Hopp til hovedinnhold

Eureka: relansert gull

Gene Hackman i Eureka

FILM: Over tretti år etter at Nicolas Roegs nesten-mesterverk ble utgitt, er hans Eureka endelig tilgjengelig igjen.

Eureka (1983)
Storbritannia/USA 
Regi: Nicolas Roeg
Med: Gene Hackman, Theresa Russell, Rutger Hauer

"I never earned a nickel from another man's sweat!" brøler den selvtilfredse og dypt ulykkelige James McCann, mesterlig spilt av Gene Hackman i det som må være en av hans aller beste roller.

Løselig basert på livet til den canadiske gullgraveren Harry Oakes som ble ustyrtelig rik etter å ha kommet over enorme mengder gull i 1912, ble Eureka lansert i 1983. Resultatet var et episk ambisiøst verk og en gigantisk flopp. Filmen fikk en særdeles begrenset kinolansering med sporadiske visninger. Fra et filmstudio sitt perspektiv: filmen er vanskelig å selge. I samfunnet ellers var nok også filmens relativt enkle anti-materialistiske budskap lite i takt med jappetiden.

Eureka Gene Hackman

På tross av sitt klisjéfylte budskap er derimot Eureka langt fra en konvensjonell biografisk film om den velstående, ulykkelige mannen. Nicolas Roeg hadde ingen tradisjonelle filmfortellinger på samvittigheten fra før med filmer som "Don't Look Now, "The Man Who Fell To Earth", "Walkabout" og "Performance". Og Eureka er definitivt intet unntak.

Filmen er utrolig idérik, fylt av underlige sekvenser med okkultisme, astrologi, voodooritualer  og surrealisme. Roeg vil muligens litt for mye for sitt eget beste og  "Eureka" føles litt som et puslespill hvor bitene ikke helt passer sammen.  Samtidig er det dette som gjør den såpass fascinerende, som et uperfekt nestenmesterverk.

Lån Eureka på Sølvberget.

Google+