Hopp til hovedinnhold

Delia Derbyshire og BBC Radiophonic Workshop

Fra 1958 til 1998 lagde BBCs Radiophonic Workshop lydeffekter og musikk til radio og tv. Disse radiofoniske eksperimentene gjorde dem til pionerer innen utviklingen av elektronisk musikk. En av workshopens mest kreative var Delia Derbyshire.

Musikktips

En aldrende herre anbefaler album en burde ha hørt? (avslutningen)

Dette siste innlegget skiller seg fra de foregående med at her anbefaler jeg også bare artister eller samlealbum. Foruten de sedvanlige anbefalingene. 

Musikktips

The Bevis Frond ‎– Little Eden

Psykedelisk hverdagsrealisme

Musikktips

Bøker til deg som venter på Amuletten 9

Her er noen boktips til deg som venter på bok nummer 9 i Amuletten-serien. Det finnes en haug med gode tegneserieromaner for unge!

Lesetips for barn og unge

Hva gjorde Morten Harket da a-ha tok pause på 1990-tallet?

Ørjan Nilssons biografi om Morten Harket, Hjemkomst, forteller om en superstjerne med befriende lite kontrollbehov.

Lesetips

Orgelnatt med Shiva Feshareki

Shiva Feshareki er en komponist basert i London, og har platespilleren som sitt spesialinstrument. 4. september skal Feshareki fremføre Live turntable composition i Stavanger konserthus. Verket er basert på LP-plater med orgelmusikk som hun har funnet på Musikkbiblioteket.

Musikktips

Bøker om 22. juli til bruk i videregående skole

I sommer var det ti år siden terroren rammet Norge. Det er skrevet flere bøker om 22 juli og hvordan denne dagen har påvirket både enkeltmennesker og samfunnet i ettertid.

Lesetips

Bøker om tilhørighet

Hva betyr det å føle seg hjemme? Dette spørsmålet er tett knyttet til temaet for årets Kapittel, og det er mange forfattere og filosofer som har prøvd å finne svaret på det.

Lesetips

Podcast: Diktsamlinger av unge kvinnelige forfattere

Skulle du ønske at du leste mer dikt? Du er ikke alene. Tre av Sølvbergets formidlere har gjort noe med saken.

Lesetips

Hva er kammermusikk?

Stavanger kammermusikkfestival arrangeres i august. Men hva er egentlig kammermusikk? 

Musikktips

Toni Morrison

Toni Morrison er en av de mest anerkjente forfatterne i verden. Hun har blitt hyllet av kritikere, hun har solgt et imponerende antall bøker, og hun har mottatt et imponerende antall priser. I 1993 vant Toni Morrison Nobels Litteraturpris. I tillegg har hun også vunnet en drøss med andre priser (43 i følge Wikipedia) for forskjellige bøker og for hennes generelle forfatterskap.

Lesetips

Bøker om krigene på Balkan

Jugoslavia ble oppløst i en serie blodige konflikter på 1990-tallet. Her er noen bøker for deg som vil lese mer om livet på bakkeplan i disse årene.

Lesetips

En aldrende herre anbefaler album en burde ha hørt? (del 2)

Etter utallige og imaginære oppfordringer kommer del to av denne listen, hvor jeg har gått gjennom platesamlingen min og trekker frem album vel verdt å lytte til. Denne gangen inkluderer jeg også Best of og soundtracks. Mest fordi jeg kan.

Musikktips

Lyden av Japan

Det japanske ordet for musikk er 音楽 (ongaku)

Musikktips

Bøker om demokrati og medborgerskap

På denne siden er det et utvalg av bøker som passer under det tverrfaglige tema demokrati og medborgerskap. 

Emneliste

Klassikeren: Salamanderkrigen av Karel Čapek

En tsjekkisk forfatter så nazismen true, og skrev om det i form av en science fiction-roman.

Lesetips

Begrensning er en kunst. Om Ernest Hemingways noveller

Når man vil si noe om livet kan man enten male med stor pensel, fortelle om alt, utøse følelser og hendelser, lage et nytt og innovativt språk om det ikke finnes fra før, og skrive en tykk roman på mange hundre sider. Eller så kan man skrive korte noveller, små scener beskrevet med et enkelt og dagligdags språk, og la dem romme hele verden.

Lesetips

Ernest Hemingway

2. juli er det 60 år siden den amerikanske forfatteren, journalisten, storfiskeren, krigshelten og eventyreren Ernest Hemingway døde. Men i løpet av disse 60 årene siden Hemingway tok sitt eget liv, så er han absolutt ikke glemt. I snart 100 år har Hemingway hatt en sentral plass i verdens litteraturhistorie, og han har i alle disse årene påvirket andre forfattere. I tillegg har han alltid hatt en stor leserskare.

Lesetips
Google+