Hopp til hovedinnhold

5 filmer som demper julestemningen

5 filmer som demper julestemningen

Mange har skyhøye forventninger til jul og andre går lei før den egentlig har begynt. For å balansere julens forventingspress har jeg sett nærmere på film med dårlig julestemning. 

Julen er over oss, enten vi liker det eller ikke. Ingen slipper unna. Faren for at julen svarer til forhåpningene etter en så massiv oppbygging er ofte liten. Dette har jeg gjort noe med og pløyd gjennom en rekke vidt forskjellige julefilmer som garantert demper julestemningen. Ønsker dere alle en bedre jul enn dette. 

blackchristmas

Black Christmas (1974) En studentbolig for kvinnelige studenter mottar slibrige telefoner. Samtidig forsvinner en av studievenninnene. Alt dette i starten av juleferien før avreise til familie og venner. En mentalt forstyrret stalker sørger for en garantert grusom jul.
Bob Clark sin Black Christmas byr på klassisk 70-talls slashergrøss og dens kvaliteter er nokså underkommunisert utenfor genrefansens grenser.  Tagninger fra morderens synvinkel har i ettertid blitt et nokså velbrukt filmatisk grep i genren, men Clark var tidlig ute og brukte det gjennomført her med guffen effekt. Nostalgiske horrortilhengere vil fryde seg, de sarte bør gå for "Love Actually".  Hyggelig gjensyn med Margot Kidder forøvrig, mest kjent som Louis Lane i Supermann. Visse humoristiske innslag redder Black Christmas fra totalmørket. Dårlig julestemning: 9/10

 

1079744878_nettene_blir_lange

Når nettene blir lange (2000) Etter den danske dogmehypen måtte jo selvsagt Ola Nordmann følge etter. Og hva er vel mer norsk enn en deilig avslappende juleferie på hytta?  Snu på flisa: hva er vel mer klaustrofobisk enn et norsk familiedrama på en liten hytte med intriger og alkoholmisbruk? Her får man det servert av Mona J. Hoel med dogmens stramme klamme regler om bruk av håndholdt kamera osv. Kraftig demper på julestemningen dette og ikke minst en viktig påminnelse til de voksne om å dempe akevittinntaket til juleribba. Dårlig julestemning: 9/10

 

 

bad-santa

Bad Santa (2003) Billy Bob Thornton som julenisse?  Thornton besitter en litt udefinerbar kvalitet som en man liker, men ikke stoler på. Dette baserer jeg selvsagt på hans rollevalg i karrieren. Han er god på det litt myke, men han er fryktelig god på det manipulerende slemme. Karakteren Bad Santa har naturligvis overvekt av sistnevnte trekk. Thornton spiller en forfylla kåt svindler av en julenisse. Her jobber han på kjøpesentre med sin kortvokste sidekick Marcus. Noen gang sett en julenisse på Kvadrat blant hundrevis av barn gå rabiat i et delirisk fylleanfall mens han gjør i buksa? Forhåpentligvis ikke. Bad Santa er så lessa med vulgær språkbruk og dårlig oppførsel at juletreet umiddelbart slipper grannålene. Likevel, det er noen ytterst få såkalte varme scener som trekker opp den gode julestemningen. Dårlig julestemning: 8/10 

 

Gremlins-poster-1984

Gremlins(1984) Usikker på denne. Kan Gremlins skape dårlig stemning i det hele tatt? Vel, en mogwai kan jo bli til ufyselige små monstre hvis du ikke følger visse regler. Reglene er enkle å huske  a) ikke søl vann på dem b) ikke utsette dem for dagslys og c) aldrialdrialdri mat dem etter midnatt.  Uten å røpe for meget så klarer ikke den unge Billy å overholde dette regelsettet for julepresangen sin; en søt liten mogwai kalt Gizmo.  En av favorittscenene er Billys mor på kjøkkenet med masse Gremlins, en mikrobølgeovn og en kjøkkenmaskin. Her blir det mye søl til julevasken. Gjensynet med Gremlins fikk meg til å tenke at den var overraskende morbid. Ingen trenger en invasjon av små drapslystne, grisete monstre til jul selv om Gizmo er aldri så nusselig.
Dårlig julestemning: 7/10 

 

En julefortelling

En  julefortelling (Un conte de Noël)
Jul i Frankrike hos en dysfunksjonell velstående familie med Catherine Deneuve som dødssyk matriark: 
Mamma Deneuve: Jeg har aldri likt deg
Sønn: Hva med når jeg var baby?
Mamma Deneuve: Jeg husker ingenting fra når du var baby 
Dårlig julestemning 10/10 

 

 

Det får holde i denne omgang. Skulle du oppleve bi-virkninger med nedstemt julestemning så anbefales cinematekets tradisjonelle julefilm  "It's a Wondeful Life" 17/12.
For videre dempet julestemning prøv:  The Grinch (2000) , A Nightmare Before Christmas (1993)

Google+