kommer luskende frem i mørket av at barn begynner å forsvinne.

Jeg kjenner i grunnen ikke til så mange tyske serier utenom «Derrick» og «Hallo aus Berlin» (Rolli und Rita går igjen i marerittene mine ved jevne mellomrom) . Hadde også språket som valgfag i 6 år på skolen, uten at det hjalp noe nevneverdig. Vennligst ikke be meg si noe vettugt på tysk, danke!(er det sånn man skriver det?)

«Dark» har blitt sammenlignet med «Stranger Things». Men utenom 80-tallreferanser og mørksmusset sci-fi, skal man ikke dra for mange paralleller. Her sjokkeres , forvikles og kompliseres det til tusen. Og selv om de kunne spart litt på kremen (eller syltetøyet, om du foretrekker det) i Berlinerbollen , så tilfredsstiller dette spennings-søtsuget i god grad (ja, sukker er en av mine laster. Ikke døm!) . Her møter vi sårbare ungdommer, med plagede foreldre. Både produksjon, kinematografi , rolleprestasjoner og musikk er ofte noe å rope hurra for! Men selve fremgangen i historien kan tidvis være rotete eller rett og slett litt kjedelig. Ambisjonene har vært høye, men etter min menig ikke nådd helt til topps. Når det er sagt, så er det mye potensiale her, og man takker ikke nei til flere sesonger.

«Dark» passer for dem som liker mystikk og spenningsserier fra de siste tiårene. Kanskje ikke noe man ser med minstemann, men sikkert interessant for nerdete tenåring (om de ennå eksisterer).

DarkNetflixPoster

 

Santa Clarita Diet (2017-)
Sheila (Drew Barrymore) og Joel (Timothy Olyphant) er par i både jobb og ekteskap . Ting er relativt fredelig inntil fruen brått avgår med døden på en bokstavelig talt kvalmende måte. Men like plutselig er hun på beina igjen. Personligheten forandres på en måte hun alltid har ønsket seg. De nye spisevanene derimot, byr på mange problemer.

«Santa Clarita Diet» tåpelighet er til å grine av. Med det mener jeg tårer av latter. Skjønner godt hvorfor folk kanskje rynker på nesa av en serie med et slikt rett frem, idiotisk tema. Men synes selv at Netflix gjorde en modig satsing her, som i det store og hele har resultert i knaskende god underholdning .

Serien består av både veletablerte skuespillere og unge talenter. Den ble faktisk skapt med Drew Baryymore i tankene , noe som i og for seg er artig. Blandingen av lettspist humor , mørke vinklinger og blodbad er kanskje ikke like appetittlig for alle . Jeg ble selv sjarmert etter et par episoder, og så gjennom to sesonger på likt antall dager .

«Santa Clarita Diet» er noe for dem som vil se forfjamsede hverdagssituasjoner og glupsk zombiekomedie i ett. Dette er en «guilty pleasure» som du burde unne deg. Gleder meg veldig til ny sesong i slutten av mars!

01_SANTACLARITADIET

Google+