Hopp til hovedinnhold

Arkiv: Sølvberget cinematek (vårprogram 2017)

Fest i byen av Jacques Tati

Her er filmene som ble vist på Sølvberget cinematek våren 2017.

Program våren 2017

RASHOMON - American Poster 1

Torsdag 19. januar kl. 18:00
Tirsdag 24. januar kl. 12:00 
RASHOMON
Japan 1950
Regi: Akira Kurosawa
Med: Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori, Takashi Shimura
Japansk tale, norsk tekst
DCP, 1t 28min. A: 15 år

Rashomon er filmen som mer enn noen annen har satt japansk film på kartet her i vesten. En elegant oppvisning i virtuos fortellerkunst på et nivå som svært sjelden blir nådd den dag i dag, og et viktig bidrag til å forstå hva film kan være. En regnfull kveld sitter noen reisende og forteller den tragiske historien om hvordan samuraien Takehiro døde. Etter hvert viser det seg at alle har sin egen versjon av hva som skjedde. Filmens store styrke er ikke hvordan denne mordgåten løses, men i hvordan de ulike impliserte partene reflekterer sin personlighet i fortellingen. Vesentlige sider av både menneskenaturen og japansk kultur blir berørt, uten at filmen føles tung eller konstruert. Ikke ufortjent stakk Rashomon av med både gulløven i Venezia og Oscar for beste utenlandske film.

AI

Torsdag 26. januar kl. 18:00
Tirsdag 31. januar kl. 12:00
A.I. ARTIFICIAL INTELLIGENCE
USA 2001
Regi: Steven Spielberg 
Med: Haley Joel Osment, Frances O'Connor, Jude Law, William Hurt
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t 26min. A: 15 år

Kubrick-prosjekt realisert av Spielberg. Stanley Kubrick kjøpte allerede i 1982 rettighetene til Brian Aldiss’ novelle «Super-Toys Last All Summer Long», men det var først etter hans død det ble film av adapsjonsprosjektet. Handlingen er lagt til slutten av det 21. århundre. Polene har smeltet og verdensbyene er oversvømt. David, en android konstruert som en liten gutt, tas inn i en familie og kjemper med deres ekte sønn om morens kjærlighet. Som Pinocchio har han bare ett ønske – å bli et ordentlig menneskebarn.

certainwomenposter

Torsdag 2. februar kl. 18:00
Tirdag 7. februar kl. 12:00
Onsdag 8. mars kl. 13:00
CERTAIN WOMEN
USA 2016
Regi: Kelly Reichardt
Med: Laura Dern, Michelle Williams, Lily Gladstone, Kristin Stewart, Jared Harris
Engelsk tale, utekstet
DCP, 1t 47min. A: 12 år

Empatisk og subtilt om kvinneskjebner. Certain Women forteller tre separate historier, basert på et knippe noveller av Montana-forfatteren Maile Meloy, som har til felles at de foregår på samme sted og omtrent samme tid. Skjellsettende, men samtidig ganske hverdagslige hendelser i tre kvinners liv fortelles på usentimentalt vis. Dialogen er holdt til et minimum, taushet og mislykkede kommunikasjonsforsøk sier mye mer enn det som faktisk blir uttalt. Intensiteten og spenningen ligger på et helt annet plan, i forståelsen og empatien Reichardt klarer å skape hos sitt publikum. 

stalker-poster1

Torsdag 9. februar kl. 18:00
Torsdag 14.februar kl. 12:00
STALKER
Sovjetunionen 1979
Regi: Andrej Tarkovskij
Med: Aleksandr Kaidanovskij, Anatolij Solonitsin, Nikolai Grinko
Russisk tale, engelsk tekst
DCP, 2t 40min. A: 15 år

Tarkovskijs sci fi-mesterverk. Stalker foregår i en nær fremtid. Gjennom et poetisk billedspråk og fengslende, drømmeaktige tablåer presenteres vi for et mystisk område hvor naturlovene er satt ut av kraft. Det antydes at området er et resultat av en kjernefysisk katastrofe, et meteornedslag, eller kanskje et besøk fra verdensrommet. Nå er sonen sperret av og strengt bevoktet av militære. Inn i dette farlige området følger vi karakterene Forfatteren og Professoren, som begge håper at reisen skal gi dem ny livsgnist. Med seg har de en «stalker»; en veiviser som kjenner kunsten å bevege seg gjennom det uforutsigbare landskapet. Målet for reisen er et rom i sentrum av sonen, der myten forteller at ens innerste ønsker vil gå i oppfyllelse. 

Stalker kan tolkes som en allegori over forholdet mellom kunst, vitenskap og tro. Helt siden premieren i 1979 har kritikere og filmvitere lett etter skjulte meninger i filmen. Særlig sonen har fått mange forskjellige tolkninger.

unspecified

Torsdag 16. februar kl. 18:00
Tirsdag 21.februar kl. 12:00
MANILA IN THE CLAWS OF LIGHT
Maynila, sa mga Kuko ng Liwanag
Filippinene 1975
Regi: Lino Brocka
Med: Bembol Roco, Hilda Koronel, Lou Salvador, Jr., Juling Bagabaldo, Tommy Abuel
Tagalog tale, engelsk tekst
DCP, 2t 5min. A: 15 år

Storbydrama fra Filippinene
Manila in the Claws of Light er en hjørnestein i den filippinske filmhistorien, og en klassisk historie om tap av uskyld på veien fra landsbygda til storbyen. Unggutten Julio drar for å lete etter sin forsvunne kjæreste Ligaya. Hans møte med, og avsky for, den dekadente og neonopplyste byen kan minne om Travis Bickles opplevelser i Taxi Driver, en film som kom noen år etter Manila… og som definitivt har en god del fellestrekk med den. Brockas forkjærlighet for de lavere samfunnslag har gjort at han også ofte sammenlignes med den italienske regissøren Pier Paolo Pasolini.
Restaurert i 2013 av World Cinema Foundation og Film Development Council of the Philippines ved Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata, i samarbeid med LVN, Cinema Artists Philippines og Mike de Leon. Restaureringen er støttet av Doha Film Institute

TFF_WCP_logo_hi

FilmFoundation_Color Logo - Light Background (eps)

brokenblossomsposter_zps27ab417d

Torsdag 23.februar kl. 18:00
Tirsdag  28. februar kl. 12:00
BROKEN BLOSSOMS
USA 1919
Regi: D.W. Griffith
Med: Lillian Gish, Donald Crisp, Arthur Howard, Richard Barthelmess, Edward Peil
Stum med engelske mellomtekster 
DCP, 1t 45min. A: 9 år

Lillian Gish i Griffiths poetiske drama. D.W. Griffiths filmstil er særlig berømt for bruken av kryssklipping, slagscener innspilt på location og fotograf Billy Bitzers bevegelige kamera, nærbilder og avanserte lyssetting. Med Griffith ble den klassisk fortellende filmens grammatikk utviklet gjennom 1910-tallet. Broken Blossoms forteller historien om den unge jenta Lucy Burrows som blir misbrukt av sin alkoholiserte far. Hun møter Cheng Huan, en godhjertet kinesisk mann som forelsker seg i henne.

pickpocket

Torsdag 2. mars kl. 18:00
Tirsdag 7. mars kl. 12:00
PICKPOCKET
Frankrike 1959  
Regi: Robert Bresson  
Med: Martin Lasalle, Pierre Leymarie, Jean Pelegri  
Fransk tale, svensk tekst
DCP, 1t 15min. A: 12

I likhet med de fleste sentrale karakterer i Bressons filmer, er den unge lommetyven i Pickpocket en mann med blikket delvis vendt bort fra hverdagen som omgir ham. Han har stilt seg utenfor samfunnet, og i sin isolasjon overbeviser han seg selv om at han står over det. Han snakker om overmennesker og lover som ikke finnes. Tyveriene blir en rituell handling, og Bresson framstiller dem også som kunst, en fingerballett. De blir en test for å sjekke om teoriene hans fungerer. Når han lykkes kjenner han makt. Han er ikke lenger som andre dødelige, verden er hans rike.

certainwomenposter

Onsdag 8. mars kl. 13:00
CERTAIN WOMEN
USA 2016
Regi: Kelly Reichardt
Med: Laura Dern, Michelle Williams, Lily Gladstone, Kristin Stewart, Jared Harris
Engelsk tale, utekstet
DCP, 1t 47min. A: 12 år

 

nevedollar

Torsdag 9. mars kl. 18:00
Tirsdag 14. mars kl. 12:00
FOR EN NEVE DOLLAR
Per un pugno di dollari
Italia/Spania/Tyskland 1964  
Regi: Sergio Leone  
Med: Clint Eastwood, Marianne Koch, Gian Maria Volonté, José Calvo
Engelsk tale, uten tekst
DCP, 1t 40min. A: 15
 Den første filmen i Sergio Leones dollar-trilogi skulle forandre, og definere, western-filmen for all fremtid. Her etableres en karakter (den tause og mystiske «lone rider»), en visuell stil (med store, distanserende totalbilder og en fetisjistisk bruk av intense nærbilder), en fortellerstil (dvelende og stemningsrik, men også ekstremt aggressiv) og en bruk av musikk som har satt dype spor, ikke bare i western-filmen, men i filmhistorien overhodet.

 For en neve dollar er en nyinnspilling av Akira Kurosawas Yojimbo (1961), som handler om en samurai som kommer til en by som herjes av to rivaliserende gjenger.  

the_terminator_1984_0

Torsdag 16. mars kl. 18:00
Tirsdag 21. mars kl. 12:00
TERMINATOR
USA 1984
Regi: James Cameron
Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn 
Engelsk tale, uten tekst
DCP, 1t, 47 min
NB! "Indiana Jones og de fordømtes tempel" er dessverre avlyst. Arnold Schwarzenegger som The Terminator går inn som erstatning.

 

gimme-danger-2

Fredag 17. mars kl. 21:30 (NB! Kun én visning)
GIMME DANGER
USA 2016
Regi: Jim Jarmusch
Lengde: 1 t, 48 min
Medvirkende: Iggy Pop, James Williamson, Danny Fields, Ron Asheton, Scott Asheton, Mike Watt m.fl.  
I 1967 ble det som skulle bli ett av rockehistoriens absolutt viktigste band grunnlagt: The Stooges. Det evige symbolet for garagerockens gjennombrudd og punkens fødsel med den karismatiske sangeren Iggy Pop i front. I den prisbelønte regissøren Jim Jarmusch sin Gimme Danger gis det et dypdykk i bandets historie og et innblikk i et ekstraordinært musikkfenomen.  En sjelden sjanse til å oppleve The Stooges på kino i Stavanger!

      

yrkerep

Torsdag 23. mars kl. 18:00
Tirsdag 28. mars kl. 12:00
 YRKE: REPORTER
Professione: Reporter / The Passenger
Italia / Frankrike 1975  
Regi: Michelangelo Antonioni  
Med: Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre, Ian Hendry  
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t 5min. A: 15

I en av sine beste og samtidig minst kjente filmer, spiller Jack Nicholson den livstrøtte fjernsynsjournalisten David Locke, som antar en annens identitet etter et opphold i den arabiske ørkenen. Intetanende blir han deretter dratt inn i en våpensmuglende organisasjon med kontakter i den tredje verden. Filmen er en thriller i strukturen, men konsentrerer seg hovedsakelig om å stille spørsmål om menneskets eksistensielle situasjon. Antonioni vender her tilbake til det registrerende og ikke-dramatiserende filmspråket som preget hans filmer fra 60-tallet.

McCabe-Mrs-Miller

Torsdag 30. mars kl. 18:00
Tirsdag  4. april kl. 12:00
MCCABE & MRS. MILLER
USA 1971
Regi: Robert Altman
Med: Warren Beatty, Julie Christie, René Auberjonois
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t.  A: 15

I den lille gruvebyen Presbyterian Church på nordvestkysten av USA åpner gambleren McCabe et bordell tidlig på 1900-tallet, etter hvert med hjelp fra den opiumavhengige Mrs. Miller. Robert Altman skapte en slags anti-western som har noen av de tradisjonelle sjangerelementene – etablering av et nytt samfunn og entreprenørskap, samt den obligatoriske showdown-scenen, men med en moderne fortellerteknikk. Dette er kanskje også en av Altmans mer romantiske filmer. Warren Beatty og Julie Christie bærer filmen til Leonard Cohens melankolske musikk (Sisters of Mercy, The Stranger Song, The Winter Lady).

bodydouble

Torsdag 6. april kl. 18:00
Tirsdag 11. april kl. 12:00 
BODY DOUBLE
Øyenvitnet
USA 1984
Regi: Brian De Palma
Med: Craig Wasson, Gregg Henry, Melanie Griffith, Deborah Shelton, Guy Boyd
Engelsk tale, utekstet
DCP, 1t 54m. A: 15

Grunnet dens tvilsomme kvinnesyn var filmen uhyre kontroversiell da den kom, men De Palmas prosjekt er dypest sett en diskusjon rundt Hitchcocks narrative og stilistiske strategier – bak en ferniss av porno, snuff og snusk. For en gangs skyld kommenterer ikke en satire bare politiske eller kulturelle strømninger, men går rett i strupen på filmmediets makt og retorikk. Og så må man ikke glemme at filmen faktisk fungerer som en thriller, og byr på makeløs underholdning.

the-blues-brothers

Torsdag 20. april kl. 18:00
Tirsdag 25. april kl. 12:00 
THE BLUES BROTHERS
USA 1980
Regi: John Landis
Med: John Belushi, Dan Aykroyd, James Brown, Cab Calloway, Ray Charles, Carrie Fisher
Engelsk tale, utekstet
DCP, 2t 12m. A: 15

John Belushi og Dan Aykroyd spiller i John Landis’ klassiker brødrene Jake og Elwood, som i et forsøk på å forhindre nedleggelsen av barnehjemmet de to vokste opp i, vekker til live sitt gamle band. Konsertene deres skal sørge for penger i kassa, men utløser i stedet en voldsom krangel og en vill flukt. Blues-brødrene, akkompagnert av musikere som Cab Calloway, Aretha Franklin, Ray Charles, John Lee Hooker og James Brown, må stikke av fra både politi, nynazister, orkester og eks-damer.

RoboCop-1987-Poster

Fredag 21. april kl. 21:30 (NB! Kun én visning!)
ROBOCOP- director's cut ( 1 t, 43 min)
USA 1987 
Regi: Paul Verhoeven 
Med:  Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy
Engelsk tale, utekstet 
DCP, 1t 43 min. A: 15 

Dystopisk thriller med sterk brodd mot Reagans USA. Robocop er et fremragende eksempel på skarp samfunnskritikk pakket inn i en mainstream actionfilm. I denne filmen er det ikke politikerne, men store selskaper som har kontrollen. Detroit er herjet av kriminalitet, politiet står nærmest maktesløse, og for å rydde opp settes en ny ressurs inn. Etter at politimannen Murphy blir drept på et oppdrag av den brutale Clarence Boddicker, blir hukommelsen hans slettet og han omskapes til cyborgen Robocop. Den nye superpurken er imidlertid ikke et perfekt produkt. Minnene hans vender tilbake og han bestemmer seg for å hevne seg på sine mordere. Men det skal snart vise seg at Robocops skapere og Boddicker har lyssky forbindelser. (omtale fra Cinemateket i Oslo)

woodencrosses

Torsdag 27. april kl. 18:00
Tirsdag 2. mai kl. 12:00 
THE WOODEN CROSSES
Les croix de bois
Frankrike 1931
Regi: Raymond Bernard
Med: Raymond Aimos, Antonin Artaud, Charles Vanel, Gabriel Gabrio, PaulAzais
Fransk tale, engelsk tekst
DCP, 1t 55min. A: 12

Les croix de bois viste 1. verdenskrig fra soldatenes perspektiv, og røsket kraftig opp i den fremstillingen Frankrikes militære ledere og politikere prøvde å etablere som den «offisielle» versjonen av krigens hendelser. Få filmer har klart å fremstille håpløsheten og marerittet soldatene i skyttergravene kjente på kroppen i slik grad som her. Samtidig er filmen også et filmteknisk mesterverk. Fantastisk fotografert og elegant regissert, men mest imponerende er nok lydsporet, tatt i betraktning de utfordringer man hadde for opptak av lyd så tidlig i lydfilmens historie. 

the-fits

Torsdag 4. mai kl. 18:00
Tirsdag 9. mai kl. 12:00
THE FITS
USA 2015
Regi: Anna Rose Holmer
Med: Royalty Hightower, Alexis Neblett, Da'Sean Minor, Lauren Gibson, Makyla Burnham, The Q-Kids Dance Team
Engelsk tale, utekstet
DCP, 1t 11min. A: 15

På et samfunnshus i Cincinnati driver guttene med boksing, jentene med dans. 11-åringen Toni henger med broren sin og er eneste jente som trener med guttene. Hun er alvorlig, tøff og råsterk, fortsatt et barn, men med en gryende interesse for hva de andre jentene driver med – og ikke minst hva de andre jentene tenker om guttene hun er sammen med hver dag. Nysgjerrigheten blir for stor og Toni bytter lag. Hun jobber med å passe inn, samtidig som hun observerer fra sidelinjen. De store jentene bærer hemmeligheter hun ikke klarer å dechiffrere. En dag får en av de mest populære av dem et epilepsilignende anfall, og etter hvert sprer det seg i gruppa. Er det bare stress og forventningspress, eller er vannet de drikker forgiftet? Og er det smittsomt?

minnie_and_moskowitz

Torsdag 11. mai kl. 18:00
Tirsdag 16. mai kl. 12:00
MINNIE & MOSKOWITZ
USA 1971  
Regi: John Cassavetes  
Med: Gena Rowlands, Seymour Cassel, Katherine Cassavetes, Val Avery
Engelsk tale, uten tekst
DCP, 1t 55min. A: 15

Det er ikke lett å forestille seg en romantisk komedie signert John Cassavetes, men Minnie & Moskowitz er nettopp det: En håpløs kjærlighetshistorie mellom to fargerike, men svært ulike og på hver sin måte klønete karakterer. Museumskuratoren Minnie faller for enhver som viser henne romantisk oppmerksomhet. Hun møter hippien Moskowitz med et svært liberalt syn på karriere og samfunnsnormer. I noe som lett kunne ha blitt en lettbent farse, makter Cassavetes, med skuespillernes ekstreme innsats som basis, nok en gang å si noe vesentlig om sin egen tid.

jour_de_fete

Torsdag 18. mai kl. 18:00
Tirsdag 23. mai kl. 12:00
FEST I BYEN
Jour de fête
Frankrike 1949
Regi: Jacques Tati
Med: Jacques Tati, Guy Decomble, Paul Frankeur, Santa Relli, Maine Vallee, Roger Rafal
Fransk tale, engelsk tekst
DCP, 1t 29min. A: Alle

Barna strømmer til, klare for litt spas og spenning. François, det lokale postbudet, er også til stede og en av de mange attraksjonene er det François tror er en opplysningsfilm om det forbløffende effektive amerikanske postverket. François lar seg overmåte inspirere og beslutter å overføre noe av det han har lært til sin egen arbeidshverdag. Jacques Tati etablerer et enkelt utgangspunkt og vrir det dit han liker det best: ut i det absurde.  Som Serge Daney sa: «Enhver Tati-film markerer på en og samme tid: [a] et punkt i Jacques Tatis livsverk; [b] et punkt i det franske samfunns og fransk films historie; [c] et punkt i filmhistorien.»

Kontaktinfo:
Sølvberget cinematek 
Magnus Cappelen
Tlf. +47 938 05 258 

NFI logo

 

 

 

 
Google+