Hopp til hovedinnhold

Doctor Sleep- director's cut

Doctor Sleep- director's cut

Oppfølgeren til tidenes grøsser og brakkesykefilm ble nylig lansert på hjemmekinomarkedet i en 3 timer lang director's cut. Med Doctor Sleep og Ondskapens hotell har vi plutselig en 5 timer lang fabelaktig double feature.

Da Doctor Sleep-prosjektet ble lansert som oppfølger til den kanoniserte "Ondskapens hotell" var det flere som rynket på nesen. Fasiten var relativt lunken mottagelse fra kritikere og litt labre besøkstall. Nå slippes den på hjemmekino og det i en 3 timer lang director's cut. Og den er en positiv overraskelse. 

sleep

Regissør Mike Flanigan tok i mot den dumdristige oppgaven om å følge opp Ondskapens hotell, nærmere 40 år siden det hellige bekmørke Kubrickverket så dagens lys i 1980. Folks relasjon til den første filmen er så sterk, den innehar noen scener som brenner seg fast i netthinnen til publikum og blir der ut livet. Så klarer Doctor Sleep å stå på sine egne ben? Selvfølgelig ikke. Den lener seg tungt på vår kjærlighet og relasjon til den forrige historien. En ny Ondskapens hotell får vi aldri igjen. Folk har sterke og dels polariserende meninger (og tolkninger) om den første filmen at det er lett å se at Doctor Sleeps mottagelse spriker i ulike retninger. 

Som sin forgjenger er også "Doctor Sleep" basert på en bok av Stephen King. Handlingen er lagt 20-30 år etter Ondskapens hotell. Her følger vi Danny i voksen alder, gestaltet av Ewan McGregor. I tillegg til sine egen bagasje må Dan i "Doctor Sleep" også hjelpe andre barn som har "the shining"-gaven. De er nemlig ettertraktede ofre for kulten "The true knot". Dette med "shining" og overnaturlige elementene er altså sentralt her. 

Enkelte anmeldelser har ofte kritisert filmen for å spille på nostalgiske strenger, og det er jo uungåelig, men Flanagans film baker ikonografiske scener helt nødvendig inn i filmens historie med rekreerte scener fra Kubricks hellige gral. Når bilder fra den første filmen har hjemsøkt oss i 40 år så er det lett å bli med på Dannys sterke post-traumer i Doctor Sleep. 

Hva  tematikken i Ondskapens Hotell egentlig er hersker det mye uenighet om. Det er bare til å se den fascinerende dokumentaren "Room 237" hvis en ønsker et innblikk i filmens betydning og diverse (over)tolkninger.

King sin bok handlet mye om alkoholavhengighet, i følge ham selv. Han var fortvilet over "Ondskapens hotell" som han mente reduserte historien til en enkel grøsser. Hva enn Kubrick sin film handlet om, så er det en grov forenkling å si at det er en film om brakkesyke.

Det den tre timer lange versjonen til Mike Flanagan makter er å sjonglere en spennende overnaturlig grøsser med den såre historien til Danny. Det vies også god tid til å utforske relasjonen Danny har til sin far. Og med det tegnes også et mer nyansert og flerfoldig bilde av karakteren Jack Torrance enn den brakkesyke gale mannen med øks. 

Doctor Sleep- directors cut (anbefales fremfor utgaven på 152 min) og Ondskapens hotell låner du på biblioteket når vi åpner igjen. Klarer du ikke å vente så finnes de også som kjøp/leiefilm på diverse strømmetjenester.

Google+