Hopp til hovedinnhold

Lost in space: Sanger og bøker om marsboere

MUSIKK OG FILM: Andy Weirs «Marsboeren» er den beste science fiction-romanen jeg har lest på årevis. Den inspirerte meg til å finne fram de aller beste sangene om månen, planetene og verdensrommet og sånt.

Lesetips

De beste rockumentarene

MUSIKKFILM: Kombinasjonen av rock og film har gitt gode resultater før. Her er en fyldig liste med Sølvbergets favoritter.

Filmtips

Sanger fra kjelleren

MUSIKK: De kickstartet bootlegindustrien, og kjørte fankulturen inn på psykopatiske sidespor. 47 år etter de myteomspunne innspillingene foreligger endelig en (nesten) komplett utgave av de såkalte Basement Tapes.

Musikktips

Skal du vinne Oscar, lag et seriøst drama

FILM: Alvorstunge dramaer, gjerne basert på virkelige personers liv, er filmene som lykkes best i Oscar-utdelingen.

Filmtips

"Tenke, fort og langsomt": Hjernen er en merkelig maskin

Daniel Kahnemans Tenke, fort og langsomt er blitt for psykologien det Thomas Pikettys Kapitalen i det 21. århundret er blitt for økonomifagene.

Lesetips

Lån filmene som vant Oscar for beste film

16. mai 1929 ble Oscar-prisene delt ut for første gang. På Sølvberget kan du låne de fleste filmene som er blitt belønnet med prisen for beste film.

Filmtips

Lån Oscar-bøker og -filmer på Sølvberget

22. februar ble Oscar-statuettene delt ut i Los Angeles. I første etasje på Sølvberget kan du låne flere av de nominerte filmene, og ikke minst bøkene bak dem.

Filmtips

Sølvberget cinematek: It's a wonderful life (1946)

20. desember viser Sølvberget cinematek julefilmen over alle julefilmer, Frank Capras It's a wonderful life.

Filmtips

Bare snabel

Fanzinen Bare snabel fyller 10 år. Vi gratulerer! 

Anbefalinger

Fine ting fra Finland

6. desember er Finlands nasjonaldag. Vi har de beste finske bøkene og filmene.

Anbefalinger

Julen er den perfekte historiemotor

Det er ikke bare handelsstanden som beriker seg på julen. Høytiden er også en gullgruve for forfattere som trenger et sted å starte historien sin.

Lesetips

På sporet av den tapte tid

Den tok 15 år å skrive. Den norske utgaven består av syv bind. Og det er ikke uvanlig at setningene strekker seg over 5 meter. Men hva var det Proust ville med denne gigantiske romanen? Hvorfor viet han mesteparten av sitt liv til å være på sporet av den tapte tid? 

Lesetips

Fortellinger fra Europa under og etter kommunismen

Torsdag 9. oktober er det bokprat på Kulturbiblioteket med Ingrid Brekke, som har skrevet boka Da øst ble vest. Livet i Europa etter kommunismens fall. 9. november er det også 25 år siden Berlinmuren falt. Vi anbefaler her noen romaner av europeiske forfattere som skriver om denne sentrale tiden i nyere, europeisk historie. 

Lesetips

Hvordan blir morgendagens Stavanger?

I Stavanger bor vi tett, og tettere skal det bli. 2. oktober inviterer Aftenbladet og Sølvberget til debatt om Stavangers nære framtid.

Nyhetsarkiv

Fernando Pessoa og fantasiens triumf

"Det finnes litterære passasjer som besitter en helt og holdent menneskelig individualitet. Enkelte av mine skriverier har gjort meg kald av angst, så tydelig opplever jeg dem som mennesker…" (Fernando Pessoa, Uroens bok)

Lesetips

"Karikaturen": Mer enn morsom

Anders Bortne kommer til Kapittel-festivalen i september for å snakke om sin bok Karikaturen. Den begynner som satire over mediesamfunnet, men blir etter hvert mye mer.

Lesetips
Google+