Hopp til hovedinnhold

Filmbib - bibliotekenes strømmetjeneste

Caravan kortfilm

Filmbib gir alle med nasjonalt lånekort muligheten til å se norsk kort- og dokumentarfilm helt gratis ved å logge seg på med lånenummer og PIN-kode.

mac-mobil-ipad

Filmbib er distribusjonsportalen for Innkjøpsordningen for kort- og dokumentarfilm. Ordningen administreres av Norsk filminstitutt på oppdrag fra Kulturdepartementet, og er opprettet for å gi det norske publikum tilgang til norsk kort- og dokumentarfilm via biblioteket.  

Gratis tilgang 

Gratis tilgang til Filmbib får du via norske folkebibliotek og Nasjonalt Lånekort. Du logger på tjenesten med ditt lånekortnummer og PIN-kode. Filmbib er tilgjengelig i din nettleser på PC/Mac (www.filmbib.no), og som applikasjoner for iOS og Android for dine håndholdte enheter. Tjenesten er kun tilgjengelig via norske IP-adresser. (NFI).

Fem filmtips på Filmbib

Den danske dikteren (2007)
Torill Kove sin fornøyelige kortanimasjonsfilm vant Oscar i 2007. Filmen følger den danske poeten som gjennom et bibliotekbesøk låner med seg Sigrid Undset sitt episke verk «Kristin Lavransdatter». Han blir så betatt at han velger å dra til Norge for å treffe Undset i et desperat forsøk på å hente inspirasjon. 

Videogutten (2011)
Regissør Stian Kristiansen fra Stavanger står bak de to første Jarle Klepp-filmene. I kjølvannet av «Jeg reiser alene» kom Kristiansen med nok en Renberg-adaptasjon basert på kortromanen «Videogutten», en oppvekstskildring fra 80-tallets Stavanger. Mørkt og alvorlig, men absolutt humoristisk skildres VHS-ens gullalder, hvor unge gutter flytter grenser. Filmen vant pris for beste kortfilm under Nordisk Panorama 2012.

Du velger selv (2013)
Kajsa Næss gjestet Kapittelfestivalen med denne animerte dokumentaren hvor stemmene tilhører pårørende barn med fedre i fengsel. Kreativ og original kortdokumentar.

Hvit nigger (2011)
Nok en tidligere Kapittelfilm. Som tittelen røper for flere så er dette relatert til Ingvar Ambjørnsen. Et portrett av forfatteren som har gitt stemmer til samfunnets outsidere gjennom karrieren. Morsomme arkivklipp fra hans karriere som debutant tidlig på 80-tallet, og gode samtidige intervjuer hvor outsideren selv drar tilbake til sin hjemby Larvik for å motta prisen som byens æresborger.

Himmelen bak huset (2012)
Kortfilm basert på Gaute Heivoll sin bok ved samme navn om en ung gutt som bor sammen med sin far, her spilt av låtskriver Erlend Ropstad.  Fint og sårt om barns sorgprosess etter å ha mistet en av sine nærmeste. 

Google+